HÍREK
A Rovatból

Brutális sor és hatalmas várólista egyszerű vizsgálatokra is – egyre nehezebb helyzetben a szakrendelők

Megugrott a vizsgálatokra várók száma, miközben a labormintákat elemző cégek árat emeltek.

Link másolása

Kritikus helyzetben vannak a szakrendelők: néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek – írja a Népszava.

Pénteken a főváros egyes szakrendelőiben

már csak május 25-ére tudtak időpontot adni. Ennél azonban gyorsabban lehet szüksége a vizsgálatra például a daganatos betegeknek.

Az érdi szakrendelő főigazgatója a Facebookon igyekszik elmagyarázni a vizsgálatra váróknak, hogy miért kell hajnalonként már a nyitás előtti órákban beállni tömött sorokba a rendelő előtt, hogy aztán sorstársaikkal 50 méteres tömegfutáson induljanak sorszám adagoló automatáig – számol be a portál.

A fővárosban tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok szakrendelőnek ezekben a hetekben jár le a több éves laborszolgáltató szerződése. Ezek a szolgáltatók eddig úgynevezett „csomagokra” szerződtek, azaz eddig ők viselték a túlfogyasztás kockázatát. Az új szerződésben – az energia-árrobbanásra, a forint értéktelenedésére és egyéb inflációs költségeikre hivatkozva – már csak darabonkénti áron vállalják a munkát.

Ezzel a szakrendelők költségei többszörösére ugranak. Ők is úgy próbálnak védekezni, hogy csak annyi beteget fogadnak a laborban, amennyi a tb-finanszírozásból futja.

A Népszava úgy tudja, jó néhány kerületi önkormányzat is a zsebébe nyúl, és megduplázzák, triplázzák a szakrendelő tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Pokollá teszik a lakók életét a budai horroralbérlők, már a polgármester foglalkozik az üggyel
A balhés család feje fegyverrel fenyegeti azokat, akik felemelik a szavukat a botrányos viselkedésükkel szemben. Őrsi Gergely polgármester a kerületi rendőrkapitánnyal együtt oldaná meg a helyzetet.

Link másolása

Forrnak az indulatok abban a II. kerületi társasházban, ahol egy idős nőtől lakást bérlő család folyamatosan zavarja a ház lakóinak nyugalmát - írja a Blikk.

A lap korábban arról számolt be, hogy a balhés család többször eláztatta már a házat és olyan is előfordult, hogy bútorokat dobáltak ki az ablakon, valamint fegyverrel fenyegetőztek.

A rendőrség többször elvitte már elzárásra a családfőt, azonban innen pár nap múlva szabadul, amit hatalmas bulival ünnepelnek minden alkalommal. A lakást egy trükkel szerezték meg: az idős tulajdonost rávette az unokája, hogy az egyik szobát adja ki nekik albérletbe, aztán amíg nem tartózkodott ott, lecserélték a zárakat.

A helyzet a cikk megjelenése óta sem javult: a fiatal pár továbbra sem akar elköltözni, fenyegetik a társasházban élőket, hogy megbánja az, aki el akarja őket innen távolítani.

„Tartunk attól, hogy ezeket a fenyegetéseket be is váltják... L. Roland egy fegyverrel a kezében mászkált az ajtaja előtt, ami akkor is félelmet keltő, ha csak riasztó pisztolyról van szó. Légpuskája is lehet, mert szétlőtte az erkélyről az egyik kéményt, gondolom, ezzel demonstrálva, hogy komoly ellenállásra számíthat, aki őket innen ki akarná tenni”

- mondta a lakók egyik képviselője.

Ráadásul egy módszert is kitalált a balhézó család, hogy megkeserítsék a többi lakó életét. Hajnalig ordibáltak és üvöltették a zenét, amihez az áramot a folyosón lévő konnektorból biztosították, mivel a lakás tulajdonosa korábban leszereltette a villanyórájukat. Közös költséget ennek ellenére természetesen nem fizetnek.

„Az a baj, hogy olyan alakok járnak abba a lakásba, akikért rendszeresen jönnek a rendőrök, s akiknél simán belefér, hogy ránk támadnak, ha felemeljük miattuk a szavunkat. Felemeltük, félünk is, de már nem maradhattunk csendben”

- mondta egy lakó, aki már többször konfliktusba került a problémás bérlőkkel.

A nagy sajtóvisszhang után a kerület polgármesterének figyelmét is felkeltette az ügy: Őrsi Gergely a közös képviselőn keresztül üzente meg a lakóknak, hogy foglalkozik a problémával. Első lépésként a kerület rendőrkapitányával fog egyeztetést tartani, hogy elemezzék a kialakult helyzetet, ezt követően pedig egy lakógyűlés összehívására kerülhet sor, ahol szembesítik a balhés bérlőket a lakók panaszaival, illetve ellenőrzik a bérleti szerződésüket, amely után megszüntethetik az áldatlan állapotokat a társasházban.

L. Roland és családja a Blikk megkeresését azzal utasította el, hogy soha többé nem állnak szóba újságíróval, mert nem az ő pártjukat fogják az ügyben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Roncsteleppé vált a magyar határ az elfogott embercsempészek otthagyott autó miatt – erről forgatott videót Toroczkai László
A Mi Hazánk elnöke színjátéknak tartja a kormány határvédelmi intézkedéseit. Már az általa is javasolt határkerítésnek sem látja sok értelmét a jelenlegi formájában.

Link másolása

Elfogott külföldi embercsempészek szétvert autói borítják a tájat mindössze néhány kilométerre a magyar-szerb határtól. A roncsokról Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke osztott meg egy videót TikTok-csatornáján.

Az ellenzéki párt elnöke arról beszél a felvételen, hogy miközben ilyen állapotok uralkodnak a határnál, a kormány éppen most engedett el több száz olyan embercsempészt, akiket például itt fogtak el.

Emiatt színjátéknak tartja a kormány intézkedéseit, és a korábban többek között általa javasolt határkerítésnek sem látja sok értelmét ebben a formában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a börtönök túlzsúfoltságára és a fogvatartásuk magas költségeire hivatkozva közel ezer külföldi embercsempészt engedett szabadon a kormány, akiknek 72 órájuk volt, hogy elhagyják az országot. A lépés miatt Ausztria bekérette a bécsi magyar nagykövetet, illetve fokozott ellenőrzést rendelt el az osztrák-magyar határon.

Nagy Andor bécsi nagykövet az egyeztetés után arról beszélt, hogy Magyarországnak szuverén joga volt elengedni az embercsempészeket, ezért meglepte őket, hogy van olyan szomszédos ország, amely ezt sérelmezi.

@toroczkai.laszlo Így ver át mindenkit a kormány a határvédelemmel is... #toroczkai #mihazank #embercsempesz #humantraffickingawareness ♬ The Gift - BLVKSHP


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Rákay Philip elvinné egy körre az „aranymercijén” Nagy Ervint – itt az újabb fejezet a színész és a Megafonos influenszer csörtéjében
Nyílt levelet írt Nagy Ervinnek, miután a színész lecsivavázta. Rákay szerint azért járnak nemzetközi iskolákba a gyerekei, mert zaklatások érték őket az apjuk miatt.

Link másolása

Folytatódott az üzengetés Rákay Philip és Nagy Ervin között. Most a Megafon influenszere reagált nyílt levélben arra, hogy a színész egy keddi Facebook-posztjában gazdája kezében csaholó csivavához hasonlította.

A vita azután robbant ki kettejük között, hogy a színész az egyik tanártüntetésen azt mondta, hogy Párizsban már égne az egész város ilyen helyzetben. Rákay erre reagált a Facebookon sajátos stílusban, ezt követően érkezett a színésztől a csivavás hasonlat.

A kormánypárti influenszer azzal kezdi pontokba szedett nyílt levelét, hogy nem vette észre a színészt a Haris közben, ezért nem mondott neki semmit.

„Ha kérhetem, ne dumálj nekem szolidaritásról, mert nem ismersz, így fogalmad sincs arról, milyen nemes ügyekért áldozok rendszeresen, hogy hány családot tartok el, és hány nehéz helyzetbe került embert támogatok évek óta!”

- írta arra reagálva, hogy a luxusautói eladásából beázó iskolákon is segíthetne.

A gyerekei azért járnak jó ideje nemzetközi iskolákba, mert „évekkel ezelőtt a szélsőliberális elvbarátaid gyerekei – a tanárok passzív asszisztálásával - nácizva, fasisztázva abúzálták őket nap mint nap, az apjuk miatt”.

Rákay szerint a magyar filmkultúra siralmas állapotban van a rendszerváltoztatás óta, amiért egy balos értelmiségi kör a felelős.

„Az állami pénzből elkészült filmek jelentős része pedig minősíthetetlen, lila, öncélú baromság volt, minimális nézőszámot produkálva, ráadásul semmiféle össztársadalmi célt, értéket nem képviselve, miközben igyekeztek sárba rángatni mindazt, amit mi, sok millióan a magyarságról gondolunk”

- írja hozzátéve, hogy a nemzetközi fesztiváldíjakat politikai elismeréseknek tartja.

Az Aranybulla sorozatra is kitért, amelynek elmondása szerint csak az egyik producere volt a négyből, és nem is vett részt az alkotás folyamatában.

„az Aranybulla dokusorozat legrosszabb pillanatai is több értéket hordoznak, mint például a Zámbó Jimmy életéről készült fércmű, amelynek a címszerepét boldogan játszottad el. II. András vagy Zámbó Jimmy, neked nyilván egyre megy: király-király...”

- szállt bele Nagy Ervin munkásságába.

Rákay szerint az SZFE-n elhitetett felsőbbrendű, balos értelmiségi attitűd miatt gondolja azt Nagy Ervin, hogy egy művész vagy értelmiségi csak balos lehet.

A nyílt levél végén arról ír, hogy nem vár a színésztől semmilyen empátiát a kormány iránt, majd hosszan sorolja azokat a kihívásokat, amelyekkel a kormánynak szerinte szembe kell néznie.

„Az »aranymercik« többszöri emlegetése valami elfojtott vágyálom be nem teljesülése nálad, netán a Tanácsköztársaság máig fel-felbuggyanó, komcsi hagyománya? Ha az előbbi, azon könnyen segíthetünk: viszlek egy kört valamelyikkel..."

- zárja posztját a megafonos influenszer.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Változásokat ígért az államtitkár, miután a hétvégén egyetlen kórház látta el a gyermeksebészeti ügyeletet
A Szent János kórház maradt egyedüli gyermeksebészet és gyermektraumatológiai ügyeletesként Észak- és Közép-Magyarországon. 24 óra alatt 163 gyereket láttak el.

Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy a Szent János kórház maradt egyedüli gyermeksebészet és gyermektraumatológiai ügyeletesként Észak- és Közép-Magyarország területén. A kialakult helyzet miatt 24 óra alatt 163 gyereket láttak el.

Később kiderült, hogy egy informatikai hiba miatt vasárnap 17 óra 20 perctől 22 óra 6 percig a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ nem tudta ellátni az ügyeletet.

Erre reagált Bidló Judit, az egészségügy szakmai igazgatásért felelős helyett államtitkár, aki az RTL Híradónak kedden elmondta: minden gyermek megfelelő ellátást kap.

„Az ügyeleti rendszer a betegforgalmi adatok alapján került kialakításra, és ennek mentén történik. Ha beavatkozás szükséges, akkor azt természetesen mindig az aktuális adatok alapján változtatja az ügyeletre kijelölt szervezet”

– nyilatkozta Bidló Judit.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy ha szükséges, változtatni fognak a rendszeren.


Link másolása
KÖVESS MINKET: