News here
hirdetés

HÍREK

Csaknem annyiba kerülhet a hazai dinnye, mint az import – így alakul a nyári gyümölcsszezon

A növekvő energiaárak miatt a dinnyéknél 30 százalékos drágulás várható. A kajszibaracknál most viszonylag jó termést várnak, a meggy is kiváló minőségű.

Link másolása

hirdetés

Június vége felé már kapható lesz a piacokon a hazai dinnye, a kiemelkedő pluszköltségek azonban megdobják az árakat, így jelentős drágulással kell majd számolni. A kajszibaracktermés is kiválónak ígérkezik, a tavalyi, tavalyelőtti kevés gyümölcs miatt már most nagy a kereslet a pálinka- és lekváralapanyag iránt. A meggy már kapható pár napja, találni olyan kertészetet, ahol 300 forint kilónként.

"A 2022-es év gyakorlatilag hasonlóan alakult, mint a 2021-es, nem lehetett túl korán kiültetni Medgyesegyháza környékén a görögdinnyéket. Viszont húsvét után, április 15-17-től már megtörténhetett, és hál istennek az idei évben nagyobb fagykárokkal sem kellett számolni" - mondja Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Azt jósolja, hogy

június legvégén és július elején megjelennek a szabadföldi görögdinnyék a magyar áruházláncokban és a piacokon.

Ami viszont rossz hír, hogy növekedni fognak az árak. Jelenleg a marokkói és a görög eredetű magvas görögdinnyét kilónként 480 és 500 forintos átlagáron értékesítik. A hazai is vagy ennyibe fog kerülni, vagy még drágább lehet.

„A háziasszonyok látják nap mint nap és hétről-hétre az áruházakban vásárolva, hogy ugyanaz a termék két hét múlva már drágább. Sajnos ez a tendencia a termelői áraknál is jelen van, ráadásul a gazdáknak jelentős pluszköltséggel kellett számolniuk ebben az évben. Akár 30-40 százalékkal nagyobb bekerülési költséggel is számolhatott egy gazda, hogyha minden szükséges anyagot megadott a növényének- tette hozzá az elnök.

hirdetés

Jó lesz az idei kajszibarack termés is. A FruitVeb adatai szerint a leggyengébb évben 10 ezer, a legjobb évben 25 ezer tonna termett az elmúlt években, idén 20 ezer tonnányi hazai kajszit várnak a gazdák. A szezon június elején indul, a főszezon klasszikusan július első húsz napja, de a nagy fajtaválaszték miatt augusztus végéig lesz kajszi a piacokon.

„Meglepő, de nagyon nagy az igény már így szezon elején is a pálinka- és a lekváralapanyag iránt. Ennek oka, hogy az elmúlt két évben a nagyon gyenge termés miatt drága volt a kajszi, és valószínűleg a háztartások, a háziasszonyok nem tavaly, tavalyelőtt készítettek baracklekvárt” - mondja Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az árnál itt is lehet számítani valamelyest emelkedésre, hasonlóan a dinnyéhez, de hogy pontosan mennyibe kerül majd, azt egyelőre nem lehet tudni.

A meggy is elég jól kezdte a szezont, pár napja már lehet kapni a gyümölcsöt. Az árak Apáti Ferenc szerint már kicsit szélsőségesebbek. Van olyan kertészet, ahol 600 forintot is elkérnek kilójáért, de olyat is találni, ahol csak 300-at. Azt javasolja, hogy aki teheti, keressen fel olyan ültetvényeket, ahol magunk szedhetjük, ugyanis ott a legolcsóbb.

Hangsúlyozta: azért is hirdetnek meg egyre több ilyen lehetőséget, mert a mezőgazdasági szezonális munkákra továbbra is lasszóval fogják az embereket. Hiába ígérnek magas béreket, akkor sem találni senkit gyümölcsszedésre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Betiltják az IQOS-t és a hasonló hevítéses dohánytermékeket az unióban
A rák elleni küzdelem részeként lépne fel az EU az ízesített hevítéses dohánytermékek ellen, amelyek eladása rohamosan megugrott az elmúlt években.

Link másolása

hirdetés

Betiltanák az ízesített hevítéses dohánytermékek árusítását az Európai Unióban annak érdekében, hogy 2040-re öt százalékra csökkenjen a dohányzók száma az unión belül - közölte az Európai Bizottság szerdán.

A testület azért akar fellépni a hevítéses dohánytermékek ellen, mert ezek eladása rohamosan megugrott Európában az elmúlt években. Júniusi jelentésük szerint 2018 és 2020 között az ilyen típusú cigaretták eladása 924 millióról 19,7 milliárdra nőtt, ami több mint 2000 százalékos növekedés.

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy tízből kilenc esetben a tüdőrák oka a dohányzás, ezért az a cél, hogy minél inkább visszataszítóvá tegyék a cigarettázást, ezzel megvédjék az állampolgárok egészségét és életeket mentsenek meg.

Az Európai Bizottság javaslatát - amely csak a dohányhevítéses elektromos cigarettákra terjedne ki, a csak nikotint tartalmazókra, mint például az Elf Barra nem - az Európai Tanács és az Európai Parlament is tárgyalja majd. Ha elfogadják, a tagországoknak nyolc hónapjuk lesz arra, hogy jogszabályt hozzanak a rendelkezésről, és további három hónapjuk ennek érvényesítéséig.

Forrás: Politico

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor rendelettel döntött a bedőlt italforgalmazóról
Kiemelt jelentőségű csődeljárássá minősítették az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó felszámolását. Az Ital Magyarország Kft. több száz millió forinttal tartozik a borászatoknak.

Link másolása

hirdetés

Február 8-án csődvédelmet kért az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó, az Ital Magyarország Kft. (IMO), amely nagyjából harminc hazai borászatnak tartozik összesen csaknem 350 millió forinttal.

A 24.hu szúrta ki, hogy a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, amellyel a kormány a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény alapján

stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárássá minősítette a cég csődeljárását.

A rendelet ezt nem részletezi, de a paragrafusok alapján az egyik legnagyobb italforgalmazó adósságainak rendezéséhez, hitelezőivel való megegyezéséhez a kormány szerint nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. A rendelet szerdán hatályba lépett.

A cikkben emlékeztetnek, hogy korábban a pórul járt borászok kérték Palkovics László minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Törölte a járatukat a Wizz Air, 1000 euró ráfizetéssel jutottak haza két nappal később
A nő és férje vasárnap délben tudta meg, hogy az esti járatuk nem indul. Végül kedden egy másik városból, egy másik légitársaság járatával jutottak haza.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, többször is volt példa arra mostanában, hogy a Wizz Air váratlanul törölte egy járatát megfelelő tájékoztatás és segítségnyújtás nélkül. Így maradt hoppon Antal Barbara és családja is, akik esküvőre utaztak Marbellára, a hazaút viszont káoszba fulladt. Kálváriájukat az RTL Híradónak mesélte el Barbara.

A család nagy része rendben hazaért egy Bécsbe tartó járattal vasárnap, az Angliában élő Barbaráék járatát azonban törölték. Ebéd közben kapták a hírt, hogy az esti járatuk nem indul. Az ezt közlő levélben lévő linkek azonban nem működtek, így nem tudták átrakni a foglalásukat egy másik járatra. Mivel telefonon sem tudták elérni a légitársaságot, a repülőtéren érdeklődtek a teendőkről a Wizz Air pultjánál.

Ott azonban közölték velük, hogy a következő gép csak három nappal később indul. Se szállásban, se ellátásban nem tudtak segíteni nekik, annyit mondtak nekik, hogy kérjenek számlát a szállásról és az étkezésről, ezek költségeit később visszatérítik.

A nő és férje végül kedden egy másik városból, egy másik légitársaság járatával jutott haza. A két nap csúszás közel 1000 euróba került nekik, amit nem akar veszni hagyni.

"Nemcsak a pénz miatt, hanem az emberi jogok miatt is el fogok menni a végsőkig"

- mondta Barbara az RTL Híradónak, hozzátéve, hogy ha kell, ügyvédi segítséget kér.

A fogyasztóvédelmi hatóság az RTL Híradó megkeresésére szerdán azt közölte, hogy az utasok az induló repülőtér országának fogyasztóvédelmi hatóságához fordulhatnak. A budapesti kormányhivatalhoz pedig nem érkezett panasz törölt járatokkal kapcsolatban.

hirdetés

A Technológiai és Ipari Minisztérium viszont azt közölte, vizsgálják, ki a felelős azért, hogy vasárnap több száz Budapestre érkező utas éjszakázott a reptéren, mert nem volt, aki kiadja nekik a feladott csomagjaikat.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Minden előjel nélkül kidőlt egy fa az egyik keszthelyi strandon
Egy szemtanú szerint csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem sérült meg senki.

Link másolása

hirdetés

Kidőlt egy fa a keszthelyi Libás Strandon szerda délután - írta meg a Telex egy Facebook-posztra hivatkozva.

Egy ott strandoló férfi arról számolt be, hogy a családjával fürdött, amikor egyszer csak egy hatalmas reccsenést hallottak, majd látták, hogy egy óriási fa kidőlt, rá az alatta, mellette lévő emberekre, köztük gyerekekre is. Nagy riadalmat okozott, de szerencsére nem sérült meg senki, amit még a strand vízi mentői is alig hittek el.

A keszthelyi strandok üzemeltetésért felelős VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Telex érdeklődésére elmondta, hogy

a kidőlt fa nem egy kivágásra ítélt, kezeletlen beteg fa volt, minden előjel nélkül dőlt ki a strand egyik kedvelt területére.

Azt is hozzátette, hogy a település fáit folyamatosan ellenőrzik és faápoló szakértőkkel is együtt dolgoznak. A kidőlt fa eltakarítását a VÜZ Kft. végzi csütörtökön a hajnali órákban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: