FELFEDEZŐ

14 évvel később döbbent rá, kivel utazott, mikor stoppolt

A biztos halált megérezve bámulatos életösztön és gondolkodóképesség lehet úrrá rajtunk.

Link másolása

Stephan Harbort német kriminológus korábban tanulmányozta, mely tényezők járulnak hozzá, hogy valaki ne váljon áldozattá, ha egy sorozatgyilkossal kerül kapcsolatba. Miután megvizsgált 150 német gyilkost és bűntetteiket, érdekes dolgot figyelt meg. A vizsgált gyilkosok átlagosan 31 potenciális áldozattal kerültek kapcsolatba, mielőtt valakit végül hatalmukba kerítettek.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy jóval magasabb azoknak a száma, akik elkerülték a kegyetlen véget, mint gondolnánk. Nagy részük nincs is tudatában, mitől menekült meg, ám vannak, akik tökéletesen tisztában vannak vele, mi várt volna rájuk. A Listverse összegyűjtött néhány történetet.

1. Kate Moir

1986-ban Kate Moir mindössze 17 éves volt, mikor elrabolta Ausztrália hírhedt sorozatgyilkos párosa, David és Catherine Birnie. Addigra már négy nő elrablása, megerőszakolása és meggyilkolása volt a rovásukon, mindez egy hónap leforgása alatt.

Moirt késsel kényszerítették a kocsijukba, mellyel perthi házukba vitték, ahol kínozták és többször megerőszakolták. A szökése előtti éjszakán egy ágyban kellett aludnia Birnie-ékkel, Davidhez bilincselve.

Moirnek másnap sikerült meglépnie, mikor David munkába indult. Miközben valakivel az ajtóban tárgyalt, Catherine elfelejtette kikötözni a foglyot, így Moir kiszökhetett az ablakon. Később azzal kellett szembesülnie, hogy a hatóságok nem hisznek neki, és egy 22 éves kezdőt állítottak az ügyre.

Ugyanakkor a feletteseivel ellentétben a még kezdő Laura Hancock nem vonta kétségbe Moir történetét, mivel rengeteg részletet osztott meg vele. Tudta, hogy a párnak megvolt videón a Rocky című film, és volt egy Dire Straits magnókazettájuk - ezek szóltak a párnál, amíg Moir a foglyuk volt.

Moir azt is tudta, hogy megerőszakolóját David Birnie-nek hívják, annak ellenére, hogy az álnevet használt, mivel látta a nevét egy gyógyszer dobozán. Még kis rajzokról is leírást adott, melyeket a házban készített, hogy bizonyítani tudja, valóban ott volt.

Ez már elég volt a rendőrségnek, hogy nyomozást indítsanak és letartóztassák Birnie-éket. Később David bevallott négy gyilkosságot és a sírokhoz is elvezette a nyomozókat.

 

2. Rhonda Stapley

4

Ted Bundy

Rhonda Stapley 37 éven át hallgatott megpróbáltatásairól. Akkoriban az Utah-i Egyetem 21 éves hallgatója volt, aki elkövette azt a hibát, hogy beszállt egy ismeretlen férfi autójába, akit jóképűnek talált.

Ám a férfi, aki Tedként mutatkozott be, bogárhátújával egy elhagyatott kanyonhoz vitte, ahol megerőszakolta és fojtogatta a hol elájuló, hol magához térő lányt. Rhondának mégis sikerült elmenekülnie és egy közeli hegyi patakba vetnie magát, ami elsodorta Ted elől.

Visszajutott a városba és senkinek egy szót sem szólt a borzasztó esetről.

Stapley egy évvel később jött rá, mikor a férfit először letartóztatták, hogy kis híján ő lett Ted Bundy újabb áldozata. Majd elborította a bűntudat, amiért nem beszélt az történtekről, hiszen akkor talán hamarabb kézre keríthették volna Bundyt. Rhonda attól félt, hogy áldozatként megbélyegezték volna, és sem a családja, sem a barátai nem tudtak volna úgy nézni rá, mint korábban.

Csak 2011-ben hozta napvilágra megpróbáltatásait. Egy anonim oldal segítségével felvette a kapcsolatot más áldozatokkal, és megmutatta naplóját Anne Rule-nak, aki valós bűnügyi esetekről ír. Ő javasolta neki, hogy adja ki történetét.

 

3. Felicity Nightingale

3

Fred West második feleségével

A stoppolás veszélyes üzem, hiszen az ember sosem tudhatja, kivel hozza össze a sors. Felicity Nightingale például Fred West kisbuszában kötött ki.

1980-at írtunk és Felicity rendszeresen autóstoppal utazott weymouthi otthona és a welszi falucska között, ahol nyári munkát vállalt. A borús délutánon egy benzinkútnál tette ki egy barátságos kamionos az M5-ös autópálya mellett. Felicity tovább stoppolt, mikor egy férfi megállt mellette, és felajánlotta, hogy elviszi.

A nőnek azonnal fura érzése támadt, ahogy a férfi arra kérte, hogy tegye hátra a hátizsákját, ahelyett, hogy elöl magánál tarthatta volna. Aztán a férfi hirtelen meggondolta magát, és bement teázni, ám ragaszkodott hozzá, hogy Felicity is vele tartson.

Mivel fiatal és naiv volt, vele ment, és végül a fuvart is elfogadta.

Vezetés közben West állította, hogy Nightingale nem ér haza sötétedés előtt, és meghívta, hogy szálljon meg náluk Tewkesburyben, amit ő udvariasan elhárított.

Később azt mondta, rossz felé tartanak, és Weymouth felé át kell mennie Tewkwsburyn. Mivel sokszor járt már arra, Felicity, tudta, hogy ez nem igaz. Ám West dühöngeni kezdett, ha ellentmondott, így a nő úgy vélte, jobb, ha nem szól.

Végül West bejelentette, hogy meg kell látogatnia egy barátját, aki a közelben lakott és az autópálya közepén kitette a nőt. Azt akarta, hogy menjen át a túloldalra, ahol majd visszafelé összeszedi, és elviszi a megfelelő úton.

Felicity tisztában volt vele, hogy csekély esélye van ott mást találni aki elvihetné, mégis örült, hogy végre kiszállhatott a kocsiból. Szerencsére azonban egy teherautó felvette és visszavitte a benzinkúthoz, ahonnan indult. 14 évvel később döbbent rá, kivel is utazott aznap délután.

 

4. Lisa McVey Noland

2

Bobby Joe Long, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti

1984-ben Tampa Bay lakóit nyolc hónapon át tartotta rettegésben Bobby Joe Long, aki legalább tíz nőt ölt meg, miután tucatnyi nemi erőszakot is elkövetett Florida szerte, mint az „apróhirdetéses erőszakoló”.

Utoljára Lisa McVey Nolandot szemelte ki, aki akkor 17 éves volt, és egy novemberi reggelen veszett nyoma, miközben kerékpárján hazafelé tartott a munkahelyéről.

Long megállt mellette, lerántotta a bicikliről, megkötözte és az autóba tuszkolta, majd egy lakásba vitte, ahol 26 órán keresztül módszeresen szexuális erőszakot követett el rajta.

Bizarr csavar a történetben, hogy előző éjjel Lisa megírta a búcsúlevelét. Azt tervezte, hogy hazaérve véget vet az életének, mivel egy családtagja évek óta molesztálta. Ám a gyötrelmes helyzetben felébredt benne az életösztön, és elhatározta, hogy küzdeni fog.

Sok dolog eszébe jutott, amelyeket bűnügyi műsorokban látott. Mikor Long lenyugodott, úgy beszélt vele, mint egy kislány, próbált kapcsolatot kialakítani kettejük közt. Igyekezett emberivé tenni magát, abban a reményben, hogy így csökken az esélye, hogy a férfi megöli. A dolog végül működött.

Mikor Long végzett, kitette Lisát a környékükön, ahelyett, hogy megölte volna, ahogy sok más nővel tette. Mindezek mellett Lisa megjegyezte, milyen volt az autó, a lakás, és még az elrablójáról is leírást tudott adni. Így végül a rendőrség elfogta Bobby Joe Longot.

 

5. Roger Sproston

1

William Bonin

Az 1980-as évek közepén Roger Sproston úgy döntött, autóstoppal beutazza az Egyesült Államokat. Végül egy fagylaltoskocsi sofőrje lett Los Angelesben, míg a kocsit el nem lopták.

Próbált stoppal bejutni a belvárosba, mikor megállt neki egy férfi egy piros Ford Pintoval. Felicity Nightingale-hez hasonlóan Sproston sem találta veszélyesnek a sofőrt, ám arra azonnal felfigyelt, hogy elképesztően rossz érzéseket támasztott benne. A Ford sofőrje William Bonin volt, az 1980-as években a dél-kaliforniai sztrádák mellett portyázó három sorozatgyilkos egyike.

Bár rossz érzése volt, Roger beszállt mellé. Útközben Bonin motyogni kezdett, majd végül Sproston megkérte, hogy álljon félre, és hagyja kiszállni. Bonin először félre is állt, ám utána előkapott egy zsinórt, Sproston nyaka köré csavarta és fojtogatni kezdte.

Szerencsére Roger a kötél alá tudott nyúlni, mielőtt Bonin megfeszíthette volna, majd sikerült megfordulnia, és ágyékon rúgni támadóját. Így ki tudott mászni a kocsiból az út mellé. Bonin villámgyorsan elhajtott.

Ezután Sproston leintett egy rendőrautót, és elmondta, mi történt. Megdöbbenve hallotta, hogy több embert is kerestek, aki az autópálya mentén vadászott a stopposokra. Leírást adott Boninról és az autójáról is. Tíz nappal később le is tartóztatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Orbán Viktor három generációnyi cukisággal jelentkezett be anyák napján
Édesanyja és legkisebb unokája is szerepel a megosztott fotón.

Link másolása

Édesanyjáról és legkisebb unokájáról, Zsigmondról tett közzé bejegyzést anyák napján Orbán Viktor miniszterelnök.

„Isten éltessen minden édesanyát!”

– tette hozzá.

A kormány legkisebb unokája egyébként az ő nevét is viseli, Zsigmond Viktornak anyakönyvezték.

Zsigmond Viktor Orbán hatodik unokája, második legidősebb lányának, Sárának a gyereke, és tavaly novemberben született.

Korábban Karácsony Gergely is köszöntötte már az anyákat: ő egy gyerekkori fotóval jelentkezett be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Felfalta a kacsákat az állatkerti medve, miközben a gyerekek végignézték a támadást
A Seattle-i Woodland Park Állatkertjének medvéje, Juniper elfogyasztott néhány kacsát a gyerekek szeme láttára.

Link másolása

A Seattle-i Woodland Park Állatkertjének medvéje egy állatkerti kirándulás során meglepte a gyerekeket – számolt be róla az UNILAD. Ugyanis az állat észrevette, hogy egy kacsacsalád úszkál a territoriumában, amire a medve vízbe ugrott, és a bámészkodó gyerekek szeme láttára széttépte a zsákmányát.

Az április 23-án megtörtént esetről videó is készült, amit egy anyuka vett fel, aki éppen lányával és annak barátaival ünnepelte a gyerek születésnapját. A medve, Juniper kiszúrta, hogy egy kacsa és több fiókája úszik a vízen, amire beleugrott a vízbe, és nekiesett a madaraknak, amiket a szülinapozó társaság előtt felfalt.

Az édesanya megosztotta az esetről készült videót a TikTokon, s megköszönte a medvének, hogy tönkretette a lánya születésnapját. Ugyanakkor az anyuka hozzátette, hogy a természet tette a dolgát, az eset szerencsére nem traumatizálta a gyerekeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Magyar Péternek öltözve készültek tüntetni a Tisza Párt szimpatizánsai Debrecenben
A Facebook-esemény leírásában arra kérték a résztvevőket, hogy a „Magyar Péter stylet” szorgalmazzák.

Link másolása

A Telex szúrta ki, hogy Magyar Péter pártjának vasárnapra, Debrecenbe meghirdetett gyűlésének szervezői a Facebook-esemény leírásában a „Magyar Péter stylet” szorgalmazzák,

felszólítva a résztvevőket, hogy fehér ingben, farmernadrágban és fehér sportcipőben érkezzenek majd.

A hangsúlyosan anyák napi tematikájú gyűlés leírását azonban azóta megváltoztatták a Facebookon, illetve Magyar Péter is hozzászólt a Telex cikke alatt, tisztázva, hogy nem lesz dress code a vasárnapi gyűlésen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Vitézy Dávid szomorú és megható poszttal jelentkezett anyák napján
Szép szavakkal emlékezett 2021-ben elhunyt édesanyjára.

Link másolása

„Anyák napja lehet egy alkalom a közös ünneplésre, de jelenthet egész mást, amikor már csak régi közös fotók nézegetésére ad apropót – nálam már így telik az elmúlt három évben” – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, független főpolgármesterjelölt.

Vitézy édesanyja Hankiss Ágnes szociológus, politikus, az NMHH Médiatanácsának tagjavolt, aki 71 évesen, 2 és fél éve halt meg, , és két cikluson keresztül EP-képviselő is volt a Fidesz színeiben.

A politikus emlékezését így folytatja:

„Boldog anyák napját kívánok az anyáknak és a gyerekeknek egyaránt, akár közös nevetéssel, akár emlékezéssel telik.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: