HÍREK
A Rovatból

Bezárnak a szórakozóhelyek Brüsszelben teljesen, Berlinben pedig éjszakára

„A partizásnak vége” – jelentette ki a német főváros vezetésének egészségügyért felelős tagja.

Link másolása

Megszigorítják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló szabályokat Berlinben a hét végétől, mert a fokozottan veszélyesnek ítélt határérték fölé gyorsult a vírus terjedése több belső kerületben.

A szombattól egyelőre október végéig érvényes szabály szerint minden üzletnek és vendéglátóhelynek zárva kell tartania 23 órától 6 óráig.

Az ügyeletes gyógyszertárakra nem vonatkozik a szigorítás. Az üzemanyagtöltő állomások is nyitva tarthatnak éjjel-nappal, de nem értékesíthetnek szeszesitalt 23 órától reggel 6-ig. Ebben az időszakban közterületen legfeljebb öt ember, magánterületen rendezett összejövetelen maximum huszonöt ember tartózkodhat együtt.

„A partizásnak vége” - nyilatkozott az éjszakai életéről világszerte híres német főváros vezetésének egészségügyért felelős tagja, Dilek Kalayci szerdán a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak, rámutatva, hogy az utóbbi hetekben éppen az éjszakai szórakozóhelyeken terjedt leginkább az új típusú koronavírus.

A szociáldemokrata politikus elmondta, hogy a járvány első hullámában a berliniek következetesen betartották a járványlassító szabályokat,

„de most azt látjuk, hogy alábbhagy a fegyelmezettség, főleg a fiatalok körében, akik azt mondják, hogy ugyan már, nem is olyan szörnyű ez”.

Kiemelte, hogy a szabálykövetés útjával szakító fegyelmezetlenek ugyan kisebbségben vannak, „de járvány idején nagyon-nagyon veszélyes lehet egy kisebbség, ha nagyon mobilis”.

A szövetségi kormány hetek óta sürgetett intézkedéseket a járvány megfékezésére a tartományi rangú főváros vezetésénél, és felajánlotta, hogy a hadsereg (Bundeswehr) segít a helyi egészségügyi hivataloknak a fertőzési láncolatok megszakítását szolgáló kapcsolatkutatásban. A SPD, a párttól balra álló Baloldal (Die Linke) és a Zöldek koalíciója elhárította a felajánlást, és hetekig tartó vitával érlelte ki az új járványlassító szabályokat. A döntés elhúzódásáért országszerte bírálták a berlini városvezetést, és több tartományban megtiltották a járványügyi szempontból kockázatos berlini kerületekből érkezők belépését.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) négy kerületet (Friedrichshain-Kreuzberg, Mitte, Neukölln, Tempelhof-Schöneberg) sorol a kockázatos területek közé. A legrosszabb a helyzet Neuköllnben, ahol az utóbbi hét napon százezer lakosra vetítve 78,9 fertőzöttet azonosítottak.

Közben az egyre terjedő koronavírus-járvány megfékezésére a Brüsszel és a hozzá tartozó régió minden bárjának és kávéházának, rendezvényközpontjának legalább egy hónapra be kell zárnia, emellett közterületen tilos lesz az alkoholfogyasztás is csütörtök reggel 7 órától

- erről döntött a Brüsszel-fővárosi régió vezetése szerdán.

A tájékoztatás szerint a bezárás az alkoholt nem árusító vendéglátóhelyekre és a sportlétesítmények büféire is vonatkozik. A megszorító intézkedések az éttermekre és az olyan vendéglátóhelyekre nem vonatkoznak, ahol ülő vendégek számára ételt szolgálnak fel. Az éttermek asztalainál legfeljebb négy ember tartózkodhat zárt- és szabadtéren egyaránt. Az asztalokat megfelelő távolságban kell elhelyezni.

Az éjszaka is nyitva tartó üzleteknek 22 órakor be kell zárniuk, a piacokon továbbra sem szabad élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani, a sporteseményeket a következő hónapban csak zárt ajtók mögött szabad megrendezni.

Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke sajtótájékoztatóján az intézkedéseket a koronavírus-járvány felgyorsult terjedésével indokolta.

Tájékoztatása szerint Brüsszelben minden hetedik vírusteszt pozitív eredményt mutat, a fővárosban nincs egyetlen önkormányzat sem, ahol az esetszámok az országos átlag alatt maradnának. A fővárosi régióban jelenleg 100 ezer lakosra 500 fertőzött jut. A napi új esetszámok tekintetében Brüsszel a második helyen áll az európai fővárosok között, csak Madrid előzi meg, utána pedig Párizs következik - mondta a miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kihallgatták Robert Fico merénylőjének a feleségét, a férjét előre eltervelt emberölés kísérletével gyanúsítják
Juraj Cintula felesége reklámújsággal takartja el az arcát, miközben beszállt a rendőrautóba egy videón. A rendőrség otthonról vitte el kihallgatni.

Link másolása

Szerdán este kiszállt a szlovák rendőrség Robert Fico szlovák kormányfő merénylőjének házához, ahonnan bevitték a rendőrségre Juraj Cintula feleségét – írja a hvg.hu.

Az Új Szó szerint kihallgatták a nőt, a Markíza TV videót is közölt a helyszínről, amelyen látszik, hogy Cintula felesége reklámújsággal takarja el az arcát, miközben beszáll a rendőrautóba.

Robert Ficóra szerda délután adott le több lövést 71 éves támadója, akit még a helyszínen elfogtak, csütörtökön pedig a rendőrség előre eltervelt emberölés kísérletével gyanúsította meg.

Fico állapota továbbra is súlyos, a kórház csütörtök reggeli közlése szerint túl van az életveszélyen, ennek azonban több sajtóértesülés is ellentmondott.

Csütörtökön kora délután a szlovák honvédelmi miniszter azt állította, a miniszterelnök nincs túl az életveszélyen. A szlovák miniszterelnök szerdán ötórás beavatkozáson esett át, csütörtökön pedig egyes információk szerint csípőműtétet hajtanak végre rajta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Nincs túl az életveszélyen Fico, négy lövedék találta el, komoly sérüléseket szenvedett
„Lehet, hogy Robert Fico ilyen súlyos sérülése miatt sok mindent újra meg kell tanulnia” – mondta a miniszterelnök-helyettes Robert Kalinák.

Link másolása

Továbbra is súlyos Robert Fico állapota, mondta a szlovák védelmi miniszter. Robert Kaliňák szerint az orvosok mindent megtesznek a miniszterelnökért, aki azonban még mindig nincs túl az életveszélyen. A sérülések mértéke négy lőtt seb után igen jelentős - mondta. A Biztonsági Tanács ülését követően Kaliňák megköszönte az emberek támogatását, majd mihamarabbi gyógyulást kívánt Robert Ficónak.

„Nagyon nagyra értékeljük, mert ebben a pillanatban a Szlovák Köztársaság új formájáért is harcolunk” – idézi Kaliňákot a Denník N.

„Lehet, hogy Robert Fico ilyen súlyos sérülése miatt sok mindent újra meg kell tanulnia, lehet, hogy demokráciánknak újra meg kell tanulnia járni, és eltűrni a más véleményt” – mondta a védelmi miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón. Az elkövetőről Kaliňák elmondtak, hogy tervezte a merényletet, már a támadás előtt is tüntetett.

„Minden olyan információt közzé fogunk tenni, amit csak tudunk” – mondta a a miniszter, egyben arra kérte a médiát, hogy ne terjesszenek álhíreket.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a merénylet ügyében indított nyomozásról elmondta, hogy a Ficóra ötször is rálövő férfi valószínűleg azért támadott, mert nem értett egyet az Ukrajnának nyújtott katonai segítség leállításával és a különleges ügyészség megszüntetésével. A belügyminiszter szerint a nyugdíjas nem volt tagja egyetlen radikális csoportnak sem, de rendszeresen részt vett kormányellenes tüntetéseken. Eštok azt is közölte, hogy megerősítették a közjogi méltóságok, a politikusok és a sajtó képviselőinek védelmét azért, hogy a szerdai események ne ismétlődhessenek meg.

A belügyminiszter intézkedést rendelt el annak a videónak a kiszivárgása miatt, ami a tmadóról készült a rendőrségen. Eštok sajnálatát fejezte ki a Fico egészségi állapotáról kiszivárgott orvosi jelentés miatt is.

Közben Peter Pellegrini megválasztott szlovák köztársasági elnök arra kérte a politikai pártokat és szervezeteket, hogy függesszék fel, vagy legalább mérsékeljék az európai parlamenti választási kampányukat mindaddig, amíg a jelenlegi helyzet rendeződik.

Fico várhatóan ideiglenesen nem tudja majd ellátni miniszterelnöki feladatait, és a szlovák törvények szerint miniszterelnök távollétekor a miniszterelnök által kinevezett miniszterelnök-helyettes képviseli őt. Jelenleg Ficónak négy miniszterelnök-helyettese van.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter fideszes plakát mellől üzent Rogán Antalnak
A Tisza Párt politikusa szerint jobb helyre is tehették volna a lejáratására elköltött milliárdokat.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 16.


Link másolása

„Köszi a fotót, Tóni! Egész jól nézünk ki”

- írta csütörtök délutáni posztjában Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke ezzel minden bizonnyal a kormányzati kommunikációért is felelős Rogán Antalnak akart üzenni, akit már több alkalommal nevezett korábban is Tóninak.

Magyar a fotón ugyanúgy felszolgálóként pózol a hirdetés előtt, ahogy a plakáton is szerepel. Rajta kívül látható még az országszerte megjelent politikai hirdetésen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester.

Magyar Péter a kép alatt egy kommentben megjegyezte, hogy

„de azért a lejáratásomra eddig elköltött 2 milliárdnak lett volna jobb helye is...”.

A politikus posztját itt lehet megnézni:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Betiltotta a vallási jelképek használatát, köztük a keresztet is a főpolgármesteri hivatal Varsóban
Nyakláncon vagy tetoválásként továbbra is lehet viselni a jelképeket. Innentől kezdve a hivatal rendezvényei is világi jellegűek kell, hogy legyenek.

Link másolása

Betiltották a varsói főpolgármesteri hivatalhoz tartozó épületekben a vallási jelképek használatát, írja az MTI. A fővárosi tanács által elfogadott, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a lengyel kormánykoalíciót irányító Polgári Platform (PO) alelnöke által jegyzett, május 8-án kiadott, június 8-án hatályba lépő belső rendelkezésről elsőként a Gazeta Wyborcza napilap számolt be csütörtökön.

Varsó „első lengyelországi városként betiltja a kereszteket a fővárosi hivatalban, a hivatalnokok pedig nem állíthatják íróasztalaikra a vallási jelképeket” - idézi a lap Monika Beuth-ot, a hivatal szóvivőjét.

A Radio Warszawa helyi katolikus rádió honlapján elérhető rendelkezés szerint a fővárosi hivatalnak a nyilvánosság számára nyitott helyiségeiben, valamint a hivatal rendezvényei során nem helyezhetők ki „konkrét valláshoz vagy meggyőződéshez kapcsolódó szimbólumok”, például a falakon vagy az alkalmazottak íróasztalain.

Az intézkedés nem vonatkozik az alkalmazottak által például nyaklánc vagy tetoválás formájában viselt jelképekre. A rendelkezés szerint a fővárosi hivatal rendezvényei is világi jellegűek kell, hogy legyenek, ezek részét nem képezhetik például imák vagy vallási szertartások. Az intézkedéseket a kirekesztés elleni harc címén fogadták el.

A dokumentum más előírásai arról is szólnak, hogy a hivatal munkatársai kötelesek tiszteletben tartani azonos nemű párok jogait. A transzneműek esetében az adott személyt olyan néven és olyan személyi névmást használva kell megszólítani, ahogyan azt ő maga jelzi.

Piotr Müller, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, az előző kormány szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén úgy ítélte meg: a varsói főpolgármester a vallásszabadság korlátozására készül, „első célként a keresztet választotta”.

Michal Dworczyk, a PiS képviselője úgy látta: Trzaskowski a vallásszabadságról szóló alkotmányos előírásokat sérti. Bejelentette: a PiS az illetékes vajdához fordul a rendelkezés felfüggesztéséért, szükség esetén a párt más jogi lépésekhez is folyamodik.

Link másolása
KÖVESS MINKET: