News here

HÍREK

600 ezer forintnál is többe kerülhet majd a jogosítvány megszerzése a kata módosítása miatt

Ebbe a drágulásba pedig még nem is kalkulálták bele az üzemanyagár-korlátozás eltörlésének hatását.

Link másolása

Év végéig akár harmadával, 450 ezerről 600 ezer forintra emelkedhet az autójogosítvány minimális ára Magyarországon a kata módosítása miatt - írja a Telex. Az oktatók július 22-én tartottak demonstrációt a Hősök terén, a lap a megmozdulás két szervezőjével, Barta Judittal és Köves Szilárddal beszélt a témáról.

Szerintük a körülbelül 4 ezer autós oktató zöme nem a tanfolyamszervező iskolák alkalmazottja, hanem egyéni vállalkozó. Mivel a járművezető-képzés a törvény szerint oktatási tevékenységnek minősül, az új rendszerben nem a taxisokéval közös, kedvezőbb adózási kategóriába tartozik majd, ezért

az oktatók jelentős része az átalányadózásra térhet át.

Aki így dönt, az a jövőben bevételei 40 százalékát írhatja le költségként, és 60 százalék után adózik majd.

Az oktatók azt szeretnék elérni, hogy a taxisokhoz és egyéb személyszállítókhoz hasonlóan ők is választhassák a 80-20-as adózási konstrukciót, ahol az előbbi jelentené a költséghányadot. Ez ugyan az eddiginél szintén több elvonást jelentene, de nem súlyosbítaná tovább a jogosítványszerzés eleve nehézkes körülményeit, és nem emelné tovább az árakat. A Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete emiatt július 18-án nyílt levelet írt Vitézy Dávid, közlekedésért felelős államtitkárnak, amiben felvázolták a fentebb említett problémákat is.

A demonstráció szervezői azt is hozzátették:

az általuk kalkulált áremelkedésben még nincs benne üzemanyagár-korlátozás eltörlésének hatása.

Ha ugyanis a mostani 480 forintos hatósági ár helyett 7-800 forintos benzint, illetve gázolajat kell tankolni az oktató-autókba, akkor az az óradíjak újabb emelkedését fogja eredményezni.

A drágulás a szervezők szerint pedig nemcsak az évente 100-120 ezer tanulóvezetőt érintheti hátrányosan, de azokat a munkáltatókat is nehéz helyzetbe hozza, akik a B kategóriás vezetői engedéllyel rendelkező jelentkezőket várják hirdetéseikben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: