HÍREK
A Rovatból

Balhé Ferihegyen: több jegyet adtak el a Wizz Air-járatra, mint ahányan felfértek, 4,5 órás késéssel indult el a gép

Egy agresszív utas miatt rendőrt is kellett hívni.

Link másolása

„Botrány a Budapestről Nápolyba tartó repülőn: túlfoglalás miatt állva maradt utassal gurult ki a Wizz Air nápolyi járata” – írta csütörtöki hírében a spabook.net.

A gép megszakította az útját, majd rendőrt is kellett hívni, végül több órás késéssel indult az útjára.

A 444.hu megkereste a légitársaságot, akik azt írták:

„Az Európa-liga budapesti döntője miatt a megszokottnál nagyobb forgalom alakult ki június 1-jén a Liszt Ferenc repülőtéren, melynek következtében a Wizz Air Budapestről Nápolyba tartó járata nem tudott menetrendszerűen elindulni. Az utasok közül néhányan a késés miatt elégedetlenkedni kezdtek, majd miután kiderült, hogy a járaton túlfoglalás történt, az egyik érintett utas a személyzet kérése ellenére, a földi kiszolgáló személyzet hibájából feljutott a fedélzetre. Mivel a fedélzeten eggyel több utas tartózkodott, mint amennyi ülőhely volt, a repülőgép nem tudott felszállni.”

A légiutas kísérük próbálták megoldani a helyzetet, de az utas nem volt együttműködő, agresszívan lépett fel, ezért rendőri segítséget kellett hívni. "Emiatt minden utast le kellett szállítani a felszállásra kész gépről, és újra kellett kezdeni az utasfelvételt" - közölték.

Végül „négy erőszakos viselkedést tanúsító utas nem léphetett újra a járat fedélzetére. Mivel az iparágban bevett gyakorlat a járatok túlfoglalása, így ebben az esetben is ez történt. Ilyenkor a Wizz Air kártérítést, ingyenes átfoglalást vagy 120%-os WIZZ-kredit visszatérítést ajánl fel azoknak az utasoknak, akik önként vállalják, hogy egy másik, kevésbé zsúfolt járattal utazzanak. Ebben az esetben azonban erre senki sem volt hajlandó, így a Budapest–Nápoly járat négy és fél órával később tudott csak felszállni.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kunetz Zsombor: „A félművelt államtitkárnak inkább azon kellene dolgoznia, hogy a betegek az állami ellátásban is korrekt ellátást kaphassanak”
Az egészségügyi szakember szerint az állam „szisztematikusan üldözi el a saját rendszeréből az ott dolgozó egészségügyi dolgozókat, akik ugye a kereslet növekedtével a magánellátásban kötnek ki.”

Link másolása

"Azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam" - mondta Takács Péter államtitkár a Portfolio Private Health Forum 2023 konferenciáján.

Mondott még mást is az egészségügyért felelős államtitkár, amelyre felvonták a szemöldöküket a területen dolgozók, de ez volt az a mondat, ami például Dr. Kunetz Zsombornál is kiverte erősen a biztosítékot.

A Facebook-posztjában az egészségügyi szakember kiosztja az államtitkárt, akit félműveltnek is nevez, majd így folytatja:

"Másrészt az állam - sokkal inkább saját ostoba félműveltsége miatt, mintsem tudatosan - szisztematikusan üldözi el a saját rendszeréből az ott dolgozó egészségügyi dolgozókat, akik ugye a kereslet növekedtével a magánellátásban kötnek ki. Így gyakorlatilag létrejön az a helyettesítő termék, amely az állami termék minősége és hiánya miatt megoldást jelenthet azok számára, akik meg tudják fizetni.

Ez egy olyan egyszerű és alapvető közgazdasági fogalmakkal is jellemezhető, mint a kereslet-kínálat. Amely jelen esetben úgy értelmezhető, hogy az állami kínálat az egészségügyben nem tudja kielégíteni sem mennyiségében, sem minőségében a keresletet. Ezért a piac törvényeinek megfelelően ez a kereslet más alternatív úton fog megoldódni, ebben az esetben a magánszolgáltatók segítségével. Minél alkalmatlanabb az ellátásra az állami rendszer, annál jobban fog megerősödni a magánellátás."

Kunezt szerint az állam persze nem áll meg itt, hanem sokat tesz azért is, hogy előbb-utóbb otthagyják a dolgozók a rendszert.

"Nem, nem ezért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert a kockázatot átveszi az állam, hanem azért, mert az állam nem tudja ellátni az egészségügyben sem az alapfeladatát. Ennek következtében a betegek keresnek alternatív megoldást, amely a magánellátásban csúcsosodik ki.

Éppen ezért a félművelt államtitkárnak sokkal inkább azon kellene dolgoznia, hogy ne legyen szükség ilyen erős magánellátásra, hogy a betegek az állami ellátásban is korrekt ellátást kaphassanak."

Kunetz szerint nem értelmezhető az az állítása sem az államtitkárnak, hogy "az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött."

"Ugyanis a magánszektor két területen erős az egészségügyben, az egyik a diagnosztika, és az egynapos sebészet. Ezen szolgáltatásokat, sokszor a végeláthatatlan várólisták, és/vagy a sokkal magasabb minőség miatti kényszerből veszik igénybe a betegek. Aki törvényszerűen kerülnek vissza az állami rendszerbe, amennyiben komolyabb problémájuk van. De ez nem a védőháló miatt van, hanem azért, mert a magánszolgáltatók kereslete eddig terjed.

Amennyiben sikerül még jobban szétbarmolni a félművelt államtitkárnak az egészségügyi ellátórendszert, úgy előbb-utóbb megjelenik majd a kereslet a magánszolgáltatók felé a teljes ellátást nyújtó intézmények iránt is.

Ebben az esetben pedig, már teljesen nyilvánvaló lesz, hogy hol van a védőháló a rendszerben, és nem az államnál!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Vitézy Dávid azt üzente a rendőrségnek, hogy „menjen ki a zebrákhoz, és tartassa be a KRESZ-t!”
A korábbi közlekedési államtitkár tetszését nem nyerte el a rendőrség Facebook-oldalán közzétett videó, amely szerinte szabálytalanságra nevelő tanácsokat ad a gyalogosoknak a zebrán való áthaladáshoz.

Link másolása

A rendőrség menjen ki a zebrákhoz, és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban – írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid.

A korábbi közlekedési államtitkár bejegyzésével arra a rendőrség Facebook-oldalán közzétett videóra reagált, amely tanácsokat ad a gyalogosoknak a zebrán való áthaladáshoz. A szóban forgó rendőrségi oktatóvideóban három szabályt fogalmaznak meg: 1. Ha érkezik egy jármű, és el tudod olvasni a rendszámát, akkor közel van. 2. Ha látod, hogy férfi vagy nő vezet, akkor nagyon közel van. 3. Addig nem szabad lelépni a jármű elé, amíg bele nem néztél a sofőr a szemébe.

Mindezzel a videó készítői minden bizonnyal arra akartak utalni, hogy a zebrán való áthaladás előtt a gyalogosnak érdemes megbizonyosodnia arról, hogy a járművezetőtől megkapja a neki járó elsőbbséget.

A rövid oktatóvideó pedig így zárul: „Ha átengedett, akkor nyomjál neki egy lájkot, és lehet, hogy legközelebb is át fog engedni.”

A videóra reagálva Vitézy Dávid azt írta, a rendőrség dolga a jogszabályok betartatása, azokban pedig nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámáról vagy a vezető neméről meg kell győződnie, sem pedig az, hogy meg kell köszönnie a neki járó elsőbbség megadását.

„A rendőrség menjen ki a zebrákhoz, és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban. Ez ugyanis teljes szereptévesztés, és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is” – írta a korábbi közlekedési államtitkár.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nekünk kínos nézni: febukkant egy videó Putyinról 30 évvel ezelőttről, amikor még egészen másképp nézett ki, mint most
A korai gopnyik szubkultúra külsőségeit magán viselő KGB-tiszt Putyin pingpongozik egy klasszik susogós melegítőben, és Szentpétervár akkori polgármesterét kíséri el horgászkirándulásra.

Link másolása

Olyan videofelvételek kerültek elő, amelyeken a meglehetősen kínos kinézetű Vlagyimir Putyin látható, amint az 1990-es évek elején Finnországban tett látogatásán susogós melegítőt visel, és a haja is némiképp hosszabb, mint a későbbiekben megszokott.

Az YLE finn műsorszolgáltató egy névtelen forrástól szerezte meg a korábban nem látott amatőr filmet. A felvétel egy május elsején készült, az akkoriban 40 év körüli, egyébként KGB-tisztként dolgozó Putyin Anatolij Szobcsak, Szentpétervár akkori polgármesterének tanácsadója volt - írja a Guardian.

A videón Putyin és Szobcsak asztaliteniszezik a polgármester testőrei ellen. A társaság később horgászni megy. Putyin, aki láthatóan tisztában van azzal, hogy filmezik, igyekszik inkább háttal állni a kamerának.

Visszatérésükkor Putyin akkori felesége, Ljudmila látható, amint kibelezi a fogást, úgy tűnik, egy csukát. Két lányuk, Maria és Katerina is látható a felvételen. Sőt, Putyin dartsozik is.

A filmet egy finn cég, a Thomesto vendéglátó villájában forgatták, Torsö szigetén, Raseborgban, Helsinkitől mintegy 60 mérföldre nyugatra, Finnország déli partvidékén.

Putyin 1990-ben tért vissza Leningrádba - ma már Szentpétervár -, miután öt évet töltött a KGB hírszerző tisztjeként a kelet-németországi Drezdában. Csatlakozott Szobcsak csapatához, és a külkapcsolatokkal foglalkozó bizottság vezetője lett, amely a kereskedelmi ügyletekért és a külföldi befektetésekért volt felelős.

A Putyin elleni első korrupciós vádak is ebből az időszakból származnak. Putyin azt állítja, hogy 1991 augusztusában kilépett a KGB-ből, tiltakozásul a Mihail Gorbacsov elleni sikertelen puccs miatt, ám a YLE forrása szerint Putyin a látogatás során megerősítette, hogy a kémügynökségnek dolgozott még.

A forrás Ljudmila Putyinát egyébként "nagyon szimpatikusnak" jellemezte.

"Putyinhoz nem lehetett olyan közel kerülni, esetleg együtt iszogatni egy kicsit, és beszélgetni a nőkről és az életről - semmi ilyesmi. Az alkohollal kapcsolatban is nagyon szigorú volt, és nem dohányzott" - fogalmazott a forrás.

A videón az is látható, amikor a társaság ebédel. Szobcsak ül az asztalfőn, Putyin viccelődik a piacgazdaságról - amely ekkor még elég friss volt Oroszországban, hiszen nemrég omlott össze a szocialista tervgazdaság.

Az YLE forrása szerint Putyin nagyon keveset beszélt a Raseborg-villában. Egy kérdést azért feltett: mi történne, ha "másfél millió orosz" átlépné a határt Finnországba? Abban az időben az oroszoknál alapvető élelmiszer- és alapanyaghiány volt, amitől egyébként most sem állnak messze.

Az 1990-es években Putyin gyakran látogatott Finnországba. Az YLE szerint a videón látottak "távol állnak attól a macsó, diktatórikus imázstól, amelyet Putyin azóta kialakított magáról".

A videó itt látható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Felnyársalt a bika egy férfit egy bikafuttatáson Spanyolországban, már nem tudták megmenteni
A 61 éves férfit még szombaton öklelte fel egy bika, sürgősségi műtéten esett át, de vasárnap meghalt. A 63 éves barátját ugyanez a bika mindkét lábán megsebesítette.

Link másolása

Egy férfi meghalt, egy másik pedig megsérült egy bikafuttató fesztiválon Spanyolország keleti részén - közölték a hatóságok.

A 61 éves férfit a Valencia régióban található Pobla de Farnals városában szombaton tartott rendezvényen öklelte fel egy bika, sürgősségi műtéten esett át, de vasárnap meghalt. A 63 éves barátját ugyanez a bika mindkét lábán megsebesítette, de őt stabil állapotban kezelik egy kórházban - írta a BBC.

A spanyolországi bikafuttató fesztiválok során bekövetkező halálesetek és sérülések nem ritkák, ráadásul évente több száz ilyen eseményt tartanak az országban. Ilyenkor a bikákat szabadon engedik a városok utcáin, és az emberek előttük futnak, kockáztatva nemegyszer az életüket is.

Állatvédő csoportok már régóta figyelmeztetnek a veszélyekre, amelyek a közönségre és az állatokra egyaránt leselkednek, ám a bikafuttatások töretlenül népszerűek. A lap megemlíti, hogy a bikafuttatási szezon nagyot lendít például Valencia régió gazdaságán, egy 2019-es tanulmány szerint több mint 3000 munkahelyet teremtett, és 300 millió eurót hozott be az évi közel 10 000 ilyen esemény.


Link másolása
KÖVESS MINKET: