GASZTRO

Divatba hozzuk a főzeléket

Ne a lisztes, ragacsos, ízetlen változatra gondoljatok, hanem friss, különleges és izgalmas főzelékekre.

Link másolása

A főzelék szó hallatán a legtöbbünknek a rántással készülő, „magyaros”, sokszor a beton jelzővel illethető zöldséges ételek képe jelenik meg lelki szemeink előtt. Mi magyarok többnyire a hüvelyes félékből készülő, illetve a burgonya főzelékre esküszünk, holott főzeléket szinte minden zöldségféléből lehet főzni, ráadásul többféle módon.

Tejszínes, citromfüves karottafőzelék-recept

Hozzávalók 4 főre

1500 g tisztított karotta (kisebb, gömbölyű sárgarépa)

40 g vaj

1 ek nádcukor

víz

10-12 citromfű levél

2,5 dl teljes tejszín

repa

Elkészítés

A karottákat vékonyra felkarikázzuk. Egy lábasban felhevítjük a vajat, és rászedjük a karottakarikákat. Pár percig pirítjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, amiben roppanósra párolódnak (1-1,5 dl kb.) Amikor elfőtte a zöldség a levét, megszórjuk a cukorral, sóval, és hagyjuk, hogy a cukor egy picit karamellizálódjon. Ekkor felöntjük a tejszínnel, és 1-2 percig hagyjuk, hogy besűrűsödjön.

Melegen tálaljuk, és friss, aprított citromfűvel. Tetszés szerint tálalhatjuk zöldséges, tojásos, húsos feltéttel. A répához különösen jól illenek a resztelt májas (csirke, nyúl, pulyka) feltétek is.

Talán meglepő, de a lecsó is főzelékfélének számít. Igen, hiszen a főzelék ételkategóriába nem csak a rántással, és habarással készülő zöldséges egytálételek sorolhatók. A franciás elkészítési mód szerint például a finomra vágott zöldségeket, vajon, és a saját levükben lepároljuk, majd sűrű tejszínnel dúsítjuk.

A lengyeles elkészítés lényege, hogy a párolt zöldségeket vajas morzsával locsoljuk meg. Sőt, még a csőben sült zöldségek is főzelékfélének számítanak.

tokfozelek

Korianderes, kókusztejes vajtök főzelék

Főzelékek készülhetnek konzerv, mirelit, vagy szárított zöldségekből, de azzal egyetérthetünk mindannyian, hogy a legfinomabbak még is csak a friss zöldségekből készültek. Szerencsénkre minden évszaknak megvannak a saját jellegzetes növényei, így kis odafigyeléssel mindig tudunk változatos, szezonális főzeléket készíteni.

Június 20-án, a Köles a Reform Konyhán a főzelékeké lesz a főszerep. A Kölesről már sokan mondták, hogy főzelékben verhetetlen Budapesten, de mi most ráerősítünk.

A tőlünk megszokott izgalmas és finom főzelékek mellett június 20-án egy közismert gasztroblogger, Szatmári Ferenc (Feri a főzelékes blog) főzelékeit is megkóstolhatjátok. Ezen a napon tehát főzeléket ehetnek a Kölesbe térő vendégek minden mennyiségben, mert a fejünkbe vettük, hogy divatba hozzuk újra a főzeléket.

A főzeléknap főszereplői

Korianderes, kókusztejes vajtök főzelék

Citromfüves, tejszínes karotta főzelék

Mentás-gyömbéres zöldborsófőzelék

Sült paprikás, kapros vajbab főzelék

Feltétek:

borsos pulykatokány , chilis húsgolyók és Foodball

Főzeléklelőhely

Június 20-án a szokásos menza főzelékekből áll és Főzelékes Feri különlegességeit is kipróbálhatjátok:

Köles a Reform Konyha

1073 Budapest, Kertész utca 41.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Egy kis Ázsia Pesten - 6 étterem, ahol autentikus keleti ízeket találsz
Kínai, vietnámi vagy indiai ételre fáj a fogad? Budapesten rengeteg autentikus, ázsiai hely van, amiből a kedvenceinket most csokorba is gyűjtöttük.

Link másolása

A nagyváros előnyeihez tartozik a sokszínűség. Hogy egy településen belül többféle népcsoport, tájegység esszenciáját szívhatjuk magunkba. Ennek egyik legegyszerűbb és legélvezetesebb módja a gasztronómia.

Budapesten a nemzetek konyhái virágkorukat élik, így például ázsiai helyekből sincs hiány. Ráadásul jóval autentikusabb és izgalmasabb éttermek is léteznek a "sarki kínainál". Mi most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

 

Ramenka

A Ramenka nemrég a Kazinczy utcából elköltözött a Nagymező utcába, és ennek eredményeként most egy sokkal tágasabb vendégtérben foglalhatunk helyet.

De nemcsak az asztalok száma növekedett meg, hanem a konyhájuk mérete is, így nyolcra bővült a választható leveseik listája.

Persze a különböző extra feltétek miatt a tényleges variációk száma ennél jóval több.

Én egy klasszikus "ramenka" levest választottam, tonkocu levesalappal (gyömbéres, sertéscsonttal főtt leves). Ennek a tetején a jól ismert sertéscsászár mellett tojás, sárgarépa, naruto, póréhagyma, babcsíra, fafülgomba és pak choi is díszeleg. A leves rendkívül tartalmas, így tényleg csak a kíváncsiság hajtott, amikor berendeltem mellé a zöldséges baot is. De milyen jól tettem!

Ezek a halványzöld tésztafelhők egészen fantasztikusak, és mint kiderült, saját készítésűek. Ráadásul nemcsak a vegetáriánusoknak megfelelőek, de a vegánoknak is, csakúgy mint több levesalapjuk és az egyik gyozájuk. Szóval a húsevők és a növényi étrendet követők itt ugyanolyan könnyen ehetik magukat degeszre.

Cím:

1065, Nagymező utca 21.

Nyitvatartás:

H-Szo: 12:00 - 22:00

V: 12:00 - 20:00

facebook.com/ramenka

MOST Kortárs Bisztró

Ha indiai ételre vágyom, akkor az egyik alapértelmezett hely a fejemben a MOST Kortárs Bisztró, ami igazából nem egy indiai étterem, csak rendkívül erős náluk ez a vonal is.

A hely 2009-ben nyitott, és akkoriban inkább kocsmaként, szórakozóhelyként vagy törzshelyként gondoltunk rá. Aztán egy-egy nagyobb italozás után fedeztük fel az étlap rejtett kincseit, a magyaros vonal mellett megbúvó indiai fogásokat.

Talán életemben először itt ettem igazán jó, autentikus vajas csirkét.

És úgy tűnik, hogy az igazán jó dolgok szerencsére azóta sem változtak.

A belső tér még mindig barátságos, otthonos, az ételek pedig pedig az évek alatt csak tálalásukban lettek még csinosabbak, az íz továbbra is hibátlan. Ez annak köszönhető, hogy a konyhán a kezdetek óta nepáli és indiai személyzet van.

Bár hét közben csak 5 után nyitnak, hétvégén már fél 10-től várják a vendégeket brunchmenüvel. És bár bulit már nem tartanak, különböző vásárok és kiállítások azért erősítik a kortárs vonalat is.

Ha vacillálnátok (nem is értem, miért), ajánlom szeretettel a keddi napot, amikor tikka tuesday-t tartanak. Ilyenkor már 2990 Ft + szervizdíjért lehet belekóstolni egy tikka masalába, egy mangós csirkébe, esetleg vindaloo vagy vajas csirkébe naan kenyérrel.

Cím:

1066, Zichy Jenő utca 17.

Nyitvatartás:

H-Sze: 17:00 - 23:00

Cs: 17:00 - 00:00

P: 12:00 - 00:00

Szo: 10:30 - 00:00

V: 10:30 - 23:00

facebook.com/mostbudapest

IN TOWN Hotpot Budapest

Akit vonz az ázsiai kultúra, annak a hotpotozás kihagyhatatlan élmény, csakúgy mint a kőbányai "kis Kína". A Monori Center környékén már az illatok is teljesen másmilyenek, mint a belvárosban. Itt sétálni olyan élmény, mintha tényleg elutazott volna az ember keletebbre.

A Jegenye utcában található IN TOWN kifejezetten hotpot étterem.

Árad belőle az ázsiai kultúra, de nem túldíszített, túlszínezett, műanyag módon.

Sok a szürke, a barna, a fa, és nagyon kellemes hangulatúak a különböző boxok, ahova a nagyobb társaságok akár külön el tudnak vonulni.

Egy tablet segítségével könnyedén rendelhetünk is. Először alaplevet kell választanunk, ez kerül majd az asztal közepére, és ebben fogjuk megfőzni saját magunknak a különböző finomságokat. Hogy pontosan miket? Ez abszolút rajtunk múlik.

A ráktól a pacalig, a házi tésztától a krizantémig van itt minden. Én azt javaslom, hogy rendeljetek biztonságosabb tételeket, és különlegességeket is.

Bár a főzőlé is ízletes, az ételekhez egy külön asztalnál magunknak keverhetünk ki szószokat. Mindenhez van magyar nyelvű útmutatás, de a személyzet tagjai is szívesen segítenek, ha valahol elakadnánk.

A hotpot nem egyszerűen ebéd vagy vacsora, ez tényleg egy többórás élmény, amihez eredetibb helyet ennél biztosan nem találunk a városban.

Cím:

1107, Jegenye utca 28.

Nyitvatartás:

H-V: 11:00 - 23:00

www.facebook.com

101 Tigris

Mondjuk úgy, hogy a 101 valamelyik egységét kötelező megemlíteni, ha budapesti, ázsiai toplistáról beszélünk.

Újlipót egyik legeredetibb helye, a 101 Tigris egy tajvani stílusú tésztabár, ami egyszerre lehet nagyon izgalmas és kicsit ismerős élmény.

A fűszerek keletre visznek, mégis a hazai lisztből készülő házi tészta nem áll távol egyetlen magyar gyomrától sem.

Bár a tésztalevesek és a szószos tészták elég kiadósak, érdemes a kis tányérok között is kalandozni.

A csirkés kukoricás batyu az első harapás után a kedvencem lett. Nem szabad sajnálni mellőle a chili olajat sem, és az aranykimcsi is jól csúszik mellé.

Kiemelném még a gombalevest, ami hús nélkül is egy íztornádó!

Alapja egy úgynevezett dashi, ami a japánok kedvelt alapleve. A dashit egy algaféle, a kombu áztatásával készítik, ami nagyon különleges aromát kölcsönöz a lének, ez aszalt szilvával, és erdei gombákkal egészül ki. A lébe kerül aztán tészta, majd feltétként sült - szárított paradicsom, fermentált karalábé és újhagyma.

Ugye, hogy kihagyhatatlannak hangzik?

Cím:

1133, Hegedűs Gyula utca 60.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 22:00

facebook.com/101tigris

OPIUM Restaurant & Bar

Az OPIUM a legelegánsabb ázsiai étterem, ahol eddig jártam, egészen lenyűgöző a belső design. Már csak ezért is érdemes egy próbát tenni velük.

Bár alapvetően az ételek miatt érkeztem, a hangulat után az italkínálat fogott meg először. Mert jó koktélt lehet kapni a város több pontján is, de az alkoholmentes kínálat sok esetben még mindig rendkívül gyenge. Az OPIUMban viszont tényleg rengeteg kreatív és különleges ital közül választhatunk akkor is, ha nem fogyasztanánk alkoholt. Tejes, jeges, gyümölcsös, édes vagy éppen frissítő - mindenki megtalálja itt az ízlésének megfelelőt.

A konyha vietnámi, francia behatással. Nagyon mai és nagyon látványos formában tálalva.

Az előételek között osztriga és Szent Jakab-kagyló is található, de a klasszikus vietnámi szendvics, a banh mi is megjelenik falatka formájában. És a salátákat is érdemes átböngészni, mert például a lótuszgyökérrel és marhával gazdagított Nom Ngo Sen egy rendkívül friss, mégis laktató fogás.

A főételek közül pedig a sült fekete rizs (Opium Fried Black Rice) rabolta el a szívemet. Akár csirkével vagy disznóval is kiegészíthetitek, de a rák is remekül illett hozzá.

Cím:

1051, Arany János utca 13.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 23:00

www.facebook.com

Indigo Express

A végére hagytam az indiai street food csodát, az Indigo Expresst. Igen, a név alapján jól sejtitek, ez a hely az Indigo kistestvére, ami a rohanós hétköznapokban remek választás lehet.

Egyrészt szuper helyen van: pár lépésre a Deáktól. Kétszintes, így a felső részről brutális panoráma tárul elénk az Erzsébet térre és az óriáskerékre.

Másrészt az ételek nagyon jó árban vannak. 2000 - 3000 forintért itt rengetegféle fogás közül választhatunk.

A Thali menü például tökéletes bevezetés az indiai ízek világába, de van vajas csirke, fekete lencse és paneer masala is. A tekercsekkel pedig jó időben akár tovább is sétálhatunk.

És még egy pro tipp: A mango lassit semmiképpen se hagyjátok ki! Frissítő és desszert egyben!

Cím:

1051, Hercegprímás utca 2.

Nyitvatartás:

V-Sze: 11:30 - 23:30

Cs-P: 11:00 - 00:00

Szo: 11:30 - 00:00

facebook.com/indigoexpress.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Nosztalgia a konyában – elkészítettük a 90-es évek legendás receptkártyáinak ételeit
Szinte nem volt olyan háztartás, ahol legalább egy nagyobb pakli ne lett volna ezekből. Ti emlékeztek ezekre a kártyákra? Főztetek valaha belőlük? Mi volt a kedvencetek?

Link másolása

A 90-es évek végén az internet még nem foglalt el túl nagy szerepet az emberek életében, így a TV-ből, a rádióból és az újságokból értesültünk a hírekről, és ezeken keresztül áramlottak a szórakoztató tartalmak is.

A postára járás élmény volt, hiszen az ott kapható magazinok diktálták az aktuális trendeket. A lapkiadók pedig remekül ráéreztek arra, hogy mivel lehet hosszútávra magukhoz láncolni az olvasókat.

A különböző előfizetési akciók és ajándékok mellett gyakorlatilag feldarabolt könyveket árultak.

Ilyen volt például A tudás fája, vagy a Csodálatos állatvilág is. Az első szám mellé kapcsos mappa is járt, és évekig kellett gyűjtögetni bele a lapokat, hogy végül teljes legyen a könyv.

De természetesen nem csak a gyerekeknek készültek gyűjthető tartalmak, a receptkártyákkal a háziasszonyok nagy részét is behálózták.

Én akkoriban tíz év körüli gyerek voltam, és imádtam bármit gyűjteni, így a Kreatív Konyha névre hallgató receptkártyákat is örömmel forgattam.

Nem sokat főztünk belőlük. Talán két olyan receptre emlékszem, amit abból tanultam, de rendezgetni, nézegetni mindenképpen élmény volt.

Aztán mire újra nosztalgiázni támadt kedvem velük, a kártyáknak már csak hűlt helyét találtam a padláson.

Szerencsére egy használtcikkes oldalon nagyjából egy éve felbukkant egy másik kiadó teljes gyűjteménye, így azonnal le is csaptam rá, és most felnőtt fejjel a Mester Kiadó receptkártyáit ismertem meg közelebbről.

A legnagyobb meglepetés ezekkel a kártyákkal kapcsolatban az volt, hogy mennyire jól használhatóak.

A mennyiségek pontosak, a leírások jól értelmezhetőek, és a kártyán látható ételek is igazinak tűnnek.

Három ételt készítettem el a receptek közül, és csak az egyiknél éreztem azt, hogy egy kis javításra szorul. Ha érdekel benneteket az ezzel kapcsolatos tapasztalatom, nézzétek meg ezt a videót:

A három ételt fotón is megörökítettem, és ennyi idő után talán a kiadó sem haragszik meg (főleg azért, mert úgy tűnik, hogy már meg is szűnt), ha számotokra is elérhetővé teszem a receptek leírását.

A csokoládés, mogyorós keksz minden túlzás nélkül az egyik legjobb keksz, amit valaha sütöttem, így annak reprodukálását feltétlenül ajánlom nektek is!

Én ennél a receptnél egy kis lisztet még adtam a gombócokhoz, hogy jobban összeálljanak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Csülök, perec, sör - megnyílt a Spíler Biergarten
A müncheni Oktoberfest hangulatából inspirálódott a Budai Várnegyed új étterme.

Link másolása

A Zsidai cégcsoport több egysége is különös kapcsolatban áll egymással. A Baltazár és a Spíler nem csupán éttermek nevei, hanem fiktív karaktereké is. Spíler Béla például egy jóképű világjáró, aki utazásai során mindig beleszeret valami újba, majd éttermet csinál belőle.

Így járt most nemrég a müncheni Oktoberfesttel is:

"Egyfolytában csak arra az életteli és vibráló légkörre tudott gondolni. Az a zene lüktetett füleiben éjjel-nappal. A tánc, a nevetés és a baráti beszélgetések jutottak eszébe, valamint a lederhosenben és dirndliben koccintó emberek, a literes söröskorsókat cipelő csinos pincérlányok, meg persze a csülök, a bratwurst és a pretzel."

Tehát a bajor sörözők és sörkertek ihlették a Spíler Biergartent a Budai Várban, de határozottan modernebb köntösbe csomagolták az egészet.

Őszinte leszek, én féltem attól, hogy a személyzet népviseletben fog feszíteni, és hogy a kantáros nadrágok, meg a blúzokból kiduzzadó mellek elviszik majd a fókuszt az italokról és ételekről, de szerencsére nem így lett.

A személyzet öltözetén csak apróbb bajoros utalások fedezhetőek fel. Szerintem ízlésesen megoldották ezt a kérdést.

Magában a helyben is keverednek a designelemek. A kirakatban álló kitömött állatok, a színes zászlók és a berendezés egy része is német retro hangulatot hoz, de az összkép sokkal inkább modern és barátságos. Nem akar autentikus német kocsma lenni, ez egyértelműen látszik.

Ettől függetlenül a kötelező söröskorsók azért központi elemként keringenek az étteremben. Ahogy elnéztem, az emberek többsége legurít egyet már az ebédhez is.

Ebben mondjuk valószínűleg az is közrejátszik, hogy a környék a turisták kedvence, és nem irodistákkal van tele a hely.

Viszont a jó példa ragadós, így mi is ittunk egy-egy sört.

Csapon a saját márkás sörök vannak többségben: Spíler Világos, Búza és Sour Cherry. Meg Pécsi Pils, Pécsi Barna és Leffe Dark. Ezen kívül 15 üveges sör közül választhatunk még, amik között van pár extrább darab, mint például a Szent András Sörfőzde Almás Rétese.

Én nem vagyok nagy sörös, így a gyümölcsös vonalon maradtam, és abszolút elégedett voltam vele.

Érdekesség, hogy mind a sörök, mind pedig a borok nagyrészt magyar gyártók termékei. Szóval ebben sem próbálták a német vonalat erőltetni.

Nem tudom, hogy ez a sörsznoboknak hogy fog esni, biztos van olyan, aki kifejezetten német sörért kiáltana.

Az étlap úgy van kialakítva, hogy mindenki találjon számára megfelelő fogást. Az is, aki a bajor vonal miatt jön, és az is, aki nem.

Hogy csak pár példát említsek a kissé kilógó ételek közül: BBQ Buffalo csirkeszárny, jalapeño poppers, taco bowl, klasszikus cézár saláta, pizza és burger is van. Ezen kívül a házias kategóriában babgulyás, rántott hús, valamint sertéspörkölt is fellelhető.

Mi viszont a sörkerti klasszikusokra voltunk kíváncsiak, így malaccsülköt, lecsót, bajor kolbászt, perecet és császármorzsát is kóstoltunk.
Lecsó sült kolbásszal 4 540 Ft

Imádom a lecsót, minden formában, és ez a kolbász remekül passzolt hozzá. Mondjuk én ezt az ételt inkább magyaros klasszikusok közé tenném, de az ízén ez a tény nem változtat.

Kísérőm malaccsülköt választott, és küzdött is rendesen az adaggal. A hús omlós volt és ízletes. Pár körettel kiegészítve (ropogós burgonya chips, coleslaw, kovászolt házi kenyér) ez egy elég férfias küldetés volt. Szerintem csak büszkeségből gyűrte be az egészet.

Malaccsülök 5 980 Ft

Az egyik kedvencünk azonban a kolbász és perec kombináció lett.

A bajor grillkolbász nagyon más mint a hazai, a húson és a szalonnán kívül zöldfűszereket használnak hozzá, és állagában inkább a szafaládé jellegű termékekhez közelít.

A perec puha volt és kicsit langyos, az édes mustár pedig jó barátja ennek a típusú kolbásznak.

A tematikába talán ez az étel passzol a legjobban, és az ára is úgy van kialakítva (2980 Ft), hogy tényleg bárkinek elérhető legyen.

Bajor kolbász & perec (bajor fehér kolbász mézes mustárral & pereccel) 2 980 Ft

Desszertek közül bár kóstoltunk palacsintát is, a császármorzsa magasan az élre tört.

Sokan a morzsásabb, darás verziót kedvelik, de én élek-halok ezért a németes, piskótaszerűbb változatért.

Tökéletes volt az íze is, és a hozzá érkező almaszósz is. Egy adag az ebéd vagy vacsora befejezéseként bőven elég két főre.

A Spíler Biergarten bár nem a klasszikus, német kocsmákért rajongók törzshelye lesz, abszolút hangulatos és vonzó hely a Budai Várnegyedben.

Sváb zene szól, és van pár étel, ami ezt a hangulatot idézi, de inkább csak inspiráció gyanánt használták a müncheni Oktoberfest hangulatát. Az összkép pedig sokkal modernebb és közérthetőbb lett. Szerintünk megér egy kirándulást!

Cím:

1014,Budapest, Dísz tér 8.

Nyitvatartás:

hétfő - vasárnap

11:00 - 22:00

spilerbiergarten.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
II. Erzsébet kedvenc szendvicsét két perc alatt bárki elkészítheti otthon
Mindössze három olyan összetevő kell hozzá, ami jó eséllyel minden konyhában megtalálható.

Link másolása

Elárult II. Erzsébet egykori szakácsa, hogy mik voltak az egykori uralkodó kedvenc szendvicsei, írja a Sassy.hu. A 15 évig a királyi családnak dolgozó Darren McGrady szerint a legkedvesebb közülük a gyermekkorára emlékeztette a királynőt.

A királynőnek kislányként lekváros szendvicseket szolgáltak fel, azóta is ezeket fogyasztotta délutáni teára.

„Egyszerű, csak kenyér, lekvár és egy kis vaj - legtöbbször eperlekvár. Amit a Balmoral kastélyban főztünk nyaranta a kertekből származó gyönyörű skót eperből”.

A szendvicseket azonban soha nem vágták háromszögekre vagy négyzet alakra, egy régi királyi babona miatt ugyanis aki hegyes ételt szolgál fel az uralkodónak, az ártani akar a monarchiának. Ehelyett kör alakú kis szendvicsek voltak ezek, melyeket egy nagyobb, kör alakú vágóeszközzel szúrtak ki a kenyér szeletekből.

A Buckingham-palota kerti partijainak másik nagy királyi kedvence az uborkás szendvics, és McGrady úr elmagyarázta, hogyan készítette azokat királyi módon.

„Szeleteld le az uborkát hosszában egy burgonyahámozóval, egészen a magokig, majd fordítsd meg, és tedd ugyanezt a másik oldalon is. A krémsajtot egy csipetnyi friss mentával kikeverve vékonyan kenjük a kenyeret, majd rá egy réteg uborkát teszünk. Ezt több rétegben ismételjük. A kenyérnek levágjuk a héját, és apró, két harapásnyi falatokra vágjuk.”

Desszertnek a királynő a régimódi brit tejszínes epret szerette, egy kis extra cukorral a tetején.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk