A maszkok többsége semmit sem ér a vírusok ellen - egy háziorvos elárulja, hogyan lehet védekezni a legjobban
A szakember szerint
"jelenleg egész Európában a legnagyobb hiány az FFP2-es maszkokból van, és nem nehéz kitalálni, hogy melyik ország vásárolta fel nagy tömegben ezt a típust."
Az FFP1 és az FFP2 szájmaszkok a levegő részecskéinek 80-94%-át szűrik meg és az élelmiszeriparban, a fémiparban, valamint a bányászatban használatosak. Itthon ezek a maszkok normál körülmények között 150-400 Ft-ba kerülnek, jelenleg azonban 1000-2000 Ft-ért árulják őket.
A vírusokkal egyedül az FFP3-as besorolású maszk tudja felvenni a harcot, mely 99%-ban megszűri a levegő részecskéit és főleg a vegyiparban használatos.
Ezeket a minősített szájmaszkokat szakáruházakban tudjuk beszerezni.
A koronavírus vélhetően egy halpiacon ütötte fel a lábát először és a nyers húsoknak nagy szerepe volt a vírus elterjedésében. Éppen ezért Dr. Varga Dániel azt javasolja, hogy
ha lehet mellőzzük ebben az időszakban a nyers húsok és a lágytojás fogyasztását, és jó alaposan süssük meg az ételeket. Ezen kívül nagyon fontos a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel, télen a D-vitamin pótlására különösen oda kell figyelni, mivel elengedhetetlen szerepe van az immunrendszer erősítésében.
Sok vitaminnal, megfelelő higiéniai intézkedésekkel és minősített, munkavédelmi szájmaszkkal felfegyverkezve lényegesen kevesebb esélye van a vírusoknak velünk szemben.