HÍREK

Bekérették a magyar nagykövetet Ukrajnában, miután Orbán Viktor Afganisztánhoz hasonlította az országot

Az ukrán külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök „senki földjének” nevezte Ukrajnát.

Link másolása

Orbán Viktor „elfogadhatlan" megjegyzései miatt az ukrán külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet – írja a Reuters.

„Az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok. Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik. Ezért a magyar nagykövetet bekéretjük az ukrán külügyminisztériumba egy őszinte megbeszélésre. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy válaszul más intézkedéseket is hozzunk"

– nyilatkozta Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, ez a bizonyos mondat csütörtökön hangzott el a miniszterelnök szájából, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján, amin külföldi újságírók vettek részt.

Ebben többek között azt is kijelentette, hogy

nem szeretné, hogy Magyarország az unió tagja maradjon, de nincs más választása az országnak,

mert exportjának 85 százaléka az az unión belüli kereskedésből származik. De szerinte minden rossz dolog, ami Európában történt az elmúlt 30 évben, az az unió hibája.

Az orosz-ukrán háborúról pedig azt mondta, Vlagyimir Putyin célja már nem Ukrajna elfoglalása, hanem, hogy „kormányozhatatlan ronccsá tegyék” az országot. Szerinte ez már sikerült is.

„Ez most Afganisztán [...] a senki földje”

– fogalmazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A mentőcsapat vezetője Suhajda Szilárdról: „Lesújtva, összetörve állunk itt, nehéz szavakat találni”
Pintér László elmondta azt is, hogy megérdemelte volna, hogy elérje a csúcsot.

Link másolása

Nem találták meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten, a földi keresést befejezték – közölték szombat délután Suhajda Szilárd Facebook-oldalán. A hegymászó hivatalos oldalán jelent meg a mentőexpedíció részletes leírása.

A mentőakció részleteiről az expedíció kommunikációs vezetője beszélt az RTL-nek.

„Egy nagyszerű embert vesztettünk el”

– mondta Pintér László, aki egyben Suhajda Szilárd jó barátja.

A szakember elmondta, hogy a keresőcsapat emberfeletti feladatot végzett. Nagyon hálásak a segítségükért. A serpák órákon keresztül föl-alá kutattak az Everesten, és most az a fontos, hogy biztonságban leérjenek a hegyről.

„Nem élő embert keresünk már, ennek az esélye jelen pillanatban elszállt. Lesújtva, összetörve állunk itt, nehéz szavakat találni”

- tette hozzá az expedíció vezetője.

Pintér László az elmúlt napokban igyekezett tájékoztatni a nyilvánosságot a legnaprakészebb információkról, beszámolni Szilárd állapotáról, de lelkileg megterhelő feladatként élte meg, hiszen ő egyben a mászó személyes jó barátja.

„Megérdemelte volna, hogy elérje a csúcsot. (…) Így is ő jutott a legmagasabbra a magyarok közül a Mount Everesten palackozott oxigén nélkül, egy nagyszerű embert vesztettünk el”

- emlékezett barátjára Pintér László.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Suhajda Szilárd Facebook-oldalán részletesen leírták, hogyan zajlott a mentőexpedíció
A posztban kiemelték, hogy Suhajda Szilárdnak reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni Földünk legmagasabb pontját.

Link másolása

A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten - mindezt szombat délután közölték a hegymászó Facebook-oldalán.

Suhajda Szilárd Facebook-oldalán részletesen beszámoltak arról, hogyan próbálták megtalálni az eltűnt magyar sportolót.

„Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába.

Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték”

- áll a posztban.

„Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása. A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. A serpa korábbról személyesen ismerte Szilárdot, így kétség sem fért hozzá, hogy őt látta. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna.

Az információ birtokában a háttércsapat a helyzetértékelést követően azonnal megkezdte a mentés szervezését, és az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A tervek szerint 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. A neves olasz hegymászó és helikopter-pilóta, Simone Moro Katmanduból gépével egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát, kizárva annak esélyét, hogy Szilárd közben lezuhant.

A három serpa 26-án nepáli idő szerint délelőtt 10:00 órakor indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból. Rendkívül gyorsan, hét óra alatt elérték a 7950 méteren lévő 4-es tábort. Ez az út egy átlagos mászónak két napra elosztva ennek az időnek a háromszorosa. Itt egy negyedik serpa és egy segítő várta őket sátorban. Egyikük csatlakozni tervezett a keresőkhöz, másikuk feladata a többiek étellel, itallal történő ellátása volt.

Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után mindössze két órával felérkezésük után, nepáli idő szerint 19:15-kor a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, majd a negyedik később indult utánuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől.

Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.”

- folytatták a leírást.

A cikknek még nincs vége, lapozz!Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nem éri el az általam képviselt színvonalat” – egy mondattal pattintotta le Pintér Sándor a Momentum elnökét
Gelencsér Ferenc a Facebook-oldalán osztotta meg a belügyminiszter rövid, de velős válaszát.

Link másolása

A Momentum vezetője, Gelencsér Ferenc egy nyilatkozatot szeretett volna aláíratni Pintér Sándorral. Ebben az állt, a belügyminiszter vállalja, hogy „a rendőrség egyetlen tagja sem fog ártatlan kiskorúakat gumibottal bántalmazni és figyelmeztetés nélkül könygázzal lefújni”.

Pintér Sándor nem írta alá a nyiltakozatot, amit egyetlen rövid mondat kíséretében küldött vissza a Momentum vezetőjének:

„Mellékelten visszaküldöm a nyilatkozat-javaslatát, melynek tartalma sem szakmailag, sem jogilag nem éri el az általam képviselt színvonalat.”

Gelencsér a Facebook-oldalán tette közzé a levelet, és azt is hozzátette, hogy:

„Ebben igaza van Pintér Sándornak, mi sosem süllyednénk jogilag és szakmailag, pláne emberileg arra a színvonalra, hogy arra utasítsuk a rendőrséget, védjen meg illegális kordonokat, és jogszabálysértően alkalmazzanak gumibotot és könnygázt gyerekeken.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Meghalt Hódy László Európa-bajnok kosárlabdázó
Az 1955-ös budapesti Eb-n húsz pontot dobott a címvédő szovjetek ellen. Később Ausztráliába emigrált, ahol '89-ben minden idők legjobb kosárlabdázójának választották.

Link másolása

Meghalt az ötvenes évek első felének egyik legkiválóbb magyar kosárlabdázója, Hódy László. A családja közlése szerint Melbourne-ben, 89. életévében pénteken halt meg az 1955-ben Eb-győztes csapat tagja.

Hódy László a Szegedi Postásban kezdte pályafutását, majd a Munkaerőtartalékok SE után a Bp. Honvéd játékosa lett. A válogatottal 18 évesen, 1952-ben a helsinki olimpián a kilencedik helyen végzett, majd 1953-ban Európa-bajnoki ezüstérmet nyert, 1954-ben Budapesten pedig főiskolai világbajnok lett.

Az 1955-ös budapesti Eb-n a címvédő szovjetek elleni kulcsmérkőzésen kiemelkedően játszott: a Népstadionban 82-68-ra megnyert meccsen húsz pontot dobott.

Testvére, Hódy János is tagja volt az Európa-bajnok csapatnak. Hiába volt ugyanakkor a nagy siker, a vezetés nem támogatta a csapat indulását az 1956-os melbourne-i olimpián. Hódy László 1956 végén több társával és menyasszonyával, későbbi feleségével elhagyta az országot, később Ausztrália felé vették az irányt.

A kosárlabdával távol Magyarországtól sem szakított: az Adelaide Budapest csapatával sokszoros ausztrál bajnok lett.

Hódy 1964-ben már az ausztrál válogatottal szerepelt a tokiói olimpián. Ő volt az első kosaras, aki két ország színeiben is játszhatott az ötkarikás játékokon.

Az új hazájában Les néven ismert és tisztelt Hódy 1972-ben intett búcsút a játéknak. 1989-ben minden idők legjobb ausztrál kosárlabdázójának választották. 2012-ben a magyar kosárlabdázás halhatatlanjai közé került. A 31-szeres válogatott center életrajzi könyve előbb angolul, majd 2017-ben magyarul is megjelent "Osztályidegentől a halhatatlanig" címmel.

Hódy László búcsúztatására június 6-án kerül sor helyi idő szerint 14 órakor. A szertartás interneten keresztül lesz követhető lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET: