HÍREK
A Rovatból

1 év alatt 3 vezetője is volt az Élelmiszermentő Központnak, de még nincs együttműködésük a külföldi üzletláncokkal

Pedig ennek az állami cégnek kéne tőlük összegyűjtenie a 48 óra múlva lejáró termékeket. A kereskedelmi láncok már nyáron leadták a terveiket, de ezekre semmilyen reakció nem érkezett a központtól.

Link másolása

Mi is írtunk róla, hogy az állam megalapította az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-t. Ez a cég az élelmiszer-pocsékolásnak vetne véget azzal, hogy februártól összegyűjti a boltokból a 48 óra múlva lejáró termékeket. A vállalatot 3 millió forintos tőkével hozták létre, tulajdonosa az állam és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelete alatt működik.

A 24.hu-nak több iparági szereplő is megerősítette, hogy

egyelőre semmilyen együttműködés nincsen az ÉMK és a kiskereskedelmi láncok között.

Ugyanakkor az állami cégnek az alapítása óta három ügyvezetője is volt. Bár az üzletláncok - a törvényi előírásnak megfelelően - nyáron leadták az élelmiszermentési terveiket, de az információk alapján semmilyen visszajelzést nem kaptak eddig. A lapnak azt mondták, hogy az állam jelenleg nem áldoz erre a célra.

A lap megkeresésésre

több kiskereskedelmi üzletlánc is azt jelezte, hogy évek óta végeznek élelmiszermentést.

Az Auchan például azt közölte, hogy már évek óta felajánlják az áruházakban megmaradt, de fogyasztásra alkalmas pékárukat, zöldségeket, gyümölcsöket civil szervezeteken keresztül nélkülözők számára.

A Lidl azt írta, hogy már a törvényi szabályozás előtt bevezették, hogy a megmaradó, de emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket a karitatív partnerszervezeteinek felajánlják. Az emberi fogyasztásra nem alkalmas élelmiszert takarmányozási célra adományozzák vagy biogázüzemben hasznosítják.

A Spar a Munch online platformmal közösen tesz lépéseket az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében.

A Tesco azt válaszolta, hogy a törvény hatálya alá eső termékeket eladományozzák. Jelenleg 198 áruházból több mint 160-ból zajlik napi élelmiszermentés. Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen dolgoznak további áruházak bekapcsolásán a rendszerbe.

Több áruházlánc is együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, akik elsősorban friss termékeket, például pékárut, zöldséget, gyümölcsöt juttat a rászorulóknak.

Évente 8 millió kilogramm élelmiszert mentenek így meg, ami mintegy 250 ezer rászorulóhoz jut el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter: T. István is kap majd egy levelet a NAV-tól, és ha neki mondjuk 15 éve volt egy Opel Kadettja és 120 ezer Ft diákhitele, le kell majd írnia, hogyan lett ebből 500 milliárd
A politikus a hajdúböszörményi országjáráson elmondta, hogy a legfontosabb az, hogy legyen egy függetlenül működő igazságszolgáltatás, és azt tervezi, hogy lesz egy vagyonosodási vizsgálat, és minden politikus fog kapni egy hosszú levelet a NAV-tól.

Link másolása

Az elmúlt hónapokban a figyelem középpontjába került politikus folytatta az országjárását - ezúttal Hajdúböszörményben járt.

A TISZA Párt prominens képviselője sok mindenről beszélt: a nyugdíjakról, a devizahitelekről, a propagandáról és arról, hogy a következő időszakban kemény harc előtt állnak.

Magyar Péter szerint szóban és írásban fenyegetik az embereket, hogy ne merjenek kimenni az ő rendezvényeire.

Varga Judit exférje azt is elmondta, hogy beszéljenek egymással, mondják el azt mindenkinek, hogy van remény.

"Ha segítenek, ha elegen leszünk, akkor ígérem, hogy együtt meg fogjuk tudni csinálni!"

- mondta Magyar Péter keddi beszédében.

A politikus elmondta, hogy a legfontosabb az, hogy legyen egy függetlenül működő igazságszolgáltatás, és azt tervezi, hogy lesz egy vagyonosodási vizsgálat, és minden politikus fog kapni egy hosszú levelet a NAV-tól.

"T. István is kap majd egy levelet a NAV-tól, és ha neki mondjuk 15 éve volt egy Opel Kadettja és 120 ezer Ft diákhitele, le kell majd írnia, hogyan lett ebből 500 milliárd"

- tette hozzá Magyar. Ha ez nem sikerül, akkor kap még egy levelet, hogy fizessen be 3-400 milliárd forint adóhiányt, és ha ezt nem teszi meg, akkor jönnek a végrehajtók.

A teljes beszédet itt lehet visszanézni!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Hszi Csin-ping több száz fős delegációval érkezhet, autója pedig egy rakétatámadást is kibír
Állítólag több száz fős delegáció, magas rangú tisztviselők sora és egy különleges őrezred kíséri majd a Budapestre érkező kínai elnököt. Hszi Csin-ping autója is híres, a limuzint sokszor a kínai Rolls-Royce-ként emlegetik.

Link másolása

Több száz fős delegációval érkezhet Budapestre a kínai elnök szerdán, ezzel párhuzamosan pedig a legmagasabb biztonsági protokoll lép életbe a magyar fél részéről is – írja a Világgazdaság. A lap úgy tudja:

Olyan védelem kíséri – Magyarországra is – a kínai elnököt, amilyenben legutóbb Ferenc pápának volt része.

Nem megerősített források szerint a kínai delegáció több száz főből áll majd, a tagjai között ott lesz Vang Ji külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Vang Ventao kereskedelmi miniszter, Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságnak elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója. Várható, hogy Hszi Csin-pinget felesége, Peng Li-jüan is elkíséri, akár csak Párizsba.

Hszi Csin-ping testőreiről kevés információ lelhető fel. Ezek alapján az viszont megállapítható, hogy a kínai elnök biztonságát a legendás és egyben hírhedt központi őrezred garantálja. Erről a kínai szervezetről azt kell tudni, hogy még 1950-es években jött létre a magas rangú kínai pártvezetők védelmére, beleértve a minisztereket és az államtanács tagjait, valamint az ő családtagjaikat.

De nem csak a kínai elnöki testőrség különleges, hanem a rá vigyázó autó is.

Hszi Csin-ping egy Hongqi N701 limuzint használ – igaz, a külföldi utak során előfordul, hogy az eggyel kisebb N501-et veszik igénybe. Az N701 6 métert meghaladó hosszúsággal rendelkezik, súlya legalább 3,1 tonna és állítólag rakétatámadás vagy vegyi fegyver ellen is védi az utasát. A járműből mindössze 50 darab készült, részletes leírása pedig titkos.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Hibát találtak a matekérettségi egyik feladatában, nem tudni, mi lesz a következmény
A rendelés helyett a krémes szó szerepelt a 17-es feladatban.

Link másolása

A matematikaérettségi egyik feladatában elírtak egy szót - szúrta ki a Redditen valaki.

A 17-es feladat kérdésében a rendelés szó helyett a krémes szó szerepel, eléggé megzavarva a kérdést.

Az áll a feladatban, hogy a cukrászdában szerdánként akciós az isler, a zserbó és a krémes. Később egy mondatban a rendelés helyett a krémes szó szerepel.

A 24.hu az ügyben megkereste az Oktatási Hivatalt is, hogy terveznek-e bármilyen lépést az ügyben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártja közzétette fővárosi listáját – ezt is ő vezeti, van rajta kívül is ismerős név
Nagy az átfedés a Tisza Párt fővárosi és EP-listája között. Egyelőre nem tudni, melyik jelölt hova ülne be, ha bejutna.

Link másolása

A délután négyes határidő lejárta előtt nem sokkal közzétette fővárosi listáját a Tisza Párt – szúrta ki a 444.

A listán szereplő 12 név a következő:

Íme az azon szereplő tizenkét név:

  1. Magyar Péter
  2. Dr. Ordas Eszter
  3. Porcher Áron Somerville
  4. Böröck-Gémes Szilvia
  5. Barna Judit Annamária
  6. Bovier György
  7. Dr. Kulja András
  8. Dr. Gerzsenyi Gabriella
  9. Dr. Kollár Kinga
  10. Bujdosó Andrea Anna
  11. Molnár Dániel
  12. Orbán Árpád István.

Ezt a listát is a pártot gründoló Magyar Péter vezeti, ám ahogy az Európai Parlamentbe sem kíván kiutazni (bár annak a listának az első helyén is ő áll), valószínű, hogy a fővárosi közgyűlés tagja sem akar majd lenni.

A listán szerepel többek között dr. Kulja András, dr. Gerzsenyi Gabriella, dr. Kollár Kinga és Bujdosó Andrea Anna neve is, akik mind szerepelnek a párt európai listáján is – igaz közülük utóbbi kettő szinte biztosan nem befutó helyen.

Az elmúlt napok híreiből ismerős lehet még Barna Judit neve is. Ő volt az, aki többek között nárcisztikus idiótának és baromnak nevezte Magyar Pétert annak közéleti feltűnésekor, ennek ellenére egy hónappal később mégis a budapesti X. kerület polgármester-jelöltje lett a Tisza színeiben.

Magyar Péter már korábban bejelentette, hogy bár mindenhol összegyűjtötték a megfelelő számú aláírást, sehol nem állítanak megyei listát az országban. Ennek első számú okaként azt jelölte meg, hogy a jelöltek ellenőrzésére nem volt elég idő, így a Fidesz és ellenzéki pártok „trójai falovai” kerülhettek közéjük.


Link másolása
KÖVESS MINKET: