hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A tankerület nem akar bérleti díjat fizetni, elbukta a zeneiskola az épületet, amiről lemondott a Freeszfe

A tankerület a több mint 10 milliós tartozást és a bérleti díjat sem kívánta fizetni, pedig az önkormányzat részletfizetési kedvezményt is felkínált.

Link másolása

hirdetés

A Belső-Pesti Tankerületi Központ elnyerte a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázatot, mégsem akar fizetni érte - tájékoztatta a VII. kerületi önkormányzat hétfőn az MTI-t.

Az épületbe a Freeszfe Egyesület költözött volna be, azonban miután kiderült, hogy azt eredetileg a Molnár Antal Zeneiskolának szánták, a Freeszfe lemondott a bérleti jogáról, a kerület pedig új pályázatot írt ki, amit már a zeneiskolát is fenntartó Belső-Pesti Tankerületi Központ nyert meg.

Pályázatában a tankerület azt ígérte, hogy saját irodái mellett a Molnár Antal Zeneiskola elhelyezésére is kötelezettséget vállal az épületben.

Az eredményhirdetés után az önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy a bérleti szerződést aláírják és a zeneiskola beköltözhessen az ingatlanba - közölte a VII. kerület.

Ezért az önkormányzat a tankerület korábbi, több tízmillió forintos tartozására részletfizetési kedvezményt engedélyezett, a szerződéskötés határidejét pedig a másik fél kérésének megfelelően többször is módosította, és minden vitás kérdésben nyitott volt engedményeket tenni az ügy megnyugtató lezárása és a zeneiskolás gyerekek elhelyezése érdekében. A Belső-Pesti Tankerületi Központ mindezek ellenére nem írta alá a pályázatukban vállalt feltételekkel a szerződést

- írták.

hirdetés

Közölték: a tankerület június 17-én kelt levelében arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a pályázatukban vállalt kötelezettség ellenére nem kívánnak bérleti díjat fizetni. Indoklásként egy olyan törvényre hivatkoznak, amely rájuk, illetve erre az ingatlanra nem vonatkozik.

"A tankerület ezzel a lépésével megakadályozta, hogy a Molnár Antal Zeneiskola beköltözhessen az épületbe, hiszen pályázatával félrevezette az önkormányzatot" - közölték. Hozzátették: az önkormányzat sajnálja és elítéli a tankerületi központ "felelőtlen és átgondolatlan" döntését, amelyet a bérleti szerződéstől való visszalépésnek tekint.

Közölték azt is, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően felvették a kapcsolatot a pályázat második helyezettjével.

"Erzsébetváros önkormányzata megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy Belső-Pesti Tankerületi Központ ilyen módon semmibe veszi az erzsébetvárosi gyerekek érdekeit" - olvasható a közleményben.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Agyonvert a családja egy 17 éves indiai lányt, mert farmernadrágot vett fel

Neha Paswant a saját nagyapja és nagybátyjai verték halálra botokkal, amiért túl modern ruhát vett fel.

Link másolása

hirdetés

Családi perpatvar, majd verekedés kerekedett egy farmernadrág miatt Indiában, mely végül egy 17 éves lány halálával végződött, írja a BBC. Neha Paswant a saját nagyapja és nagybátyjai verték halálra botokkal, amiért túl modern ruhát vett fel.

A 17 éves lány az egész napos böjt után este egy toppot és egy farmert húzott fel, ebből kerekedett szóváltás. Először a nagyszülők jelezték, hogy nem értenek egyet tinédzser öltözékével, mire Neha azzal vágott vissza, hogy a farmert azért készítették, hogy viseljék, márpedig ő viselni is fogja, idézte fel a történteket az agyonvert lány édesanyja.

A vita azonban nem csillapodott és egyre jobban egymásnak feszült a nagypapa és az unoka. Ezután kerültek elő a botok, amikkel megverték a fiatal lányt. A tettlegesség végén a lány eszméletlenül feküdt a földön, ekkor hívott riksát az anyja, hogy kórházba szállítsák. De a család többi tagja nem engedte, hogy elkísérje a lányt az orvoshoz. A kétségbeesett nő végül az ismerőseit kérte, hogy keressék meg Nehát, de nem találták a kórházban.

A tinédzser holttestét végül egy közeli patak hídján lógva találták meg másnap reggel.

hirdetés

A rendőrség gyilkosság és a bizonyítékok megsemmisítése miatt indított eljárást tíz ember, köztük az agyonvert kislány nagyszülei, nagybátyjai, nagynénjei, unokatestvérei és a riksa sofőrje ellen. A vádlottak közül egyelőre senki nem tett vallomást. Időközben a vádlottak közül négy embert, a nagyszülőket, az egyik nagybácsit és a sofőrt már le is tartóztatták.

A meggyilkolt tinédzser anyja szerint a lánya mindig is rendőr akart lenni, de már soha nem teljesülhetnek az álmai. A tragédia hírére hazatért a faluba a közeli városban építőmunkásként dolgozó édesapa is. A férfi elmondta, hogy világéletében azért dolgozott, hogy a gyerekeit, köztük Nehát is taníttatni tudja.

Indiában rendszeresek a családon belüli tettlegességek a nőkkel szemben. Csak azért naponta átlagosan 20 nő hal meg a világ második legnépesebb országában, mert a hozományt elégtelennek ítéli meg a család. A kisebb vidéki városokban és falvakban még rosszabb a helyzet. Ezeken a településeken a családtagok mellett az elöljárók is beleszólnak abba, hogy mit viseljenek, hova mehetnek és azt is, hogy kivel állhatnak szóba. Aki ettől eltér, súlyos következményekkel számolhat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Kitálalt „az irányított pénzmozgásról” egy volt fideszes polgármester, végül őt hallgatták ki gyanúsítottként

Rákóczifalva korábbi vezetője részletesen beszámolt arról, hogyan próbálták meg irányítani felülről a területi Fidesz-vezetők.

Link másolása

hirdetés

“Rendszeresen azt hallgattuk, hogy a fürdőben a nagy emberek azt mondták, hogy neki kell nyernie, mert akkor turisztikai fejlesztésre nagyon sok pénz fog idejönni” - ilyen és ehhez hasonló történetekkel ismertette a NER helyi működését egy korábbi fideszes polgármester az Átlátszónak adott interjújában.

Kósa Lajos (aki nem az a Kósa Lajos, aki korábban Debrecen polgármestere volt, most pedig a Fidesz országgyűlési képviselője) először függetlenként volt önkormányzati képviselő, majd a Fidesz színeiben, 2014 és 2019 között pedig Rákóczifalva polgármestere. Az Átlátszónak elmesélte, hogy látta “az irányított pénzosztást”, és mivel ebben nem volt hajlandó részt venni, a helyi Fidesz-vezetők ellehetetlenítették a munkáját.

Miután 2019 októberétől már nem ő volt a városvezető, 2020 tavaszán bejelentést tett a Bács-Kiskun-Megyei Főügyészségen a tudomására jutott visszaélésekről. Aztán jött a váratlan fordulat: idén januárban mégis őt hallgatta ki gyanúsítottként a NAV Észak-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága, pályázati pénzek átcsoportosítása, azoknak nem az eredeti célokra való felhasználása miatt.

Ugyanakkor a kihallgatási jegyzőkönyvben is az áll, hogy Kósa nem a saját zsebébe irányította az összesen 160 197 505 forintot, hanem a forráshiányos önkormányzat működésére, kötelező feladatok ellátására használták fel azokat. Ezt a tényállást Kósa is elfogadta a kihallgatás során, ugyanakkor azt nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el. Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás. Az ügyészség azt közölte az Átlátszóval, hogy az eljárás tárgya költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja, a nyomozás pedig várhatóan az év végéig befejeződik.

A volt polgármester több olyan helyi projektet ismertetett, amelyekről azt mondta: az előkészítés, megvalósítás során a területi fideszes vezetés befolyásolni próbálta őt,

hogy az általuk ajánlott vállalkozó kapjon megbízást, a preferált ingatlant vegye meg az önkormányzat, vagy hogy rábólintson egy általa szükségtelennek tartott pályázatra. Az egyik ilyen példaként említette a helyi bölcsőde bővítését is. Bár meghívásos pályázatot írtak ki rá, de a területi Fidesz-vezetőktől kaptak javaslatot, hogy kiket kellene megbízniuk ahhoz, hogy az önkormányzat sikeresen szerepeljen a pályázaton. Sőt Kósa azt állítja, hogy a helyi fideszes országgyűlési képviselő konkrét cégnevet és telefonszámot is adott neki ebben a projektben.

Arról is beszélt, hogy amikor forráshiány miatt az önkormányzat szinte működésképtelen lett, hitelt akartak felvenni, de a helyi fideszes vezetés a pályázati pénzek átcsoportosítását, tologatását javasolta neki megoldásként.

hirdetés
Azt is elmesélte, hogyan kereste meg őt és több más környékbeli polgármestert közvetítőkön keresztül Orbán Viktor testvére, Orbán Áron, hogy felajánlja a segítségét a sikeres pályázáshoz”.

Kósa szerint attól kezdve, hogy nemet mondott az általa mutyi-gyanúsnak, szabályellenesnek ítélt szerződésekre, büntetésként folyamatosan megnehezítették az ő munkáját és az általa vezetett település működését.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán Viktor inkognitóban látogatta meg Lázár Jánost Mezőhegyesen

A miniszterelnök feleségével együtt járt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál a nyilvánosság teljes kizárásával.

Link másolása

hirdetés

Lázár Jánosnál járt Orbán Viktor múlt hétvégén Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál - értesült a Magyar Narancs több, egymástól független helyi forrástól.

A látogatás a nyilvánosság teljes kizárásával, inkognitóban történt az informátorok szerint. Egyikük elárulta, hogy a miniszterelnökkel tartott felesége, Lévai Anikó is, együtt megnézték a vetőmagüzemet, a ménest, a tehenészetet és az új iskolát is. Azt is elmondta, hogy Lázár Jánossal, a gazdaság kormánybiztosával és feleségével együtt érkeztek, s több helyütt még a terepjáróból sem szálltak ki.

A lap szerint az ügy gyorsan a közbeszéd tárgya lett a dél-békési kisvárosban. A helyi képviselőtestület egyik tagja, Kovács István egy mezőhegyesi Facebook-csoportban írt bejegyzésében azon értetlenkedett, hogy ha a miniszterelnök látogatást tett a városukban, miért nem értesítette erről legalább a városvezetést.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a Magyar Narancs érdeklődésére nem cáfolta a mezőhegyesi látogatást, de csak annyit válaszolt, hogy a kérdésekkel Lázár Jánoshoz forduljanak. A kormánybiztostól azonban nem érkezett még válasz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Koronavírus: 4 beteg meghalt, 74 új fertőzöttet találtak

70 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Link másolása

hirdetés

A beoltottak száma 5 605 713 fő, közülük 5 405 781 fő már a második oltását is megkapta - írta a koronavirus.gov.hu kormányzati oldal.

74 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 362 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 4 beteg, így az elhunytak száma 30 025 fő.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 746 981 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 32 356 főre csökkent.

70 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Az adatokban már vannak a negyedik hullámot jelző számok, ilyen az emelkedő reprodukciós ráta, ami azt mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak képes átadni a betegséget. Ezen kívül emelkedni kezdtek több helyen a szennyvízben is az értékek: Budapesten mindhárom szennyvíztisztítóban nőttek, és emelkedtek Miskolcon, Salgótarjánban, Pécsen és Szekszárdon is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: