A fajok 25%-át már kihalás fenyegeti a legtöbb állat- és növénycsoportban
A rovarpopulációk globális trendjei nem ismertek, de néhány helyen gyors csökkenés is jól dokumentált.
Mindez azt sugallja, hogy az elmúlt évtizedek alatt körülbelül egymillió faj pusztult ki, a pusztulás mértéke tíz-százszor nagyobb, mint az elmúlt 10 millió év átlagában.
Hatalmas étvágyunk rengeteg hulladékot termel, a műanyagszennyezés tízszeresére nőtt 1980 óta. Minden évben 300-400 millió tonna nehézfémet, oldószereket, mérgező iszapot és egyéb hulladékokat bocsátunk a világ vizeibe.
A jelentés kiemeli:
A legtöbb állat- és növénycsoportban a fajok mintegy 25% -át már kihalás fenyegeti.
A természetes ökoszisztémák átlagosan 47% -kal csökkentek a legkorábbi becsült állapotukhoz képest.
A vadon élő emlősök száma 82% -kal csökkent. A gerincesek számának mutatói 1970 óta egyre gyorsabban csökkentek.
A szerzők hozzáteszik: a jövőnk attól függ, hogy mit csinálunk most.
A szerzők számos forgatókönyvet vizsgáltak a jövőre nézve, beleértve az üzleti szokásokat is, de megvizsgálták a fenntarthatóbb gyakorlatokon alapuló lehetőségeket is. Szinte minden esetben rossz a helyzet és a negatív tendenciák 2050-ig és azon túl is folytatódnak.
Az egyetlen modell, amelyben nem folytatódott az ökológiai katasztrófa az, amit a tudósok az "átalakító változás"-nak neveztek. A tanulmány nem mondta meg a kormányoknak, hogy mit tegyenek, de elég komoly tippeket ad nekik.
Az egyik ötlet az, hogy a világot a gazdasági növekedés korlátozott paradigmájától távolítsa el.
Azt mondják, hogy jelenleg GDP a gazdagság egyik legfontosabb mércéje, ám helyette inkább holisztikus megközelítéseket alkalmazzanak, amelyek az életminőséget és a hosszú távú hatásokat veszik alapul. Azt állítják, hogy a „jó életminőség” hagyományos fogalma most magában foglalja a fogyasztás növelését minden szinten. Ennek változnia kell.
"Fontos, hogy a kormányoknak meg kell szüntetniük a romboló tevékenységek támogatását, beleértve a fosszilis tüzelőanyagokat és az ipari halászatot és a mezőgazdaságot is" - mondta Andrew Norton, a Nemzetközi Környezetvédelmi és Fejlesztési Intézet igazgatója.
A jelentésben a kormányok mellett az egyén lehetőségeit is vizsgálják és azt üzenik, hogy az egészségesebb ételek fogyasztásával a bolygót is hozzásegítik saját egészségének visszaállításához.