News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

4 millió beoltott felett éjféltől él a kijárási tilalom, 11-ig kocsmában is ülhetünk védettségi igazolvánnyal

Gulyás Gergely a kormányinfón arról is beszélt, hogy a 18 év alattiaknak nem kell védettségi igazolvány a megnyíló intézmények látogatásához.

Link másolása

hirdetés

A szerdai kormányülésen döntöttek a járványügyi lazítások további menetéről - jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megnyugtató, hogy Magyarországon kiemelkedő az oltások sebessége - mondta. Csökken a megbetegedések és a halálos áldozatok száma, ezért továbbra is mindenkit az oltásra buzdítanak.

Mint mondta, péntekre meglehet a 4 millió beoltott, ami a következőket jelenti:

- kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul

- az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni

hirdetés

- védettségi igazolvánnyal éttermekbe, szállodákba járhatunk, szintén 11 óráig, vendéglátóhelyek zárt tereiben is tartózkodhatunk

- állatkerteket, vadasparkokat, könyvtárakat is lehet látogatni védettségi igazolvánnyal

- kiskorúaknak nem kell védettségi igazolvány, felnőtt kísérettel járhatnak az eseményekre

- a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a velük tartózkodó kiskorúak az eseményeket arcmaszk viselése nélkül is látogathatják.

Magyarországon azért haladunk gyorsabban a nyitásban, mert magas az oltottak száma, de fontos, hogy mindenki tartsa be a szabályokat. Az oltások rendelkezésre állnak, minden regisztrált jó eséllyel egy héten belül megkapja az oltást, és hamar megkaphatjuk a védettségi igazolványt is.

A kormány vakcinatáblázata egyértelműen megmutatja, hogy minden magyarországi oltás biztonságos - tette hozzá Gulyás Gergely.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Enyhe tél jöhet – lefeleződött a gáz ára és tovább esik
A gázárplafonnal kapcsolatos aggodalmak viszont a héten tovább erősödtek.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. október 07.


Link másolása

hirdetés

A gáz ára tavaly októberben kezdett jelentősen emelkedni, amikor az Északi Áramlat 2 vezeték engedélyeztetésével kapcsolatos feszültségek miatt Oroszország csökkentette a gázszállítást. A mostani szint még a tavalyi megnövekedett átlagárhoz képest is nagyjából kétszerese.

Péntek délelőtt, miután több előrejelzés szerint enyhébb tél jöhet Európában, és az európai gáztárolók is megfelelő töltöttségi szinten vannak, tovább csökkent a gáz ára.

Mostanra kijelenthető, hogy a gáz ára feleződött az augusztusi 342 eurós szinthez képest.

A gázárplafonnal kapcsolatos aggodalmak viszont a héten tovább erősödtek. Az Európai Bizottság döntéshozói számos bírálatot kaptak a az ársapka bevezetése miatt, hiszen az olcsóbb gáz megnövekedett fogyasztást is jelenthetne. A bizottság szerint az intézkedés addig lenne hatályban, amíg az EU ki nem dolgoz egy új gázpiaci indexet.

Az idei télre a gáztárolók töltöttségét figyelembe véve várhatóan nem lesz probléma. De ha az ársapka miatt megnő a fogyasztás, akkor a jövő tavasszal kezdődő betárolási időszakban, majd később a téli szezonban még nehezebb helyzetbe hozhatja magát a kontinens.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Élőlánccal várták, de nem jelent meg a tankerület képviselője a Szent László Gimnáziumnál
A tankerület jelezte: nincs még meg a határozat, így ma nem fogják kézbesíteni az egyik tanár felmondólevelét.
Címlapkép: SZMO - szmo.hu
2022. október 07.


Link másolása

hirdetés

Élőláncot alakítottak néhány szülő péntek reggel a kőbányai Szent László Gimnázium főbejárata előtt, hogy megvédjék az egyik érettségiztető osztályfőnököt. Csütörtökön ugyanis arról kaptak hírt, hogy a Kelet-Pesti Tankerület munkatársai ezen a napon fogják felkeresni az érintett pedagógust, hogy átadják neki az azonnali felmondását tartalmazó levelet.

A főbejárat fölött a szülők kifeszítettek egy molinót is amelyen az állt:

„Eláruljátok a tanárainkat? Mindig van választás.”

Az élőlánc nyolc óra körül állt fel az épület főbejárata előtt. Az elhaladó autósok közül többen dudálással fejezeték ki a szolidaritásukat.

A helyszínen tudósító kollégánk szerint délelőtt fél 10 körül két tanár jött ki az iskolából, akik elmondták:

a tankerületből jelezték, hogy még nincs meg a határozat, ezért ma biztosan nem fogják kézbesíteni a felmondólevelet.

A pedagógusok nyilatkozni nem szerettek volna, mint mondták: visszamennek megtartani az óráikat.

hirdetés

A diákönkormányzat október 14-ére szervez egy tüntetést, a tervek szerint a Belügyminisztérium épületéhez vonulnak majd.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, tömegével küldik ki a figyelmeztetéseket a tankerületek azoknak a tanároknak, akik részt vettek a szerdai polgári engedetlenségi akcióban.

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai péntek reggel több száz tüntetővel kiegészülve személyesen keresték fel a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjét, hogy személyesen vegyék át tőle a nekik címzett leveleket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Helyreállt a rend: így viszik el a felhalmozódott szemetet a kukások Budapesten
Az összes budapesti telephelyről elindultak a kukásautók péntek hajnalban. Az FKF azt is közölte, hogyan szállítják el az elmúlt napok alatt összegyűlt hulladékot.

Link másolása

hirdetés

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) kukásautói pénteken a megszokott rend szerint minden telephelyről kivonultak, hogy begyűjtsék a hulladékot Budapesten - írta a társaság péntek reggeli közleményében.

Ezt a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke is megerősítette lapunknak.

„Tegnapelőtt megérkeztek a gépjárművekhez az alkatrészek, csütörtökön pedig az autókat két műszakban készítették fel a munkára. Van, még amit nem sikerült megjavítani, de tudtommal végül ma minden járat ki tudott vonulni”

- mondta Király András kérdésünkre.

A kukásautók péntek hajnali indulásáról még egy videót is közzétettek a YouTube-on.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedden reggel az Ecseri úti telephelyen sztrájkkal fenyegetőztek a dolgozók, ezt követően pedig több telephelyről sem indultak el reggel a kukásautók.

hirdetés

Csütörtök este aztán megszültetett a megállapodás, amit a Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke írt alá. Ennek részeként

a dolgozók rendkívüli, fejenként 200 ezer forintos rezsitámogatást, illetve decemberben 120 ezer forintos karácsonyi jutalmat kapnak.

Ők cserébe vállalták, hogy szeptember 7-én a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és az elmúlt napokban felhalmozott lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

Az FKF pénteki közleményében arra kérte az elmúlt napok munkabeszüntetésében érintett területek lakóit, hogy

azt a hulladékmennyiséget, ami az ürítés elmaradása miatt a tartályokban már nem fér el lezárt zsákban helyezzék ki a megszokott gyűjtési napon a hulladékgyűjtő tartályokkal együtt reggel 5 óráig az ingatlan elé.

A szelektíven gyűjtött papírt, valamint vegyes csomagolási hulladékot külön-külön, lehetőleg átlátszó, a kommunális hulladékot pedig bármilyen egyéb színű zsákba kérik gyűjteni. A társasházak esetén a zsákokat a hulladékgyűjtőket tároló helyiségben a megtelt tartályok mellé kell kihelyezni.

Az ehhez szükséges zsákokat az FKF korlátozott mennyiségben díjmentesen biztosítja,

ezek Budapesti Közművek személyes ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban vehetők át.

A VI. kerületben és Dunabogdányban a napokban lett volna lomtalanítás, ezeket azonban most elhalasztották. Az új időpontokról hamarosan tájékoztatják majd a lakosokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Egy hét alatt 500 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az ukránok, több száz holttestet találtak
Az északkelet-harkivi régióban 534 civil, köztük 19 gyermek holtteste került elő az orosz csapatok távozása után.

Link másolása

hirdetés

Ukrajna sikerei még mindig töretlenek: a déli Herszon régióban sikerült újabb győzelmeket elérniük, melyek egyre ingatagabbá teszik a Kreml azon állítását, miszerint Ukrajna 20 százalékát annektálták - írja a Guardian.

„Október eleje óta csak Herszon megyében több mint 500 négyzetkilométer szabadult fel az orosz megszállás alól”

- jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök késő esti beszédében.

A visszafoglalt területeken több tucat olyan város és falu található, melyek hónapok óta orosz megszállás alatt álttak – erről már Natalia Gumeniuk, a hadsereg déli parancsnokságának szóvivője beszélt.

A háború előtti mintegy egymillió lakosú Herszon régió területének nagy részét a február 24-i inváziót követően a moszkvai csapatok korán és könnyedén elfogták. A területek visszafoglalásával az orosz erők által elkövetett borzalmakra is fény derült.

Az északkelet-harkivi régióban, ahol az ukrán erők nagy területet szereztek vissza szeptemberben, 534 civil, köztük 19 gyermek holttestét találták meg az orosz csapatok távozása után

- közölte Szerhij Bolvinov, az Állami Rendőrség harkiv megyei nyomozói osztályának vezetője. Ebbe a számba beletartoznak az Izjum mellett feltárt tömegsírban talált holttestek is.

hirdetés

A Reuters értesülései szerint összesen 447 holttestet találtak Izjumban. A nyomozók arra is bizonyítékot találtak, hogy 22 helyszínt „kínzószobának” használtak. Oroszország még nem reagált az állításokra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: