hirdetés

HÍREK

A lekötött mennyiségnek csak a felét kérte Magyarország a Moderna vakcinából

A lépés már csak azért is érthetetlen, mert a kormány most fogadott el Izraeltől 5000 adag Moderna-vakcinát.
Címkép:Pixabay - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Szerdán Izrael bejelentette, hogy ötezer adag Moderna-vakcinát ad Magyarországnak a diplomáciai támogatásáért cserébe.

Összesen százezer adagot osztottak szét olyan országoknak, amelyek „Jeruzsálem segítségét kérték”.

A dolog érdekessége, hogy a Moderna része az európai uniós vakcinabeszerzési programnak is, ezért a közös uniós keretből Magyarország lakosságarányosan vásárolhat a vakcinájából.

A Telex számításai szerint azonban az uniós keretből lekötött mennyiség a fele annak, amennyi Magyarországnak - eredetileg lakosságarányosan - rendelkezésére állt volna.

És negyede annak, amit egy újabb megállapodás alapján összesen leköthetnénk.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megszólalt Áder János a szegedi professzor botrányáról: ha valóban elhangzott, akkor az minősíthetetlen

Gulyás László professzor több diák szerint az egyik előadásán rasszista, homofób, szexista megjegyzéseket tett. Az államfő hivatala azt közölte, hogy a hatályos szabályozás alapján „az államfőnek jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, négy hallgató bepanaszolta a Szegedi Tudományegyetem egyik oktatóját, Gulyás László történészt, főiskolai professzort, miután állításuk szerint az egyik délutáni előadásán rasszista, homofób, szexista megjegyzéseket tett.

Az ügy kapcsán a Népszava kérdésekkel fordult Áder Jánoshoz. Azt szerették volna megtudni, hogy a köztársasági elnök utólag is méltónak tartja-e Gulyás Lászlót a kitüntetésre, amennyiben nem: készül-e lépéseket tenni az ügyben.

Az államfő hivatala annyit reagált:

"ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen".

Az államfő hivatalának sajtóigazgatósága a lapnak azt írta, hogy "az alaptörvény vonatkozó pontja, továbbá a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011-es törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza az állami kitüntetéseket. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód, az államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

A háziorvosokat kérik meg, hogy a még nem regisztrált időseket hívják fel és biztassák az oltásra

Kásler Miklós az országos háziorvosi kollegiális szakmai vezetőt kérte meg, hogy értesítse a családorvosokat az újabb feladatról.
MTI, fotó: MTI/Varga György - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Az oltások beadásáról és az alapellátás átalakításának helyzetéről folytatott egyeztetést Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Közleményében a tárca azt írta: a magyar oltási program egész Európában kiemelkedő, a magyar lakosság átoltottsága duplája az uniós átlagnak, és ebben a háziorvosoknak is nagy szerepe van,

több mint ötezer háziorvosi praxisban oltják hétről hétre a regisztráltakat.

Közölték: a megbeszélés kiterjedt arra is, hogy az országos háziorvosi kollegiális szakmai vezető

kérje meg a családi orvosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az oltásra még nem regisztrált idősekkel, és biztassák őket a regisztrációra.

Mint írták, miután a regisztrált idősek 90 százaléka már megkapta az oltást, a háziorvosok már a 60 év alatti regisztráltakat is olthatják, természetesen az egyes kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek elsőbbséget adva. Ehhez maguk a háziorvosi kollegiális vezetők dolgozták ki a szakmai ajánlást.

Hangsúlyozták: jelen helyzetben

hirdetés
az oltások beadása az elsődleges megelőzési és védekezési eszköz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A közlés szerint a miniszter megállapította, hogy a csoportpraxisok és egyéni praxisok működése és további kialakítása rendben zajlik, az azokhoz szükséges műszer- és eszközigényfelmérés is folyamatos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kiderültek Fülöp herceg temetésének részletei, hivatalos búcsúztató nem lesz

A herceget magyar idő szerint szombaton délután 4-kor temetik, a ceremóniát élőben közvetítik.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Ugyan csak 30 fő vehet részt a II. Erzsébet királynő férjének, Fülöp hercegnek a temetésén, a BBC közvetíti az eseményt, amelynek már kiderültek a részletei - írja a BBC.

A szűkkörű ceremóniára április 17-én, szombaton kerül sor. Helyi idő szerint délután 15 órakor (azaz magyar idő szerint 16 órakor) helyezik el Fülöp herceg földi maradványait végső nyughelyén, a Windsorban található Szent György-kápolnában. Az országban félárbócra engedték a lobogókat a szombatig tartó nemzeti gyász alatt.

A herceg kérésére a hagyománytól eltérően a testét nem ravatalozzák fel nyilvánosan a Westminster apátságban, hanem a temetésig a windsori kastély egyik privát kápolnájában fekszik majd a nyilvánosság elől elrejtve.

A temetés menete ( az időpontok magyar idő szerint értendők):

15.40 - ekkor helyezik majd be a herceg zászlajával borított koporsóját abba a Land Roverbe, amelynek tervezésében Fülöp részt vett.

15.45 - megkezdődik a gyászmenet. A Land Rover mellett tengerészgyalogosok haladnak majd, mögötte pedig a királyi család tagjai sorakoznak fel, ők gyalog kísérik majd a járművet. A királynő nem tart velük, ő külön autóval érkezik majd a kápolnába. A menet alatt a Gránátos Gárdaezred zenekara játszik majd.

hirdetés

15.53 - a nyolcpercesre tervezett menet végén a koporsó megérkezik a Szent György-kápolna nyugati lépcsőjéhez, ahol elhangzik az angol himnusz. Ezt követően viszik be különböző díszezredek katonái a koporsót a kápolnába, ahol aztán lezajlik a privát ceremónia. A járványügyi korlátozások értelmében összesen 30 fő vehet csak részt a temetésen, így odabent csak a királyi család meghívott tagjai, Fülöp személyi titkára, a temetést celebráló canterbury érsek és a windsori esperes lesz jelen. A hivatalos vendéglistát még nem adták ki, ám az biztos, hogy Vilmos és felesége, Katalin jelen lesz, ahogy Harry herceg is, felesége, Meghan Markle viszont nem.

16.00 - országszerte egyperces néma csenddel emlékeznek majd meg Fülöp hercegre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Karácsony Gergely: „Teszteket osztunk szét a kerületek között az iskolanyitás előtt”

10 ezer tesztet ajánlanak fel a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrhessék a diákokat és a pedagógusokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Karácsony Gergely a közösségi oldalán írt arról, hogyan segítik az iskolák újranyitását. A főpolgármester bejelentette, hogy teszteket fognak kiosztani. Mint írja:

"Ma több pedagógus és szülői szervezettel, illetve Szlávik János főorvossal egyeztettem az április 19-i iskolanyitással kapcsolatban. Tudom, hogy

mindenkiben rengeteg a kétely, a félelem és a bizonytalanság. A számok rendkívül magasak, Magyarország pedig továbbra is élén a legborzalmasabb listának, lakosság arányosan nálunk halnak meg az egyik legtöbben. A hírek aggodalomra adnak okot.

Ilyen helyzetben nehéz azzal mit kezdeni, hogy a kormány a nyitás mellett döntött, miközben jól tudjuk, gyermekeink lelkét már így is borzalmasan megtépázta az elmúlt egy év, és mi is egyre inkább vágyódunk a normalitásra.

A célunk éppen ezért az, hogy a lehetőségekhez mérten a gyermeküket féltő szülők és a pedagógusok is biztonságban érezhessék magukat jövő héten, amikor újraindul az oktatás a fővárosi intézményekben.

A teszt, az oltás mellett továbbra is az egyik legjobb fegyver a koronavírus-járvánnyal szemben, ezért a mai megbeszélés után úgy döntöttünk, teszteléssel segítjük az iskolanyitást. Eddig 50 ezer tesztet osztottunk szét a fővárosi lakosság és a kerületek között, ezúttal 10 ezer tesztet ajánlunk fel a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrhessék a diákokat és a pedagógusokat.

Én továbbra is arra kérem a budapesti lakosságot, aki még nem tette, regisztráljon a védőoltásra, és amikor behívják, jelenjen meg az oltópontokon! Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!"

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: