HÍREK

Az elmúlt években többször támadták meg orosz hekkerek egy európai ország külügyminisztériumának rendszereit

A megfigyelések szerint ezt a fajta támadást leginkább a minisztérium közel-keleti diplomáciai érdekeltségei ellen vetették be.


A Telex számolt be az ESET kutatására hivatkozva arról, hogy egy európai ország külügyminisztériumának informatikai rendszerében két olyan sérülékenységet, „hátsó bejáratot” is találtak, amiket az orosz titkosszolgálatokhoz köthető hekkercsoportok is kihasználhattak. A két hátsó bejáratot LunarWebnek és LunarMailnek nevezték el.

A módszert felismerték korábbi eseteknél, ezért a szakértők úgy hiszik, hogy az FSZB-hez köthető Turla nevű hekkercsoport áll a támadások mögött.

Arra azonban nem tértek ki, hogy melyik európai országról lehet szó. A Turla általában magas profilú szervezeteket, például kormányokat és diplomáciai szervezeteket vesz célpontba Európában, Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten.

Az ESET kutatói a LunarWebet először akkor vették észre, amikor azt kihasználva a minisztérium egyik diplomáciai intézményét támadták. Ezután látták, hogy a támadók egy másik bejáratot is csináltak, ez lett a LunarMail, ami más módszereket használ arra, hogy átvegye az uralmat egy rendszer felett.

További megfigyelések során arra jutottak, hogy ezt a fajta támadást leginkább a minisztérium közel-keleti diplomáciai érdekeltségei ellen, nagyjából 2020 óta vetették be.

Feltételezhető, hogy Oroszország közvetlenül vagy hekkerek támogatásával közvetve aktív kiberhadviselést folytat gyakorlatilag minden országban.

Németország nemrég hazahívta moszkvai nagykövetét, mert állítólag orosz kibertámadás érte a német infrastruktúra kritikus elemeit és az egyik nagyobb pártot. Hasonló eset miatt Csehországban bekérették az orosz nagykövetet.

Magyarországon is történt hasonló eset, 2022 márciusában a külügy még kampányhazugságnak nevezte a Direkt36 információit. Most a 444 olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek bizonyítékként szolgálnak a támadásokról és arról, hogy a külügy tudott a támadásokról. Erről itt írtunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Kovács Péter
64 éves volt az olimpiai bronzérmes tornász. A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.A Magyar Torna Szövetség jelentette be, hogy életének 64. évében elhunyt Kovács Péter olimpiai bronzérmes tornász.

A szövetség megemlékezése szerint a sportoló a nyújtógyakorlatok mozgásanyagának egyik forradalmasítója volt.

A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.

Kovács Péter az 1980-as a moszkvai olimpián szerzett bronzérmet csapatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Elindult a 29. Pride
A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 22.Június 22-én, szombaton 29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride felvonulást.

A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.

Az idei Pride házigazdája Karafiáth Orsolya, író, költő.

Fotóink a menetről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A rendőrségnek kellett lecsillapítani a Liszt Ferenc repülőtéren dühöngő tömeget, akik majdnem egy napot vártak arra, hogy felszálljon a gépük
Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor indult volna el a Sun Express Antalyába tartó járata, ám erre végül csak 19 órával később, szombat reggel került sor.


A dühöngő tömeg miatt a rendőrség is kivonult a Liszt Ferenc repülőtérre, miután péntek délelőtt a Sun Express Antalyába tartó járata technikai okok miatt nem indult el, és az utasok szerint hosszú órákon át étlen, szomjan váratták őket a tranzitzónában – írja az utazomajom.hu.

Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor kellett volna felszállnia a Sun Express Antalyába tartó járatának, de erre nem került sor, majd az indulás időpontját folyamatosan eltolták műszaki hibára hivatkozva.

Először 12:00-ra módosították az indulást, aztán 16:00-ra, 17 óra körül pedig azt közölték az utasokkal, hogy semmi biztosat nem tudnak mondani.

Órák óta tartó várakozás után az utasok 19:30-kor kaptak egy vouchert, és kiengedték őket a food courtba étkezni. Végül az Antalyába tartó járat szombat reggel 6 órakor, 19 órás késés után szállt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megdőlt az országos melegrekord szombaton
Az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

Azt írták: szombaton a Dél-Alföldön több helyen emelkedett 35 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon pedig 37,7 fokot mértek, ugyanannyit, mint pénteken ugyanezen az állomáson.

Ezzel pénteken nem, de szombaton az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk