News here

HÍREK

Az élelmiszerek döbbenetes drágulása a cukorbetegeket és az ételérzékenyeket sújtja a leginkább

Felmerül a kérdés, hogy az intoleranciával rendelkezők meg tudják-e fizetni továbbra is az egészségük fenntartásához nélkülözhetetlen élelmiszereket.
Fotó: RitaE / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. augusztus 16.


Link másolása

A speciális étrendet igénylőket még inkább sújtja az infláció, hiszen az általuk fogyasztott termékek már eleve drágábbak voltak. Az rtl.hu által megkérdezett szakemberek szerint a drágulás miatt várhatóan kevesebben fordulnak majd orvoshoz, de a diagnosztizáltaknak érdemes lesz racionálisabban, részletesebben megtervezniük a napi étkezésüket.

A magyarországi élelmiszer-árrobbanás mindenkit érint, azonban a portál összeállítása szerint a speciális étrendet igénylő krónikus betegek, valamint az élelmiszer-érzékenységben szenvedők jelentősen magasabb árakkal szembesülnek az áruházak polcain és a webshopokban.

Az általuk fogyasztott termékek már az infláció elszabadulása előtt is jelentősen drágábbak voltak a normál termékeknél, emiatt ez nem meglepő. Most azonban ez az árkülönbözet még rárakódik az egyébként is extrém magas árakra.

Felmerül a kérdés, hogy az intoleranciával rendelkezők meg tudják-e fizetni az egészségük fenntartásához nélkülözhetetlen, súlyosabb esetben egyenesen életmentő élelmiszereket.

Dr. Balogh Illés endokrinológus az rtl.hu megkeresésére elmondta: egyelőre nem hallja a betegeket a drágulás miatt panaszkodni, de a speciális étrendekhez szükséges élelmiszerek ára is kétségtelenül felment. Aki már inzulinrezisztenciával orvoshoz vagy dietetikushoz fordultak, az valószínűleg nem fogják felfüggeszteni a speciális diétájukat a magasabb árak miatt.

„Ugyanakkor a magasabb árak miatt elképzelhető, hogy kevesebben fordulnak majd orvoshoz a problémájukkal vagy a betegségükkel”

– figyelmeztetett a szakember.

Erdélyi Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára hozzátette:

„Az olyan betegségek kezelésében, amelyekben a dietoterápiának fontos szerepe van, legyen szó például cukorbetegségről, laktózérzékenységről, az alapot legtöbbször az egészséges táplálkozás jelenti, módosítva az adott betegség diétás irányelveivel. Így az élelmiszerárak emelkedése mindenkit érzékenyen érint.”

A dietetikus szerint a spóroláshoz ugyanazt tudják javasolni, mint a normál táplálkozás esetén: sokkal jobban kell figyelni az élelmiszer-akciókat, és sokkal jobban meg kell tervezni a heti táplálkozást. Extra tipp, ha otthon sütjük meg magunknak a kenyeret, akkor az áremelkedés nem lesz olyan drasztikus, de az is igaz, hogy tőlünk ez több időráfordítást igényel.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete elnöke, Koltai Tünde a portál megkeresésére elmondta:

„a gluténmentes élelmiszerek ára Magyarországon a háromszorosa, de akár 15-szöröse is lehet az azonos kategóriájú, normál élelmiszereknek.”

A drágaság oka az alapanyagok felhasználhatósága és a folyamatos élelmiszer-biztonsági ellenőrzés mellett az is, hogy Magyarországon alig lehet beszerezni olyan kukoricalisztet, ami alkalmas gluténmentes termékek gyártására.

A szakember úgy véli, emiatt nincs kizárva az sem, hogy számos gluténmentes termékeket gyártó cég befejezi a gyártást vagy megszűnik, például Ausztriában ezek már valós félelmek a szektorban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

Link másolása

Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

Link másolása

Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

„Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

– véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

Link másolása

A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

– közölte.

Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
Horvátország felvételét viszont megszavazták.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 08.


Link másolása

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET: