HÍREK

A fizikai Nobel-díjakkal a klímaválságra is reflektáltak

A komplex fizikai rendszerek kutatásáért hárman kapják meg idén a fizikai Nobel-díjat.

Link másolása

A kedden, pár perccel dél előtt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia és az akadémia Nobel-bizottságának képviselői bejelentették, hogy 2021-ben kinek ítélték meg a fizikai Nobel-díjat – írja a telex.hu. Ezúttal három tudós megosztva kapta a díjat: az egyik felén a japán születésű, amerikai Syukoro Manabe és német Klaus Hasselman osztozhat, a másik felét az olasz Giorgio Parisi kapta. A döntést azzal indokolták, hogy mindhárman hozzájárultak a komplex fizikai rendszerek működésének megértéséhez.

A díjazottak kutatása

A kutatók kaotikus és látszólag véletlenszerű jelenségek tanulmányozásáért részesülnek az elismerésben – írta indoklásban az illetékes bizottság. De ez közel sem így van, a három tudós kutatási ugyanis nagyon is összefüggnek. Syukuro Manabe és Klaus Hasselmann alapozta meg ismereteinket a Föld éghajlatáról és arról, hogy az emberi tevékenység milyen hatással van rá, Parisi pedig forradalmasította a rendezetlen anyagokról és a véletlenszerű folyamatokról szóló elméletet. A komplex rendszereket véletlenszerűség és rendezetlenség jellemzi, nehéz őket megérteni. A három tudós új módszereket dolgozott ki e rendszerek leírására és hosszú távú viselkedésének kiszámítására – írja az MTI.

Az egyik ilyen, az emberiség számára létfontosságú komplex rendszer a Föld éghajlata – mutattak rá. Syukuro Manabe kimutatta, hogy a légköri szén-dioxid megnövekedett mennyisége miként növeli a hőmérsékletet a Föld felszínén. Az 1960-as években az ő vezetésével dolgozták ki a Föld éghajlatának fizikai modelljeit, és ő volt az első, aki kutatta a sugárzásegyenleg és a légtömegek függőleges mozgása közötti kölcsönhatást.

Munkássága megalapozta a jelenlegi éghajlati modellek kifejlesztését

– hangsúlyozták.

Mintegy tíz évvel később Klauss Hasselmann kidolgozott egy modellt, amely összekapcsolta az időjárást és az éghajlatot, ezzel megválaszolta a kérdést, hogy miért lehetnek megbízhatók az éghajlati modellek annak ellenére, hogy az időjárás változékony és kaotikus. Módszereket fejlesztett ki arra is, hogy miként lehet megkülönböztetni a természetes jelenségek és az emberi tevékenység hatásait az éghajlatra. Ezeket a módszereket alkalmazták annak bizonyítására, hogy a megnövekedett légköri hőmérséklet az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid következménye.

1980 körül Giorgio Parisi rejtett mintákat azonosított rendezetlen komplex anyagokban. Felfedezései a legjelentősebb hozzájárulást jelentették a komplex rendszerekről szóló elméletben, és lehetővé tették sok különböző és látszólag teljesen véletlenszerű anyag és jelenség megértését és leírását nemcsak a fizikában, hanem más területeken, így a matematikában, a biológiában és az idegtudományban is – emelték ki.

„Az idén elismert felfedezések alátámasztják, hogy az éghajlatról szóló ismereteink szilárd - alapos elemzéseken és megfigyeléseken nyugvó - tudományos alapokon állnak” – fogalmazott Thors Hans Hansson, az illetékes bizottság elnöke.

A díj

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (352,1 millió forintos összegen) osztoznak, a pénz egyik felét Syukuro Manabe és Klaus Hasselmann, a másikat Giorgio Parisi kapja. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át, a koronavírus-világjárvány miatt idén is a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.

Magyar esélyes

Az idei Nobel-díjakat bejelentése egyébként hétfőn kezdődött az orvostudományi díjazottak közzétételével. Ezt az amerikai David Juliusnak és a libanoni születésű, szintén amerikai Ardem Patapoutiannek ítélték meg, a hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért. Jó eséllyel indult a díjért Karikó Katalin is, ahogyan arról itt is írtunk. És bár végül nem ő nyert, van még egy kategória, amiben a magyar biokémikus sikert arathat: a szerdán bejelentésre kerülő kémiai Nobel-díj.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter fontos infókat osztott meg a debreceni tüntetésről, ismét szervezett provokációtól tart
Állítása szerint a Fidesz provokáló táblákat helyezett ki éjjel a rendezvény helyszínén. Tegnap óta a helyi webkamerák sem működnek.

Link másolása

Vasárnap délután kettőkor tüntetést tart Magyar Péter Debrecenben.

Az anyák napi tematikával hirdetett tüntetéssel kapcsolatban reggel Magyar újabb információkat osztott meg a Facebookon.

A Tisza Pártban állítólag olyan információkat kaptak, hogy „szervezett provokátorok akarják megzavarni a rendezvényt”, illetve hogy

„Kósa Lajos és a Fidesz az éjszaka folyamán ideiglenes rendszámú darus autókról lejárató, provokáló táblákat helyeztek ki a rendezvény helyszínén adófizetői pénzből”.

A szervező arra kéri a tüntetőket, hogy senki ne rongálja meg a táblákat, egyszerűen csak ne vegyenek róluk tudomást, legyenek békések és türelmesek.

A tüntetést élőben fogják közvetíteni Magy Péter Facebook és YouTube-csatornáján.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter a Hősök terére szervez tüntetést a választások előtt egy nappal
A Tisza Párt vezetője „a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstrációra” várja az embereket. Célja az utolsó szöget verni a NER koporsójába.

Link másolása

Nagyszabású tüntetést tervez június 8-ára, egy nappal az önkormányzati és EP-választások előtt Magyar Péter – szúrta ki a Népszava.

A Tisza Párt politikusa erről a Rákosmentén tartott beszédében szólt, amit szombaton tartott meg nagy tömeg előtt.

Magyar Péter úgy fogalmazott vár mindenkit „a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstrációra”. Korábban így nevezte már az április 6-i Kossuth téri demonstrációt is.

A NER-ről levált újdonsült politikus ismét arra kért minden külföldön élő, tanuló, dolgozó magyar állampolgárt, hogy május 15-ig regisztráljanak a nagykövetségeken és konzulátusokon, és ahogy az itthoniak, úgy ők is szánjanak június 9-én egy-két órát a hazájukra, hogy „beverjenek egy vastag és hosszú szöget” a NER-koporsójába.

Magyar Péter vasárnap Debrecenben tartja meg első Budapesten kívüli nagy tüntetését, ami előtt egy nappal kikapcsolták a teret mutató webkamerákat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Több mint száz kilométerről is Szlovákiába járnak a magyarok élelmiszerért
Sokkal nagyobb akciókat lehet kifogni, mint Magyarországon, cigarettával például szinte vagyonokat lehet spórolni.

Link másolása

A komárnói szupermarketek parkolói hétvégente tele vannak magyar rendszámú autókkal, mesélte a G7-nek Hovanyecz István, aki már évek óta rendszeresen jár Szlovákiába vásárolni, és az ezzel kapcsolatos, praktikus információk megosztására egy Facebook-csoportot is üzemeltet, aminek a létszáma az elmúlt két hónapban hirtelen 60 ezerre nőtt.

A bevásárlóturizmus elsősorban a komárnói Kauflandra összpontosul, de a környező boltok is tele vannak magyarokkal a hétvégéken. Korábban csak a határ mentén élők jártak át, Hovanyecz facebook-csoportjában viszont

vannak olyanok is, akik több mint száz kilométert utaznak rendszeresen, hogy Szlovákiában vásárolhassanak.

Cigarettával számolva gyorsan látszik, hogy miért is éri meg ez nekik: ha akció van Szlovákiában, akár 5-600 forintot is lehet spórolni egyetlen dobozon, és ha 12-15 dobozzal vásárol valaki, már ki is jött a benzinköltsége az oda-vissza összesen 200 kilométeres útra.

A rendszeresen járók egybehangzó véleménye, hogy Szlovákiában „igazi akciók” vannak, azaz a magyarnál jóval nagyobb kedvezményeket lehet kifogni, és a felkészülés is könnyű, mert a szlovák üzletek akciós újságai előre elérhetőek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Kósa Lajos és a Fidesz nadrágszíjas plakátokkal várja Magyar Péteréket Debrecenben
Mert „Debrecenben tisztelik az édesanyákat”. Időközben a korábban kikapcsolt webkamerák újra működnek.

Link másolása

Telerakta áthúzott nadrágszíjas plakátokkal Debrecen belvárosát Kósa Lajos és a Fidesz Magyar Péter vasárnapi tüntetése előtt.

A Talpra Magyarok! Facebook-csoport bejegyzése szerint a nadrágszíjasok mellett „Debrecenben tiszteljük az édesanyákat”-táblákkal is készültek.

Magyar Péter korábban arra kérte a vasárnap délutáni tüntetés résztvevőit, hogy ne üljenek fel a provokációnak.

A táblákon feltüntették, hogy azok készítője a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Debreceni Szervezete, a kiadásért felelős személy pedig maga Kósa Lajos.

A nadrágszíjas plakátokat a 444 tudósításában lehet megnézni.

Időközben arról is tudósítást adtak a párthoz köthető Facebook-csoportokban, hogy visszakapcsolták a debreceni webkamerákat, amik szombaton „karbantartás miatt” nem voltak elérhetőek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk