News here
hirdetés

HÍREK

Az MNB több fiatalt engedne lakáshitelhez jutni, nem tartják kockázatos adósnak őket

Annyira drágák a lakások, hogy a fiatalok alig bírnak önrészt összespórolni lakáshitelhez. Ezt a problémát oldaná meg az MNB.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. október 26.


Link másolása

hirdetés

A HVG számolt be a jegybank elemzéséről, amelyben azt fejtegették, hogy szeretnék, ha évente 5-20 ezerrel többen tudnának lakáshitelhez jutni. Erre azt a megoldást találták, hogy a most megkövetelt 20 százalék önrészt levinnék 10-15 százalékra.

Magyarországon a 18 és 34 közöttiek 58,9 százaléka él a szüleinél, mert nagyon nehezen tudják összespórolni a fiatalok a lakáshitelhez szükséges önrészt, így elköltözni sem tudnak. Az Ingatlan.com 2019-ben úgy számolt, hogy 43 havi bérleti díjat kell félretenni ahhoz, hogy összejöjjön az önrész, ami összejöhet úgy, hogy a fiatal a szüleinél lakik 3-4 évet. A KSH adatai alapján valamivel jobb lehet a helyzet, ezekből kiderül, hogy egy huszonéves havi átlagkeresete 230 ezer forint volt tavaly, aminek a felét félretéve 21-32 hónap alatt jöhet össze az önrész egy garzonra.

Persze kérdés, hogy mennyien szeretnék 15 évig fizetni a 30 négyzetméteres garzonra felvett 20 milliós hitelt. Párok esetében talán valamivel könnyebb lehet a helyzet, de valószínűleg ők nagyobb lakást szeretnének, pláne, ha gyereket is terveznek.

Több akadály is gördül a fiatalok elé

Az önrészen túl ott van a HFM limit, ami miatt csak a lakás vételárának a 80 százaléka lehet hitel. Szóval egy 50 milliós lakásra csak 40 milliót lehet felvenni, a HVG szerint ez sokakat korlátoz a lakásszerzésben.

A portál említi az adósságfékszabályt is, amibe szerintük akkor is sokan beleütköznének, ha lejjebb menne a megkövetelt önrész. Emiatt kevesebb lakáshitelt kaphatnak azok, akiknek még van diákhitel-hátraléka, van hitelkártyája, vagy más kölcsönt vettek fel. Ezen túl az adósságfékszabály miatt a hitelfelvevő törlesztőrészlete nem lehet több a jövedelem felénél, ha a felvevő havi jövedelme nettó 500 ezer forint alatt van. A jegybank szerint ez nem akkora probléma, ugyanis az első lakást vásárlók nem jelentenek nagy kockázatot a bankoknak, hiszen várhatóan nő a jövedelmük, illetve beköltözésre vesznek lakást, nem befektetési céllal.

hirdetés
Van segítség is

A babaváró hitel háromnegyedét fel lehet használni önrészként, ahogy a meglévő gyerek után igényelt csokot, valamint a lakás-takarékpénztári megtakarítást is. Ezeken túl jól jöhet a 25 év alattiak SZJA-mentessége is, ami csökkenti az adósságfékszabály terheit, illetve az önrész is gyorsabban össze tud jönni, ha kevesebbet adózik az ember.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Havi 24 millió forintot keres a Puskás Akadémia iráni támadója
Sahab Zahedi az orosz-ukrán háború miatt költözött Magyarországra, ahol hosszabbított csapatával.

Link másolása

hirdetés

A labdarúgó NB I. egyik, ha nem a legjobban fizetett játékosává lépett elő Sahab Zahedi az ukrán tribuna.com értesülései szerint, amiről itthon a Blikk adott hírt.

A lap Viktor Vacko újságíró nyilatkozatát idézi, aki részleteket árult el a perzsa támadó magyarországi szerződéséről. A szakértő úgy fogalmazott: „Sahab a Puskás Akadémia történetében rekordot jelentő szerződést kapott, az egyik legnagyobbat a magyar labdarúgásban”.

Zahebi közel 800 ezer eurót (320 millió forint) fog keresni ebben a szezonban, ez több mint 60 ezer euró (24 millió forint) havonta.

A Zorja Luhanszktól érkezett 26 éves Sahab Zahedi az orosz–ukrán háború után igazolt hazánkba, és az elmúlt idényben 8 mérkőzésen 4 gólt szerzett a felcsúti együttesben, ami nem kimagasló eredmény egy csatártól. A német Transfermarkt által 1 millió euróra (400 millió forint) értékelt támadóra szüksége van a hazai bajnokságban bronzérmes klubnak, mert a Puskás július 21-én már nemzetközi kupameccset játszik. Az Európa-konferencialigában a portugál Vitória SC-hez látogat két hét múlva a csapat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Lemondott az egészségügyi és a pénzügyminiszter Nagy-Britanniában, veszélyben a kormány
Alakul a kormányválság: mindkettejük bizalma megrendült Boris Johnsonban.

Link másolása

hirdetés

Lemondott kedden Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter; mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket.

A BBC szakértője, Chris Mason úgy fogalmazott: „Aminek ma este tanúi vagyunk – percről percre a szemünk előtt lejátszódva – az a kormány esetleges összeomlása.”

A lap egy másik politikai szerkesztőjének, Nick Wattnak pedig Johnson egyik legközelebbi szövetségese azt nyilatkozta:

„Holnap ilyenkor mindennek vége lesz. Egyetlen miniszterelnök sem élheti túl két magas rangú miniszter ilyen lemondását.”

A liberálisok és a Munkáspárt vezetői már fel is szólították Johnsont a lemondásra. A Labour elnöke, Keir Starmer azt mondta: „Egyértelmű, hogy ez a kormány most összeomlik.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Ha azt hitted, már nem lesz rosszabb: a 410 forintot nyaldossa az euró estére
A magyar fizetőeszköz egyetlen nap alatt 1,2 százalékot veszített értékéből.

Link másolása

hirdetés

A magyar forint fekete napja a mai – nem túlzás ezt állítani, hiszen azok után, hogy napközben rekordon, 405 forinton állt egy euró, estére újabb, vaskos történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz. Ugyanis

délutánra 409 forint fölé emelkedett az árfolyam.

Ez 1,2%-os gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából mindössze egy nap alatt, miközben a régióban a lengyel zloty árfolyama 0,6%-kal csökkent, a cseh korona pedig stagnált. A háború kitörése óta a forint 14,5%-kal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty 4,5%-kal, a cseh korona pedig csak egy százalékkal – írja a Porfolio.hu.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Jóváhagyta az euró bevezetését Horvátországban az Európai Parlament
Az árakat szeptember 5-étől már kunában és euróban is ki kell majd írni.

Link másolása

hirdetés

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós parlament kedden.

A 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott EP-jelentés szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét.

Az EP-képviselők a jelentésben megjegyezték: a horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózóna-tagéhoz, mint más tagállamoké a csatlakozásuk idején. Ennek ellenére az Európai Parlament folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez.

Az EP álláspontját most továbbítják a bevezetés véglegesítéséről döntő eurózóna-tagoknak - tájékoztatott az uniós parlament.

A folyamat azzal zárul majd, hogy az Európai Unió Tanácsa az Európai Parlamenttel és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációt követően, várhatóan még júliusban az euró horvátországi bevezetéséhez szükséges három jogszabályt fogad el. Megállapítják azt az árfolyamot is, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben.

A kunát - az euró hivatalos bevezetésének időpontjától - költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

hirdetés

Az Európai Központi Bank (EKB) 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az "euróövezet előszobájának" tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában vezették be az eurót.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: