HÍREK

Akár 50 százalékkal kereshetnek többet Ausztriában a magyarok, a plusz juttatás is komoly segítség

A friss adatok szerint egy hónap alatt ötezer új munkavállaló ment a szomszédos országba, a legtöbben a határ mentén vagy Bécsben helyezkednek el.

Link másolása

Az Ausztriában dolgozó külföldiek között a magyar a legtöbb. Egy hónap alatt ötezerrel nőtt a számuk, így már közel 125 ezren vállaltak munkát a szomszéd országban - írta a Világgazdaság az osztrák társadalombiztosító friss adatai alapján.

Az RTL Híradónak több kint dolgozó is azt mondta, hogy két-háromszoros fizetésért hagyták el Magyarországot - írja az RTL.hu.

Dudás Bálint Szombathelyről jár át, az osztrák állami posta alkalmazottaként öt napot csomagokat kézbesít. Korábban idehaza a vendéglátóiparban dolgozott, ám a covid-járvány után biztonytalan lett a munkája. Azóta naponta ingázik.

"Igazából csak kint elvégzem a munkámat és utána itthon vagyok. De ettől függetlenül nyilván főleg az anyagi része, ami miatt az emberek úgy döntenek, hogy kimennek Ausztriába és ott próbálnak szerencsét"

– mondta.

A legtöbben a határ menti Burgenlandban vállalak munkát, hasonló a kint dolgozó magyarok száma Bécsben is. De Tirolban is több mint tízezren vannak. Egyikük, Kanyó András elárulta, hogy utazni szeretne, ezért ment külföldre dolgozni.

„Ha itt kint dolgozok, akkor ezt könnyebben elérem. És hát körülbelül két vagy háromszorosát lehet itt kint keresni annak, amit otthon. Én jelenleg egy gyárban dolgozok.”

A jövedelmek az itthoninál jóval magasabbak, akár 20-50 százalékkal is. Ehhez még a külföldi munkák juttatási csomagban a lakhatás, az étkezés támogatása is rendszerint benne van - mondta el Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Vannak, akik ideiglenesen mennek Ausztriába, vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban vállalnak idénymunkát. „Körülbelül 3400 külföldi állás 95%-a osztrák munka. Ami azt jelenti, hogy több mint 3 ezer ilyen aktív hirdetésről beszélünk jelen pillanatban” – mondta el Tüzes.

A szomszédos országban az élelmiszerárak az uniós átlag 107 százaléka, de az átlagbér több mint a két és félszerese a magyarnak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter a nemzeti vagyon elkótyavetyéléséről kérdezi Orbánt egy birtokába jutott, nem nyilvános kormányhatározat alapján
A Tisza Párt alelnöke azt írta: 48 értékes ingatlant hirdettek meg eladásra a határozatban. Köztük állami cégek, tankerületek és rendőrkapitányságok üdülőit is.

Link másolása

Több kérdést is Orbán Viktornak szegezett Magyar Péter vasárnap délutáni posztjában. A Tisza Párt alelnöke egy nem nyilvános kormányhatározatról kérdezi a miniszterelnököt, amiben 48 értékes ingatlant hirdetnek eladásra.

Magyar bejegyzése szerint ezek között állami cégek, a büntetés-végrehajtás, a tankerületek, nemzeti parkok, rendőrkapitányságok, a mentőszolgálat értékes Balaton parti üdülője, oktatási- és rekreációs központjai szerepelnek.

„Miért adják el ezeket az ingatlanokat, köztük olyat, amely a legnagyobb még be nem épített balatoni partszakasszal és kikötővel rendelkezik? Miért akarják ezt eltitkolni a magyar emberek elől? Miért fontosabb, hogy a haverok mindenhova lakóparkokat építhessenek, mint, hogy az alulfizetett állami alkalmazottak megfizethező áron egy hétre elvigyék a családjukat pihenni, vagy továbbképzésen vegyenek részt?

Ez a családbarát, vidékbarát kormány? Mire költik a befolyó vételárat? A veje és a haverjai részt vesznek a rövid határidővel meghirdetett liciteken? Hány nem nyilvános és titkosított kormányhatározatot hoztak tavaly? Miért titkosak ezek? Mi a tartalmuk?” – sorolja kérdéseit Magyar Péter.

A politikus a bejegyzés végén még egyszer megszólítja Orbánt, és azt írja:

„Vége. Lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat és minden ilyen mutyit ki fogunk vizsgálni és az elkótyavetyélt nemzeti vagyont vissza fogjuk szerezni!”

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Soha nem találnád ki, mikor romlik el az idő a jövő héten
A hét első felében napos, száraz idő lesz. Május 1-jén aztán már jönnek a felhők, csütörtöktől pedig a zivatarok és a széllökések is.

Link másolása

Napos, száraz, meleg idő várható a jövő hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is, írja az MTI a HungaroMet előrejelzése alapján.

Hétfőn napos, száraz idő várható vékony fátyolfelhőkkel, a délkeleti, keleti szél több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24-28 fok között várható.

Kedden derült, napos, csapadékmentes idő várható, a délkeleti, keleti szél megélénkül, néhol megerősödhet. A hőmérséklet hajnalban 6-14, délután 24-27 fok között várható.

Szerdán, május 1-jén napos, gomolyfelhős idő várható, majd a nap második felében főként a délnyugati tájak fölé vastagabb felhők sodródhatnak.

Csapadéknak még kicsi az esélye, de sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, keleti szél. Hajnalban 5-13, a délutáni órákban általában 24 fok körül várható a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés várható, de elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A keleties szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 5-13, a maximum többnyire 20-25 fok között valószínű.

Pénteken felhősebbre fordul az idő, és több helyen kell záporra, zivatarra készülni. A nyugatias szél élénk, helyenként erős lesz. Hajnalban 8-14, délután 17-23 fok várható.

Szombaton közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás szórványosan záporral, zivatarral. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 7-13, délután 18-23 fok várható.

Vasárnap szakadozik, csökken a felhőzet, és több órára kisüthet a nap, bár elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 7-13, a maximum 18-23 fok között valószínű.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Jó híreket közölt a nyugdíjakról a pénzügyminiszter
Varga Mihály szerint az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

Link másolása

A nyugdíjasok számíthatnak Magyarország kormányára, erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Jókor magazin megjelenése alkalmából készült közös videóban.

Varga Mihály elmondta: háború dúl a szomszédban és a Közel-Keleten, a költségvetésre rendkívüli terhek nehezednek, mégis a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a nemzeti kormányra.

A tavalyi 18,5 százalékos nyugdíjemelés után idén év elején 6 százalékkal növeltük a nyugdíjakat, februárban pedig ismét kifizettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat - fogalmazott a miniszter. Hozzátette:

jó hír, hogy az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékében is növekedést jelent, ugyanis az éves infláció ennél várhatóan jóval alacsonyabb lesz.

A kormány tehát kitart a 2010-ben tett ígérete mellett: megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, sőt emeli is azt.

„A nyugdíjak összegét 2010 óta a kétszeresére emeltük, reálértékét pedig több mint 20 százalékkal javítottuk. Amíg nemzeti kormánya van Magyarországnak, megadjuk azt a megbecsülést, amely a nyugdíjasokat megilleti” - mondta Varga Mihály.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ritkította a balatoni buszjáratokat Lázár János minisztériuma, nagy a felháborodás
A változások május elsején lépnek életbe. A szakértő szerint „ad hoc barkácsolás zajlik”.

Link másolása

Komoly felháborodást okozott több balatoni Facebook-csoportban is, hogy a Volánbusz egy közleményben jelentette be: változások lesznek a buszközlekedésben Budapest és a Balaton északi partja között - írja a 24.hu.

A közlekedési társaság múlt heti közleményében azt írta:

„a főváros és a Balaton északi parti települései közötti eljutáshoz ezentúl a vasút igénybevételét javasoljuk”.

Az egyik bejelentett változás, hogy megszűnik a Budapest és Tihany között közlekedő, Balatonalmádit és Balatonfüredet is érintő 1201-es járat. Ehelyett Budapest és Balatonfüred között a vasutat, Balatonfüred és Tihany között pedig a 7355-ös buszt javasolják. Ez a változás főként azokat érinti érzékenyen, akik eddig átszállás nélkül eljuthattak Tihanyba - ezt a jövőben már nem lehet majd megtenni.

Ennél érzékenyebb veszteségnek tűnik, hogy az eddig a Budapest–Balatonalmádi–Balatonfüred–Keszthely–Hévíz vonalon közlekedő 1190-es busz csak ezentúl csak Balatonfüred és Hévíz között jár majd.

A módosítások kapcsán a Volánbusz azt írta a 24.hu érdeklődésére, hogy „a regionális és országos menetrend szerinti autóbusz-közlekedési szolgáltatásokat az Építési és Közlekedési Minisztérium megrendelése alapján, a minisztérium által meghatározott menetrendi és szolgáltatási paraméterek szerint látjuk el.”

Király Bence, a Közlekedő Tömeg elnökségi tagja a lapnak azt mondta: a párhuzamosságok megszüntetésével alapvetően nincsen gond.

„A probléma jelen esetben az, hogy egy közlekedési lehetőség kikerül, de a helyét nem pótolják. Vagyis jelen állás szerint nem látni, hogy mondjuk Füredről Tihanyba vagy Hévízre emiatt sűrűbben járnának majd a buszok”

- mondta Király Bence. Szerinte az északi parti járatokkal kapcsolatos változtatás is azt mutatja, hogy „ad hoc barkácsolás zajlik”, és nem egyben kezelik a problémát.

A szakértő azt is visszásnak tartja, hogy a Volánbusz honlapján április 18-án jelent meg ez a közlemény, ami május elsejétől már hatályos is. Pedig a személyszállítási törvény azt írja elő, hogyha a menetrend úgy módosul, hogy egy járatot törölnek, akkor „általánosan kötelező a menetrendet 30 nappal előre közzétenni.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: