News here

HÍREK

Döntött a kormány: marad a 480 forintos benzinár és az élelmiszerárstop is

Bár korábban sokan attól tartottak, hogy ezeket az intézkedéseket a gazdasági helyzet hatására visszavonják, Gulyás Gergely szerint ezt nem tehetik meg, amíg fennállnak a szankciók.

Link másolása

A kormány egésznapos ülést tart szombaton, a legfontosabb döntéseket már délelőtt meghozták – mondta Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfón.

Az uniós szankciók hatalmas áremelkedéshez vezettek, különösen az élelmiszerek ára nőtt, de a benzin és dízel ára is jelentősen emelkedett. A miniszter szerint ebben a helyzetben a kormány legfontosabb feladatának a családok megvédését tartja.

A rendkívüli helyzetre tekintettel legalább december 31-ig meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot, és legalább további fél évvel a decemberben lejáró kamatstopot is.

Gulyás Gergely szerint addig, amíg a szankciók érvényben vannak, nem lehet kivezetni az árstopokat.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, nem tart attól, hogy üzemanyaghiány lesz az árstop fenntartása miatt. „Kisebb fennakadások eddig is voltak az üzemanyag-ellátásban, de általánosságban mindenki tudott tankolni” - mondta.

Hozzátette, nem kérdés, hogy jobb, ha olcsóbban lehet tankolni, még ha némi fennakadást is okoz időnként a kutakon, mintha minden kúton lehetne tankolni, de literenként 8-900 forintot kérnének érte.

A sajtótájékoztatón ott volt Nagy Márton miniszter is, aki korábban arról beszélt, ideje lenne kivezetni az ársapkákat. Most azt mondta, egyelőre nem látni az inflációban a fordulópontot, ami a jegybank szerint 2023-ban kezdhet el csökkenni.

Vagyis szerinte most nincsenek normál piaci körülmények.

Hozzátette nem maradnak örökké az ársapkák, és a kivezetésükre már így is tettek lépéseket, például már csak a családokat védik vele, a cégeket nem.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben
Ez a faj a melegebb vizeket kedveli, így a romániai folyószakaszban elpusztult.

Link másolása

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

A Dél-Amerikában őshonos édesvízi halfajta egy példányát két horgász találta meg szerdán, akik a folyó városi szakaszán egy horgászhelyet próbáltak megtisztítani a hulladéktól. Egyikük a portálnak elmondta:

a 11 centiméter hosszú hal nem sokkal korábban pusztulhatott el, valószínűleg azért, mert szerdára a Sebes-Körös vizének hőmérséklete 10 fok alá esett. Ez a halfajta viszont a 13 és 35 fok közötti hőmérsékletű vizekben érzi jól magát.

A haltetemet a helyszínen vizsgálta meg a Környezetvédelmi Őrség Bihar megyei kirendeltségének vezetője, Sever Serbanescu. A szakember a portálnak elmondta: több intézményt is riadóztatott, hogy közösen próbálják kideríteni, hogyan kerülhetett vöröshasú pirája a Körösbe.

Hozzátette: a dél-amerikai ragadozó a Körösben nem képes átvészelni a telet, de megtelepedhetett a Körösbe Nagyváradon ömlő Pece patakban, melynek a belefolyó termálvíz miatt jóval melegebb a vize.

Úgy vélte, ha ez megtörtént, a vöröshasú pirája veszélyt jelent az őshonos fajokra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
3 és fél óra autózás helyett 150 személyes Airbusszal repült Orbán és Szijjártó
Hadházy Ákos megjegyzi, hogy „Orbán szégyellhette legalább, ezért csak azt posztolta ki, ahogy a repülőhöz vezető autóba száll be”.

Link másolása

Hadházy Ákos egy térképen mutatta meg, hogy milyen útvonalon utazott el Orbán Viktor a szlovéniai Mariborba. Bejegyzése szerint:

„Orbán és Szijjártó egy 150 személyes "honvédségi" Airbus 319-es repülővel repültek a magyar Mariborba.

Ez a határtól 80 km-re, Budapesttől 350 km-re van. Polgári autóval három és fél óra, "villogóval" kevesebb lett volna az út. Orbán szégyellhette legalább, ezért csak azt posztolta ki, ahogy a repülőhöz vezető autóba száll be. Szijjártó a repülő ajtajában fotóztatta magát, bár úgy, hogy ne látszódjon a gép mérete.

1) Ezek szerint a miniszterelnök nem érzékel válságot, ha a kb 4 millió forintért ugrik le a határhoz.

2) Az is lehet, hogy szegény nem kapott benzint vagy sokat kellett volna várakozni a kúton, mert a hülyeségük miatt lassan tényleg kifogy az ország az üzemanyagból.

3) A legjobb az lenne, ha azért kellett sietnie, hogy tárgyalhasson a tiltakozó diákokkal és tanárokkal”

– vélekedik a politikus.

A Népszava megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét az ügyben. Válasza annyi volt „meg tudja erősíteni”, hogy Orbán és Szijjártó valóban repülővel tette meg az utat.

A hivatalos találkozóról az MTI azt írta: a megbeszélésen, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, az európai energiabiztonságot ért kihívásokról volt szó. Ennek fényében óriási sikernek értékelték a két ország villamosenergia hálózatának összekapcsolását, amelynek munkálatai véget értek, és ez alkalomból a két miniszterelnök jelenlétében délután ünnepséget tartanak a szlovéniai Cirkovcén.

Orbán Viktor és Robert Golob megállapította azt is, hogy Magyarország és Szlovénia kétoldalú kapcsolatait semmiféle problémás ügy nem terheli – ismertette Havasi Bertalan, hozzátéve: a két vezető kiállt a határmenti térségek további gazdasági fejlesztése mellett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
88 iskolában összesen 840 pedagógus vett részt polgári engedetlenségben az elmúlt két napban
Ez volt a válaszuk a nyolc tanár szerdai kirúgására.

Link másolása

26 vidéki és 62 fővárosi intézményben összesen 840 pedagógus kezdett munkabeszüntetésbe csütörtökön és pénteken – tette közzé a Tanárok a Tanárokért Facebook-csoport.

Ezen az oldalon folyamatosan jelezhetett mindenki, aki csatlakozott szolidaritási akcióhoz.

Emlékeztettek arra is, hogy szombaton 17 órára tüntetést szerveznek a Klebelsberg Központ elé, ahova várnak minden felelősen gondolkodó állampolgárt, „hiszen az oktatás mindannyiunk közös ügye”.

Ígéretük szerint hétfőtől még több iskolában még nagyobb számban kezdenek engedetlenségbe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A vétófenyegetés feladását kérheti az EU a kormánytól a támogatási pénzekért
Lehetséges, hogy kedden mégsem szavaznak az uniós államok pénzügyminiszterei a Magyarországnak szánt pénzekről.

Link másolása

A tervekkel ellentétben az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei jövő keddi brüsszeli ülésükön várhatóan nem fognak szavazni a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának – mintegy 3000 milliárd forintnak – a felfüggesztésére vonatkozó javaslatról – tudta meg Brüsszelben a Népszava.

Ez azt jelentheti, hogy a kormány várakozásával szemben az Európai Unió Tanácsa mégsem dönt december 6-án a magyar jogállamisági mechanizmus továbbléptetéséről.

Ebben a szerdai kormányinfón még Navracsics Tibor területfejlesztési és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is bízott.

A miniszterekből álló testületnek szerdán javasolta az Európai Bizottság, hogy függesszen fel mintegy 7,5 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárd forintnyi) felzárkóztatási támogatást, mert a magyar jogállamisági helyzet kockázatot jelent az uniós pénzek felhasználásánál.

A lap információi szerint van olyan forgatókönyv, amely szerint a pénzügyminiszterek jövő kedden esetleg hajlandóak lennének rábólintani a 2300 milliárd forintos támogatási programra, ha a magyar kabinet elállna a Ukrajna megsegítését szolgáló 18 milliárd eurós közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóra vonatkozó megállapodás bojkottjától.

Ha az Orbán-kormány nem tágítana és ragaszkodna a vétókhoz, akkor nem valószínű, hogy december 6-án döntés lesz a helyreállítási terv szuperfeltételek teljesítéséhez kötött jóváhagyását kezdeményező bizottsági előterjesztésről.

Eldöntve ugyanakkor semmi nincs még, a soros elnök hétfőre rendkívüli nagyköveti tanácsülést hívott össze


Link másolása
KÖVESS MINKET: