ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Rovarhotel? Két egyszerű trükk, amivel gondoskodhatsz a méhekről ősszel is

Így készíts rovarhotelt egyszerűen, vagy méhlegelőt, akár virágcserépben is!


Tudtad, hogy a méhek is szorgosan készülnek az őszre? Azonban te is tehetsz azért, hogy segíts nekik túlélni a hideg hónapokat. A méhek védelme elengedhetetlen, hiszen a világszerte csökkenő méhpopulációk komoly problémát okoznak a beporzásban, ami pedig közvetlen hatással van az élelmiszerellátásunkra.

Mutatunk két egyszerű trükköt, ami által gondoskodhatsz a méhekről ősszel is.

Miért csökken a méhek száma?

A méhek számának csökkenése számos tényező összjátékának eredménye. Az egyik legnagyobb veszélyforrás a méhekre nézve a vegyi anyagok használata a mezőgazdaságban. A peszticidek és a növényvédő szerek használata nem csak a káros rovarokat célozza meg, hanem a méheket is. Az ilyen vegyi anyagok becsepegtetve a növényekre a méhekkel együtt a kaptákba is kerülnek, ami súlyos mérgezéseket okozhat.

Emellett az életterületek elvesztése is problémát okoz. Az erdőirtás és az építkezések miatt a méhek elvesztik természetes élőhelyeiket. A klímaváltozás hatására pedig az időjárási szélsőségek és a virágzás időzítése is megváltozik, ami a méhek életkörülményeit nehezíti.

A méhbetegségek, mint például a varroa atka, szintén az állományok csökkenéséhez vezetnek. A méhek immunrendszerét gyengítik, és elpusztíthatják a kolóniákat.

De mit tehetsz te a méhek védelméért?

Készíts rovarhotelt egyszerűen!

A méhek télire készleteket halmoznak fel és szükségük van egy meleg és száraz helyre, ahol áttelelhetnek. A rovarhotelek kiváló megoldások, hogy biztosítsd számukra a szükséges menedéket. Ezek egyszerűen elkészíthetők otthon is, és segítenek a méheknek túlélni a hideg időszakot.

A rovarhotel érdemes egy elöl nyitott és a többi oldalon zárt tárolóból készítened, de használhatsz egymásra rakott raklapokat is. A tároló anyaga lehet fa lécekből, deszkákból készült doboz, régi láda, raklap vagy akár virágcserép is. Azonban fontos, hogy a rovarhotel készítéséhez ne használjunk fémeket, mivel ezek jelentős hőingadozást okoznak, ami nem ideális a rovarok számára.

A kisebb méretű hotel belsejét feltöltheted vékony ágakkal vagy üreges szárakkal. Nagyobb rovarhotel készítése esetén több szintet és kisebb fakkokat is kialakíthatsz kis polcok és elválasztók beillesztésével.

A különböző fakkokba helyezz különböző anyagokat, így különféle rovarokat vonz majd a hotel.

Egyes részek búvóhelyként, míg mások táplálkozásra vagy szaporodásra lesznek alkalmasak számukra.

A „lakosztályok” berendezésére próbálj minél több természetes anyagot használni:

• fa szeletek, amikbe lyukak vannak fúrva

• lyukacsos tégla

• virágcserépdarabok

• kérges farönkdarabok

• fa gallyak, ágdarabok

• kérgek

• tobozok

• nádszálak

• növények üreges szárai (szalma, bambusz)

• fűkaszálék, széna

• dióhéj

• papír tojástartó kisebb darabokra tépve

• hullámkarton

A hotel tetejét úgy alakítsd ki, hogy az eső könnyen lefolyhasson róla. A növényi anyagok elhelyezése után, ha van dróthálód, vagy csirkehálód, ezt is rögzítsd a hotel elejére, hogy megakadályozza a kisebb, könnyebb részek kihullását, de ne akadályozza a rovarok bejutását.

Végül pedig válassz egy megfelelő napos, nedvességtől és széltől védett helyet a rovarhotel elhelyezésére.

Ha ennél egyszerűbb rovarhotelt szeretnél akkor kifúrt fatörzs, kisebb szalmabála, vagy összerendezett nagyobb kövek is megfelelőek lesznek.

Méhlegelő akár virágcserépben is

A tavasz mellett az ősz a legjobb időpont a virágmagok ültetésére. Ha kerted van, itt az ideje az őszi virágmagok elültetésének, hogy tavasszal a méhek is élvezhessék a virágok nektárját. Ha nincs kerted, akkor se aggódj, hiszen egy egyszerű virágláda is remek megoldás lehet, hogy méhlegelőt hozz létre. Így akár az erkélyeden vagy ablakpárkányodon is segítheted a méheket a táplálkozásban és a túlélésben.

Ültess méheket vonzó virágokat, mint a levendula, a méhbalzsam vagy az oregánó. Emellett pedig többféle kifejezetten méhlegelő virágmagkeveréket is be tudsz szerezni.

Az ősz ne csak a lehulló levelek és a hideg hónapok időszaka legyen, hanem a méhek védelméért folytatott küzdelem ideje is. A méhek kulcsszerepet játszanak a beporzásban. A növények beporzásában való részvételük nélkül sok növény nem terem gyümölcsöt vagy magot. Ez pedig közvetlen hatással van az élelmiszertermelésre és az ökoszisztémánkra.

Gondolj csak bele, méhek nélkül nem teremne őszibarack, meggy vagy éppen alma. A méheknek köszönheted a gyümölcsleveket is, ezért a méhek védelme a SIÓ szívügye is.

A fent említett a két egyszerű trükkel te is gondoskodhatsz a méhekről ősszel. Mindannyiunk felelőssége megőrizni a méhek és a természet kincseit, hiszen a méhek védelme a jövőnk is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET: