JÖVŐ
A Rovatból

5 álhír, amely a legnépszerűbb volt 2017-ben a neten

Tényleg gúnyt űzött Meryl Streep egy fogyatékosból? És tényleg létezik Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor közös fotója?

Link másolása

Az év végéhez közeledve szokás visszatekinteni az eltelt esztendőre. A Gizmodo sem maradhatott ki ebből, bár sajátos témát választottak: 2017 legemlékezetesebb álhírei, hamis fotóit és gifeit vették górcső alá.

1. Tényleg leszúrtak egy pasast a "neonáci" frizurája miatt?

A 26 éves Joshua Witt Coloradoból augusztus 16-án ezt írta a Facebook oldalán:

"Állítólag úgy nézek ki, mint egy neonáci, és megkéseltek miatta" – állította az azóta már eltávolított posztban. "Szerencsére magam elé tettem a kezem, így csak azt szúrta meg... Fontos, hogy egy szót sem beszéltünk a pasival, épp csak kiszálltam a kocsimból."

A poszt hamar bejárta a netet, különösen a jobboldali körökben. De aztán a Buzzfeed és a Gizmodo is megkereste a rendőrséget, akik elmondták, hogy bár Witt először nekik is támadásról beszélt, sőt, húszas éveiben járó feketének mondta az elkövetőt, a nyomozás kiderítette, hogy a férfi önmagát sebesítette meg. Megnézték az állítólagos támadás környékén készült ipari kamera felvételeket, amin egyáltalán nem látszott a támadás, vagy hogy a támadó elmenekült volna, ahogy Witt állította. Az viszont kiderült róluk, hogy az "áldozat" néhány perccel a "támadás" előtt kést vásárolt egy közeli boltban.

"Mr. Witt később bevallotta, hogy az autójában véletlenül megvágta magát, ezután találta ki a történetet a támadásról" – tette hozzá Mark Campbell, a sheridani rendőrség főkapitánya.

2. Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor közös fotója?

Az Internet épe imádja Marily Monroe-t, ennek megfelelően tele is van a szex szimbólum hamis fotóival. Ilyen a két legendás színésznő közös képe is. Valójában két különálló fotóból lett összemontírozva. Elizabeth Taylort Mark Kauffman fotózta le 1948-ban. Marilyn Monroe fotója viszont 1950-ben készült és Ed Clark munkája.

3. Vlagyimir Putyin tényleg az ISIS ellen harcoló orosz csapatokat mutatja Oliver Stone-nak ezen a videón?

Oliver Stone négy részes dokumentumfilm sorozatot készített Vlagyimir Putyinról The Putin Interviews (A Putyin interjúk) címmel. Az amerikai sajtóban sok kritika érte a rendezőt, sokak szerint a sorozat valósággal „szerelme levél” Putyinhoz. De van benne egy különösen furcsa jelenet.

A harmadik epizódban látható, hogy Putyin elővesz egy okos telefont, és megmutatja Stone-nak. Elmondása szerint azt látja, ahogy az oroszok az ISIS ellen harcolnak Szíriában. Csakhogy a videó valójában 2009-ben készült Afganisztánban, és amerikaiak láthatóak rajta. Stone az orosz állami tévének azt mondta az eset kapcsán, hogy hisz Putyinnak, mert mint fogalmaz, "miért hazudna"?

4. Tényleg gúnyt űzött Meryl Streep egy fogyatékosból?

Biztos láttátok ezt a sokkoló gift, amin a népszerű színésznő, Meryl Streep állítólag egy fogyatékoson gúnyolódik. De Donald Trum hasonló szereplésvel ellentétben ez a gif hamisítvány.

Donald Trump még 2015-ben karikírozta ki a New York Times fogyatékkal élő munkatársát, Serge Kovaleskit. Mint emlékezetes Meryl Streep – anélkül hogy kimondta volna az elnök nevét – elítélte a történteket a Golden Globe díjátadó gálán. Ezután kreálta valaki ez a gifet, és rögtön futótűzként adták tovább a Trump hívők, mondván lám, milyen képmutató a sztár.

A GIF alapjául szolgáló felvétel 2009. július 27-én készült. Meryl Streep a Conan O'Brien show vendége volt. Többek között felidézte, mennyire ijesztő volt, amikor egy élő – bár szeli – oroszlánnal kellett forgatnia, és a hadonászásával önmagát figurázta ki, hogy mennyire megijedt. Az alábbi videón 06:12-nél látható a szóban forgó pillanat:

5. Az alábbi videón valóban a párizsi terrortámadást ünneplik muszlimok?

2017. április 20-án ismét terrortámadás érte Párizst. Egy rendőr meghalt, két másik személy pedig súlyosan megsérült. De ha eléd kerül az alábbi videó, amely szerint "egy csapat »mérsékelt« muszlim a párizsi terrortámadást ünnepli Londonban", ne dőlj be neki. Ez a videó rendszeresen előkerül, ha valahol terrortámadás történik. Csakhogy a 2009-es felvételen valójában az látható, ahogy londoni pakisztániak egy krikett győzelmet ünnepelnek.

Íme az eredeti videó:

via Gizmodo

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada vezette a Deltát a köztévén
Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát. A következő adástól kezdve híreket fog majd felolvasni.
Fotó: M1/YouTube - szmo.hu
2024. április 16.


Link másolása

A Delta vasárnapi adásában egy bizarr történésnek lehettek szemtanúi a nézők: Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát, aki a következő adástól kezdve a műsor híreit fogja majd felolvasni.

A Telex számolt be róla, hogy Ada egy „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, de hogy pontosan milyen modellről van szó, az nem derült ki.

Ada azt is elárulta magáról, hogy az elkészítésében a legmodernebb nyelvi modellt használták, hogy szépen beszéljen magyarul.

Ada mondanivalóját „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”, a Delta következő adásától lehet majd nézni, ahogy híreket olvas fel.

Itt lehet visszanézni Ada bemutatkozását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Komoly újítás jön a Facebookon és a Messengerben
A mesterséges intelligencia nagyobb szerepet kap a jövőben a Magyarországon legnépszerűbbnek számító közösségi oldalakon.

Link másolása

A tavaly szeptemberben bemutatott Meta AI-asszisztens beépül az Instagram, a Facebook, a WhatsApp és a Messenger felületébe, írja a 24.hu a Verge cikke alapján. Az asszisztens egy külön weboldalt is kap, de a meta.ai Magyarországon egyelőre nem elérhető.

Mark Zuckerberg azt mondta, ahhoz hogy felvegyék a versenyt az OpenAI fejlesztésével, a piacvezető ChatGPT-vel nekik is fejlődniük kell. Ezért továbbfejlesztették nyílt forráskódú nyelvi modelljüket, ami a Llama 3 nevet viseli. A cégvezető szerint ez a különböző teszteken már most felülmúlja vetélytársait.

A Meta AI-asszisztens jelenleg az egyetlen olyan chatbot, amely a Bing és a Google valós idejű keresési eredményeit is integrálja, és keresésenként külön dönt arról, hogy mikor melyiket használja.

A fejlesztés az Egyesült Államok mellett már több tucat országban elérhető. Magyarországon azonban még várni kell a megjelenésére, egyelőre nem tudni meddig.

Zuckerberg azt is bejelentette, hogy mielőtt a Llama 3 legfejlettebb verziója megjelenne, először több frissítésre kell számítani a kisebb modelleknél. A modell nem Meta-felhasználói adatokból épül fel, hanem nyilvános internetes adatok és szintetikus mesterséges intelligencia által generált adatok keverékét használja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Viszlát jó idő: bejelentették, hogy véget ért a globális kánikula
Az ausztrál meteorológiai hivatal jelentette be a tavaly nyár óta tartó időjárási jelenség végét.

Link másolása

2023 június óta 2024 márciusig minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött szerte a világon, ugyanis a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete éreztette globális hatását.

A meteorológusok az időjárási jelenséget El Niño (a fiú) névre keresztelték, viszont a fiú most búcsúzik és

júliusig semleges állapot következik, ami az egész világon nagyon fontos a gazdálkodók számára.

Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint a semleges hónapokat követően, az év második felében 60 százalék valószínűséggel érkezhet La Niña (a lány), és vele együtt a hűvösebb idő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Tudományos szenzáció: először beszélgettek bálnával az emberek
Az Alaszka partjainál úszkáló púpos bálna 36 alkalommal válaszolt a kutatók üzenetére. A SETI szerint ez mérföldkő lehet majd az űrlényekkel kommunikálásban is.

Link másolása

Először beszélgettek emberek egy bálnával, derül ki a BBC beszámolójából. A SETI Intézet és a Kaliforniai Egyetem tudósai még 2021-ben próbáltak kapcsolatba lépni Alaszka partjainál a bálnákkal.

A hatfős tudóscsoport víz alatti hangszórókkal felszerelkezve bonyolódott üzengetésbe egy púpos bálnával. Először lejátszották a púpos bálnáknál korábban megfigyelt üdvözlő hangsort, amire legnagyobb megdöbbenésükre egy Twainnek nevezett bálna válaszolt. A következő 20 percben a bálna összesen 36 alkalommal reagált a tudósok üzenetére. Ebből jó néhány üzenetváltást meg is lehet hallgatni a BBC videójában.

Bár a különös társalgás tudományos mérföldkőnek számít, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás még csak gyerekcipőben jár. A tudóscsoport azt tervezi, hogy a következő alkalommal variálják az állatoknak küldött üzeneteket.

Mivel a púpos bálnák éneke a legösszetettebbnek számít az állatvilágban, a földönkívüli intelligencia kutatásával foglalkozó SETI kutatócsoport abban bízik, hogy kommunikációjuk megfejtése segíthet a marslakókkal történő esetleges jövőbeni kommunikációban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: