hirdetés

HÍREK

A Norvég Gyógyszerügynökség nem aggódik a koronavírus-oltás utáni halálesetek miatt

Szerintük csak azok a nagyon idős és törékeny emberek lehetnek veszélyben, akiknél az alapbetegség lefolyását súlyosbíthatják a mellékhatások. Ennek megfelelően módosítják ajánlásaikat.
Illusztráció: Steven Cornfield / Unsplash - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Norvégiában már több tízezer embert oltottak be. A Norvég Gyógyszerügynökséghez és az Országos Közegészségügyi Intézethez minden esetben jelentést küldenek, ha valamilyen mellékhatást tapasztalnak. Eddig - főként idősotthonokból - összesen 23 olyan halálesetről kaptak jelentést, amely az oltást követően következett be, és 13 eset kivizsgálását be is fejezték.

Azt állapították meg, hogy az olyan, általában enyhe mellékhatások, mint a magas láz, rossz közérzet vagy hányinger, súlyosabb következményekkel járhatnak a legbetegebb emberekre, mert súlyosbíthatják az alapbetegségük lefolyását.

Már az is komoly következményekkel járhat náluk, ha az émelygés miatt kevesebbet isznak, és kiszáradnak.

A Pfizer és a Moderna vakcinája is erős immunválaszt vált ki, ezért lehetnek olyan hatékonyak. Ugyanakkor pont emiatt mellékhatások is jelentkezhetnek.

hirdetés

"Ha egy nagyon törékeny és alapbetegségben szenvedő beteg oltást kap, ami erős reakciót vált ki lázzal, émelygéssel és étvágycsökkenéssel, az az alapbetegségének súlyosabb lefolyását eredményezheti. Ezek a mellékhatások az emberek többségében teljesen ártalmatlanok és rövid idő alatt elmúlnak, de nagyon megterhelőek lehetnek a legtörékenyebb emberek számára"

- mondta Steinar Madsen, a Norvég Gyógyszerügynökség munkatársa a VG című norvég lapnak.

"Ezekben a számokban azonban nem látunk semmi riasztót"

- tette hozzá a norvég szakember.

Szerinte minden esetben idős és nagyon gyenge állapotban lévő betegek hunytak el, akiknek különböző alapbetegségeik voltak.

A Norvég Gyógyszerügynökség ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy azok a dokumentumok, amelyek alapján az oltás megkapta az ideiglenes jóváhagyást, 85 évnél idősebb emberek eseteit nem tartalmazzák. Tehát az legidősebbeknél jelentkező mellékhatások következményeiről egyelőre csak nagyon keveset tudnak.

A norvég hatóságok eddig összesen 29 mellékhatás-jelentést dolgoztak fel, ezek között 9 súlyos és 7 kevésbé súlyos eset is volt. A mostani vizsgálati eredmények alapján megváltoztatták az ajánlásaikat arról, milyen csoportokat nem ajánlatos oltani.

Az új ajánlásban felhívják a figyelmet arra, hogy a legsérülékenyebb betegeknél az enyhe mellékhatások is súlyos követkeményekkel járhatnak, ezért azoknál, akiknek a várható élettartama már nagyon rövid, az oltás által adott védelem már nem biztos, hogy megéri a kockázatot.

A norvég hatóságok szerint ezt érdemes figyelembe venni például az idősotthonok legrosszabb állapotban lévő lakói esetében.

Másoknál azonban az oltást továbbra is biztonságosnak tartják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A háziorvosokat kérik meg, hogy a még nem regisztrált időseket hívják fel és biztassák az oltásra

Kásler Miklós az országos háziorvosi kollegiális szakmai vezetőt kérte meg, hogy értesítse a családorvosokat az újabb feladatról.
MTI, fotó: MTI/Varga György - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Az oltások beadásáról és az alapellátás átalakításának helyzetéről folytatott egyeztetést Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Közleményében a tárca azt írta: a magyar oltási program egész Európában kiemelkedő, a magyar lakosság átoltottsága duplája az uniós átlagnak, és ebben a háziorvosoknak is nagy szerepe van,

több mint ötezer háziorvosi praxisban oltják hétről hétre a regisztráltakat.

Közölték: a megbeszélés kiterjedt arra is, hogy az országos háziorvosi kollegiális szakmai vezető

kérje meg a családi orvosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az oltásra még nem regisztrált idősekkel, és biztassák őket a regisztrációra.

Mint írták, miután a regisztrált idősek 90 százaléka már megkapta az oltást, a háziorvosok már a 60 év alatti regisztráltakat is olthatják, természetesen az egyes kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek elsőbbséget adva. Ehhez maguk a háziorvosi kollegiális vezetők dolgozták ki a szakmai ajánlást.

Hangsúlyozták: jelen helyzetben

hirdetés
az oltások beadása az elsődleges megelőzési és védekezési eszköz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A közlés szerint a miniszter megállapította, hogy a csoportpraxisok és egyéni praxisok működése és további kialakítása rendben zajlik, az azokhoz szükséges műszer- és eszközigényfelmérés is folyamatos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Megszólalt Áder János a szegedi professzor botrányáról: ha valóban elhangzott, akkor az minősíthetetlen

Gulyás László professzor több diák szerint az egyik előadásán rasszista, homofób, szexista megjegyzéseket tett. Az államfő hivatala azt közölte, hogy a hatályos szabályozás alapján „az államfőnek jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, négy hallgató bepanaszolta a Szegedi Tudományegyetem egyik oktatóját, Gulyás László történészt, főiskolai professzort, miután állításuk szerint az egyik délutáni előadásán rasszista, homofób, szexista megjegyzéseket tett.

Az ügy kapcsán a Népszava kérdésekkel fordult Áder Jánoshoz. Azt szerették volna megtudni, hogy a köztársasági elnök utólag is méltónak tartja-e Gulyás Lászlót a kitüntetésre, amennyiben nem: készül-e lépéseket tenni az ügyben.

Az államfő hivatala annyit reagált:

"ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen".

Az államfő hivatalának sajtóigazgatósága a lapnak azt írta, hogy "az alaptörvény vonatkozó pontja, továbbá a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011-es törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza az állami kitüntetéseket. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód, az államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kiderültek Fülöp herceg temetésének részletei, hivatalos búcsúztató nem lesz

A herceget magyar idő szerint szombaton délután 4-kor temetik, a ceremóniát élőben közvetítik.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Ugyan csak 30 fő vehet részt a II. Erzsébet királynő férjének, Fülöp hercegnek a temetésén, a BBC közvetíti az eseményt, amelynek már kiderültek a részletei - írja a BBC.

A szűkkörű ceremóniára április 17-én, szombaton kerül sor. Helyi idő szerint délután 15 órakor (azaz magyar idő szerint 16 órakor) helyezik el Fülöp herceg földi maradványait végső nyughelyén, a Windsorban található Szent György-kápolnában. Az országban félárbócra engedték a lobogókat a szombatig tartó nemzeti gyász alatt.

A herceg kérésére a hagyománytól eltérően a testét nem ravatalozzák fel nyilvánosan a Westminster apátságban, hanem a temetésig a windsori kastély egyik privát kápolnájában fekszik majd a nyilvánosság elől elrejtve.

A temetés menete ( az időpontok magyar idő szerint értendők):

15.40 - ekkor helyezik majd be a herceg zászlajával borított koporsóját abba a Land Roverbe, amelynek tervezésében Fülöp részt vett.

15.45 - megkezdődik a gyászmenet. A Land Rover mellett tengerészgyalogosok haladnak majd, mögötte pedig a királyi család tagjai sorakoznak fel, ők gyalog kísérik majd a járművet. A királynő nem tart velük, ő külön autóval érkezik majd a kápolnába. A menet alatt a Gránátos Gárdaezred zenekara játszik majd.

hirdetés

15.53 - a nyolcpercesre tervezett menet végén a koporsó megérkezik a Szent György-kápolna nyugati lépcsőjéhez, ahol elhangzik az angol himnusz. Ezt követően viszik be különböző díszezredek katonái a koporsót a kápolnába, ahol aztán lezajlik a privát ceremónia. A járványügyi korlátozások értelmében összesen 30 fő vehet csak részt a temetésen, így odabent csak a királyi család meghívott tagjai, Fülöp személyi titkára, a temetést celebráló canterbury érsek és a windsori esperes lesz jelen. A hivatalos vendéglistát még nem adták ki, ám az biztos, hogy Vilmos és felesége, Katalin jelen lesz, ahogy Harry herceg is, felesége, Meghan Markle viszont nem.

16.00 - országszerte egyperces néma csenddel emlékeznek majd meg Fülöp hercegre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Karácsony Gergely: „Teszteket osztunk szét a kerületek között az iskolanyitás előtt”

10 ezer tesztet ajánlanak fel a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrhessék a diákokat és a pedagógusokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Karácsony Gergely a közösségi oldalán írt arról, hogyan segítik az iskolák újranyitását. A főpolgármester bejelentette, hogy teszteket fognak kiosztani. Mint írja:

"Ma több pedagógus és szülői szervezettel, illetve Szlávik János főorvossal egyeztettem az április 19-i iskolanyitással kapcsolatban. Tudom, hogy

mindenkiben rengeteg a kétely, a félelem és a bizonytalanság. A számok rendkívül magasak, Magyarország pedig továbbra is élén a legborzalmasabb listának, lakosság arányosan nálunk halnak meg az egyik legtöbben. A hírek aggodalomra adnak okot.

Ilyen helyzetben nehéz azzal mit kezdeni, hogy a kormány a nyitás mellett döntött, miközben jól tudjuk, gyermekeink lelkét már így is borzalmasan megtépázta az elmúlt egy év, és mi is egyre inkább vágyódunk a normalitásra.

A célunk éppen ezért az, hogy a lehetőségekhez mérten a gyermeküket féltő szülők és a pedagógusok is biztonságban érezhessék magukat jövő héten, amikor újraindul az oktatás a fővárosi intézményekben.

A teszt, az oltás mellett továbbra is az egyik legjobb fegyver a koronavírus-járvánnyal szemben, ezért a mai megbeszélés után úgy döntöttünk, teszteléssel segítjük az iskolanyitást. Eddig 50 ezer tesztet osztottunk szét a fővárosi lakosság és a kerületek között, ezúttal 10 ezer tesztet ajánlunk fel a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrhessék a diákokat és a pedagógusokat.

Én továbbra is arra kérem a budapesti lakosságot, aki még nem tette, regisztráljon a védőoltásra, és amikor behívják, jelenjen meg az oltópontokon! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!"

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: