HÍREK
A Rovatból

Alkotmánybíróság: nem alkotmányellenesek a rémhírterjesztésre vonatkozó szabályok

Az Ab szerint az új szabályozás a 'tudottan hamis vagy elferdített tények nagy nyilvánosság felé közvetítését tiltja', és nem vonatkozik a kritikus véleményekre.
MTI - szmo.hu
2020. június 17.


Link másolása

Nem alkotmányellenesek a rémhírterjesztésre járvány idején vonatkozó szabályok, ugyanakkor csak olyan tény közlését fenyegetik büntetéssel, amelynek hamisságáról az elkövetőnek már az elkövetéskor tudnia kellett - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett határozatában.

Az Országgyűlés a koronavírus-járvány kezdetekor fogadta el a büntető törvénykönyvnek (Btk.) azt a március 31-étől hatályos módosítását, amely szerint

a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rémhírterjesztés különleges jogrend, így például járványhelyzet idején szigorúbb szankcióval sújtható.

Az Ab-hez benyújtott panasz szerint ez a szabályozás szükségtelenül és aránytalanul, ötéves szabadságvesztéssel fenyegetve korlátozza a szólásszabadságot, továbbá kiszámíthatatlan és tág teret nyújt az önkényes jogalkalmazásnak, ezért alkotmányellenes, meg kell semmisíteni. Az indítványozó kifogásolta, hogy annak is büntetőjogi szankcióval kell szembenéznie, aki jóhiszeműen állít valamit, azaz nem tud állításának valótlanságáról.

Az Ab teljes ülése soron kívül tárgyalta az ügyet. Az Ab szerdán közzétett határozatában felhívta a figyelmet arra, hogy a vitatott Btk.-tényállás a közlések szűk körére vonatkozik, a

"tudottan hamis vagy elferdített tények nagy nyilvánosság felé közvetítését" tiltja, de azt is csak akkor, ha az különleges jogrend idején, a védekezés akadályozására alkalmas módon történik. A tiltás nem vonatkozik a kritikus véleményekre.

Ha viszont tudottan hamis tényt állít valaki és azzal akadályozhatja a védekezést, akkor az ahhoz fűződő társadalmi érdek miatt szükséges és arányos a véleményszabadság korlátozása - mondta ki az Ab, és ezért az alkotmányjogi panaszt elutasította.

Az Ab szerint ugyanakkor a jogbiztonság szempontjából, a kiszabható büntetés nagysága miatt szükséges megerősíteni az új tényállás Alaptörvénnyel összhangban álló értelmezését, alkotmányos követelmény formájában. E szerint

a vizsgált büntetőjogi rendelkezés csak olyan tény közlését fenyegeti büntetéssel, amelynek hamisságáról az elkövetőnek már az elkövetéskor tudnia kellett, és azzal különleges jogrend idején valóban akadályozza vagy akadályozhatja a védekezést. Nem minősül viszont rémhírterjesztésnek, ha az elkövetés idején állított tény vitatott és csak későbbiekben bizonyul hamisnak, ilyen esetben a tény közlője nem vonható büntetőjogi felelősségre.

A határozathoz a 15 tagú testületből Czine Ágnes alkotmánybíró fűzött különvéleményt.

Az Ab határozata a testület honlapján olvasható.

Az operatív törzs hétfői közlése szerint 439-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: 126-ot rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 133-at csalás, 28-at járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és 81 gyanúsítottat hallgattak ki - írta meg az MTI.

Mint korábban beszámoltunk róla, az egyik ügyben is kiderült, hogy a gyulai férfi közösségi oldalán írt bejegyzése nem minősül rémhírterjesztésnek.

Fotó forrása: Google Maps

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Szerintem mi voltunk az egyetlenek ebben a kormányban, akik a gyerekeiket állami iskolába járatták
Kettészakítja az országot Magyar szerint, hogy a jómódú szülők gyerekei milliós tandíjakért kapnak kiemelkedő oktatást, míg a többiek talán a felsőoktatásig sem jutnak el. Tényleg összeszerelő üzem akarunk lenni? – tette fel a kérdést komlói fórumán.

Link másolása

Pár éven belül összeomlik az oktatás, ha a jómódú szülők mind elviszik a gyerekeiket az állami intézményekből – mondta Magyar Péter a komlói fórumán, ahol más témák mellett az oktatás is szóba került. Mint a közösségi oldalára feltöltött videóból kiderül, Magyar szerint az összeomláshoz vezető folyamat öngerjesztő: ha a pénzes szülők elhagyják az állami iskolákat, akkor a munkát kereső pedagógusok is így fognak tenni.

„Szerintem mi voltunk az egyetlenek ebben a kormányban, akik a gyerekeiket állami iskolába járatták itt is és Brüsszelben is”

– mondta Magyar. Szerinte a hatalmi elit a gyerekeit amerikai, német, osztrák magániskolákba járatja, havi milliós tandíjért. Emiatt kettészakad az ország: a jómódú családok gyerekei olyan oktatást kapnak, amivel sokra vihetik, míg az állami iskolákba járó szegényebbeknek akár csak a felsőoktatásig is nehéz eljutni. Magyar szerint komoly probléma, hogy nem „az életre” nevel az iskola, az oktatásról pedig azzal zárta a beszédét:

„Tényleg összeszerelő üzem akarunk lenni, ahol mindenki szem a láncban? Én nem ilyen országot szeretnék, és szerintem önök sem.”

A fórumon készült élő bejelentkezést ITT tudod visszanézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Menczer Tamás megint beszólt Magyar Péternek: Ilyen selyemfiúknál komolyabb emberek is sértegettek már
A Fidesz kommunikációs igazgatója egy Magyarnak tulajdonított dalra reagált, amiben elküldték a fenébe. Az őt érő sértéseken azonban mindig jól szórakozik.
FM. Kép: - szmo.hu
2024. április 23.


Link másolása

Menczer Tamás a közösségi oldalán reagált arra, hogy megjelent egy rajta gúnyolódó dal. Az ugyan nem derült ki a videóból, hogy pontosan milyen dalról van szó, de azt Fidesz új kommunikációs igazgatója Magyar Péternek tulajdonítja. Egy rövid részletet is lejátszik a nótából, amelyben Menczert elküldik a fenébe.

Minderre pedig Menczer így reagált:

„A sértegetésemmel most nem foglalkoznék, ilyen selyemfiúknál komolyabb emberek is sértegettek már, ezen mindig jól szórakozom. Ami a lényeg: »Háború vagy béke? Menj már a fenébe!« Én menjek a fenébe? Akinek fontos Magyarország békéje, az menjen a fenébe? Akinek fontos Magyarország biztonsága, az menjen a fenébe? Aki arról beszél joggal, hogy a harmadik világháború kockázata soha nem volt akkora, mint napjainkban, az menjen a fenébe?”

Menczer ezután háborúpártinak nevezi Magyart, hozzátéve, az EP- és önkormányzati választás tétje szerinte az, hogy háború legyen-e, vagy béke.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Orbán Viktor tévedett a nemesgörzsönyi kampánynyitóján
Egy magtárban beszélt helyi gazdáknak. A tévedésére Török Gábor és Schiffer András mutatott rá.

Link másolása

Titokban indította el az országjárását Orbán Viktor hétfőn Nemesgörzsönyben, ahol gazdákkal találkozott egy Magtárban. Itt a komrányfő öbbek között azt mondta:

Zárójelben mondom, mégiscsak én volnék Magyarország első falusi miniszterelnöke. Kitől várjon a magyar gazdatársadalom, meg a magyar vidék, meg a magyar falu segítséget, hogyha nem a közülük jövő miniszterelnöktől.

A 24.hu viszont megírta, hogy Török Gábor politikai elemző közösségi oldalán korrigált: szerinte tévedett Orbán , ugyanis Nagy Ferenc volt az első falusi miniszterelnöke Magyarországnak. Mielőtt a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnökévé választották, hat elemit végzett, majd saját erejéből képezte magát, közben szülei földje mellett fuvarozást, napszámot és favágást is vállalt.

Schiffer András még ennél is tovább ment. Szerinte

Magyarország első falusi miniszterelnökének a monoki Kossuth Lajos, vagy a vattai Szemere Bertalan mondhatta volna magát, de már Nagy Ferenc sem.

A pontosság kedvéért még azt is hozzátette, hogy Magyarország legutóbbi falusi miniszterelnöke a Kossuth Lajos falujában született Németh Miklós volt. Orbán Viktor viszont Székesfehérvárott született, igaz, Alcsútdobozon nőtt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nemesgörzsöny után Győrben folytatta az országjárást Orbán Viktor
Egy kávéra futott össze a város fideszes polgármesterével. Ha már ott volt, Dézsi Csaba megmutatta neki a várost.

Link másolása

Nemesgörzsöny után Győrben folytatódott a miniszterelnök országjárása hétfő délután. Orbán Viktor és a város fideszes polgármestere egy kávéra futottak össze, ami aztán városnéző körúttá alakult át, az idegenvezető pedig maga Dézsi Csaba András volt. A sétából végül egy fotókkal gazdagon illusztrált Facebook bejegyzés lett.

Dézsi hét jelölttel küzd meg június elején a városvezetésért, tehát szüksége is van a támogatásra.

Győrben már korábban megindult a kampányidőszak, hiszen Borkai Zsolt, korábbi polgármester, aki az előző választási kampányban híresült el szexvideójáról, és aki jelenleg független jelölt, azzal vádolta Dézsit, hogy nyilvánosan megütött valakit. Dézsi szerint ez csak rágalmazás.

Dézsi Csaba a bejegyzése végén megismétli a legfontosabb fideszes kampányszlogent:

„Mindketten azért dolgozunk, hogy Magyarországon és Győrben is az emberek békében élhessenek”


Link másolása
KÖVESS MINKET: