hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„A társadalom szabad akar lenni, és ezért elfogadható ár számára, ha naponta öt autóbusznyi ember hal meg” – mondja a Walesben dolgozó magyar orvos

Szakmány Tamás a Válasz Online-nak adott interjújában többek között arról is beszélt, mi lehet az oka annak, hogy Magyarországon többen halnak meg koronavírusban, mint a hat és félszer népesebb Egyesült Királyságban.

Link másolása

hirdetés

Nemcsak fertőzöttek, hanem az elhunytak száma is ismét magas Magyarországon az elmúlt időben, ezen a héten például volt nap, amikor kétszáznál is többen haltak meg. A jelenlegi adatok szerint

többen halnak meg itthon, mint a hat és félszer népesebb Egyesült Királyságban, pedig ott négyszer annyi koronavírusos eset van naponta.

A Válasz Online a Walesben gyógyító intenzív terápiás főorvost, Szakmány Tamást kérdezte arról, hogyan lehetséges ez, mit ronthat el a magyar járványkezelés.

Magyarországon jelenleg napi 10 ezer körül van az új fertőzöttek átlagos száma, és a járvány tetőzését várják. Az Egyesült Királyságban nyáron kezdett el emelkedni az új fertőzöttek száma, és szeptembertől lényegében beálltak erre a szintre. A főorvos elmondta, hogy a 67 milliós országban négy hónapja 40-50 ezer körül ingadozik a napi új estek száma.

"A jelenséget a hazainál jóval magasabb, 70 százalékos átoltottsággal magyarázom"

- fogalmazott Szakmány Tamás.

A kórházban ápoltak száma viszont az Egyesült Királyságban is nagyjából annyi, mint jelenleg Magyarországon. A főorvos szerint ez annak tudható be, hogy "az oltottak többsége, ha meg is fertőződik, enyhe tünetekkel átvészeli. Ám nálunk sokkal több az oltott".

hirdetés

Magyarországon a lakosság 60 százaléka kétszer oltott, a briteknél ez a szám 70 százalék.

"A két ország között ebben látom az egyetlen lényeges különbséget. Nyáron és ősszel is jártam otthon, és tapasztaltam, hogy ugyanaz az úgynevezett szabadság van mindkét helyen

- mondja Szakmány, aki azt is hozzáette,

"körülbelül ugyanannyira érdekli az embereket a koronavírus otthon, mint itt: már húsz hónapja megy, régi lemez, mindenki megunta. Ám van egy lényeges különbség: az Egyesült Királyságban tavaly december óta óriási erővel nyomják az oltást, és sikerült a legveszélyeztetettebb embereket 90-95 százalékos arányban beoltani. Tehát védettek azok, akiknél a vírus igen magas arányban okoz veszélyes, kórházi ápolást igénylő szövődményt. Közel 19 millióan már a harmadik oltást is megkapták, és ezzel is azokat a csoportokat célozzák meg, akik potenciálisan súlyosabban betegedhetnek meg. Nálunk most az esetek nagyon nagy része a legkisebb rizikójú lakosságból kerül ki, Magyarországon nem ilyen kedvező a helyzet".

Szakmány arról is beszélt a lapnak, hogy Walesben egy 24 ágyas intenzív osztályt vezet, és átlagosan haton fekszik koronavírusos beteg. Közülük négy nincs beoltva, nagyjából az egész országban 60-70 százalékban a nem oltottak kerülnek súlyos állapotba.

"Teljesen egyértelmű, hogy az oltás megakadályozza a súlyos lefolyású fertőzések és a halálesetek kialakulását. Ha a magyar lakosság 40 százaléka nem védett, és ebben a körben sokan vannak, akiknél a súlyos állapot kialakulásának magas a kockázata, az a halálozási számokon is tükröződni fog. Természetesen nekem is vannak olyan betegeim, akik két oltással is az intenzív osztályon fekszenek, és sajnos néhányan meg is halnak, de ez a ritkább. Akik nálunk vannak, legnagyobb részben nem oltottak, vagy súlyos alapbetegségben szenvednek. A legtöbb haláleset a nem oltottaknál következik be"

- fogalmazott a főorvos.

Szakmány azt is megjegyezte, az első hullámban a halálozási arány 38 százalék volt az osztályán, a másodikban ez felment 42-43 százalékra, mert jóval idősebb betegek kerülte be. Most 25 százaléknál tartanak.

A főorvos beszélt magyar tapasztalatairól is. Elmondta, hogy nyáron tartott egy előadást a Magyar Tudományos Akadémia épületében a walesi eredményeikről. "Az egyik diagramon szerepelt a halálozási adat. Sokan odajöttek az előadás végén hozzám, és a fülembe súgták, milyen adatok voltak akkor Magyarországon. Sokkal-sokkal magasabbak. A volt munkahelyemen is majdnem ötven százalékot hozzá lehetett adni a mi mutatóinkhoz"- fogalmazott.

Szakmány Tamás szerint a legfontosabb az ellátószemélyzet létszáma, ennek köszönhetően nagyon sok olyan beteget meg tudnak menteni, akit otthon elveszítenek. A professzor szerint elsősorban nem az orvos, hanem a szakápoló a kulcs.

"Január óta folyamatosan tudjuk tartani, hogy minden lélegeztetett betegre külön nővér felügyeljen. Magyarországon ez nem így van, és már a világjárvány előtt sem így volt"

- fogalmazott Szakmány.

A főorvos az interjúban arra is kitért, hogy - bár ő személy szerint máshogy gondolkodik - szerinte

"a társadalom azt mondja: szabad akar lenni, és ezért elfogadható ár számára, ha naponta öt autóbusznyi ember hal meg egy fertőző betegségben. Ám akkor az embereknek el kell fogadniuk azt is, hogy az egyéb egészségügyi ellátás sem lesz olyan szinten elérhető, mint korábban".

Az interjúban felmerült a gyerekek oltásának dilemmája is. Szakmány Tamás megosztotta, hogy a 14 éves fiának azt mondta: "ennél a korosztálynál a vakcina nem magát a gyereket védi, mert szerencsére nagyon kicsi a kockázata annak, hogy a koronavírus súlyos állapota kialakuljon náluk. Viszont jelentős a veszélye, hogy tünetmentesen hordozza a vírust, és megfertőzzön más embereket. Az oltással felelősséget vállalunk másokért". A döntést azonban a gyermekére bízta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán egy fél nyugdíjnyi értékű csizmában tapossa a sarat – ha disznót öl, megadja a módját
Ippont is csak 64 ezres csizmában visz be a „kispénzű” miniszterelnök. Bájos történet Öttömösről.

Link másolása

hirdetés

Történt nemrég, hogy a magyarok miniszterelnöke disznót vágott a festői szépségű Öttömösön. A disznó, tudva a dolgát, ipponnal megadta magát.

Azonban a képeket nézegetve, a Klubrádió kiszúrta, hogy a miniszterelnök nem akármilyen csizmát húzott erre az alkalomra.

Most már csak az a kérdés, hogy mire értette Orbán a pénteki rádióinterjújában, hogy

„a magyarok közül sokan vagyunk, sokan vannak, akik kispénzűek"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Sarlóval fejeztek le Thaiföldön egy brit turistát, egy másik áldozat kórházban küzd az életéért
Tette után a felbőszült helyiek a gyilkosra támadtak, ezért ő is kórházi ellátást kapott.
Fotó: RichardMc/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. január 23.


Link másolása

hirdetés

Pengenyomokkal a nyakán, vérbe fagyva találták meg egy thaiföldi medencében a 49 éves Marcus Evanst, miután nézeteltérésbe keveredett egy helyi férfivel - írja a Daily Star.

A somerseti kétgyermekes apa mellett barátját, Shaun Kevin Dagnant is megtámadták, ő jelenleg is kórházban küzd az életéért. A két brit turista Kanchanaburiben, az ország délnyugati részén tartózkodott, amikor a helyi lakos rájuk támadt, és Evanst lefejezte.

Az áldozatok egy közös barátja szerint ismerték a támadót, akivel korábban együtt iszogattak, cigarettát adtak neki és viccelődtek egymással.

“Soha nem láttam őket veszekedni, egészen addig az éjszakáig, amikor éjjel 3 körül hallottam, hogy üvöltöznek. Mire kijöttem a zajra, a gyilkosság már bekövetkezett. Úgy gondolom, a zene hangerejéhez lehetett köze a vitának, amit a barátaim hangosan hallgattak” - mondta el az 59 éves Adria Licci.

Az azóta gyilkosságért őrizetbe vett thai férfiről kiderült, hogy súlyos mentális problémákkal küzd. Tette után a felbőszült helyiek a jelentések szerint rátámadtak, ezért ő is kórházi ellátást kapott.

hirdetés

“Egyik percről a másikra ment el egy újabb ember, aki a szívemhez közel állt” - búcsúztatta barátnője a Facebookon Evanst.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Deutsch: „Ha valaki választási megfigyelősdit akar játszani, nyugodtan jöhet, nincs semmi takargatnivalónk”
A Fidesz EP-képviselője szerint „Magyarország normálisan működő jogállam és demokrácia, ahol ezúttal is szabad és tisztességes választások lesznek.”

Link másolása

hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) nyílt törvénysértést elkövetve, az idevonatkozó uniós szabályokkal ellentétes módon, politikai, ideológiai szempontot érvényesítve nem folyósítja a Magyarországnak járó helyreállítási forrásokat - mondta a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Deutsch Tamás kifejtette, Paulo Gentiloni, az EB gazdaságpolitikai biztosa azt mondta, arra hivatkozva nem folyósítják a Magyarországnak járó helyreállítási alap forrásait, mert a bizottságnak kifogásai vannak a magyar oktatási szabályozás diszkriminációmentességével.

"Ez a kijelentés egy hihetetlenül durva lelepleződés" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Kiemelte, az olasz biztos korábban azt mondta, a magyar gyermekvédelmi törvény nem játszik szerepet az Európai Bizottság halogató magatartásában.

"Most alig telik el egy hónap és Gentiloni biztos elmondja az igazat", vagyis azt, hogy nem egyszerűen csak politikailag elfogadhatatlan módon, hanem nyílt törvénysértést elkövetve nem folyósítják a Magyarországnak járó forrásokat

- mondta Deutsch Tamás.

hirdetés

Hangsúlyozta, az EB egy olyan kérdésben emel kifogást, amely tisztán tagállami hatáskör, de még, ha ez nem is lenne így, akkor sem lehetne semmilyen politikai szempontot érvényesíteni a források folyósításában.

A történtek után a magyar kormány megkettőzött erővel fog ez ellen a törvénytelen eljárás ellen fellépni - jelentette ki a Fidesz EP-képviselője.

"Nyilvánvaló módon nem maradhat következmények nélkül az Európai Bizottság beismerése, a szabotázs elismerése, a nyílt törvénysértés elismerése" - fogalmazott Deutsch Tamás, majd hozzátette, jogi eljárás megindítása is lehetséges a kormány részéről, a Fidesz pedig az Európai Parlament összes jogi fórumán felveti a kérdést.

A kormánypárti politikus Franciaország soros uniós elnökségével kapcsolatban elmondta, Emmanuel Macron francia elnöknek voltak óvatos optimizmusra és aggodalomra okot adó nyilatkozatai is.

Előbbire példaként említette, hogy a francia elnök nem használta a "jogállamisági hisztéria nyelvezetét" az EP-ben tett felszólalásában, míg aggodalomra okot adónak nevezte, hogy Macron az erős nemzetállamok együttműködésére épülő unió helyett egy olyan közösség kialakításáról beszélt, amelyben a 27 nemzet szuverenitását egyetlen európai szuverenitás váltaná fel. Ez nem elfogadható - jelentette ki Deutsch Tamás.

A Fidesz EP-képviselője aláhúzta, folytatódik az uniós kettős mérce a közép-európai, azon belül is a jobboldali, nemzeti elkötelezettségű, patrióta politikát folytató, konzervatív, kereszténydemokrata kormányokkal szemben.

Példaként említette, hogy a holland miniszterelnök megállapítása szerint intézményesített rasszizmus uralkodik országa rendőrségén belül, amire azonban a "füle botját sem mozdítja egyetlen uniós intézmény sem".

Ezzel szemben, amikor a "rasszizmus, vagy a diszkrimináció hazug vádjait, politikai rágalmait kell megfogalmazni közép-európai országokkal szemben", akkor ezen uniós intézmények vezetői "előszeretettel állnak be a vádaskodók sorába" - fejtette ki Deutsch Tamás.

A magyar parlamenti választás lebonyolításával kapcsolatban kijelentette, ahogy 2014-ben és 2018-ban, úgy most is "olyan szervezet jön ide Magyarországra, amilyen nemzetközi szervezet csak akar". "Ha valaki választási megfigyelősdit akar játszani, nyugodtan jöhet, nincs semmi takargatnivalónk" - fogalmazott.

Kiemelte, Magyarország normálisan működő jogállam és demokrácia, ahol ezúttal is szabad és tisztességes választások lesznek.

A kormánypárti politikus aláhúzta, az EP-ben "jól ismert baloldali hisztériakeltés zajlik a magyar választással szemben", amivel az európai baloldal a "gyenge kezű magyar baloldalt akarja segíteni".

Deutsch Tamás elmondta, "szörnyű lehet azoknak a nyugat-európai politikusoknak az élete", akik saját személyes meggyőződésükkel szemben kénytelenek ismételni a "hazugságokra építő Magyarországgal szembeni mantrát" a "Soros-szerveztek által uralt NGO-világ támadásától" való félelmükben.

Ezek a politikusok tudják, hogy amit mondanak az nem igaz, és néha - párthovatartozástól függetlenül - a folyosókon elismerő mondatokat is képesek mondani a Fidesz és a KDNP politikusainak - tette hozzá Deutsch Tamás.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kizárta Bangónét az MSZP, mert hazudott a diplomájáról
„Megtévesztette a közvéleményt és a Magyar Szocialista Párt közösségét" – írja az MSZP közleménye. Felszólítják a parlamenti mandátuma visszaadására is.

Link másolása

hirdetés

Miután Bangóné Borbély Ildikó nem tudta bizonyítani, hogy valóban szerzett diplomát a Budapesti Gazdasági Főiskolán, az MSZP elnöksége ma megtartott rendkívüli ülésén kizárta őt a pártból. Mint írják:

„Az MSZP Országos Elnöksége 2022. január 23-i rendkívüli ülésén megállapította, hogy Bangóné Borbély Ildikó az iskolai végzettségével kapcsolatban megtévesztette a közvéleményt és a Magyar Szocialista Párt közösségét, így politikai útjaik elválnak egymástól."

Továbbá:

„Bangóné Borbély Ildikó a mai naptól nem tagja az MSZP-nek, a Magyar Szocialista Párt választáson nem indítja, és felszólítja parlamenti mandátuma visszaadására."

Az Elnökség hangsúlyozza, hogy a szocialisták következetesen elítélik, ha valaki a követelmények megkerülésével, azok nem teljesítése mellett próbál diplomához jutni.

Az úgy előzménye, hogy a Mandiner közérdekű adatigényléssel próbált utánajárni a volt szocialista politikus diplomájának, de annak nyomát a főiskola jogutódja nem találta. Bangóné csütörtök óta nem nyilatkozott.

hirdetés

A szocialistáknak nem jöhetett rosszabb időben a botrány, tekintettel a Völner-Schadl ügyre. Ennek kapcsán kiderült, hogy Schadl György sikeres egyetemi vizsgákat intézett többek között Rogán Antal kabinetfőnökének is.

A szocialista közlemény ezzel is zárul: „(Az MSZP) elvárja, hogy a Völner-Schadl korrupciós botrányban lebukott fideszes politikusok is távozzanak a közéletből".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: