HÍREK
A Rovatból

Egy fillért sem fizet a recski sárlavina áldozatainak a bányacég, szerintük még a kár sem bizonyított

A károsultakat képviselő Magyar György ügyvéd szerint viszont az országos bányakapitányság szeptemberi határozata jogalapjául szolgálhat egy kártérítési pernek.

Link másolása

Minden kártérítési igényt visszautasít a recski bányát üzemeltető cég, holott az országos bányakapitányság szeptemberi határozatában jogsértést állapított meg és 3 millió forintos bírság megfizetésére is kötelezte a bányatársaságot - írja a Népszava.

Fiák István ügyvéd, aki a cég jogelődjének korábbi kisebbségi tulajdonosából jogi képviselőjévé vált időközben, több szempontból is vitatja hogy ügyfelét, a recski kőbányát üzemeltető Andezit-Bau Bányászati Zrt.-t bármilyen felelősség terhelné a június eleji sárlavina okozta károkért.

A Kósa Lajos Fidesz-alelnök, országgyűlési képviselő barátjaként ismert Fiák a bányatársaság ügyvédjeként már azt is vitatja, hogy „a megjelölt területen bármilyen káresemény bekövetkezett volna”.

Azzal pedig egyáltalán nem ért egyet, hogy az Andezit-Bau felelős lenne a sárömlésért, mivel ez egy „elháríthatatlan természeti esemény volt, a sárlavinát kiváltó villámárvíz bekövetkezéséért egyetlen személy vagy szervezet sem tehető felelőssé”.

A recski sárlavinában elöntött Hunyadi utcai házak lakóit képviselő Magyar György ügyvéd szerint viszont az országos bányakapitányság szeptemberi határozata jogalapjául szolgálhat egy kártérítési pernek, mindeközben viszont peren kívüli egyeztetéseket kezdeményezett.

Erre érkezett a válasz Fiák István ügyvédtől, aki november 2-től látja el az Andezit-Bau Zrt jogi képviseletét, nem sokkal korábban még a bányatársaság jogelődjének kisebbségi tulajdonosa volt. Az Andezit-Bau Zrt. nem nyilatkozott a lapnak.

„Ügyvédetikai kérdéseket vethet fel a bánya jogi képviselőjének személye, aki üzleti részesedése okán vélhetően egyrészt abban érdekelt, hogy a bánya a saját jogi és gazdasági érdekeinek megfelelően kezelje a kialakult helyzetet, ugyanakkor a jogi képviselő személyes kapcsolatai és vélelmezhető politikai elkötelezettsége miatt abban is érdekelt, hogy az ügy elsődlegesen politikai – és nem feltétlenül jogi/gazdasági – szempontok szerint záródjon. Adott helyzetben e két érdek ellentétbe is kerülhet, és összeférhetetlenséget eredményezhet”

– mondja Magyar György.

„A bánya a tényeket makacsul tagadó és a kártérítéstől mereven elzárkózó magatartása miatt ügyfeleink kénytelenek polgári pereket indítani. Irodánk a bányával történt eredménytelen peren kívüli egyeztetést a továbbiakban értelmetlennek tartja, így rövid határidőn belül, az ügyfelek felhatalmazása alapján meg fogja indítani a polgári pert” – tette hozzá.

Mi is megírtuk, hogy a júniusi villámárvizek nyomán két alkalommal is elárasztotta a Heves vármegyei Recsket a település feletti dombon lévő bányából érkező iszap és sár.

A bánya mellett lévő Hunyadi út lakhatatlanná vált, ezért mintegy 80 embert mentettek ki az utcából. Volt olyan lakos, akinek a házába is betört a 2021-ben a helyiek tiltakozása ellenére megnyitott bányából kitermelt föld.

Az üggyel kapcsolatban Tordai Bence parlamenti képviselő (Párbeszéd) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, melyet az Egri Rendőrkapitányság elutasított.

A jogsértéssel okozott hátrány a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) égisze alatt működő országos bányakapitányság szerint nem visszafordítható, a depó megszüntetése legfeljebb a kialakult jogsértő állapot orvoslását eredményezi. A vállalkozót a depónia felszámolására, a csapadékvíz elvezetésének biztosítására és 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezték - írja a Népszava.

A kormány először úgy határozott, hogy 500 millió forintot különít el a Recsken károsodott lakóingatlanok helyzetének rendezésére. A feladattal az MR Lakásalapot bízta meg, ám erről még nincs aláírt támogatási szerződés. A Lakásalap azt írta a Népszavának, hogy a Hunyadi János utcai házak tulajdonosainak felajánlották, hogy segítenek az ingatlanok eladásában, illetve megvásárolható vagy bérelhető ingatanokat ajánlanak fel a saját portfóliójukból.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Videó: így haladt át a kínai elnök óriási konvoja a városon
Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen. A kínai elnök péntekig lesz Budapesten, addig több helyen is lesznek majd forgalom korlátozások.

Link másolása

Megérkezett a kínai elnök Budapestre, Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen.

A delegáció ezután útnak indult a városba, mi pedig a Könyves Kálmán körúton csíptük el a hatalmas konvojt, amit rendőrautók kísértek. A konvoj méretét talán jól mutatja, hogy

közel egy percbe telt, mire az összes jármű elhaladt a kameránk előtt.

@szeretlekmagyarorszag.hu

♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Hszi Csin-ping péntekig lesz a magyar fővárosban, addig több helyen lesznek forgalomkorlátozások Budapesten. A kínai elnök találkozik Orbán Viktorral és Sulyok Tamás államfővel is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor, Lévai Anikó és népviseletbe öltözött gyerekek várták a kínai elnököt a repülőtéren – fotók
Hszi Csin-ping gépe szerda este landolt Ferihegyen, ahol ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták.

Link másolása

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket,

majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában.

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján.

via MTI


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Videó: Megérkezett a kínai elnök Budapestre, így fogadták Hszi Csin-pinget a repülőtéren
A gépe szerda este landolt Ferihegyen, Szijjártó Péter élőben közvetítette.

Link másolása

Megérkezett a kínai elnök Budapestre, Hszi Csin-ping repülőgépe szerda este landolt Ferihegyen.

A landolás pillanatairól és a kínai delegáció fogadásáról Szijjártó Péter töltött fel egy videót a Facebook-oldalára. A videóhoz a magyar külügyminiszter csak annyit írt:

„Hszi Csin-ping kínai elnök érkezik”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Óriási kínai zászló a Karmelitán – Orbán Viktor videóban mutatta meg, hogyan készülnek Hszi Csin-ping fogadására
A rövid felvételen látható, hogyan készítik fel az épületet a kínai elnök fogadására. Orbán azt írta: készen állunk!

Link másolása

Szerda délután egy videót tett közzé Orbán Viktor a Facebook-odlalán arról, hogyan készülnek a kínai elnök fogadására a Karmelitában.

A felvételen látható, ahogy a szakemberek előkészítik az épületet Hszi Csin-ping fogadására, és hatalmas kínai, illetve magyar zászlókat függesztenek ki a Karmelitában.

Orbán Viktor a videó mellé azt írta:

„Magyar-kínai csúcs. Készen állunk!”


Link másolása
KÖVESS MINKET: