HÍREK
A Rovatból

Balog Zoltán már 2012-ben jelzést kapott az ombudsmantól arról, mi történik a bicskei gyermekotthonban

Már nem titok, pontosan mit írt 2012-ben az ombudsman Balog Zoltánnak arról, mi folyik a bicskei gyermekotthonban. Az alapvető jogok biztosának jelentése a visszaélések kapcsán lezajlott vizsgálat eredményeit tartalmazza.

Link másolása

Az ombudsman megállapította, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát sérti, ha a velük foglakozó szakemberek nem, vagy csak késedelmesen jelzik a gondjaikra bízott gyermek szexuális bántalmazásának gyanúját. Ugyanezen alapjog sérelmének közvetlen veszélyét idézi elő, ha a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletét olyan személy látja el, aki munkajogi függőségi viszonyban áll a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított intézményvezetővel.

A gyermekotthon két munkatársa 2011. szeptember 16-án szóban, majd szeptember 22-én írásban, az intézmény igazgatójára vonatkozó közérdekű bejelentést tett a fenntartónál, vagyis a Fővárosi Önkormányzatnál.

A bejelentésről 2011. szeptember 21-én jegyzőkönyvet vett fel Csókay László, a Főpolgármesteri Hivatal Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztályának osztályvezetője.

Bő egy héttel később, szeptember 29-én Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes bejelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon az üggyel kapcsolatban azzal, hogy „amennyiben az előadottak alkalmasak bűncselekmény gyanújának megállapítására, tegye meg a szükséges nyomozati intézkedéseket”.

A rendőrség az igazgató ellen folytatott nyomozást 2012. június 18-án megszüntette, mivel nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem volt eredmény várható.

Az ombudsmani vizsgálatról szóló jelentés 2012 októberében készült el.

Annak ellenére, hogy az ombudsmani jelentés egy sor hiányosságra rávilágított a gyermekvédelmi rendszerrel kapcsolatban, emellett hiába zajlott nyomozás,

egyszer sem merült fel az eljárások közben, hogy V. Jánost, a bicskei gyermekotthon igazgatóját, akit több gyerek is szexuális abúzussal vádolt, legalább a vizsgálatok idejére felfüggesszék

emeli ki a 444. Az igazgató maradt a pozíciójában és egészen 2016-ig folytatta tevékenységét. Csak akkor távolították el az intézményből, amikor ezt már nem lehetett halogatni – vagyis néhány nappal azután, hogy az RTL Klub riportja megjelent, és közfelháborodást váltott ki a gyermekotthonban történtek miatt.

A bicskei gyermekotthon igazgatója 2016-ban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatára kapta meg a magyar bronz érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést, nem sokkal azelőtt, hogy az RTL Házon kívül című műsora feltárta, hogy mi történt az intézményben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Lehallgatási botrány Gyulán: „Ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet”
A 2019-es hangfelvételen a polgármester próbálja rávenni a posta helyi vezetőjét, hogy megszerezzen tőle egy bizalmas információt, amit legálisan nem adhat ki.

Link másolása

A 2019. októberi önkormányzati választás előtt nem sokkal zajlott le az a 3 perc 21 másodperces telefonbeszélgetés, amelynek vágatlan hangfelvétele most jutott el a Narancs.hu-hoz.

A hanganyag és leirata a bizonyítékok között szerepel abban a perben, amelyet formálisan a gyulai labdarúgó klub vezetője, vélelmezhetően a gyulai fideszes városvezetés feljelentése nyomán a NAV indított Galbács Mihály volt gyulai kormánypárti alpolgármester és később Torma Béla egykori önkormányzati tanácsos ellen. A per május közepén a Szolnoki Járásbíróságon kezdődik. (Torma egyben Galbács sógora, civilben a Magyar Posta Zrt. gyulai helyettes vezetője volt. Jelenleg a szomszéd városban, Sarkadon dolgozik.)

A hangfelvétel tárgya az, hogy a Fideszt elhagyó Galbács Mihály már ellenzéki polgármesterjelöltként

a város fideszes vezetése és egy jól körülhatárolható helyi üzleti kör összefonódásáról írt.

Majd ugyanezt az anyagot már mint ellenzéki polgármesterjelölt eljuttatta közel 14 ezer gyulai háztartásba. A telefonbeszélgetésben Görgényi Ernő, a város fideszes polgármestere rója fel Tormának, hogy nem értesítette őket előre a küldemények létéről és kézbesítéséről. Torme végig köti az ebet a karóhoz:

nem adhat ki semmilyen információt, ami a postán a tudomására jut.

A szakmai szabályokra való hivatkozást a fideszes városvezető „takarózásnak” nevezte, és azt mondta, hogy a rendelkezések megsértése Torma Bélát nem veszélyezteti.

A beszélgetés legfontosabb részének leirata:

Görgényi Ernő: Hát ne viccelj már, mit kockáztatsz azzal, hogy ha nekünk bármit, bármit, ami politikailag fontos, átadsz?

Torma Béla: Hát a munkahelyemet.

GE: Nem, nem, Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége. Gondolj bele, itt van egy csapat, egy bizalmi alapon működő csapat.

TB: Igen.

GE: Ha te ebben a bizalmi körben nem akarsz benne lenni, az egy állásfoglalás. Ha te Galbáccsal vagy, az egy állásfoglalás. Ilyenekre tényleg ne hivatkozzál, ez egy hülyeség, hogy az állásodat kockáztatod. Dehogy kockáztatod az állásodat. Miért, szerinted mi közhirré fogjuk tenni, hogy mit mondasz el nekünk? Ez egy közös érdekünk. Közös érdekünk, hogy tudjuk, meg közös érdekünk, hogy ez ne menjen ki sehova.

TB: Hát Ernő, de ha most... Mindegy, erről nem akarok vitatkozni. És tényleg nem telefonba.

A beszélgetés eredményeképpen

az akkori önkormányzati választást, a Fidesz helyi szervezetének asszisztálásával Torma Béla elvesztette saját körzetében, pedig ő indult ott a Fidesz-KDNP színeiben.

Valószínűleg nem függetlenül az előzményektől később a Galbács Mihály elleni, a NAV-nál tett feljelentésbe utóbb, feljelentés-kiegészítés formájában belekeverték Torma Bélát is.

Galbács Mihály szerint Görgényiék kicsinyes politikai bosszújáról van szó. „Görgényi Ernő, aki senki véleményét, főként ellenvéleményét nem tűri meg, aki egy hűbérúr, vagy ha jobban tetszik, egy maffiafőnök pózában tetszeleg és akként viselkedik. Azt pedig látjuk, hogy jogvégzett emberként és esküt tevő városvezetőként nem tartja magát a jogszabályokhoz és a törvényekhez, sőt, nyíltan ezek megsértésére biztat.” – nyilatkozta Galbács a Narancsnak.

Görgényi Ernő az újságírók megkeresésére nem válaszolt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Akár három mandátumot is szerezhet Magyar Péter pártja az EP-választáson
Azonban nem a Fidesztől, hanem az ellenzéktől veszi el a helyeket. A DK hasonló eredményre számíthat.

Link másolása

Az Euactiv írta meg, hogy Magyar Péter pártja az előrejelzések szerint három mandátumot szerezhet a közelgő európai parlamenti választáson.

Az előrejelzés szerint

a Fidesz 10 mandátumot szerezhet, a DK és a Tisztelet és Szabadság Párt (TISZA), azaz Magyar új pártja 3-3 mandátumot, a Kétfarkú Kutya Pártnak két mandátum juthat, a Momentum, a Mi Hazánk és a KDNP egy-egy mandátumot szerezhet.

Aprilis 10-én került beadásra Magyar Péterék nyilvántartásba vételi kérelme a Nemzeti Választási Bizottságnál. A TISZA – Tisztelet és Szabadság Párt öndefiníciója szerint egy ideológiamentes, jobbközép pártként középutas politikát folytató politikai erő. Magyar április 17-én országjárásra indul, Békés megye lesz az első állomás, később Budapest, majd Baranya következik. Április 20. után pedig terveik szerint teljes kampányüzemmódra kapcsolnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Mégis megtarthatják Orbán Viktorék korábban betiltott NatCon konferenciáját Brüsszelben
A belga bíróság az alkotmányra hivatkozva semmisítette meg a korábbi betiltást. A konferenciát a magyar Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája szervezte.

Link másolása

Belgium legfelsőbb közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírósága, a Conseil d’État kedden este hozta meg a döntését arról, hogy nem tiltható be az a brüsszeli konferencia, amelyet korábban a kerületi polgármester tiltott be, és azt akkor a belga rendőrség fel is oszlatta – írta meg a HVG. A rendezvényen ma várhatóan Orbán Viktor is felszólal.

A bírósághoz a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia szervezői, azaz

a Mathias Corvinus Collegium magyar kormányzati háttérintézmény brüsszeli irodája, és az AFD International nevű emberi jogi szervezet fordult, amelynek igazgatója egyébként szintén a konferencia egyik felszólalója.

A döntést meghozó belga bíróság arra hivatkozott, hogy a belga alkotmány 26. cikke mindenkinek biztosítja a békés gyülekezés jogát. A polgármesternek ugyan joga van a betiltásról döntést hozni „súlyos esetekben”, „a köznyugalom megzavarása vagy más előre nem látható esemény” miatt, de ebben az esetben a bíróság szerint maga a kongresszus nem fenyegetett azzal, hogy rendbontás történik, így nem volt helytálló a polgármester érvelése.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A britek betiltották a dohányzást, igaz csak a 2009 után születettek körében
Nagy-Britanniában a dohányzás okozza a legtöbb elkerülhető halálesetet. A dohányosok kétharmada bele is hal végül függőségébe.

Link másolása

A brit alsóház által elfogadott radikális törtvény kimondja, hogy a 2009. január elseje után született britek már soha többet ne vásárolhassanak semmiféle dohányterméket – írta meg a 444.

A jogszabály, amit még a felsőháznak is el kell fogadnia, nem rendel el azonnali, teljes betiltást.

Azaz aki 2009 előtt született, az továbbra is legálisan vásárolhat dohányterméket.

A baloldali Munkáspárt ellenzékből is támogatta a konzervatív kormány előterjesztését. Rishi Sunak miniszterelnök tartva egyes tory képviselők ellenkezésétől, nem rendelt el kötelező szavazást, hanem a konzervatív képviselők lelkiismeretére bízta a dolgot. Így a javaslat végül 383 igen és 67 nem szavazattal úgy lett elfogadva, hogy a 67 nem szavazatból 57 kormánypárti volt, miközben 178 konzervatív képviselő igennel szavazott.

Végül is több ellenzéki szavazott igennel a kormány javaslatára, mint kormánypárti.

A javaslatot ellenző toryk, például Liz Truss volt miniszterelnök és külügyminiszter és Boris Johnson, azzal érveltek, hogy a fiatalok megfosztása a döntési szabadságtól infantilizálja a társadalmat. Mások szerint a törvény előtti egyenlőség elvét sérti, hogy aki 2009 előtt született, az szabadon dohányozhat tovább, míg a fiatalabbaknak már nincs erre lehetősége. Jake Berry, a konzervatívok korábbi elnöke úgy fogalmazott, hogy

olyan szabad társdalomban szeretne élni, ahol joga van jó és rossz döntéseket is hozni.

Victoria Atkins egészségügyi miniszter azt mondta válaszában, hogy megérti az ilyen típusú ellenérzéséket, de a nikotin szerinte „elveszi az emberektől a döntés szabadságát”, illetve egy olyan felmérésre hivatkozott, ami szerint a brit dohányosok háromnegyede azt mondta, hogy

ha visszaforgathatná az idő kerekét, akkor nem kezdene el dohányozni.

A szigetországban évente körülbelül nyocvanezren halnak bele a dohányzással kapcsolatos betegségekbe, ezzel ez az első számú halálok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk