HÍREK
A Rovatból

Bodolai szerint az Index nincs is kiszolgáltatott helyzetben, bár a szerződés részleteire nem emlékszik

Erről az Index igazgatóságának elnöke első tévéinterjújában beszélt az ATV-n. Az is kiderült, hogy Szombathy Pál már nem vezérigazgató.

Link másolása

Bodolai László az Egyenes Beszédben elmondta, Szombathy Pál a csütörtöki ellenállást látva "hátrébb lépett eggyel", így már nem az Index vezérigazgatója.

Kérdezték a cég kiszolgáltatottságáról is. Azt mondta, a szerződéseses keretrendszer már létrejött, amikor ő 3 év 4 hónapja elfoglalta a pozícióját, ezt "örökölte". Az Indexben akkorra már csak a szerkesztőség maradt némi technikai supporttal, például a számítógépekre ránéző szakemberekkel, de a pénzügyeket és a fejlesztést kivették a cégből.

Ennek ellenére ezt nem tartja kiszolgáltatott helyzetnek.

"Nem tartom béklyónak" - mondta az Indamédiával kötött szerződésről.

A részletekre azonban nem teljesen emlékszik, például arra, mikor jár le az Index legfontosabb, sorsát alapvetően meghatározó megállapodása.

"Ez határidőre megkötött szerződés, amit az operatív igazgató, aki az aláírásra jogosult volt, meghosszabbított, most pontosan nem tudom megmondani, 2021-ig, az én emlékeim szerint így volt."

Aztán a műsorban mégiscsak béklyónak nevezte a szerződést, aminek az ügye azonban szerinte nem rá, vagyis a tulajdonost képviselő kuratórium elnökére és az igazgatóság elnökére tartozott, hanem a mindenkori vezérigazgatóra.

"Ebből az szerződéses béklyóból nem tudtam, illetve nem is volt operatív feladatom, nem is voltam erre kényszerítve, hogy ebből kiszabadítsam, mindig volt igazgatója az Indexnek, akik ezzel az operatív dolgokkal foglalkoztak" - mondta.

Majd megismételte, szerinte az Index és az Indamédia kapcsolata "nem kiszolgáltatottság", vagy legalábbis "kölcsönös kiszolgáltatottság", olyan, ami a médiában máshol is előfordul.

"Nem éreztem korábban, meg most sem érzem, hogy ez nem olyan jellegű kiszolgáltatottság lenne, mint bármelyik más médiacsoportnak a kiszolgáltatottsága. Nyilván ők másfajta szerződéses rendszerrel szerzik a bevételeket, de itt a reklámpiacnak van kiszolgáltatva általában egy médiavállalkozás, nem pedig egy olyan partnercégnek, akinek a bevételei nagyban függnek az Indextől."

Arra a kérdésre, hogy az Indamédia egyik tulajdonosa időközben mégicsak a kormányközeli médiamenedzsernek tartott Vaszily Miklós lett, aki egyben a Tv2 elnöke és az állami TV volt elnöke, Bodolai azt mondta, erős függetlenségi garanciákat kapott tőle.

"Vaszily Miklóssal én leültem beszélgetni, és elég erős garanciákat adott, hogy semmifajta olyan ráhatás nem lesz az Index szerkesztőségére, vezetési elveire."

"Erre milyen garanciák vannak?" - kérdezte Rónai Egon műsorvezető.

"Az, hogy felállok, hogyha olyan behatást érzékelek, hogy nem lehet megírni egy cikket."

Bodolai szerint ő garantálja az Index függetlenségét, ami soha nem sérült úgy, hogy azt ne tudta volna kezelni. Nem politikai oldalról, de próbáltak leszedetni cikket, fenyegették feljelentéssel, de nem értek el eredményt, erről a nyomásgyakorlási kísérletről nem is tájékoztatta a szerkesztőséget.

"Ezt a status quo-t szerintem mindenki próbálta olyan szinten tiszteletben tartani, hogy nem voltak olyan erős behatási kísérletek, hogy ezt komolyan kellett volna venni."

Kérdezték a felmondáshoz vezető konkrét ügyről is, vagyis az úgynevezett Gerényi tervről. Gerényi Gábor külsős tanácsadóként azt javasolta, hogy az Index szerkesztőségének egy részét szervezzék külsős cégekbe, mert így motiváltabbak lettek volna az újságírók és az előállított tartalmakat maguk is értékesíthették volna. Ebben az esetben az Index maga a politikai szerkesztőséget leszámítva csak címlapként működött volna, amelybe a külsős cégek és mások beszállítják a tartalmakat.

A szerkesztőség az ötletet hevesen ellenezte, mert úgy látták, ez az eddigieknél is sokkal kiszolgáltatottabbá tette volna őket.

Bodolai szerint Gerényi Gábor tervével ő is csak az Index igazgatósági ülésén találkozott először "olyan szinten leírva, hogy jegyzőkönyvezni lehetett." Szerinte Gerényi eredetileg azzal érkezett hozzájuk, hogy stratégiai tanácsokat fog adni strukturális problémákkal kapcsolatban. Például amiatt, mert "az Index nem szól a fiatalokhoz, van egy ilyen generációs probléma, ami korábban a Népszabadságnál is volt." Az úgynevezett Gerényi terv sokkal később került elő.

Bodolai szerint azon az igazgatósági ülésen, ahol Gerényi Gábor végül előadta az ötletét, valóban felkérték az akkori vezérigazgatót, Pusztay Andrást, hogy dolgozzon ki egy átalakítási koncepciót, de nem igaz, hogy ehhez mindeképp figyelembe kellett volna vennie a tanácsadó javaslatait.

"Nem az volt benne, hogy csak a Gerényi Gábor terv alapján lehet továbbmenni, sőt, én ezt kifejezetten mondtam is, hogyha úgy látja, nem kell figyelembe venni" - mondta az ATV-n.

Arra a kérdésre, hogy ki rendelte meg egyáltalán ezt a tervet, Bodolai László elsőre nem adott a műsorban egyértelmű választ.

"Gábor az nekem régóta barátom."

"Ön rendelte?"

"Én nem rendeltem ilyet tőle. Egyeztetett az Indamédia tulajdonosaival, nyilvánvalóan."

Bodolai László ennek ellenére ezt nem külső nyomásként élte meg, mert érvelése szerint az Index igazgatótanácsába is ott ült az Indamédia két embere, és különben is, "mindig is voltak tanácsadók, akik feltűntek különböző médiumok körül és megpróbáltak néhány ötletet átvinni."

Szerinte az ő érdeke az volt, hogy a Gerényi tervet ne csak az igazgatóság tárgyalja meg, hanem az egész szerkesztőség, ahol hatalmas vita lett belőle. Végül az egészből nem lett semmi.

"Ezt a tervet sikerült később anullálni" - fogalmazott.

Rónai Egon az igazgatóság elnökét kérdezte az Index anyagi gondjairól is. Bodolai László ezekről nem jelen, hanem jövő időben beszélt. Azt mondta, lehetett arra számítani, hogy a járvány miatt a portálnak lesznek bevételi gondjai. Emellett a nyár mindig problémás cash flow finanszírozás szempontjából. Ilyenkor kevesebb a reklám, alacsonyabbak a bevételek. Vagyis nyaranta az Index napi finanszírozásához segítség kell.

Ez "mindig attól jött, aki a közelben volt." Korábban a bankban is érdekelt tulajdonos bankjától kaptak hitelt, most az Indamédiától tudnak hitelt szerezni.

Szerinte azonban ez sem jelenti azt, hogy az Index kiszolgáltatott lenne a kormányzati köröknek. Úgy érvelt, hogy Vaszily Miklós mellett Ziegler Gábor az Indamédia másik tulajdonosa, aki korábban az Index értékesítési vezetője volt.

"Ziegler Gáborról nagyon nehezen tudnám elképzelni, hogy őneki bármifajta kormányzati megbízása vagy kapcsolatai lennének. Sőt, inkább arról van szó, hogy nincsenek kormányzati hirdetések. Hogyha mi lennénk a kormány, vagy a Ziegler-féle Indamédia lenne a kormány, akkor nyilván tele lennénk kormányzati hirdetéssel. Egyetlen egyet nem látni az Indexen."

A jövőről szólva Bodolai arról beszélt, egyelőre nem toboroz senkit, mert sokként érték az eddig történtek. De még abban sem biztos, hogy a felmondó újságírók közül tényleg mindenki megy.

"Abban sem vagyok biztos, hogy mindenki komolyan mondta a felmondást" - fogalmazott.

Azt ígérte, az indexes hagyományoknak megfelelően működik majd tovább a portál.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Novák Katalin gazdasszonya 700 ezret keres havonta, a titkárságvezetője 2,4 milliót
A bicskei kegyelmi botrány miatt idén februárban lemondott köztársasági elnök lakást egyelőre nem igényelt, titkárságot viszont igen. A titkárságvezető is sokat visz haza havonta.

Link másolása

Havi bruttó 700 ezer forintos fizetésért gazdasszonyt fizet az állam Novák Katalinnak - adta hírül az RTL Híradó.

A riport szerint Hadházy Ákos tudta meg a parlament belső intranetes hálózatáról, hogy ez a munkakör valójában egy házvezetőnőt takar.

A parlamenti honlapon gazdasszonyként szerepel ez a munkaköri leírás, havi bruttó 700 ezres fizetéssel.

Az is kiderült, hogy a bicskei kegyelmi botrány miatt idén februárban lemondott köztársasági elnök lakást egyelőre nem igényelt, titkárságot viszont igen.

A Szabad György irodaházban hárman dolgoznak Novák Katalinnak, a titkárságvezető havi bruttó 2 millió 400 ezer forintért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Ömlött a szennyvíz Normafa természetvédelmi területére Gattyán György szállodájából - videó!
A XII. kerület alpolgármestere a Népegészségügyhöz fordult azzal a határozott kéréssel, hogy zárassák be az objektumot mindaddig, amíg a probléma fennáll. A szakértői vizsgálat megkezdődött.

Link másolása

Bezáratná a Gattyán-féle szálloda-wellness központot a XII. kerületi alpolgármester, mert szennyvíz ömlött a Normafa természetvédelmi területére.

Fonti Krisztina a Facebookon tett közzé egy rövid videót, amiben megmutatta, hol történt mindez.


A bejegyzésben arról ír, hogy a természetkárosítás azért következett be, mert a magántulajdonos elmulasztotta átkötni a szállodája szennyvizét a nemrég elkészült csatornára.

"Haladéktalanul a Népegészségügyhöz fordultam azzal a határozott kéréssel, hogy zárassák be az objektumot mindaddig, amíg a probléma fennáll. A szakértői vizsgálat megkezdődött, annak lezárultával azt is megtudjuk majd, hogy ki a felelős a történtekért."

- áll a posztban.

FRISSÍTÉS:

A cikk megjelenés után a Gattyán György tulajdonában álló Docler cégcsoport az alábbi választ küldte az ügy kapcsán:

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy az önkormányzat a vádaskodásra és a politikai kampányra helyezi a fókuszt, ahelyett, hogy elsőként beismerte volna az ügyben tanúsított hibáját, felelősségét. A megjelent hírrel kapcsolatban a valóság a következő: az önkormányzat új csatornahálózatot épített, majd adott át, ami üdvözlendő. Sajnos arról viszont a mai napig nem adtak semmilyen tájékoztatást, hogy az új hálózatra rá lehet kötni a szálloda szennyvizét, így a hotel, a régi csatorna hálózatra továbbította a szennyvizet, ahogy az elmúlt 20 évben is, amely a régi szakaszon, közterületen, eldugult, majd a felszínre tört, így derült ki a tájékoztatás elmúlasztása is.

Tehát: a szennyvíz nem a hotel területéről ömlött a zöld környezetre, hanem az általunk használt, közterületen lévő, szolgáltató által üzemeltetett csatornaszakaszból. Sajnálatos, hogy miközben a hotel havi több százezer forintot fizet csak csatornadíjra, a szolgáltató semmilyen tájékoztatást nem ad, hogy másik hálózatra kell átállnunk. Miután az önkormányzat jelezte a problémát, haladéktalanul átállunk az új gerincre, amely holnap megtörténik, addig is az esetleges további terhelés megszüntetése végett tartályos teherautóval oldjuk meg a szennyvíz kezelésünket. A hibánkon kívüli kárért az önkormányzat helyett is elnézést kérünk, a helyreállításban segítünk, a Normafa közös értékünk!"

- áll Nemes Tamás, a Docler cég kommunikációs és CSR vezetőjének levelében.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter reagált a vádakra, miszerint a NER-t segítik, ha ellenzéki vezetésű kerületekben indítanak polgármester-jelölteket
Varga Judit exférje szerint nem az döntött a kerületek kiválasztásánal, hogy ellenzéki, vagy kormánypárti polgármester van. Az volt a szempont, hogy a kerületi lakosok döntő többsége változást szeretne-e vagy sem.

Link másolása

Korábban írtunk róla, hogy Karácsony Gergely reagált arra, hogy reagált is arra, hogy Magyar Péterék ráindítanak egy jelöltet egy ellenzéki polgármesterre Budapesten.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Tisza párt listaállítása önmagában nem baj, és a budapestiek érdekében akár együtt is tudnának működni.

Szerinte a NER lebontása a fontos, ennek az első lépése az volt, hogy 5 évvel ezelőtt, többi között a XVIII. kerületi polgárok is kiütöttek egy nagy téglát a falból, ezt nem kéne visszarakni, a NER lebontása jegyében.

Az viszont már baj szerinte, ha jelenleg ellenzéki vezetésű kerületekben állítanak polgármester-jelölteket, mert ezzel megosztják az ellenzéki szavazatokat.

Magyar Péter az RTL Híradónak azt mondta, nem az döntött a kerületek kiválasztásánal, hogy ellenzéki, vagy kormánypárti polgármester van.

"Nem volt ilyen szempont, mi azt néztük, hogy az adott kerületben a vezetés jól képviseli-e a budapestieket, vagy az adott kerületi lakosokat, vagy nem, a kerületi lakosok döntő többsége változást szeretne-e vagy sem, ezek voltak a szempontok"

- nyilatkozta Magyar az RTL Híradónak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vona Gábor elmondta a véleményét Magyar Péterről: „csak egy epizódszereplő lett volna”
Szerinte a kegyelmi botrány kirobbanását követően szervezett influenszertüntetés egyfajta korszakváltást jelentett a hazai politikában, hiszen a tartalomkészítők olyan tömeget tudtak összehozni, amekkorára egyetlen ellenzéki szereplő sem volt képes korábban.

Link másolása

A Második Reformkor elnöke az Indexnek adott interjút. A beszélgetés során szóba került az elmúlt hónapokban több tüntetést is szervező politikus, Magyar Péter is.

Vona Varga Judit exférjét illetően is megfogalmazott néhány gondolatot. Véleménye szerint a kegyelmi botrány kirobbanását követően szervezett influenszertüntetés egyfajta korszakváltást jelentett a hazai politikában, hiszen a tartalomkészítők olyan tömeget tudtak összehozni, amekkorára egyetlen ellenzéki szereplő sem volt képes korábban. Az elnök szerint Magyar Péter is ennek az okozata.

"Ha akkor az influenszerek közül valaki bejelenti a színpadról, hogy pártot alapít, Magyar Péter csak egy epizódszereplő lett volna, és akkor most ők lennének, akik ezt a tömeget megmozdítják"

– mondta a Második Reformkor elnöke a lapnak.

Az interjúból az is kiderült, hogy a Vona Gábor vezette Második Reformkor is összegyűjtötte az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges 20 ezer aláírást.


Link másolása
KÖVESS MINKET: