News here
hirdetés

HÍREK

A világ 500 leggazdagabb embere 1400 milliárd dollárt veszített az év első felében

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatójának vagyona feleződött, az év eleje óta 65,5 milliárd dollárral 60 milliárd dollárra apadt. De Elon Musk és Jeff Bezos is sokat vesztett.

Link másolása

hirdetés

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1400 milliárd dollárral csökkent az idei első fél évben a globális részvénypiacok lejtmenete miatt, június végi állapot szerint - írja a Bloomberg.

Különösen sokat veszített a Tesla vezetője, Elon Musk, csaknem 62 milliárd dollárt, de még ennél is többet, 63 milliárd dollárt az Amazon.com Inc. alapítója, Jeff Bezos.

A Bloomberg vagyonuk alapján milliárdosokat rangsoroló Billionaires indexe szerint Musk továbbra is a világ leggazdagabb embere 208,5 milliárd dolláros vagyonával. A második helyen Bezos áll 129,6 milliárd dollárral.

Őket a harmadik helyen az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA elnök-vezérigazgatója, Bernard Arnault követi 128,7 milliárd dolláros vagyonnal, a negyedik helyen Bill Gates áll 114,8 milliárd dollárral.

A lista szerint csak ők négyen rendelkeztek 100 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal a világon június végén, míg az év elején még tízen voltak. Az év elején még a tízes listán szerepelt például Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója, akinek a vagyona feleződött, az év eleje óta 65,5 milliárd dollárral 60 milliárd dollárra apadt, ami a 17. helyre volt csak elég a világ leggazdagabbjainak június végi listáján.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor: „Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek”
A miniszterelnök ismét élesen bírálta a háborús szankciókat, de szerinte ki lehet javítani ezt a rossz politikai döntést.

Link másolása

hirdetés

Ismét kritizálta az európai uniós szankciókat Orbán Viktor, aki a Kossuth Rádiónak adott interjút péntek reggel. Elmondta, hogy a politikai döntések miatt mentek fel az energiaárak, hiszen ha nem lennének a szankciók, szerinte 100 dollár környékén lenne az olaj ára, amennyi az áprilisi választások idején is volt.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy tavasszal még Németországgal együtt vezették azt a csoportot, amely ellenezte a szankciók kivetését az energetikai szektorra, erről meg is állapodtak, ám később a németek is megváltoztatták az álláspontjukat. Az Európai Unió végül megszavazta a szankciókat, ennek isszuk most a levét Orbán szerint.

„Most az a kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten. Egyszer már becsaptak bennünket, hazudtak Brüsszelben az európai embereknek. Hazudtak, mert nem azt tették, amit vállaltak”

- fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem szavazta meg a szankciókat, mentesítést is kaptunk. Úgy véli, ha nem harcoltuk volna ki a kivételt, még rosszabb lenne a helyzet, akkor nem az ár lenne a gond, hanem a hiány. A mentesítés miatt viszont van energiánk.

Azért kritizálja a kormány a szankciós politikát, mert "jó, ha az ember hangot ad a dühének". Szerinte azért kell hangot adniuk a véleményüknek, mert ha nem változtatják meg ezt Brüsszelben ezt a politikát, a felár, amit most fizetünk az energiáért be fog épülni a gazdaságba és az életünk részévé válik. Október a vízválasztó, most kell világossá tenni, hogy ezt nem akarjuk - hangsúlyozta. Mint mondta, vannak olyan hibák a politikában, amiket nem lehet kijavítani, de ezúttal lenne lehetőség a javításra.

hirdetés
„A szankciók természete, hogy nem határozatlan időre, hanem hat hónapra vezetik be őket. Mindig meg kell újítani őket. Ekkor lehetősége van a brüsszeli politikusoknak, hogy belássák a hibájukat”

- mondta.

A háborús szankciókról szóló nemzeti konzultációról is beszélt. Felidézte, hogy voltak nehéz, válságos pillanatok az elmúlt 12 évben, ő pedig azt tapasztalta, hogy az a legjobb, ha valamilyen formában be tudják vonni az emebreket a döntésbe, jogilag pedig a nemzeti konzultáció erre a legegyszerűbb megoldás. Mint mondta, neki és a kormánynak is megvan a maga álláspontja, de szeretnék megkérdezni az embereket is.

„Nem mintha nem lenne véleményem arról, hogy mit gondoljak a szankciókról, ki is fogom tölteni a konzultációs kérdőívet. Az egyetértést létre kell hozni, esélyt kell adni az embereknek”

- fogalmazott.

Megnyugtatásként azt is elmondta, hogy a gázellátás biztosított Magyarországon: ha egyetlen csepp gáz sem érkezik, akkor is 4,5-5 hónapig tudna működni a magyar gazdaság a jelenlegi formájában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Orbán: A nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat
A kormány nyugdíjprémiumra is készül, mivel négy százalékos gazdasági növekedés várható.

Link másolása

hirdetés

Gazdasági intézkedésekről és a nyugdíjról is beszélt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújáűban.

Megerősítette, hogy az élelmiszerár - és a benzinárstop is marad év végéig, ahogy a rezsicsökkentés is, amelyet reményei szerint jövőre is fenn tudják tartani. Elmondta, hogy most átlagosan egy család 181 ezer forint kap havonta a rezsicsökkentett ár formájában, ha nem lenne rezsicsökkentés, ennyivel kellene minden családnak többet fizetnie. Kiemelte, hogy Európában messze az első helyen vaguynk a családoknak nyújtott pénzügyi védelem tekintetében.

Arról is beszélt, hogy arra utasították az MVM-et, hogy olyan rugalmas fizetési megoldásokat találjanak, amelyek alkalmazkodnak ehhez a gyorsan változó helyzethez. Mint mondta, a költségvetés szintjén most szinte lehetetlen tervezni, ezért rendelt el kifizetési tilalmat október 31-ig. Akkorra talán már látja a pénzügyminiszter, hogyan alakul a költségvetés, de Orbán szerint a vállalt hiány mértéken belül lesznek. Elmondása szerint a bizonytalanságok miatt most hagyják a költségvetési törvényt, december elején fognak ismét foglalkozni vele.

A nyugdíjakra is kitért, azt ígérte:

a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, és valószínűleg nyugdíjprémium is lesz.

Lesz egy inflációkövető nyugdíjemelés, és ha a gazdasági növekedés meghaladja nemzetgazdasági szinten a 3 százalékot, akkor nyugdíjprémium is. A kormány pedig úgy tervez, hogy lesz, mivel a Magyar Nemzeti Bank négy százalékos gazdasági növekedésre számít.

hirdetés

Cikkünket frissítjük...


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hivatalosan is eltörölték az őszi szünetet - mutatjuk, hogyan változik a tanév
Gulyás Gergely kormányinfón tett ígéretének megfelelően megjelent a tanév rendjét módosító kormányrendelet, ami egy meglepetést is tartogatott.
Címlap: Pixabay.com - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

Hosszabb lesz a közoktatásban a téli szünet – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával – tette hozzá.

Csütörtök este meg is jelent a hivatalos rendelet, ami kimondja, hogy

a tanulónak a 2022/2023. tanítási évben két alkalommal kell legalább hat összefüggő napból álló tanítási szünetet biztosítani.

Egyúttal módosítja a júliusban kihirdetett belügyminisztériumi rendeletet, ennek megfelelően a 2022/2023. tanévben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő) - vette észre a Portfolio.hu.

hirdetés

A rendelet újdonsága, hogy hogy a 2022/2023. tanévben a tanítási év utolsó tanítási napját 2023. június 16-ra módosították a 15-i nap helyett.

A Kormányinfón tett bejelentésnek megfelelően pedig őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki. Ettől a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák sem térhetnek el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Több hullámban csapnak le a zivatarok pénteken, másodfokú figyelmeztetést is kiadtak
Hevesebb viharokra, erős szélre és jégesőre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Az esernyődet ne hagyd otthon ma!
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

Pénteken egy kiterjedt csapadékrendszer fokozatosan kelet, északkelet felé vonul, ebbe a rendszerbe beágyazódva zivatarok is előfordulhatnak - írja veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A csapadékrendszer áthaladása után átmeneti szünetet követően újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat. Ekkor a cellákat viharos kifutószél (általában 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén 80-90 km/h-nál erősebb), jégeső (akár nagyobb jégátmérővel) és nagy mennyiségű csapadék (~20 mm) kísérheti.

Bács-Kiskun és Békés megyére másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat, ezeken a területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett pedig kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Az ország többi megyéjében elsőfokú riasztás van érvényben zivatarveszély miatt.

Pénteken délutánra 16 és 26 fok közé melegedhet a levegő. Ismét nyugaton, északnyugaton lesz a leghűvösebb, délkeleten a legmelegebb - írja az Időkép.

Szombaton néhol párás, ködös, északon, északkeleten záporos, zivataros lehet a reggel. Délután főként a Dunától keletre fordulhatnak elő további záporok, zivatarok. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lehet. Változóan felhős időre, 17-23 fokos maximumokra készülhetünk.

Vasárnap már több napsütésben lehet részünk, kisebb eső, zápor helyenként alakulhat ki, majd este észak felől újabb csapadékzóna érkezhet néhol zivatarokkal. A nyugatias szél a Dunától keletre élénk, erős lehet. Napközben 18 és 24 fok közötti maximumokra van kilátás.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: