HÍREK

Egy magyar kórház kitalálta, hogyan találkozhatnak biztonságosan a szívbeteg gyerekek a családtagjaikkal

A szívünk kamrájának elnevezett, speciális plexifallal elválasztott teremben végre megfoghatják egymás kezét.

Link másolása

A látogatási tilalom ellenére is megérinthetik a családtagok a beteg hozzátartozójukat a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A szívünk kamrájának elnevezett, speciális plexifallal elválasztott teremben a tilalom ellenére is biztonságosan találkozhatnak a szívbeteg gyerekek és felnőttek szeretteikkel. Egy műanyag kesztyűben még meg is érinthetik a másikat.

A kórházban súlyos szívbeteg gyerekeket és felnőtteket is ápolnak itt. A intézményben covidos betegek nincsenek, de a koronavírus miatt itt is látogatási tilalom van.

Bár gyerekeknél egy szülő bent lehet, de sokan hónapok óta nem látták más családtagjukat. Erre találtak ki egy megoldást, amit szívünk kamrájának neveztek el.

A két bejárattal rendelkező teremben leválasztottak egy kis szobát egy plexifallal. Így tudnak a hozzátartozók találkozni beteg családtagjukkal úgy, hogy közben betartják a járványügyi szabályokat, mégis megérinthetik egymást.

Lehet szorítani a másik kezét, akár egymás arcát is megérinthetik. A főigazgató szerint tapasztalat, hogy ennek gyógyító hatása van. Sokat tudnak meríteni belőle a betegek, akik már nagyon várják a lehetőséget.

A helyiséget minden látogatás után fertőtlenítik, a kesztyűt pedig cserélik. A betegek húsz percig találkozhatnak így családtagjaikkal.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter azt kérte, minél többen osszák meg ezt az üzenetét
Varga Judit exférje arról írt a közösségi oldalán, hogy március 15-én vár mindenkit az Andrássy útra délután három órára. Azt írta, hogy „mutassuk meg, hogy a magyar emberek többsége nem kér az országot téves irányba vivő, felesleges ideológiai megosztottságot fenntartó politikai elitből.”

Link másolása

Az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába kerülő Magyar Péter hétfő reggel emlékeztetett arra, hogy március 15-én vár mindenkit az Andrássy útra délután három órára.

Mint arról korábban írtunk, Magyar Péter nagygyűlést hirdet a nemzeti ünnepre: március 15-én az utcára hívja az ünnepelni vágyó tömegeket.

"Ünnepeljünk együtt március 15-én 15.00 órakor a fővárosi Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky út és az Operaház között. Mutassuk meg, hogy a magyar emberek többsége nem kér az országot téves irányba vivő, felesleges ideológiai megosztottságot fenntartó politikai elitből.

Mutassuk meg, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van egy olyan, nem megvásárolható, friss erőre, amelynek célja nem a hatalomgyár propagandával történő fenntartása és a háttérben a nemzeti vagyon magánkézbe játszása, hanem többek között az egészségügy és az oktatás teljes szétesésének megállítása és az igazi nemzeti sorskérdéseknek az emberek bevonásával történő megvitatása, eldöntése."

- írta a bejegyzésében Magyar Péter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Ukrán kémek feltörték az orosz védelmi minisztérium rendszerét – Titkosító programokat és jelentések ezreit szerezhették meg
Szinte minden jelentős információhoz sikerült hozzáférniük – köztük mintegy 2000 szervezeti egység jelentéseihez és utasításaihoz is.

Link másolása

Az ukrán hírszerzés, a GUR állítólag feltörte az orosz védelmi minisztérium szervereit – írja a Portfolio.hu. Idéznek egy jelentést, mely szerint:

Az ukrán hírszerzés megismerte az oroszok által használt titkosítási módszereket és megszerezte mintegy 2000 szervezeti egység parancsait, jelentéseit, valamint utasításait.

Az adatok lehetővé teszik az orosz védelmi minisztérium teljes szervezeti struktúrájának a feltérképezését és segítenek azonosítani a vezető tábornokokat és más magas rangú tisztviselőket.

Az X-en a Noel Reports számol be az ukrán hírszerzés eredményeiről, néhány képernyőképpel támasztva alá az állításokat:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor: Nem kerülhető el Európa felfegyverzése
A miniszterelnök szerint Magyarország a Nyugat része, de nem választja le magát a világ keleti részéről sem.

Link másolása

A miniszterelnök optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően; Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó rendezvényen azt mondta: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a sikeres gazdaságpolitika két feltétele - a helyzetet kezelni képes pénzügyi tárca és gazdasági minisztérium, valamint a gazdaságpolitika bázisát adó, a kormánnyal jól együttműködő kamarai háttér - adott, ezért optimista az előttünk álló két év gazdaságpolitikáját illetően.

Hangsúlyozta: miniszterelnök feladata pedig az, hogy a gazdaságpolitika mögül az egyszerű, józan paraszti megfontolások ne tűnjenek el.

A kormányfő négy ilyen tételt nevezett meg, ami fölött "őrködnie" kell. Az első, "egyszerű paraszti bölcsességnek" azt nevezte: mindig jobb, ha nekünk tartoznak, mint ha mi tartozunk másoknak, a második, hogy mindig többet kell keresni, mint amennyit elköltünk, a harmadik szempont, hogy jobb dolgozni, mint tengeni-lengeni, a negyedik tétel pedig az, hogy mindig jobb, ha mi keresünk másokon, mintha mások keresnek rajtunk.

Úgy értékelt: az egyszerű, józan paraszti ész alapján megfogalmazott tételek tekintetében, a gazdasági miniszter és a Pénzügyminisztérium együttműködésének tekintetében és a kamarával való együttműködés tekintetében a stabil gazdaságpolitika feltételei adottak.

A kormányfő azt mondta, felgyorsult a világ gazdasági és politikai térképének átszabása, emellett a világ nyugati és nem nyugati része homlokegyenest eltérő módon ítél meg mindent, a geopolitikai rivalizálás felülírja a piaci logikát is.

Orbán Viktor közölte, nem mindegy, hogy a vita hogyan zárul: az egyik lehetőség, amelynek erős szószólói vannak Nyugat-Európában, az a decoupling, vagyis hogy a Nyugat válassza le magát a világ többi részéről. Hozzátette: a másik gondolkodásmód szerint konnektivitásra, vagyis Nyugat és Kelet összekapcsolására van szükség.

A magyar gazdaságpolitika "arra fogad", hogy sikerül fenntartani a két világ közötti állapotot - fogalmazott.

Hozzátette: világos, hogy Magyarország a Nyugat része, de nem választja le magát a világ keleti részéről sem. Az ország tagja a Türk Tanácsnak, együttműködik Kínával, az oroszokkal való gazdasági együttműködést sem akarja feladni, csak azokban az esetekben, ahol ezt az európai szankciók kizárják - mondta.

Orbán azt is elmondta, hogy nem kerülhető el Európa felfegyverzése, de ezt a kormány mindenkinél előbb elkezdte, történelmi mértékben fejlesztik a haderőt. Szerinte világos, hogy a háborút, amit ő orosz-Nyugat proxyháborúnak tart, a Nyugat nem fogja megnyerni, de az oroszok sem. Ezért egyetlen megoldás van: béketárgyalások lesznek.

Orbán szerint Magyarország azon kisebbség része, amely szerint az oroszok oldalán van az idő. Egy módon lehet elkerülni, hogy az orosz határ kitolódjon Magyarország irányába: minél előbb békét kell kötni.

A miniszterelnök szerint az év európai választásai is kulcsfontosságúak lesznek. Szerinte egy jobboldali, „a valóságot jobban tisztelő” kormányzásra van szükség, amire most meg is van az esély a közelgő EP-választáson.

A kormányfő szerint az európai politikai helyzet változása nem hagyta érintetlenül a mi szövetségi rendszerünket, Orbán szerint a "V4-ben van még szufla". Emellett formálódik egy másik szövetségi rendszer is, a szuverenistáké, mondta, ebből kijöhet egy osztrák-magyar-szerb együttműködés, aminek gazdasági jelentősége is lesz.

Ebből kijöhet szerinte egy osztrák-magyar-szerb együttműködés, aminek gazdasági jelentősége is lesz.

Végül arról is beszélt, hogy neki is van egy „nünükéje”, ami beakadt, ez pedig a profitegyenleg, vagyis hogy mennyi pénzt visznek ki az országból, és mennyi jön haza.

Most 4-6 milliárd eurót visznek ki a külföldiek évente, amivel nem járunk rosszul, mert közben dolgoznak a magyarok, de azért jobb lenne, ha nem menne el ez a pénz. A profitkivitelt nem lehet megtiltani, mert akkor nem jönnek a beruházások, de a kifejtetési programot fel kell zárkóztatni emellé.

Szerinte az ingatlanos nagy cégek, a távközlés, az építőipar, lassan a hadiipar is alkalmas lesz arra, hogy profitot hozzon haza, ezek kellenek ahhoz, hogy helyrebillenjen a helyzet, ne legyen „szegényházi” hangulat, meglopottság, kizsákmányoltság érzése.

(via MTI, Telex)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hoppá! Nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek
A szigorítás csak az állami szférában dolgozókra terjed ki. Herczog Mária szociológus szerint a jogszabály szakmaiatlan, és csupán egy sebtapasz a vérző seben.

Link másolása

Az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat, a kormány szigorítása csak az állami szférában dolgozókra terjed ki - írta meg a Népszava.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára nemrég bejelentette, hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendelnek el a gyermekotthonok vezetőinél.

Mint arról korábban írtunk, a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezését és foglalkoztatását szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötik, aminek keretében szexuális devianciákat és függőségeket is vizsgálnak.

Az viszont csak most derült ki, hogy az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a pszichológiai alkalmassági vizsgálatról szóló új kormányrendelet nem vonatkozik.

Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke a lapnak elmondta, hogy a Magyar Közlönyben közzétett módosítás a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra érvényes.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Herczog Mária szociológus szerint a jogszabály szakmaiatlan, és csupán egy sebtapasz a vérző seben.

Szerinte ha csak a vezetők alkalmasságát vizsgálják, az nem védi meg a gyerekeket. A kormány szerint azért rendelkeztek így, mert az, hogy pedofiliával kapcsolatos esetek titokban maradtak, elsődlegesen az intézményvezetők felelőssége.


Link másolása
KÖVESS MINKET: