News here
hirdetés

HÍREK

Áder János részletesen elmesélte, hogyan főzött halászlét 120 Afganisztánban szolgáló magyar katonának

A távozó köztársasági elnök azt is elmondta, szerinte helyes, hogy a törvény úgy gondoskodik a leköszönő államfőről, hogy nem kell például állásért kuncsorognia.

Link másolása

hirdetés

Május 9-én távozik a posztjáról Áder János köztársasági elnök, aki ez alkalomból egy hosszú interjút adott a Magyar Nemzetnek. Áder ebben beszél a jövőbeni terveiről, a koronavírus-járványról és arról is, hogyan vitt halászlét az Afganisztánban állomásozó magyar katonáknak.

A járvány kapcsán Áder azt mondta, hogy

"lelkileg" is alkalmazkodtunk a vírushoz, de az oltások és az átfertőződés következtében védettebbé is váltunk.

"Ha megnézzük, hogy az első hullám idején hány ember betegedett meg naponta, és az milyen súlyos korlátozásokhoz vezetett, majd összehasonlítjuk például a mai nappal, akkor azt látjuk, hogy most sokkal több a napi megbetegedés, mint akkor, ma mégis gyakorlatilag korlátozások nélkül élhetünk" - mondta Áder, aki szerint amikor végre érzékelhettük a pandémiából való kilábalás jeleit, akkor "elindult az orosz invázió, kitört a háború".

A konfliktussal kapcsolatban arról beszélt, hogy minden háború borzalmakkal, sok szenvedéssel jár, menekültek milliói hagyták el Ukrajnát. Áder elmondta, hogy a háborút "agressziónak tekintjük, a szövetségesi – vagyis uniós, illetve NATO-s – kötelezettségeinket pedig minden tekintetben teljesítjük". Szerinte az ettől eltérő híresztelések nem felelnek meg a valóságnak.

Kérdésre azt is elmondta:

hirdetés
az Országgyűlés által elfogadott törvények kapcsán harminchét alkalommal emelt politikai vétót: huszonnyolcszor az első, kilencszer a második ciklusában.

Emellett nyolc alkalommal fordult az Alkotmánybírósághoz, ötször 2012 és 2017 között, háromszor pedig 2017 után. Szerinte "nem elhanyagolható körülmény", hogy mindezt az őt jelölő pártszövetség alkotta kormányok idején tette. Azt is elmondta, hogy tíz éve alatt százhúsz embernek adott kegyelmet. Budaházy Györgynek viszont már biztosan nem fog adni, mert ehhez az igazságügyi miniszter előterjesztésére van szükség, ilyen pedig hozzá nem érkezett.

Több kérdésben is faggatták Ádert a külföldi útjairól, köztük arról is, amikor az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat látogatta meg. Ahogy mondta, karácsony előtt került sor a vizitre, így "nem mehettek üres kézzel".

"Ekkor vetette fel valaki, hogy készítsek halászlét, mi vigyünk azt. Mondtam, hogy jó, de hány személyről beszélünk? Nyolcvan-kilencven emberről lehet szó, derült ki, de mire híre ment a halászlének, megszaporodott a létszám, több mint százhúsz katona jelentkezett" - mondta Áder, aki azt is bevallotta, hogy

sosem főzött ennyi emberre.

Ezután részletesen elmesélte, hogy készült a hatalmas adag halászlé:

"Három nagy méretű üstben álltunk neki az alaplé elkészítésének. Az egész receptet nem mondom el, de én azt szeretem, ha a bőrtől, zsírtól megtisztított színhús kerül vissza a hagymával együtt a passzírozás után az alaplébe. Végül hetven liter lett az alaplé, amit lefagyasztottunk" - mondta, mire az őt kérdező újságíró közbeszólt, hogy "a fagyasztás volt a kulcs". Áder pedig folytatta:

"Igen, gyakorlatilag így szállítottunk mindent, a levet, a rengeteg halszeletet és természetesen a hatkilónyi belsőséget, vegyesen ikrát és tejet. Kiérkeztünk, a misszió területén a katonák felállították a gulyáságyúkat. Mivel elég hideg volt, a tizenkét üstöt sátorba tették, ezért könnyeztünk is rendesen a megszorult füsttől. A főzés viszont innentől már egyszerű volt, az alaplébe bekerültek a szeletek, a belsőségek is, szóval hamar elkészült az étel".

Azt is hozzátette, hogy "a halászlé az utolsó kanálig elfogyott".

Áder azt is elárulta, hogy az Eucharisztikus világkongresszuson tett tanulságtétele volt élete legnehezebb beszéde, elmélkedése.

A jövőjével kapcsolatban Áder azt mondta, aktív nyugdíjas lesz. Szerinte helyes, hogy a törvény 1990 óta úgy gondoskodik a volt államfőről, hogy "nem kerülhet méltatlan helyzetbe, nem kell például állásért kuncsorognia". Áder azt sem zárta ki, hogy a jövőben közéleti szerepet vállaljon, a két alapítványát fogja menedzselni, és folytatja a podcasteket is.

Az elmúlt két ciklusával kapcsolatban a távozó köztárasági elnök felidézte, 2012-ben, megválasztásakor az Országgyűlésben elmondott beszédében hangsúlyos elem volt, hogy a magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozott.

"Visszatekintve az elmúlt tíz esztendőre, a magam és kollégáim nevében is nyugodt szívvel mondhatom, hogy ezt a vállalást teljesítettük" - mondta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Benzinpánik: Megrohamozhatják a hazai benzinkutakat a hétvégi lezárások előtt
500-600 magyar kútra vonatkozhat az üzemszünet, ami tovább növeli a benzinpánik okozta feszültséget.
Fotó: Pixabay/IADE-Michoko - szmo.hu
2022. augusztus 16.


Link másolása

hirdetés

A Magyarországon található 2000 benzinkútból 500-600 nem üzemel majd a hétvégén, amely miatt pánikvásárlás alakulhat ki a következő napokban - szúrta ki a Blikk.

A Független Benzinkutak Szövetsége múlthéten kiadott közleménye alapján:

„a szövetséghez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-20-án az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek.”

A hétvégi kimaradás a vidéki területeket sújtja majd nagyobb mértékben. Az üzemszünet a kis kutaknak már ismerős lehet, mivel a nem megfelelő ellátás miatt (a szükséges mennyiség körülbelül 50 százalékát kapják meg), már többször kifogytak készleteik.

Ez 500-600 magyar kútra vonatkozhat, ami tovább növeli a benzinpánik okozta feszültséget, az emberek pedig könnyen túlzásba eshetnek a hétvége előtt.

A Holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter az ATV műsorában elmondta, hogy a forgalom eddig is rekordokat döntött, sokan lecsaptak a 480 forintos árakra. Továbbá hangsúlyozta, ez nem vezet jó irányba, hiszen egyrészt veszélyes felhalmozni az otthonunkban a benzint, másrészt sokkal tudatosabb tankolási szokásokat kellene követnünk.

A túlvásárlás csak tovább nehezíti az üzemanyag-ellátást. Ez leginkább a mezőgazdaságban mutatkozik meg, mivel a gazdák rendelkeznek óriási tárolóeszközökkel, így próbálnak minél többet felhalmozni a 480 forintos üzemanyagból.

hirdetés

Bujdos Eszter kiemelte, hogy a kis kutak csak 4 hónapra kapták meg a november óta tartó ársapka után ígért támogatást. Azonban az említett támogatás sem elegendő, hiszen a fuvarköltség és a megemelkedett rezsiárak miatt a literenkénti 20 forintos támogatás valójában már csak 16 forintot jelent, amennyiben a tavalyi forgalom 80 százaléka után számolják.

A hétvégi üzemszünet komoly hatással lehet a jelenlegi helyzetre, az ellátásban és a tankolás terén is nagyon korlátozottak lesznek a lehetőségek.

Ugyanakkor Bujdos Eszter szerint az ársapka nem fenntartható rendszer, hiszen a nagy- és a kiskereskedőknek is komoly veszteséget okoz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Az oroszok lelőtték Ukrajna legjobb pilótáját
Anton Lisztopadot 2019-ben hivatalosan is az ukrán légierő legjobb pilótájává választották. Vélhetően bevetésen lőtték le a gépét.
Fotó: Pixabay/David Mark - szmo.hu
2022. augusztus 16.


Link másolása

hirdetés

Anton Lisztopad százados elesett az Oroszországgal szembeni harcok során - szúrta ki a Portfolio.

A fiatal és tehetséges századost 2019-ben hivatalosan is az ukrán légierő legjobb pilótájává választották.

Lisztopad halálának pontos körülményei ismeretlenek, vélhetően bevetésen lőtték le a gépét az oroszok. Több küldetést is teljesített Kelet-Ukrajnában az orosz haderő ellen.

Anton útja nem volt könnyű, de követte álmait és kiváló pilótává vált. Az orosz invázió első napjától kezdve kiállt a százados Ukrajna védelmére.

Lisztopadot halála előtt néhány nappal Zelenszkij elnök magas állami kitüntetéssel, a Bátorságrend 3. osztályával, tüntette ki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Leszbikus csók miatt panaszolta be a magyar médiahatóság a Netflixet Hollandiában
A Jurassic World: Krétakori tábor 5. évad 9. epizódjában az animációs mesében az egyik lány főszereplő szerelmet vallott egy másik lánynak, majd végül megcsókolták egymást.

Link másolása

hirdetés

A magyar médiahatóság a holland társhatóság közreműködését kéri a tavaly elfogadott, „propagandatörvényként” is emlegetett „gyermekvédelmi” törvény alapján befutott panaszokra hivatkozva egy Netflixen elérhető tartalom. Ugyanis a Jurassic World: Krétakori tábor című rajzfilmsorozatban két lány között elcsattant egy csók - szúrta ki a Media1.hu.

A Mandiner számolt be arról, hogy a Médiatanács egy eset kapcsán értesíti a joghatósággal rendelkező társhatóságot, vagyis a holland COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA-t (CVDM) a további szükséges intézkedések megtételére.

A Netflix streamingszolgáltatásban látható Jurassic World: Krétakori tábor 5. évad 9. epizódjában az animációs mesében az egyik lány főszereplő szerelmet vallott egy másik lánynak, majd végül megcsókolták egymást, amit más szereplők kommentáltak is.

A dinoszauruszokkal teli szigetre vetődött gyerekek kalandjairól szóló mese 7+ besorolású a Netflixen, vagyis csak hétéves kortól ajánlják a megtekintését.

A kormánypárti lap megkérdezte az NMHH-t, hogy tesznek-e valamit az ügy kapcsán, akik az alábbi tájékoztatást kapták (annak ellenére, hogy a Media1.hu-nak továbbra sem adtak választ):

A Netflix egy Hollandiában bejegyzett társaság, amire a holland besorolási szabályok vonatkoznak, illetve a magyar szabályozás alapján a műsorszámok korhatári kategóriába történő besorolási kötelezettsége csak a rádiós és televíziós médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatóknak van, míg az úgynevezett lekérhető médiaszolgáltatások (streamingszolgáltatások) esetében a médiaszolgáltatóknak 2010. évi CLXXXV. törvény (médiatörvény) alapján hatékony műszaki megoldásokat kell alkalmazni azért, hogy a tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott, és pornográfiát vagy szélsőséges, indokolatlan erőszakot tartalmazó műsorszámok kiskorúak számára ne legyenek elérhetők, az NMHH értesíti a holland társhatóságot az azonos neműek mesében látott szerelme miatt.

Magyarországon tavaly, nagy hazai és nemzetközi felháborodást keltett az Országgyűlés által elfogadott, a „propagandatörvényként” is emlegetett „gyermekvédelmi” törvény, amely szigorú szabályozást vezetett be az LMBTQ-tartalmak bemutatásával kapcsolatban. A törvény alapján nagyjából már 100 bejelentés futott be az NMHH-hoz különféle tartalmak ügyében.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ingyenessé tették a menstruációs termékeket a közintézményekben Skóciában
Az Egyesült Királyságban is, ahogy például Magyarországon is, súlyos problémát okoz a menstruációs szegénység.

Link másolása

hirdetés

Skóciában ingyenesen biztosítani kell a menstruációs termékeket a közintézményekben, például az oktatási helyszíneken és az önkormányzatoknál – írja a BBC.

Hétfőtől hatályba lépett a törvény, amit még 2020-ban egyhangúan megszavazott a skót parlament, és amely szerint szükség esetén ingyenesen elérhetővé kell tenni a nőknek a ciklusukhoz szükséges egészségügyi termékeket közintézményekben.

Monica Lennon munkáspárti képviselő szerint

„Ez újabb mérföldkő a méltóságért küzdők és a helyi mozgalmak számára. A törvény a remény fénye, amely azt mutatja meg, hogy mit lehet elérni, ha a politikusok összefognak az általuk szolgált emberek érdekében."

Az Egyesült Királyságban is, ahogy például Magyarországon is, súlyos problémát okoz a menstruációs szegénység.

hirdetés
„Nagyon egyszerű: elmész a szupermarketbe, és választanod kell, hogy egy zacskó tésztát vagy egy doboz tampont veszel. Ez ennyire alapvető kérdés”

– mondta Georgie Nicholson, a Hey Girls szervezet képviselője.

A szervezetnek az a célja, hogy elérjék: a menstruációs termékek ugyanolyan hozzáférhetőek legyenek a nyilvános mosdókban, mint a WC-papír.

Egy tanulmány szerint Skóciában minden negyedik nő szembesült már valamikor a menstruációs szegénységgel.

Shona Robison, Skócia szociális igazságügyi minisztere azt mondta:

„Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk az első nemzeti kormány a világon, amely ilyen lépéseket tesz.”

A Telex megjegyzi, hogy

itthon 27 százalékos az áfa a menstruációs termékeken is. Ez azért lényeges, mert több ország azzal próbál segíteni, hogy csökkentették vagy eltörölték a női ciklushoz kapcsolódó termékek forgalmi adóját. Először Kenyában, majd Kanadában született ilyen döntés.

Továbbipéldákat is hoz a lap: Ausztriában a legtöbb terméken 20 százalék az adó, viszont az egészségügyi betétre és a tamponra csak 10 százalék, Németországban az általános adókulcs 19 százalék, de az egészségügyi betétre és a tamponra csak 7 százalék.

Egy nőnek átlagosan havonta 1500 forintba kerülhet a ciklusának költsége, ami a szegény családokban, főleg, ha több nő is van, megterhelő lehet.

A téma tabusítása sem segít, hiszen még mindig nem számít természetesnek az erről való nyílt kommunikáció.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: