News here
hirdetés

HÍREK

Biciklis mentőket is bevet az OMSZ, pár hét múlva indul a tesztüzem Budapesten

Elsősorban azokon a területeken teljesítenének szolgálatot, ahol az átlagnál több a hívás.

Link másolása

hirdetés

Kerékpáros mentőegységek kialakítását tervezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – írja a Népszava.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a lap kérdésére elmondta,

a fővárosban jövő tavasszal indul ez a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik, a tesztüzem azonban már heteken belül megkezdődhet.

A Népszava szerint az OMSZ júliusban kezdte el felmérni, hogy a mentőápolók közül kik vállalnának többletbérezés ellenében szolgálatokat egy új kerékpáros mentőegységben.

A biciklis mentőket elsősorban a városokban vetnék be, különösen azokon a részeken, ahonnan az átlagosnál is több a hívás.

Naponta akár háromezer hívást is kapnak országszerte a mentők, ezek egyharmada Budapestről és a környékéről érkezik. Emiatt napi szinten 10-15 autót vezényelnek az ország más pontjairól a fővárosba.

Még így is előfordulnak azonban olyan esetek, amikor több mint 15 percet kell várni a mentők kiérkezésére.

Az OMSZ nem árulta el a program részleteit, de Győrfi szerint tanulmányozták a nemzetközi példákat is. Párizsban például a belváros szűkebb utcáiban dolgoznak mentők elektromos bicikliken, amelyek gyakorlatilag mobil orvosi rendelőként is működnek. London belvárosában is 40 kerékpáros mentő dolgozik. Norvégiában nincs állandó kerékpáros szolgálat, ott rendezvények, fesztiválok idején vetik be őket.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
ÉLŐ: A tankerület elé vonultak a karinthys tanárok, hogy átvegyék a nekik címzett leveleket
A gimnázium 24 pedagógusának küldtek személyre szóló levelet, amit az iskola igazgatójának kellett volna átadni nekik.

Link másolása

hirdetés

Tömegével küldik ki a figyelmeztetéseket a tankerületek azoknak a tanároknak, akik részt vettek a szerdai polgári engedetlenségi akcióban.

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatóját is behívták a Külső-Pesti Tankerületi Központba, ahol

a tankerületi igazgató átadott neki 24 névre szóló levelet.

Az iskola vezetőjének ezeket át kellett volna adnia azoknak a karinthys tanároknak, akik részt vettek az október 5-i tiltakozásokban.

Az érintett pedagógusok viszont ezt megtagadták, és péntek reggel a Külső-Pesti Tankerületi Központ épülete elé vonultak, hogy személyesen vegyék át a nekik címzett levelet az intézmény igazgatójától, Rábel Krisztinától.

Kollégánk a helyszínről élőben közvetíti az eseményeket.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
„Krisztina, Krisztina, gyere ki!” – több százan tüntettek a 18. kerületi tankerület előtt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai személyesen mentek el átvenni a nekik címzett leveleket.

Link másolása

hirdetés

Több száz tiltakozó kísérte el péntek reggel a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanárait a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz, hogy átvegyék a nekik címzett leveleket. A pedagógusok csak kettesével mehettek be a központ vezetőjéhez, Rábel Krisztinához, aki be sem mutatkozott nekik.

Végül átvették a levelet, amelyben azonnali felmondással fenyegetik őket, ha részt vesznek a tiltakozó akciókban.

Az érintett tanárok az eseményt követően arról beszéltek, hogy

a központba belépve az őket fogadó emberek nem mutatkoztak be nekik, az azonban kiderült, hogy az egyikük egy civilruhás rendőr.

A tankerületi központ vezetője elmondásuk szerint kipipálta a nevüket egy listáról, de arról nem beszélt, mi szerepel a nekik címzett levelekben.

Miután elolvasták ezeket azonban kiderült, hogy lényegében felmondással fenyegetik őket, ha részt vesznek a további „jogellenes” tevékenységben. Ez lényegében megegyezik a tanároknak eddig küldött fenyegető levelek tartalmával, azzal a különbséggel, hogy korábban a „jogellenes magatartással” a tankerületek szerint veszélyeztették a diákok jogait, most pedig már azt írták, hogy ezzel korlátozzák a tanulók jogait.

hirdetés

A levél átadását követően a beszámoló szerint

Rábel Krisztina „kétszer annyi időt” töltött azzal, hogy meggyőződjön arról, hogy a tanárok ügyvédei jelen lehetnek-e.

A tanárok ezt követően visszamentek a gimnáziumba, hogy megtartsák az óráikat, a tiltakozók azonban a helyszínen maradtak.

Az eseményről készült élő közvetítésünket itt tudod visszanézni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Vége a dalnak: 39 év után végleg bezár a soproni Lövér Hotel
A „külső körülmények kedvezőtlen alakulása” végleg térdre kényszerítette őket.

Link másolása

hirdetés

39 év után november 1-én végleg bezár a soproni Lövér Hotel - olvasható a szálloda honlapján közzétett közleményben. Mint írják: „tőlünk független külső körülmények kedvezőtlen alakulása végleg térdre kényszerít bennünket”.

A hotel vezetése már szeptember végén jelezte, hogy

a drasztikusan emelkedő rezsiköltségek miatt gondban vannak.

Akkor azonban úgy fogalmaztak, hogy véglegesen még nem dőlt el semmi. Mostanra úgy tűnik, ez megváltozott.

„Hosszú évek sikeres együttműködését követően közös megegyezéssel megszüntettük a szállodára vonatkozó üzemeltetői, bérlői szerződésünket a tulajdonos Danubius Hotels és az bérlő, üzemeltető Bartha Hotel Kft. között”

- írták. Ennek értelmében a Lövér Szálloda 2022. november 1-jétől már nem fogad vendégeket. Az ezt követő időszakra visszaigazolt rendeléssel bíró vendégeket megrendeléseit felmondják, erről külön is tájékoztatást küldtek az érintetteknek. A befizetett előlegeket visszafizetik.

hirdetés

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy akik fel nem használt utalvánnyal, vagy foglalás nélküli előleggel rendelkeznek, azok vegyék fel a kapcsolatot a szállodával.

„Ezúton köszönjük meg a tulajdonosok, munkatársaink, de mindenek előtt az Önök kitartó támogatását. A kialakult kellemetlenség miatt elnézésüket kérjük, egyúttal jó egészséget kívánunk munkatársaink nevében is, és több mint 8 év után mi is búcsúzunk Önöktől”

- zárta a közleményét Bartha Mária és Bartha György, aki szerint „nagy szomorúság ennyi értéket veszni látni”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Nem vacakolnak ársapkákkal Fehéroroszországban, az elnök egyszerűen betiltotta az áremeléseket
Lukasenko arra kérte a főügyészt és a az Állami Ellenőrző Bizottság elnökét, hogy hozzanak kemény döntéseket a szabályszegőkkel szemben.

Link másolása

hirdetés

Október 6-tól betiltották az áremeléseket Fehéroroszországban - jelentette be Alekszandr Lukasenko elnök a Belta állami hírügynökség beszámolja szerint. Az elnök erről a gazdasági kérdéseket megvitató kormányülés után beszélt Minszkben, ahol a az inflációval és a legégetőbb kérdésekkel foglalkoztak.

„Október 6-tól tilos bármilyen áremelés. Tilos! Mától. Nem holnaptól, hanem mától”

- fogalmazott Lukasenko. Az elnök azonban azt is elmondta, hogy bizonyos árucikkek kivételt élveznek majd az intézkedés alól. Hogy ezek melyek lesznek, arról a kereskedelmi miniszter, a tartományi kormányzók illetve a minszki polgármester dönthet.

Az elnök azt is bejelentette, hogy

felelősségre fogják vonni azokat a piaci szereplőket, akik az üzletük bezárására vagy a piac elhagyása mellett döntenek.

Lukasenko utasította a főügyészt és az Állami Ellenőrző Bizottság elnökét, hogy ellenőrizzék a tilalom teljesítését, és „hozzanak kemény döntéseket a szabályszegőkkel szemben”, akik azonnali őrizetbe vételre és büntetőeljárásra számíthatnak.

Lukasenko azt is elmondta, hogy Natalja Kocsanova, a Köztársasági Tanács elnökének vezetésével kormánytisztviselőkből felálló testületnek kell majd október 20-ig kidolgoznia javaslatokat az elszabaduló fogyasztói árak csökkentésére.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: