HÍREK
A Rovatból

24.hu: Vádalkut kötött az ügyészség Schadl György bizalmasával

A lap információi szerint a nő Excel-táblázatokban dokumentált minden pénzmozgást, 90 oldalnyi tanúvallomást tett.

Link másolása

Újabb fordulat történt a Schadl György-Völner Pál-ügyben: az ügyészség vádalkut kötött a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének egyik bizalmasával - értesült a 24.hu.

A lap által megismert vádirat szerint

Schadl egyebek mellett a pénzmozgások, köztük a kenőpénz kifizetések dokumentálásával bízta meg a nőt, aki Házipénztár és EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatokban vezette ezeket.

Információik szerint a nő hivatalosan végrehajtó-jelölt volt, ám valójában pénzügyesként dolgozott. A vádirat szerint ő volt az egyik olyan bizalmi ember, aki teljes mértékben tisztában volt azzal, hogy Schadl György legális bevételei mellett rendszeresen jut törvénytelen, korrupciós cselekményekből származó pénzekhez, illetve maga is fizet hivatalos személyeknek nagyobb összegű kenőpénzt.

A másik bizalmi ember egy szintén végrehajtó-jelöltként dolgozó, de a valóságban Schadl sofőrjeként és személyi asszisztenseként működő munkatárs volt, akinek szintén jogosultsága volt a készpénz kezeléséhez. A vád szerint Schadl mellett ő vitte el a megadott helyre a törvénytelen pénzeket.

A vádiratban az áll, hogy a két bizalmi ember azzal is tisztában volt, hogy Schadl korrupciós kapcsolatban áll Völner Pállal, akinek rendszeresen adott át több millió forint készpénzt a végrehajtók elnöke. Sőt, ők rendszeresen vettek át személyesen készpénzt azoktól az önálló bírósági végrehajtóktól, akiket Schadl közbenjárására neveztek ki.

A 24.hu azt írja, hogy

a pénzmozgásokat dokumentáló bizalmas összesen 90 oldalnyi tanúvallomást tett több részletben.

Mivel a büntetőeljárásról szóló törvényben rögzített megállapodásra jutott a vádhatósággal, nem vádlottként, hanem tanúként szerepel majd az eljárásban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Nem lehet OTP-s bankkártyákkal fizetni és pénzt felvenni – technikai hiba lett a karbantartásból
Éjjel tervezett leállás volt a rendszerben, de a munkákat reggelre sem sikerült befejezni, sokan panaszkodnak.

Link másolása

Nem működik az OTP fizetési rendszere csütörtök reggel.

A bank szerda este figyelmeztetett, hogy „fejlesztési okokból 2023. január 26-án hajnali 1 és várhatóan hajnali 5 óra között nem, vagy csak részlegesen lesz elérhető az OTP Bank kártyás fizetési rendszere”.

Többen jelezték ugyanakkor, hogy csütörtök reggel sem tudtak kártyával fizetni vagy készpénzt felvenni az automatából.

Az OTP honlapján fél 9-kor is a következő hibaüzenet várta a látogatókat:

„Jelenleg technikai hiba okoz nehézséget a bankkártyás műveletek és a készpénzfelvételek során. Szakembereink nagy erőkkel dolgoznak a hiba mielőbbi javításán. Elnézést kérünk az okozott kellemetlenségért”.

A bank Facebook-oldalán többségben vannak azok a kommentek, amelyek sikertelen tranzakcióról számolnak be. Ugyanakkor 7 és 8 óra körül is voltak olyanok, akik akadálytalanul tudtak készpénzt felvenni vagy fizetni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
„Betegszabadságát tölti” az uniós pénzből épített vendégházában Pétervására fideszes polgármestere
Nem ez az első nagyobb szabású beruházás, amit a város első embere vagy családja birtokol.

Link másolása

50 millió forint uniós támogatásból épített falusi vendégházat Pétervására fideszes polgármestere. Ez a sokadik olyan turisztikai beruházás a Heves megyei környéken, amire ő, vagy családtagjai nyertek uniós és költségvetési támogatást – írja az RTL.hu.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ottjártakor hamar kiderült, hogy kié a kéttornyos, öt szobával rendelkező épület.

Eged István polgármester Hadházy kamerája előtt nem is tagadta, hogy az övé a ház.

Hogy miért tartózkodott az épületben, arra különböző magyarázatot adott. Először azt mondta a képviselőnek, hogy takarítja azt, ám amikor szembesítették vele, hogy munkaidő van, azt mondta, a betegszabadságát tölti.

A városban van még két nagyobb szálláshely, ami a polgármesterhez vagy a családjához köthető, de egy halastó is a birtokukban van.

Pétervására polgármestere

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Az arcunkba hazudnak” – a szülők szerint nem mondott igazat a tankerület, rendszeresen veszélyes körülmények között tartottak órákat a Jaschik Álmos Művészeti Gimnáziumban
A Belső Pesti Tankerület korábban azt állította, hogy az érintett emelet tavaly december eleje óta le volt zárva és a diákok nem tanultak veszélyes körülmények között.

Link másolása

Hazudott a tankerület – ezt állítják az RTL híradójának nyilatkozó szülők. Szerintük rendszeresen voltak órák a rossz állapotban lévő emeleten a Jaschik Álmos Művészeti Gimnáziumban.

A harmadik szinten a mennyezet is leomlott a múlt héten, beázás miatt.

A Belső Pesti Tankerület korábban azt állította, hogy az érintett emelet tavaly december eleje óta le volt zárva és a diákok nem tanultak veszélyes körülmények között.

Mi is megírtuk korábban, hogy döbbenetes képet osztott meg a Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A fotó az látható, hogy az iskola harmadik emeleti folyosóján beázott és részben leszakadt a plafon a sok eső miatt.

A XVI. kerületi szülői közösség az oktatásért Facebook-csoportban is megosztott néhány képet az intézményről. Ezek közül az egyik fotón látható, hogy a folyosó érintett részeit székekkel „kordonozták el”. Az egyik székre egy figyelmeztető feliratot is kihelyeztek:

„A 3. emeleti folyosón ne álljunk a plafonon lévő beázások alá! A tócsákra vigyázzunk! A folyosón a lehető legkevesebb ideig tartózkodjunk!”

A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum nemrég már szerepelt a hírekben. Ahogy arról mi is beszámoltunk: innen rúgtak ki ugyanis egy nyugdíjasként, részmunkaidőben dolgozó matematika tanárt, mert részt vett a polgári engedetlenségi akciókban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Mindenképpen rászánnánk erre ötszázezer-egymillió forintot” – Schadl György nyaralója átalakítását is meg akarta gyorsítani
A végrehajtói kar elnöke nem sajnálta a pénzt a hatóságok „ösztönzésére” akkor sem, amikor házának ráépítéséről volt szó.

Link másolása

Hétfő óta újabb és újabb hangfelvételeket szivárogtat ki a Blikk a Schadl-Völner-féle korrupciós ügyben. Ezekből kiderült többek között, hogy a korrupciós és vagyon elleni bűncselekményekkel vádolt Schadl György beszélni szeretett volna Varga Judit igazságügy-miniszterrel, rendeletet szeretett volna „összepakoltatni”, és mind ő, mind Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára belengette, hogy tudnának olyat mondani, ami miatt magas rangú politikusok kerülhetnének bajba.

A csütörtökön nyilvánosságra került részletek alapján kiderül, hogy Schadl, a végrehajtói kar elnöke nyaralót vett magának és feleségének, és alaposan átalakították azt – írja a Blikk.

A felújítás lassan haladt, Schadl György pedig aggodalmát fejezte ki a kivitelezőnek (L. néven szerepel) az elszálló költségek miatt.

Schadl: „Arra lennék kíváncsi, hogy nagyjából hol lesz a vég. Mondom, 89-nél járunk most.”

L.: „Hát, figyelj, úgy gondolom, hogy amit először beszéltünk, annyi biztosan rá fog menni.”

Schadl: „Én értem. Először 80-100 millióról volt szó.”

L.: „Én mindig is 120-at mondtam.”

Schadl: „A télikerttel együtt.”

Egy P. B.-ként szereplő illető jelezte, hogy a túlépítéssel gondok lehetnek, lehet, hogy amiatt nem engedélyezik majd az épületet használatba venni.

X.: „Küldtem egy e-mailt. P. azt válaszolta, hogy nem engedi a bővítést, még a kerti tárolót sem, mert túlépítésnek számít szerinte.”

[...]

L.: „Az a baja, hogy a teraszt gyakorlatilag a ház tartja. Nem négy lábon áll, hanem kettőn… Ez nem önálló pergola, hanem egy terasztető. Ez az épülethez tartozik. Nekünk építményt kell csinálni.”

Schadl.: „Kijönnek, négy lábon lévő valami kis sz.r fogja tartani a teraszt. Az kerüljön fel a térképre. Aztán hogy azt később beépítem vagy nem, az az én dolgom.”

Hogy P. B. hozzáállása megváltozzon, a végrehajtói kar elnöke – ahogy egy barátjának (X.) jelezte – mindent hajlandó volt bevetni.

Schadl: „Helló. Elvben holnap háromnegyed kettőre jön ki ez a B. bácsi, tudod, melyik B. bácsi... Szerinted mennyit vigyek magammal úgy, hogy ebédre elég legyen, mert az egy drágább étterem.”

X.: „Hát, mit tudom én, három-négy körül biztosan megállunk. Nem?”

Schadl: „Akkor viszek öt kilót.”

„B. bácsi” azonban lemondta a megbeszélt időpontot. L. erről értesítette Schadlt.

L.: „Most megyek a fiúkhoz. Megjött a B.”

Schadl: „Ne idegesíts már! Akkor menj oda légy szíves! Figyelj csak, úgy tárgyalj vele, mintha a nevemben tennéd, és azonnal 5 kilót ajánljál fel azzal, hogy ezt szeretnénk, és ebbe az irányba terelgesd, jó?... Mindenképpen rászánnánk erre ötszázezer-egymillió forintot.”

L.: „Ötössel kezdek.”

Schadl végül megkapta a használatba vételi engedélyt, de gondok is felmerültek, mert P. B.-t kirúgták a munkahelyéről, ráadásul vádlott lett a büntetőeljárásban.

P.: „Itt én voltam az áldozat a történetben. Nem beszélve arról, hogy itt osztályvezetői szinten hangzott el utasítás rá, hogy mindenképpen ki kell adni... Az a furcsa, hogy teljes egészében az ügyintéző viszi el a balhét, és azért egy osztályvezetőnek – én úgy gondolom – valamilyen szinten felelősséget kellene vállalnia... Mégis csak az ő aláírásával megy ki minden...”

A vád szerint Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott a politikusnak – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot –, hogy az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználja az elnök érdekeiért. Az ügyészség Schadlra 10 év, míg Völnerre 8 év börtönbüntetést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint megfizetését indítványozza.

Az ügyben nem szólalt még meg Varga Judit igazságügyi miniszter, akit pedig többször is említettek a felvételekben, Völner Pál például nagyon megsértődött, amikor kiderült, hogy a tárcavezető teljesen áttolja rá a felelősséget a Pegasus-féle lehallgatási ügyben. Ugyanakkor Instagram-oldala szerint Vargának szerdán a reptéren „belefért” egy vidáman elfogyasztott sör is.

Link másolása
KÖVESS MINKET: