HÍREK
A Rovatból

Corvinus-botrány: A megbízott rektor szerint a hallgatók elkezdték zaklatni azokat, akiknek a családja kötődik a Molhoz

Szabó Lajos szerint: „Egyszerűen nem igaz az a narratíva, hogy itt gazdag szülők buta gyerekeit rugdossuk át, ezt a diákjaink nevében is vissza kell utasítanunk”.

Link másolása

Mi is írtunk arról, hogy elbocsátották a Corvinus egyetem egyik tanárát, mert etikai vizsgálatot kezdeményezett egy hallgató ügyében. Ádám Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik – befolyásos családból származó – diák úgy vizsgázhatott le egy tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a tantárgyi követelményeket.

A kirúgott oktató miatt kemény hangú közleményben fejezte ki felháborodását az Oktatási Hálózat.

Az egyetem megbízott rektora visszautasítja, hogy hallgatókkal kivételeznek. Szerinte Ádám Zoltán docens nem mondott igazat és súlyos kötelezettségszegést követett el. Ezért szüntették meg a munkaviszonyát – mondta Szabó Lajos az Index-nek adott interjújában.

Az elbocsátott tanárról úgy vélekedett:

„A politikai narratívát addig folytatta, amíg ő az igazság bajnokaként jelenhetett meg a sajtóban. Mihelyst neki és a kollégáinak kellemetlenné kezdett válni a szabálytalansági eljárás, már technikai problémára hivatkozott”.

Szabó Lajos a lapnak azt mondta:

„Nagyon helytelen, ha egy szülő bármilyen módon beavatkozik az egyetem életébe, akárcsak úgy, hogy felvilágosítást kér egy nagykorú hallgató tanulmányi ügyében, vagy bárkire nyomást próbál gyakorolni”.

Hozzátette, hogy az egyetemen semmilyen nyomásgyakorlásnak nincs helye. Az intézménybe több ismert és befolyásos ember vagy családtagja tanul, de ő nem tapasztalt nyomásgyakorlást sem a szülők, sem az egyetemet fenntartó kuratórium részéről.

Az elbocsátott docens ügyével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az Ádám Zoltán által indított etikai eljárás során több szabálytalanságot, gyanús esetet is felfedeztek. Például kiderült, hogy két hallgató is volt, aki nem teljesítette a vizsgához szükséges feladatokat. Az egyikük kérelmét Ádám elutasította. De volt egy másik diák is, aki viszont megkapta a hozzájárulást. Most azt vizsgálják, hogy volt-e a docensnek köze ennek a hallgatónak az ügyéhez.

A tanár elbocsátásáról azt mondta a rektor:

"A munka törvénykönyve határozottan fogalmaz, és azt gondolom, hogy az egyetem arányos, illetve a törvényeket teljesen figyelembe vevő döntést hozott. Itt nem két e-mailről van szó. Ádám Zoltán nem működött együtt abban, hogy az egyetem feltárja: kinek milyen felelőssége van ebben a diszkriminatív ügyben".

Szerinte a docens elbocsátásának nincs köze a politikai nézeteihez, „bárki szabadon kifejtheti a politikai véleményét, csak azt nem teheti meg, hogy a saját nézeteit úgy állítja be, mintha az egyetem hivatalos álláspontja lenne” - vélte.

A megbízott rektor beszélt arról is, hogy a Molhoz köthető befolyásos család gyerekével kapcsolatos ügy miatt beindult a találgatás, hogy melyik diákról lehet szó. Ez pedtudott, hogy odáig fajult, hogy a hallgatók zaklatni kezdtek olyanokat, akikről tudott, hogy a családjuk kötődik a céghez.

„Nagyon súlyos lelki sérükéseket szereztek az abuzált hallgatók. Azt gondolom, ha ez az ügy így vagy úgy lezárul, ezek a lelki sebek csak nagyon sokára fognak begyógyulni (…) Ádám Zoltánnak nagy felelőssége van emiatt, mert úgy szivárogtatott ki félinformációkat, hogy nem gondolt azok hatásaira”

– mondta.

A rektor még hozzátette, hogy ha valóban minden úgy történt volna, ahogy az Ádám Zoltán elmondta, akkor ő maga is felháborodott volna. De szerinte az elbocsátott docens nem a teljes igazságot mondta el.

„Ha egy tizennyolc éves középiskolás és a szülei azt olvassák a sajtóban, hogy itt befolyásos emberek gyerekeit rugdossák át a vizsgákon, akkor vajon a Corvinus Egyetemet választja-e majd a továbbtanulásához? Egyszerűen nem igaz az a narratíva, hogy itt gazdag szülők buta gyerekeit rugdossuk át, ezt a diákjaink nevében is vissza kell utasítanunk. Ide csupa kiváló, tehetséges, nagyon magas pontszámmal rendelkező hallgató kerülhet be”

– közölte, majd végül azzal zárta:

„Nagyon sok változás van az egyetemen a modellváltás miatt, és ezért hibák is becsúsztak. A tanulság az, hogy ezeket a hibákat azonnal, de higgadtan kell kezelni, nem pedig egyéni vagy politikai célokra használni. Nem egymást kell feljelenteni, rögtön a rosszindulatot feltételezve, hanem meg kell beszélni a problémákat. Az is tanulság, hogy egy átalakulásban, egy változásban mindig potenciálisan ott rejlik a feszültség és a bizonytalanság, ezeket is csak kölcsönös párbeszéddel lehet feloldani”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Felháborító, hogy a kormány magánérdekből áldozza be a Diákhitel Központot
A Tisza Párt politikusa szerint a társaság tevékenysége eddig sikersztori volt, és a központ azon kevés állami intézmények egyike, amellyel az ügyfelek is elégedettek voltak.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. május 24.


Link másolása

Tavaly novemberben a parlament egy törvénymódosítással kötelezte a Diákhitel Központot, hogy több százezer diák adatait adja át a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB). Magyar Péter, a központ korábbi vezetője szerint azonban a törvénymódosítás valódi célja, hogy két lépcsőben a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bankhoz szervezzék ki a Diákhitel Központ ügyfeleit.

A 24.hu információi szerint már hónapok óta titokban zajlik a Diákhitel Központ Zrt. rendszereinek integrálása az MFB-be. Egy tavaly novemberi módosító javaslat írta elő a társaságnak, hogy adja át az ügyfelek személyes adatait a banknak. Bennfentesek szerint a törvénymódosítás elfogadása után biztosra vehető, hogy a Diákhitel Központ napjai meg vannak számlálva, és hamarosan beolvasztják az MFB-be.

Az átalakítás különösen kényes ügy, hiszen legalább 200 ezer fiatal anyagi helyzetét érinti. A lap forrásai szerint a júniusi választásokig jegelik a drasztikusabb beavatkozást.

„Felháborítónak tartom, hogy meg akarnak szüntetni egy olyan intézményt, amely évente több ezer hallgatónak nyújt lehetőséget arra, hogy finanszírozza tanulmányait. Számos statisztika készült már arról, hogy hányan köszönhetik a Diákhitel Központ működésének a diplomájukat”

– mondta a 24.hu-nak Magyar Péter. Szerinte a társaság tevékenysége eddig sikersztori volt, és a központ azon kevés állami intézmények egyike, amellyel az ügyfelek is elégedettek voltak.

„A jelek szerint Orbán Viktor kormánya mára odáig jutott, hogy a saját jó teljesítményét sem tiszteli, ha magánérdekről van szó”

– tette hozzá Magyar.

A Tisza Párt vezetője szerint a hitelezési rendszert valójában nem az MFB miatt bolygatják, hanem azért, hogy két lépcsőben a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bankhoz szervezzék ki. Magyar szerint a cél az, hogy ügyfeleket szerezzenek a miniszterelnök családjához közel álló pénzintézetnek, hiszen közismert, hogy a magyar ügyfelek nehezen váltanak bankot, és hosszú ideig kitartanak ott, ahol először nyitottak számlát.

„Remélem, hogy Tiborcz István alatt is jól, és nonprofit módon működik majd a rendszer” – fogalmazott Magyar.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor: Annyira fel vagyok háborodva, hogy nem is mondok ennél többet
Péntek reggel jelentkezett be kormányfő a Kossuth Rádióban, ahol arról is beszámolt, miről tárgyaltak a szerdai kormányülésen.

Link másolása

A magyar kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban szólalt meg, ahol elmondta, szükség van a hadseregre, de annak megléte nem vezet háborúhoz. Annak hiánya okozza a háborút, mert a háborúk oka legtöbbször a gyengeség – számolt be róla a Blikk.

„Valaki mondja már meg nekem, hogy ahelyett, hogy izolálnánk ezt a konfliktust – mert ez két szláv nép háborúja, hiába van minden érv Ukrajna oldalán –, beleugrunk ebbe a háborúba. Katonákat még nem, de fegyvereket már küldtünk”

– mondta Orbán Viktor.

„Mennyi pénzt kell elkölteni ahhoz, hogy az ukránok ki tudják szorítani az oroszokat? Nagyságrendet sem tud mondani senki. Úgy veszünk részt egy háborúban, hogy a cél és a szükséges források nagyságrendjéről becslés sincs. Ukrajna egyötödét elfoglalták az oroszok... ennek lassacskán egy összeütközés lesz a NATO, az Európai Unió és az atomhatalom Oroszország között, ami a legsötétebb látomásokra ad okot” – fejtette ki a miniszterelnök. Azt is hozzátette: Magyarország NATO-tagként nehéz helyzetben van, mert mi vagyunk az az ország, amely ragaszkodik a NATO alapokmányához, miszerint ez egy védelmi szövetség, aminek a célja, hogy ha bármelyik tagállamot megtámadják, a többiek azonnal a segítségére sietnek. Komoly kérdés, hogy miként tud Magyarország NATO-tagként úgy létezni, hogy nem vesz részt egy, a NATO-n kívüli katonai akcióban.

„A háború most minden fontos ügy elé odatolakodik. Ami engem foglalkoztat, az inkább az, hogyan fogjuk értelmezni ezt az uniós választást néhány év múlva. Könnyen lehet, hogy azt gondolja majd az utókor, hogy ez volt az a választás, ahol eldőlt a háború és a béke kérdése” – mondta a miniszterelnök, aki szerint ilyen pillanat az amerikai választás is.

„Általam sokra tartott európai vezetőkről nem feltételezem, hogy kilóra megvehetők, tehát nem tudom, ott ez miért van. Az európai élet bajai, a demográfiai hanyatlás, a migráció okainak gyökere a háborúkban lelhető fel. Minden háború, ami Európában zajlott, valójában összeurópai polgárháború, amiben egymást irtják a fehér, keresztény emberek – mondta a miniszterelnök. Minden európai háború – a győztes és vesztes országtól függetlenül – veszteség volt mindenki számára.”

A kormányfő megjegyezte, hogy „a stratégiám, hogy legyenek minél többen azok az emberek, akik a béke oldalán állnak. Ukrajna támogatása kapcsán legalább ne szaladjunk a vesztünkbe, hogy Ukrajna felett lőjük le egy atomhatalom gépeit... Legalább ezt a belesodródást állítsák meg a szavazataikkal az emberek.

Orbán arról is beszélt, hogy mivel Magyarország nem hajlandó migránsokat befogadni, ezért napi 6 millió forintot be kell fizetnünk Brüsszelbe.

„Ez vérlázító. Annyira fel vagyok háborodva, hogy nem is mondok ennél többet”

– mondta a miniszterelnök.

„Az meg még felháborítóbb, hogy miközben védjük Európa határait, ezek közben hátba lőnek minket. Erre egyetlen válasz lehet: el kell zavarnunk azokat az európai vezetőket, akik ilyen döntéseket hoznak” – tette hozzá.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szijjártó Pétert akarta kérdezni a Telex, rendőröket küldött rájuk a TEK
A parkolóban várták a minisztert a kalocsai fóruma után. A rendőrség azonban műveleti területté nyilvánította azt a pár méteres részt, ahol a Szijjártó az autójához sétált.

Link másolása

Csütörtökn este Kalocsán tartott lakossági fórumot Szijjártó Péter külügyminiszter – számolt be róla a Telex.

Az eseményt nyilvánosan hirdették meg, de mikor a lap munkatársai odaértek, akkor kiderült, hogy mégsem az. Vagyis csupán a „meghívott sajtó” számára.

A Telex munkatársai a parkolóban várták meg a minisztert, aki mielőtt megjelent, igazoltatni kezdték az újságírókat, sőt kamerájukat is ellenőrizték, lopott-e. A helyzet még érdekesebb annyiban, hogy a rendőrség műveleti területté nyilvánította azt a pár métert, ahol a miniszter az autójához sétált.

Miután a politikus elhagyta a fórum helyszínét, azonnal végetért a fokozott hatósági intézkedés.

A Telex videóját ITT tudod megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Világhírű influenszereket utaztatott Budapestre az Orbán Ráhelhez kötődő MTÜ
A 444 forrásai szerint a több napos eseménysorozat megszervezése és lebonyolítása több milliárd forintba kerülhetett. A végállomás egy Tiborcz István-féle BDPST Group érdekeltségébe tartozó sárvári szálloda lesz, ahova a vendégeket helikopterekkel szállítják majd.

Link másolása

A Magyar Turisztikai Ügynökség az utóbbi napokban több milliós követőtáborral rendelkező nemzetközi influenszereket és tartalomgyártókat utaztatott Budapestre, hogy a fővárost népszerűsítsék - írta meg a 444. A Budapest Influencer Trip nevű eseménysorozat során világhírű és hazai influenszerek bulizhattak körbe Budapestet az Orbán Ráhelhez szorosan kötődő MTÜ szervezésében. Olyan neves külföldi DJ-k játszottak nekik, mint az izraeli Guy Gerber és a New York-i The Martinez Brothers, akik elit ibizai klubokból ismertek, fellépéseik ára pedig 40 és 150 ezer dollár között mozog fejenként.

A Z generációt célzó eseménysorozatot még áprilisban jelentette be az MTÜ. Könnyid László, az ügynökség vezérigazgatója akkor arról beszélt, hogy a

„Budapest Influencer Tripre több mint tíz nemzetközi küldőpiac mintegy 50 bloggerét, vloggerét és további 100 hazai tartalomgyártót hívunk meg”. Egy nemrég az Indexnek adott interjújában pedig úgy fogalmazott, hogy „Európában ekkora mértékű influenszertripet még nem láttunk”.

Jelenleg valóban jelentős mennyiségű A-listásnak nevezhető tartalomgyártó tartózkodik a fővárosban közpénzből. Budapestről posztolt nemrég többek között David Dobrik, az egyik legismertebb youtuber, Haley Kalil modell és influenszer, Tommy Fury angol ökölvívó, Hannah Stocking influenszer és az ötfős Tiktoker fiúcsapat, az Elevator Boys három tagja is. Magyarországra érkezett az indiai filmszerepeiről ismert Amy Jackson brit színésznő és modell, Jay Alvarrez modell, Valerio Mazzei énekes és Giulia De Lellis influenszer-énekes is, mellettük még számos hírességnek számító influenszer, akiket több millióan követnek a közösségi médiában.

A május 22-től 24-ig tartó eseményeken résztvevő influenszerek listája azonban nem nyilvános, főleg privát rendezvényeken vesznek részt, így arra, hogy pontosan kik és mikor érkeztek Budapestre a MTÜ szervezésében, csak a közösségi médiában megosztott posztjaik alapján lehet következtetni.

Ilyen privát esemény volt például szerda reggel egy villásreggeli a Párizsi Udvarban, délután pedig egy buli a Halászbástyán, amin rengeteg hazai felkapott influenszer is megjelent, hogy együtt posztolhassanak a nemzetközi hírességekkel, miközben Guy Gerber és a The Martinez Brothers játszott.

Ezzel párhuzamosan szerdán egy másik esemény is zajlott a Magyarországot külföldön népszerűsítő Spice of Europe kampány részeként a Vörösmarty téri Hotel Dorothea luxushotelben, aminek a Tiborcz István-féle BDPST Group a tulajdonosa. A hotel Grand Opening nyitóeseményén Orbán Ráhel, a BDPST Koncept ügyvezetője és kreatív igazgatója is felszólalt, akinek bár hivatalos állami pozíciója nincsen a turizmusban, már évekkel ezelőtt részt vett a Magyar Turisztikai Ügynökség új országmárkájának kialakításában. A megnyitón számos külföldi és hazai influenszer vett részt, többek között innen posztolt Zimány Linda és Molnár Nini, valamint Karen Wazen Bakhazi is.

A több napos eseménysorozat kiemelt helyszínei továbbá a BDPST Group érdekeltségébe tartozó Botaniq Budai Klub, a Four Seasons Hotel, a Szimpla, a New York Kávézó, illetve a Budai Várban található Arany Bástya étterem. Az Opera is, ahol csütörtök este a Post For Rent közreműködésével újabb privát esemény várta a kiválasztott influenszereket, amin az Adriatique nevű dj-páros szolgáltatta a zenét. Az eseményen részt vett többek között Kiszel Tünde lánya, Donatella, Cinthya Dictator, T. Danny és KKevin is.

A 444 forrásai szerint a több napos eseménysorozat megszervezése és lebonyolítása több milliárd forintba kerülhetett. A végállomás egy Tiborcz István-féle BDPST Group érdekeltségébe tartozó sárvári szálloda lesz, ahova a vendégeket helikopterekkel szállítják majd.

A rendezvényért egyes influenszerek kifejezetten hálásak. Az egyik jordán utazási blogger például arról tett ki egy sztorit, ahogyan hálálkodva megköszöni Orbán Ráhelnek az utazást.

„Rachel, szeretünk, őszintén, és köszönünk mindent, csodás vagy, minden pillanatot imádunk itt. Esküszöm, tényleg ezt gondolom, és nemcsak én, hanem az összes lány.”

- írta Kefaya Abudayyeh, akinek Instagram-sztorijában feltűnt Orbán Ráhel is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: