ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

5 fontos tudás nagyanyáinktól

Sok hasznos dolgot ismertek régen, pedig legyinthetnénk, hogy akkor még a sárkánytól kértek tüzet.


Nagyanyáinktól. Direkt nem azt írom, hogy a gyereked nagyanyjától vagy a te saját nagymamádtól, esetleg az ő anyjától. Hanem mindannyiuktól, összesen. Tőlük, akik öröklik és adják tovább az ősi női bölcsességeket. Remélem, egyszer majd én is továbbadhatom, és nem csak szavakkal, hanem a tetteimmel is.

Mert bizony sok fontos tudás birtokában vannak, amiket érdemes eltanulni tőlük, nem pedig gőgösen azt mondani, a világ nagyot változott, mi, fiatalok jobban tudjuk. Igen, valószínűleg mi fiatalok sokkal tudatosabbak vagyunk és vannak dolgok, amiket jobban csinálunk, de azért ne hagyjuk, hogy elvesszen a felmenőink által megtapasztalt és összegyűjtött tudás.

Mi az a Csupa Szív Magazin?

A gyereknevelés nagyon összetett dolog. Nem az Igazságot akarjuk megmondani, hiszen ahogy nincs két egyforma gyerek, éppúgy nincsen egyetlen tökéletes megoldás sem, hogy hogyan kell gyereket nevelni. Csak szélesíteni szeretnénk a szülők, nevelők látókörét, hogy így is lehet. Máshogy.

Lelkes kis csapatunkkal szívből adjuk nektek/Önöknek a tudásunkat, tapasztalatainkat, jó szándékú gondolatainkat. Csupa Szívből.

1. Élő és friss dolgokat egyél!

Nagyanyáinknak eszébe sem jutott, hogy agyoncsomagolt, manipulált, importált dolgokkal táplálják magukat és családjukat (Igaz, nem is volt rá lehetőségük). Ehelyett kimentek a kertbe zöldségért-gyümölcsért, megvették a szomszédoktól vagy naponta lementek a kisboltba, hogy mindig friss étel kerüljön az asztalra. Persze manapság már sokan városban élünk és nehéz ezt megtenni, de igenis van rá megoldás.

eves

Csak akarni és keresni kell! Szerencsére már sokak számára fontos ez a kérdés, és igenis vannak olyan piacok, boltok, kifőzdék, stb. ahol élő ételeket lehet kapni. Igen, utánajárást és odafigyelést igényel, de alapvető fontosságú, hogy milyen üzemanyaggal tápláljuk a testünket!

2. Tanuld meg jól felhasználni a maradékokat!

Az ember nem is gondolná, mennyire sok pénzt meg tud spórolni azzal, hogy ha kreatívan felhasználja a hűtőben, spejzban, polcok alján megbúvó maradékokat. Sajnos a fogyasztói társadalom elhitette velünk, hogy mindig új és új dolgot vegyél, fogyassz,és az ciki, ha az ember összekotor valamit. Pedig mennyei dolgokat lehet kreálni így!

maradek

A háború(k)ban és az utána élő nemzedékek tökélyre fejlesztették ezt – ők még kényszerből tették ezt, mi viszont a saját döntésünk alapján élhetünk így. A mi döntésünk, rajtunk áll! Az egyik kedvencem ebben a témában Polcz Alain: Főzzünk örömmel című könyve.

3. Legyen kiskerted!

Talán ez a legnehezebben kivitelezhető pont, de ha csak egy kis esélyed is van rá, próbáld ki! Isteni érzés, amikor a frissen leszakított paradicsomot rögtön a szádba teheted. Csak képzeld el, a nap energiája egy perce még a paradicsomban lüktetett, most pedig a te tested, a te sejtjeid részét képzik! Micsoda energiabomba!

kiskert

A mi icipici kertünkben is cserepekben, kisebb-nagyobb csöbrökben nevelgetem a növényeket, ezt akár balkon ládában, egy erkélyen is meg lehet tenni. És bizony egy párszor már megjártam, mert kiégett vagy épp elrohadt a növény, de évről évre ügyesebb leszek! (Ha belegondolok, hogy a nagyszüleimnek ez mennyire a vérükben volt…)

4. Élj harmóniában a természettel!

Az én nagyszüleim falun éltek, sok nyarat töltöttem velük gyerekkoromban. Így volt alkalmam megfigyelni, hogy mennyire egységben élnek a természettel, mennyire tisztelik minden egyes tagját. Persze gyerekként ezt még nem fogtam fel, de így utólag visszagondolva összeáll a kép.

Ha a nagypapám egy fát megmetszett, utána megsimogatta, elmondta neki (!), hogy nőjön nagyra, legyen egészséges. A nagymamám a baromfiudvar minden egyes lakójára olyan szeretettel tudott nézni, megsimogatta őket, törődött velük. A földből éltek, de maximálisan tisztelték is. Egyszerűen belesimultak a természetbe.

termeszet

Érdekes, manapság, ha kint vagyok a kertben vagy mezítláb sétálok a füvön, a föld illata mindig felidézi bennem ezt a gyerekkori idillt. Nagyon mélyen bennem vannak ezek az érzések. És bár én a családommal egy kisvárosban élek, megpróbálom ezeket az érzéseket a gyerekeimben is jó mélyen elültetni: nyáron egész nap mezítláb rohangálnak a kertben, sokat másznak fára, a Duna parton matatnak a kavicsokkal, a Balaton parton túrják az iszapot, sétálunk földutakon, térdig érő fűben, ha kell pocsolyában.

Azt szeretném, ha átitatódnának a természet illataival, szeretetével. Mert ha majd felnőnek, arra fognak a legjobban vigyázni, amit szeretnek.

5. Természetes szerekkel takaríts!

Sokszor elgondolkodom , amikor olyan tisztítószer reklámot látok, ami a legmakacsabb foltokat is eltávolítja, hogy az senkinek nem tűnik föl, hogy ez a baromi erős vegyszer, ami minden baktériumot elpusztít a lefolyónkba ömlik, onnan meg a talajba meg a vizeinkbe? Ahol is szintén minden baktériumot elpusztít, hiszen a hatása nem szűnik meg a ház falain túl?!

tisztito

Nagyanyáink előszeretettel használták a citromsavat, ecetet és egyéb a háztartásban fellelhető anyagokat, amelyek nem pusztítják el a házunkon túli világot sem. Szerencsére azt látom, ez a téma is sok mindenkit foglalkoztat és egyre több magyar oldal is jobbnál jobb tippeket ad.

És, hogy mi mindent tanulhattok még nagyanyáinktól?

KATTINTSATOK IDE a további praktikákért, trükkökért és ötletekért!

Nyomj egy lájkot, ha egyetértesz a nagyikkal!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET: