HÍREK
A Rovatból

Egy 10 ezer éves rágógumiban fedezték fel a legrégebbi skandináv emberi DNS-t

Évezredekkel ezelőtt a nyírfakéregből készült kátrány volt a rágógumi, aminek persze gyakorlati haszna is volt.

Link másolása

A Mirror tudományos rovatában jelent meg egy régészeti érdekesség, melynek köszönhetően nagyon régi emberi DNS-re bukkantak a tudósok.

Az első emberek, akik több mint 10 000 évvel ezelőtt gyarmatosították Skandináviát nyírfakérget rágcsáltak előszeretettel. Évezredekkel ezelőtt a nyírfakéreg gyantája volt a rágógumi, aminek persze gyakorlati haszna is volt. Ez az anyag antiszeptikus tulajdonságokkal bír, ezért akkortájt a szájápolásban volt jelentős szerepe, sőt olykor fogtömésként is alkalmazták. Ennek köszönhetően férfiak, nők és a gyermekek is benne hagyták a DNS-üket és olykor a fogaikat is a kiköpött csomókban.

Kevés a csontmaradvány ebből a korból marad, és nem mindegyikük őrzött meg DNS-t az archeogenetikai vizsgálatokhoz. Ezen a problémán segíthet egy most megtalált rágógumi, amiben a tudósok egy nő és egy férfi DNS-ére bukkantak.

Az legrégebbi emberi DNS, melyet ebből a területről szekvenáltak, és Huseby-Klevből származik, amely Svédország nyugati partján található korai mezolitikus vadászhalászhely volt. Az 1990-es évek elején bukkantak rá, de ebben az időben nem lehetett egyáltalán elemezni a benne lévő DNS-t, nem is beszélve a nem emberi szövetekről.

Per Persson, az Oslói Kultúrtörténeti Múzeumban professzora azt mondja: "Az ősi rágógumikból származó DNS-nek hatalmas jelentősége van nemcsak a népek eredetének és mozgásának nyomon követésében, hanem abban is, hogy betekintést nyerjünk a társadalmi kapcsolataikba, betegségeibe és életmódjukba".



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor továbbra is ragaszkodik egy félrefordításhoz: szerinte biztos, hogy baloldali gondolkodású, háborúpárti Fico merénylője
A Kossuth Rádiónak adott interjút a miniszterelnök. Szerinte nem indokolatlan összefüggésbe hozni a szlovák miniszterelnök elleni merényletet a háborúval.

Link másolása

Nem indokolatlan összefüggésbe hozni a szlovák miniszterelnök elleni merényletet a háborúval, erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy az orosz-ukrán háború folytatódjon – erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. Szerinte annyi már biztos, hogy elkövető „progresszív baloldali gondolkodású, háborúpárti”.

A merényeltről Orbán azt mondta, hogy az „mindenkit szíven ütött, minden megrendült, megdöbbent”.

„Azt mondogatják az emberek, magam is, hogy ide jutott Európa. Persze a merénylet tény mindig meglepő, de az, hogy Európában az erőszak szintje nő, az nem hiszem hogy bárkit meglepne.”

Orbán azt mondta: eddig se voltak sokan, akik a béke hangján beszéltek, Magyarország mellett csak a Vatikán volt ilyen, Szlovákia pedig éppen most vett „békepárti irányt”. A Fico elleni merényletre utalva azt is hozzátette: most ebből az egyik kiesett, ami azt jelenti, hogy Magyarországnak kétszeres erővel kell dolgoznia és saját munkája is nehezebbé válik Brüsszelben, amikor meg kell küzdenie a vitákban a háborúpárti politikusokkal.

Ahogy fogalmazott:

a titkosszolgálatok még dolgoznak a merénylet összes körülményének földerítésén, de annyi biztos, hogy „progresszív baloldali gondolkodású, háborúpárti” elkövetőről van szó.

„Ezért nem indokolatlanok azok a kombinációk, amelyek összefüggésbe hozzák a merényletet a háborúval. Nagy erők állnak a háborúpárti politikusok mögött, általában a háborúpárti álláspont mögött, a Soros-birodalomtól kezdve a fegyveripar, a hitelezők, tehát nagykutyák és nagy, erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy ez a háború folytatódjon, sőt, kiterjedjen” - fejtette ki Orbán.

A Fico elleni merényletet követően azonban a Diétás Magyar Múzsa hívta fel a figyelmet arra, hogy a levický (lévai) és a levický (baloldali) más szótővel, de azonos alakban íródik. A Google Fordító azonban a „levický” szót alapvetően baloldalinak fordítja, így fordulhatott elő, hogy voltak olyan magyar és nemzetközi lapok, amelyek rosszul vették át ezt.

via MTI

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Odamentek Orbán Viktorhoz, és megkérdezték, szóvá tette-e Putyinnak a magyar külügyet ért orosz kibertámadasokat
Az ügy tegnap pattant ki, amikor a 444 megírta, hogy birtokukba jutott információk alapján biztosan tudott a külügy arról, hogy az oroszok már a szervereikben vannak.

Link másolása

„Mindent elmondtam már, nem fogok más kérdésekkel foglalkozni, csak a kampánnyal foglalkozom”

– ezt válaszolta Orbán Viktor egy kecskeméti kampánygyűlésen a Telexnek, miután megkérdezték tőle, szóvá tette-e tavaly Vlagyimir Putyinnak a Magyarország elleni orosz kibertámadásokat.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy dokumentumok bizonyítják azt a tényt, hogy a magyar külügy tudott arról, hogy nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a minisztérium gépeiről. Kiderült az is, hogy mindezért az orosz titkosszolgálat hekkerei a felelőssek.

A Momentum alelnöke, Tompos Márton Facebook-oldalán jelentette be, hogy nemzetbiztonsági átvilágítást kezdeményezett Szijjártó Péter ellen az orosz kibertámadás miatt.

„Újabb bejelentést teszek a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál, ezúttal a Direkt36 és a 444 cikke alapján, ami bizonyítékot is mutatott arra, hogy 2021. szeptemberében orosz hekkerek törték fel a külügy informatikai rendszerét. Szijjártó Péter két hónappal később Moszkvában átvette Lavrovtól a »Barátságért« kitüntetést. A 2022-es kampányban pedig az összes fideszes politikus kampányhazugságnak nevezte azt, hogy a hekkertámadás megtörtént. Véleményem szerint ez Magyarország teljes megalázkodása és a magyar szuverenitás lábbal tiprása”

– írta a politikus. Hozzátette: a mai napig nem tudni azt, hogy a magyar kormány tett-e bármiféle válaszlépést, aktiválta-e a NATO 4. cikkelyét.

Tordai Bence, párbeszédes politikus ugyancsak a Facebookon posztolt egy videót, amelyben bejelentette, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik az orosz kibertámadások miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Baki: élhető Tatát ígér a fideszes polgármester – csakhogy egy másik településen
A két településben annyi a közös, hogy mindkettő Komárom-Esztergom vármegyében található, és a nevük hasonlít.

Link másolása

A Redditen jelent meg az a poszt, amely egy félresikerült plakátelhelyezésről szól.

Ugyanis a jelenlegi tatai polgármester – aki újrázik a június 9-i választáson – plaktátja véletlenül a Tatától keletre található Táton jelent meg.

A plakát kiaggatója bizonyára nem vette észre a plakáttól nem messze található Tát településnév-táblát. Nem tudni, miért nem sikerült a jó településen kitenni a plakátot. Meglehet, hogy ABC-sorrendben érkeztek a színes illusztrációk, és ez éppen félrecsúszott.

A helyzetet az is érdekessé teszi, hogy a táti polgármester függetlenként indul újra, de Fidesz támogatással, viszont róla egyelőre nem került ki plakát a településen.

Néhány kommentelő viszont rögtön rászállt a hírre:

„Tátot Tatának tartók tatai tatát tettek a táti táblához.”

Volt, aki nemes egyszerűséggel ennyit írt:

„Élhető taTÁT”

De valaki jogosan feltette a kérdést:

„Most miért? Mi van akkor ha a tátiak élhető tatát akarnak?”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ahelyett, hogy lenyitotta volna a rámpát, feldobta a 9-es buszra a kerekesszékes nőt
A BKV szerint a kerekesszékes utasoktól érkezik a legritkábban panasz; idén eddig tíz mozgásában korlátozott utas tett panaszt a vállalatnál, amiből hármat találtak megalapozottnak.

Link másolása

A rtl.hu írta meg, hogy egy buszsofőr a 9-es buszon ahelyett, hogy lenyitotta volna egy kerekesszékes nőnek a rámpát, inkább „feldobta” a járműre. A nő szerint az ilyen esetek mindennaposnak számítanak a budapesti buszon.

A nő beszámolt arról az esetről, amikor május 11-én, szombaton a 9-es busz egyik sofőrje

„szó nélkül mögém kerekedett, és »feldobott« a buszra, mint egy zsák krumplit.”

Hozzátette ugyanakkor, hogy a sofőrök ahelyett, hogy lenyitnák a rámpát, „sokszor köszönés, kérdés, engedély nélkül megfogják a székemet, és felraknak a buszra még akkor is, ha nagyon nagy a szintkülönbség”. Elmondása szerint ilyenkor „gyakorlatilag egy olyan vadidegen kezében van az életem, aki lehet, még életében nem tolt kerekesszékest”.

A lap megkereste a BKV-t, akik annyit írtak válaszlevelükben az üggyel kapcsolatban, hogy „panasz társaságunkhoz nem érkezett, így azt nem vizsgáltuk.”

A cég azt is elmondta, hogy 2024-ben eddig tíz alkalommal küldtek panaszt mozgásában korlátozott utasok, melyek közül három esetben volt megalapozott a reklamáció.

A mozgásukban korlátozott utasok szállításának szabályairól a BKV járművezetői pontos utasítást kapnak, és az autóbusz-vezetőik rendszeresen oktatásokon vesznek részt, amelyeken téma a mozgásukban korlátozott utasok segítése is – írták.

Hozzátették továbbá:

„Szabályozásunk szerint a járművezetők kötelesek fokozott gondossággal eljárni a mozgásukban korlátozott utasok le- és felszállásánál, azokon a járműveken pedig, amelyeken van a mozgáskorlátozottakat segítő berendezés, kötelesek azt működtetni, amennyiben annak nincs fizikai akadálya, vagy az érintett utas nem kéri kifejezetten ennek mellőzését.”

A cég közlése szerint „kerekesszékes utasainktól a legritkább esetben érkezik negatív visszajelzés”.

Link másolása
KÖVESS MINKET: