News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Direkt36: Az Orbán-bányából viszik haza a legtöbb pénzt a piacon

Az Orbán Győző többségi tulajdonában álló bánya annak ellenére szerepel rendszeresen jelentős állami beruházásokban, hogy a konkurenciánál jóval drágábban - esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron - ajánlja az építőanyagait.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor apjának bányavállalata, a Dolomit Kft. évek óta az egyik legjobban teljesítő vállalkozás a piacon árbevétel és profit tekintetében is, írta meg a Direkt36.

A Direkt36 újabb kutatásai szerint ráadásul a cég azért is kiemelkedik versenytársai közül, mert az elmúlt években a piaci átlagnál jóval magasabb osztalékot fizetett a tulajdonosainak.

A Dolomit Kft. a legfrissebben hozzáférhető adatok szerint 2019-ben 1,8 milliárd forintot fizetett, ami a piaci átlag több mint tizenháromszorosa.

A Direkt36 az elemzése során a Dolomit Kft. osztalékát azoknak a vállalatoknak az osztalékával hasonlította össze, amelyek főtevékenységükként ugyanazt a szakágazatot jelölték meg, mint az Orbán-cég (kőfejtés, gipsz és kréta bányászata). Jelenleg 70 ilyen cég működik a piacon.

Az általuk elemzett időszakban, 2015 és 2019 között a 70 cégből a Dolomittal együtt mindösszesen 23 olyan volt, amelyek mind az öt évet nyereséggel zárták. A Dolomit Kft. osztalékából az 51,16%-os tulajdonrésszel rendelkező idősebb Orbán Győző 2015 és 2019 között több mint 4 milliárd 372 millió forintot vihetett haza.

A Direkt36 által vizsgált 70 cégnek csak a töredéke fizetett osztalékot az elmúlt években: 2015 óta minden évben maximum 11 olyan cég volt, ahol osztalék felvétele mellett döntöttek. Az Orbán Győző többségi tulajdonában lévő bányatársaság – amelyről a Direkt36 cikksorozatban tárta fel, hogy számos állami építkezéshez szállít építőanyagot – az elmúlt öt évben mindig a legjobban fizető vállalkozások között volt. Az osztalékfelvétele a következőképp alakult:

hirdetés
  • 2015-ben csak a német-osztrák háttérrel rendelkező Basalt Középkő Kőbányák Kft. előzte meg.
  • 2016-ban egy átmeneti visszaesést követően ugyan csak a negyedik helyen végzett három nemzetközi tulajdonú cég mögött, de még így is a Dolomit Kft. fizette a legnagyobb osztalékot a magyar hátterű cégek közül.
  • 2017-ben az egész piac legmagasabb osztalékát a Dolomit Kft. adta a tulajdonosoknak.
  • 2018-ban második lett a francia Colas csoport egy magyarországi leányvállalata mögött.
  • 2019-ben pedig ismét a piac legnagyobb osztalékát fizette.

A Dolomit Kft. az elmúlt években mind árbevétel, mind profit tekintetében a legsikeresebb bányavállalatok között volt. 2018-ban a Dolomit Kft. 41,3%-os profitrátát ért el, amely nemcsak a cég történetében, hanem a teljes piacon kiemelkedő volt (több mint duplája az akkori 18,8 százalékos piaci átlagnak). Bár 2019-ben a Dolomit Kft. árbevétele és nyeresége is visszaesett kissé (4 milliárd forintos árbevétel mellett 1,8 milliárdos eredményt ért el) a profitráta tovább emelkedett, majdnem 45 százalékra, amely majdnem háromszorosa a piaci átlagnak.

Az Orbán Győző többségi tulajdonában álló bánya annak ellenére szerepel rendszeresen jelentős állami beruházásokban, hogy a konkurenciánál jóval drágábban - esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron - ajánlja az építőanyagait.

A Dolomit Kft. nem válaszolt a Direkt36 arra vonatkozó kérdéseire, hogy minek köszönhető a cég kiemelkedő teljesítménye. Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig ugyanazt a választ ismételte meg, amelyet többször elküldött már az Orbán család üzleteivel kapcsolatos kérdésekre: „A miniszterelnök nem foglalkozik üzleti kérdésekkel.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Élet és halál között lebeg az Operettszínház fiatal balerinája, aki súlyosan megsérült a házomlásban
Nikolett súlyos koponyasérülést szenvedett, és károsodott a gerince is.

Link másolása

hirdetés

Az utcára omlott hétfőn délelőtt a Jókai utca 1. szám alatti épület beépítés alatt álló tetőterének egy része.

A balesetben négyen megsérültek,

több parkoló jármű összetört.

Később az is kiderült, hogy az egyik sérült az Operettszínház egyik balerinája, aki épp a színházba tartott párjával, Benjaminnal, amikor a tragédia történt.

A férfi azt mondta, hogy hatalmas robajt hallott, utána pedig hiába szólítgatta Nikolettet, válasz nem érkezett. A nagy porfelhőtől egy ideig semmit sem látott, aztán a törmelékek között megpillantotta a lányt, akihez azonnal mentőt hívott.

hirdetés

A Bors úgy tudja, hogy

Nikolett súlyos koponyasérülést szenvedett, és erősen károsodott a gerince is.

„Az orvosi csapat döntése értelmében először Niki koponyáján végezték el a szükséges beavatkozásokat, a gerincműtétre csak előbbi eredményessége esetén kerülhet sor. Jelenleg sajnos élet és halál között lebeg, de reménykedünk a mielőbbi felépülésében” – mondta a lapnak a lány egyik barátja.

Apáti Bence, az operettszínház balettigazgatója a Karc FM-en kedden arra kért mindenkit, hogy mondjon el egy imát a balerináért, akit

több főszerepben is lehetett látni, többek között a Diótörőben is.

A Budapesti Operettszínház főigazgatójának kérésére délután imaláncot indítanak a Mária Rádióban, amelynek során minden nap a hallgatókkal együtt imádkoznak a fiatal táncművész gyógyulásáért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Itt a Belügyminisztérium válasza a tanárok követeléseire
Nagyobb béremelés akkor lehetséges, ha gazdaság jobban teljesít, az óraszámcsökkenés nem reális – írta Pintér Sándor minisztériuma a szakszervezeteknek.

Link másolása

hirdetés

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tavaly októberben alakított közös sztrájkbizottságot. A sztrájktárgyalásokat júniusban nyitották újra, és a szakszervezetek továbbra is lényegében két dolgot szeretnének elérni:

 • a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen,
 • a kötelező óraszámuk pedig heti 22 órára csökkenjen.
 • A követeléseikkel kapcsolatban a Belügyminisztérium levélben fejtette ki az álláspontját – a dokumentumot a Telex tette közzé szerdán. (Az új kormányban a közoktatás a Pintér Sándor vezette belügyi tárcához került.)

  A béremeléssel kapcsolatban azt írták, hogy a következő két évben is további legalább 10-10 százalékos béremelésre kerülhet sor,

  „ennél nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít”.

  „A következő bérfejlesztési lépés ütemezése az Európai Bizottsággal folytatott megállapodástól is függ, a tárgyalások ennek érdekében folyamatban vannak, a Kormány érdeke is az, hogy ezek mielőbb lezárásra kerüljenek” – írta a belügyi tárca.

  Az óraszám-csökkentés a Belügyminisztérium szerint „jelen helyzetben nem tekinthető reálisnak”.

  „Arra kell törekednünk, hogy a 22-26 óra közötti szabályozás szerinti óraterhelés az alsó érték felé mozduljon el, a szabályozás ugyanakkor az intézmények humánerőforrás-gazdálkodását teszi rugalmasabbá” – fejtette ki levelében a BM, és azt is hozzátették: azzal egyetértenek, hogy akik a többiekhez képest magasabb óraszámot és túlórát vállalnak, magasabb juttatásban részesüljenek.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Igazi gazdasági csodának számít Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília közös médiacége
  A nyolcfős, szerény látogatottságú oldaluk tavaly 1,5 milliárd forintos bevételt ért el, ebből pedig 1,3 milliárd forint volt a profit.

  Link másolása

  hirdetés

  Igazi gazdasági csodának számít Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília médiacége, amely tavaly 85 százalékos profitrátát ért el. A 24.hu cikke szerint a twn.hu nevű bulvároldalt üzemeltető Top News Hungary Kft. tavaly

  több mint 1,56 milliárd forintnyi árbevételt ért el, ebből pedig a nyereség 1,33 milliárd forint volt,

  amit a tulajdonosok május végén ki utaltak maguknak osztalékként.

  A lap szerint ez kiugró eredménynek számít a magyar médiapiacon, ahol a nagy és sikeres médiacégek is mindössze 10-20 százalékos profitrátát tudnak elérni.

  A twn.hu pedig az olvasottság alapján a nem tűnik jelentős tényezőnek: tavaly a legjobb hónapban az átlagos napi látógatószám 11 ezer volt, a legrosszabb pedig 4500.

  Ez a teljesítmény rendre valahol a 150. és a 250. hely közti eredményhez volt elegendő a hazai portálok versenyében.

  A leglátogatottabb hazai női portálok közé tartozó femcafe.hu, amelynek a twn.hu-hoz képest a napi látogatószáma sokszoros, 1,25 milliárdos bevétel mellett 637 milliós profitot hozott. Ez is kiugró, ötven százalékos profitrátát jelent, de még így is elmarad a Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília által jegyzet oldal eredményénél.

  hirdetés

  Az eredményességük ráadásul az elmúlt években folyamatosan nőtt is: 2019-ben még 61 százalékos volt, 2020-ban már 82,5 százalékos, tavaly pedig 85 százalékos lett.

  Mindezeket az eredményeket pedig úgy érték el, hogy

  a cégnek mindössze nyolc alkalmazottja van, és portálon az impresszumban nemcsak a szerzőket nem lehet megtalálni, de még a főszerkesztőt sem tüntették fel.

  A lap megkereste a Top News Hungary Kft., hogy megtudják, mi a különleges sikerük titka, de hetek óta nem kaptak a választ a kérdéseikre.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Orbán a NATO-csúcson: gyors fegyverszünet és béketárgyalások kellenek
  Szerdán kezdődik a NATO állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója.

  Link másolása

  hirdetés

  Orbán Viktor miniszterelnök Madridba érkezett, ahol szerdán kezdődik a NATO állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

  Kedden este VI. Fülöp spanyol király gálavacsora keretében látta vendégül a Madridba érkezett vezetőket a Királyi Palotában.

  A NATO-csúcson Orbán Viktor által képviselendő álláspont szerint Magyarország az ukrajnai háború eszkalációja helyett a béke érdekében tett erőfeszítéseket támogatja.

  Gyors fegyverszünet és béketárgyalások: ez a recept az Európát sújtó háborús infláció és a küszöbön álló háborús gazdasági válság ellen - ismertette Havasi Bertalan.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: