News here

HÍREK

A fakitermelés nem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet – mondja az Agrárminisztérium

Nagy István miniszter szerint a fa az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amiből évtizedek óta kevesebbet használunk, mint amennyit az erdők évente teremnek. Most ezt a tartalékot teszik elérhetővé.

Link másolása

Továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése az Agrárminisztérium (AM) szerint. A tárca szombati közleményében Nagy István minisztert idézve azt írja, hogy az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait.

„A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem”

– tette hozzá az agrárminiszter.

Nagy István szerint bár jelenleg a tűzifaellátás biztosított, azonban „a háborús helyzet miatt a kormány tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása”.

A miniszter azt is kifejtette, hogy „az ország kétmillió hektár erdeje a legfontosabb természeti erőforrásaink egyike”, és elkötelezettek abban, hogy az erdőkkel való gazdálkodás hosszútávon fenntartható legyen.

„A faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amelyből évtizedek óta kevesebbet hasznosítunk, mint amennyit az erdők évente teremnek. Ezt a több százezer köbméternyi tartalékot tesszük szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt, mint zöld tőkét semmiképpen se veszélyeztessük"

– mondta Nagy István.

Az AM közleményében azt is írja, hogy a magyar erdők évente stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, ezt a mennyiséget fenntartható módon lehet előállítani.

WWF: Eltörölték a fakitermelés szinte minden korlátozását

Csütörtökön jelent meg a Magyar közlönyben egy rendelet, amely nagyot változtatott a fakitermelés szabályain. Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet értelmében:

 • idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – a fafajcserés szerkezetváltás helyett az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető;
 • őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól mentesen végezhető;
 • a törvény mellékletében felsorolt állami erdészetek által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat hatósági engedély nélkül alakítható ki.

  A WWF Hungary pénteki Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy súlyosan aggályosnak látják a kormányrendeletet, amely

  szerintük katasztrófavédelmi szempontokra hivatkozva eltörli a fakitermelés szinte minden korlátozását.

  Az intézkedést bírálta Karácsony Gergely is.

  A főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta, hogy „ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében”.

  „Értem, hogy nagy a baj, de az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása” – fogalmazott a főpolgármester.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
  Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

  Link másolása

  Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

  Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

  Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

  Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
  Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

  Link másolása

  Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

  Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

  Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

  „Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

  – véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

  Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  „Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
  Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

  Link másolása

  A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

  „Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

  – közölte.

  Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  A Rovatból
  Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
  Horvátország felvételét viszont megszavazták.
  Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
  2022. december 08.


  Link másolása

  Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

  Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

  Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

  Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: