News here
hirdetés

HÍREK

37 napig éhségsztrájkolt egy férfi a brit Parlament előtt, de a kormánytagok figyelemre se méltatták

Nem számított rá, hogy a miniszterek hagynák őt meghalni. Követelése végül részben teljesülhet egy zöldpárti politikus kezdeményezésének köszönhetően.

Link másolása

hirdetés

"Egy éhségsztrájkot folytató nagybácsi vagyok, akit megrémiszt a klímaváltozással szembeni cselekvés hiánya" - egy ilyen feliratú táblával éhségsztrájkolt több mint öt hétig egy férfi a brit parlament épülete előtt, de hiába, a kormánytagok figyelemre se méltatták.

Angus Rose az akciója kezdetén kijelentette, addig nem fog enni, amíg a brit energiaügyi miniszter, Greg Hands fel nem kéri a kormány tudományos főtanácsadóját, Sir Patrick Vallance-et arra, hogy a politikusoknak és videós közvetítésen keresztül a lakosságnak is tartsa meg azt a klímaváltozásról szóló tájékoztatót, amit Boris Johnson miniszterelnöknek is előadott a tavaly novemberi COP26 klímacsúcs előtt. Hiába ment ki mindennap a Parlament elé 37 napig, a miniszterek fittyet hánytak rá - erre pedig egyáltalán nem számított.

"Mielőtt belekezdtem az éhségsztrájkba, azt gondoltam, nem fogják hagyni, hogy meghaljak"

- mondta a Guardiannek.

Az akció során 17 kilót fogyott, az utolsó napokban már állni se tudott, annyira legyengült, de már a gondolkodás is nehezen ment neki, és a memóriájával is problémák voltak. Több egészségügyi szakértő is azt mondta neki, hogy akik éhezés miatt a testtömegük több mint 16 százalékát elveszítik rövid időn belül, azoknak az egészségi állapota gyorsan romlani kezd, így ő is nagyon nagy kockázatot vállalt az éhségsztrájkjával. Sokan próbálták rávenni arra, hogy hagyja ezt abba, de volt olyan támogató barátja is, aki arra is felkészült, hogy kerekesszékkel kórházba tudja vinni Rose-t, ha összeesik a Parlament előtt.

A férfi végül azért hagyta abba az éhségsztrájkot, mert Caroline Lucas zöldpárti politikus tájékoztatót szervezett a klímaváltozásról a képviselőknek.

Bár Rose nem ezért kampányolt, de azt mondta, ezzel is megelégszik, hiszen az volt a célja, hogy egy ilyen jellegű tájékoztatóra sor kerüljön. Azt állítja, ha nem lenne ez a kezdeményezés, akkor addig kitartott volna, amíg az energiaügyi miniszter nem teljesíti a kérését. Kormányzati források azt mondták a Guardiannek, hogy

hirdetés
a miniszterek azért nem engedtek Rose követelésének, mert úgy gondolják, hogy azzal másokat is hasonlóan kockázatos lépésekre ösztönözhettek volna.

Egyébként a férfi nem egyedül sztrájkolt előtt, egy 40 fős csapat is támogatta célja elérésében. Ők nem éheztették magukat, de a sajtóban és politikusoknál is lobbiztak, és tudósoktól gyűjtöttek támogató leveleket, többen pedig a parlament épülete előtt tüntettek Rose-zal.

"Az emberek egyre kétségbeesettebb módszerekhez nyúlnak, mert a kormány politikája és intézkedései nem állnak összhangban az élhető bolygó fenntartásával. Ez az ország is afelé a világ felé sodródik, amely 2,5-3 fokkal melegebb lesz. Szóval igen, ezek kétségbeesett próbálkozások [az éhségsztrájk - a szerk.], de ezek összhangban vannak a kockázatokkal"

- véli a klímaaktivista.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán: Minden területen béremelésre készülünk
Attól függően, hogy „ebben a háborús gazdasági válság időszakban hogyan teljesít majd a magyar gazdaság”.

Link másolása

hirdetés

Az azonnali kérdések órájában Orbán Viktort kérdezik a képviselők a parlamentben. Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a Fidesz április 3-án felszállt a Holdra, de úgy tűnik, azóta sem szálltak le onnan.

Az MSZP-s képviselő szerint ugyanis nem veszik észre, hogy kórházak álltak le ideiglenesen, osztályokat zártak be ideiglenesen, leszerelési hullám van a rendőröknél, és nincs elég egészségügyi dolgozó sem.

A miniszterelnök válaszában elmondta, hogy a pedagógusok biztosan fognak kapni 10-10-10 százalékos béremelést a következő három évben. Hogy ezen felül tudnak-e bért emelni a területen, az a gazdaság teljesítményétől függ.

Elmondta, hogy jelentősen emelték az ápolók fizetését is, akiknek persze jobb lett volna többet adni. Az orvosoknak pedig a valaha volt legnagyobb emelést adták az elmúlt másfél évben – tette hozzá. A rendőrökről elmondta, hogy hathavi fegyverpénzt kaptak, a rendőrséget pedig Pintér Sándor építette újjá, miután azt a Gyurcsány-kormány leépítette - fogalmazott.

A második viszontválaszban a miniszterelnök azt mondta, „minden területen” béremelésre készülnek, attól függően, hogy „ebben a háborús gazdasági válság időszakban hogyan teljesít majd a magyar gazdaság”.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Jakab Péter a fizetéséről kérdezte Orbánt, a miniszterelnök szerint ő „kivárta a sorát”
Orbán szerint ő csak elfogadta az Országgyűlés döntését.

Link másolása

hirdetés

A Jobbikos Jakab Péter tett fel azonnali kérdést a parlamentben hétfőn Orbán Viktornak. Jakab többek között szóvá tette, hogy Orbán Viktor fizetését a közelmúltban kétszeresére emelte az országgyűlés, míg szerinte „a magyar emberek jól dolgoznak, mégsem kapják meg a megfelelő bért”.

„A miniszterelnök fizetését a parlament a határozza meg, én pedig elfogadom a parlament döntését. Megtiszteltetésnek tartom, hogy ezt a munkát végezhetem, és elfogadtam és jónak tartom, hogy az Önök fizetését előbb rendezték”

- válaszolta Orbán. A kormányfő szerint az elmúlt 12 éves munkájuk eredménye, hogy a magyar átlagbér kétszeresére, a minimálbér pedig háromszorosára nőtt. „Kivártam a soromat” a fizetésemelésért, mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök válaszát Jakab Péter nem fogadta el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Meghalt Kőváry Péter, a NEO egykori frontembere
A zenész ötven éves volt.

Link másolása

hirdetés

Hosszan tartó súlyos betegség következtében meghalt Kőváry Péter zenész. A hírt a testvére, a szintén zenész Kőváry Zoltán jelentette be a Facebook-oldalán. Kőváry Péter ötven éves volt.

A Telex összesítése szerint Kőváry a Rag Doll zenekarban kezdte testvérével,

a legtöbben azonban a Neo frontembereként ismerték, amelyhez 2003-ban csatlakozott.

Később megalapította a Peter Kovary & the Royal Rebels rockzenekart, és játszott a Stoned nevű Rolling Stones-tribute zenekarban is, de DJ-producerként is aktív volt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán: A Mi Hazánk egy oltásellenes párt
Először vitázott a parlamentben Orbán és Toroczkai.

Link másolása

hirdetés

Toroczkai László az azonnali kérdések órájában arról beszélt az Országgyűlésben, hogy örülnek a főispánok és a vármegyék visszahozásának, de hiányolják, hogy „a történelmi magyar alkotmányról” nincs szó.

Elmondta, hogy támogatják a különadókat is, de szerinte a techcégeknek és a kaszinóknak is meg kellene adóztatni, és abból béremelést finanszírozni.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: „Kevés olyan ember van, akivel még nem vitatkoztam a parlamentben. Keresem a hangom, meglátjuk még, hogyan lesz.”

Hozzátette: „Önök ellenzékben vannak, amit mi tiszteletben tartunk. Egy esetben nem tudjuk majd tiszteletben tartani, akkor, ha úgy végzik, ahogy az elődpártjuk végezte, és beszaladnak Gyurcsány Ferenc hóna alá, szabad demokratikus levegőt szippantani.”

A „történelmi alkotmányról” elmondta, hogy az benne van a mostani alkotmányban is.

Újabb felszólalásában a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, hogy szerinte az oltáskampány megbukott, és „valódi szakemberekből” kellene felállítani egy csoportot.

hirdetés

A miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy a Mi Hazánk egy oltásellenes párt, a kormány azonban továbbra is oltáspárti.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: