News here
hirdetés

HÍREK

Csaknem annyiba kerülhet a hazai dinnye, mint az import – így alakul a nyári gyümölcsszezon

A növekvő energiaárak miatt a dinnyéknél 30 százalékos drágulás várható. A kajszibaracknál most viszonylag jó termést várnak, a meggy is kiváló minőségű.

Link másolása

hirdetés

Június vége felé már kapható lesz a piacokon a hazai dinnye, a kiemelkedő pluszköltségek azonban megdobják az árakat, így jelentős drágulással kell majd számolni. A kajszibaracktermés is kiválónak ígérkezik, a tavalyi, tavalyelőtti kevés gyümölcs miatt már most nagy a kereslet a pálinka- és lekváralapanyag iránt. A meggy már kapható pár napja, találni olyan kertészetet, ahol 300 forint kilónként.

"A 2022-es év gyakorlatilag hasonlóan alakult, mint a 2021-es, nem lehetett túl korán kiültetni Medgyesegyháza környékén a görögdinnyéket. Viszont húsvét után, április 15-17-től már megtörténhetett, és hál istennek az idei évben nagyobb fagykárokkal sem kellett számolni" - mondja Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Azt jósolja, hogy

június legvégén és július elején megjelennek a szabadföldi görögdinnyék a magyar áruházláncokban és a piacokon.

Ami viszont rossz hír, hogy növekedni fognak az árak. Jelenleg a marokkói és a görög eredetű magvas görögdinnyét kilónként 480 és 500 forintos átlagáron értékesítik. A hazai is vagy ennyibe fog kerülni, vagy még drágább lehet.

„A háziasszonyok látják nap mint nap és hétről-hétre az áruházakban vásárolva, hogy ugyanaz a termék két hét múlva már drágább. Sajnos ez a tendencia a termelői áraknál is jelen van, ráadásul a gazdáknak jelentős pluszköltséggel kellett számolniuk ebben az évben. Akár 30-40 százalékkal nagyobb bekerülési költséggel is számolhatott egy gazda, hogyha minden szükséges anyagot megadott a növényének- tette hozzá az elnök.

hirdetés

Jó lesz az idei kajszibarack termés is. A FruitVeb adatai szerint a leggyengébb évben 10 ezer, a legjobb évben 25 ezer tonna termett az elmúlt években, idén 20 ezer tonnányi hazai kajszit várnak a gazdák. A szezon június elején indul, a főszezon klasszikusan július első húsz napja, de a nagy fajtaválaszték miatt augusztus végéig lesz kajszi a piacokon.

„Meglepő, de nagyon nagy az igény már így szezon elején is a pálinka- és a lekváralapanyag iránt. Ennek oka, hogy az elmúlt két évben a nagyon gyenge termés miatt drága volt a kajszi, és valószínűleg a háztartások, a háziasszonyok nem tavaly, tavalyelőtt készítettek baracklekvárt” - mondja Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az árnál itt is lehet számítani valamelyest emelkedésre, hasonlóan a dinnyéhez, de hogy pontosan mennyibe kerül majd, azt egyelőre nem lehet tudni.

A meggy is elég jól kezdte a szezont, pár napja már lehet kapni a gyümölcsöt. Az árak Apáti Ferenc szerint már kicsit szélsőségesebbek. Van olyan kertészet, ahol 600 forintot is elkérnek kilójáért, de olyat is találni, ahol csak 300-at. Azt javasolja, hogy aki teheti, keressen fel olyan ültetvényeket, ahol magunk szedhetjük, ugyanis ott a legolcsóbb.

Hangsúlyozta: azért is hirdetnek meg egyre több ilyen lehetőséget, mert a mezőgazdasági szezonális munkákra továbbra is lasszóval fogják az embereket. Hiába ígérnek magas béreket, akkor sem találni senkit gyümölcsszedésre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A csapolt sör 1290, egy ásványvíz 850, a legolcsóbb hamburger pedig 4500 forint lesz idén a Szigeten
Mutatjuk, milyen árakra számíthatsz majd a pultoknál.

Link másolása

hirdetés

Három év kihagyás után idén újra megrendezik a Szigetet, a fesztivál szerdán startol majd Dua Lipa fellépésével.

2019 óta azonban jócskán elszabadult az infláció, ami persze fesztivál áraiban is megmutatkozik majd.

A Blikk kedden körbenézett a Hajógyári-szigeten, ezek alapján pedig ilyen árakra lehet majd számítani a pultoknál:

Italok

 • Csapolt Dreher sör 1290
 • a dobozos sör 1390 forint,
 • cider 1590 forint,
 • 4 cl vodka, whiskey, pálinka vagy rum 1950 forint,
 • a bornak 690 forint decije,
 • az ásványvízért 850 forint kell fizetni,
 • a koktélokat 4 ezer forinttól kínálják.

  Ételek

 • Hamburgert 4500 forinttól,
 • a giroszt 3600-tól
 • egy pizzaszelet pedig 1990 forinttól lehet kapni.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • hirdetés
  HÍREK
  Mentőövet dobhat sok katásnak egy kedd este megjelent rendelet
  Csökkentették az ekho mértékét, így kedvezőbben lehet foglalkoztatni a katából kieső vállalkozókat. De nem mindenkit.

  Link másolása

  hirdetés

  Csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekho mértéke - írja a HVG egy a Magyar Közlönyben kedd este megjelent rendelet alapján.

  Eszerint

  szeptember elsejétől nem kell megfizetni a közteher munkáltatókat terhelő, 13 százalékos részét, a kifizetői ekhót, vagyis csak a munkaadókat terhelő, összesen 15 százalékos ekho marad.

  A lap szerint a döntés a katából kiesetteket segítheti, mert kedvezőbbé válik az eddig vállalkozóként megbízottak foglalkoztatása. Azonban azt is megjegyzik, hogy

  az ekhot alapvetően a könyv- és lapkiadásban, illetve előadóművészetekben jellemző tevékenységek számára találták ki.

  Beletartozhat a fodrászat vagy a cipészet is, de csak abban az esetben, ha az köthető valamilyen produkcióhoz, ha csak egyszerű szolgáltatást végeznek az utcáról betérők számára, akkor nem.

  Újságírók, szellemi szabadfoglalkozásúak, grafikusok, fotósok, fordítók számára azonban segítséget jelenthet a mostani változás. Ezen kívül azok is alkalmazhatják az ekhót, akik valamiféle sporttevékenységből szereznek bevételt, például edzőként, sportolóként vagy sportszervezőként.

  hirdetés
  Egy másik rendelet a katából áttérők adminisztrációs terheit enyhíti:

  a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével ugyan átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, azonban az általános szabályoktól eltérően mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól. Ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

  Kedden jelent meg az a rendelet is, ami lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adót euróban vagy amerikai dollárban fizessék.

  A cikk szerint az újítás azoknak a cégeknek hozható elsősorban könnyebbséget, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  18 euróért rendelhető apostoli áldással dicsekedett Semjén Zsolt a Facebookon
  Kedves meglepetés - írta a vatikáni honlapról rendelhető dokumentum mellé a miniszterelnök-helyettes.

  Link másolása

  hirdetés

  Apostoli áldást kapott Ferenc pápától Semjén Zsolt a hatvanadik születésnapjára. A politikus erről maga számolt be a Facebook-oldalán, a bejegyzésében pedig megosztott egy képet is a dokumentumról, amelyet

  július 22-én állították ki Vatikánvárosban, és Konrad Krajewski pápai főalamizsnás, bíboros írta alá.

  „Őszentsége Ferenc pápa szívből adja apostoli áldását hatvanadik születésnapja alkalmából Semjén Zsolt életére, családtagjaira és barátaira, kérve számukra a bőséges mennyei kegyelmek és vigasztalások ajándékát és a Boldogságos Szűz Mária állandó segítségét” - állt az iraton, melyhez

  Semjén Zsolt csak annyit fűzött hozzá, hogy „kedves meglepetés”.

  A Magyar Hang azonban később arról írt, hogy bár a bejegyzésben Semjén Zsolt nem állította, hogy személyesen Ferenc pápától kapta az üdvözlőlapot, de a posztját könnyen lehetett így is értelmezni.

  Az áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért,

  plusz postaköltség. Egyházi események mellett olyan világi alkalmakra is vannak itt áldásminták, mint házasság, születésnap, vagy házassági évforduló.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Óriási robbanások ráztak meg egy orosz katonai bázist a Krím-félszigeten, videón a detonációk
  A környékről kitelepítették az embereket.

  Link másolása

  hirdetés

  Robbanássorozat történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti reptéren, a közösségi oldalon terjedő videók szerint hatalmas füstoszlop emelkedett az ég felé a bázisról.

  A szemtanúk beszámolója szerint

  egy percen belül 12, különböző erejű robbanást hallatszódott,

  ezek közül három különösen erős volt.

  hirdetés

  A robbanásokról az orosz védelmi minisztérium is beszámolt. A tárca szerint

  a félsziget nyugati partvidékén fekvő szaki repteret nem érte tűzhatás, a balesetben senki sem sérült meg, a repülőgépekben sem esett kár.

  Alekszej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője azt közölte, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma ura a helyzetnek, és cáfolta azt az értesülést, hogy Szakiban általános evakuálást rendeltek volna el.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: