ÉLET-STÍLUS

Pumpkin spice latte kolbász, kakaós és mazsolás? Igen! Egy húsüzemben a legőrültebb kolbászokat kóstoltuk

Hihetetlen, de mindegyik nagyon finom lett!

Link másolása

Aligha volt eddig őrültebb gasztrokalandunk annál, amit a Gyulahús Kft. üzemében tartottunk október közepén. A csapat éppen Csabai Kolbászfesztiválra készült, ahol ilyen alkalmakkor rendszerint többféle kolbászkülönlegességeket kínálnak a sütnivaló fajtából. A hagyományos ízek mellett mindenféle őrült változatot bevállalnak a fesztiválozók nagy örömére. Ebben az évben mi is csatlakozhatunk ahhoz a folyamathoz, amiben kiválasztják a legizgalmasabb sütnivaló kolbászokat az idei eseményre.

A helyszínen megtudtuk, hogy ez az egész leginkább egy vicces kirándulás, a gyulai kolbász továbbra is a hagyományos receptúra szerint készül, és sajnos egyelőre tervben sincs a fura ízek limitált kiadása. Hajduk Zoltán, a kolbászüzem vezetője azt is elmondta, milyen összetevők adják a leghagyományosabb gyulai receptjét.

"Örök kérdés a gyulai és a csabai kolbász közti különbség.

A gyulaiban van bors, és őrölt kömény, a csabaiban egész kömény van és utóbbiban a paprika is több.

A gyulai mindig páros kolbász, a csabai sokszor csípős és kuláréba töltött - emelte ki a szakember, aki azt is elárulta, hogy a gyulai kolbász receptje a legtöbbször hibásan található meg az interneten, és az erről szóló könyvekben is.

"Hatalmas átverés a legtöbb recept, nekem elhiheted, mert én pontosan tudom, mi, milyen arányban kell a gyulaiba.

"Az lehet az oka, hogy annak idején nagy pénzeket fizettek a receptekért, amiket szándékosan hibásan adtak át"- mondta el a szakember. Hozzátette: a gyulai húsüzemben is csak néhányan tudják a grammra pontos receptet, amit egyébként kevés ismerni a sikerhez, az érleléshez is értenie kell a receptek esetleges tolvajának.

A Gyulahús Kft. marketingvezetőjével, Gila Évával az esemény szervezésekor azt beszéltük meg, hogy meglepetés-alapanyagokat is viszek azért, hogy a receptek válogatása közben jól meglepjük Hajduk Zoltánt és hogy megtudjam, vajon a legőrültebb alapanyagok is alkalmasak-e arra, hogy kolbászt készítsünk belőlük.

Mivel óriási trend Pumpkin spice latte-kávé, ahogyan a japán matcha-s receptek is divatosak, így tökpite-fűszert, zöldtea-port és hozzá egy kevéske tejport vittem a szakembernek, és megkérdezzem, csinálhatunk-e ezekből kolbászt.

Hajduk Zoltán rezignáltan végignézte az extrém kínálatot, és csak annyit mondott "persze", majd folytatta tovább a kolbászgyúrást.

Később kiderült, hogy azért volt ennyire bevállalós, mert azt vallja: bármiből lehet kolbászt készíteni, más kérdés hogy egyébként finom lesz-e a végeredmény. Aki nyitott, szerinte mindent megkóstol, ám azt is elmondta, hogy ő például a hagyományos ízeket szereti, de szívesen kísérletezik. Elmondta, hogy korábban egy versenyen is részt vett, ahol a többféle húsos feladat mellett legvégül a döntetlen miatt

minden versenyző egy zsák füvet kapott, hogy megnézzék, vajon tudnak-e belőle készíteni valami ehetőt. Természetesen mindenki visszaadta az alapanyagot, ő is csak annyit mondott rá hogy "gondolkodom rajta".

"Ez az egész egy poén volt, de akkor azt mondták, hogy ezzel a válasszal nyertem Romániában a versenyt, még pontosabban azzal, hogy nyitott voltam, és ez azóta sem változott" - jelentette ki Hajduk Zoltán.

Közben Gila Éva néhány érdekes számot is felsorolt, és elmondta: ráérő idejükben gyakran szórakoztatják magukat azzal, hogy kiszámolnak olyan érdekességeket, hogy például a bélmennyiség, amit felhasználnak vajon hányszor érné körbe Magyarországot, vagy azt, hogy a szeletelt kolbászmennyiség, ami egy év alatt elkészül az üzemben, vajon egy nagyvárosának lakosságát mennyi pizzafeltéttel tudná ellátni.

"Éves szinten majdnem 6000 tonna hústerméket gyártunk, gyulai kolbászból is több, mint ezer tonnát. A két üzemben több mint 300 ember dolgozik.

A nálunk felhasznált bélmennyiség 2 millió méter évente. Ezt is egy tippelős játékhoz számoltuk ki, ahol az volt a kérdés, hogy Magyarországot hányszor lehetne körbekeríteni vele" - tette hozzá Gila Éva.

"Ezeket a számokat megjegyezzük, aztán amikor részt veszünk egy egy szórakoztató eseményen, vagy testvérvárosi találkozón, akkor a közös játékokban felhasználjuk" - mesélte Gila Éva, aki elmondta, hogy ezeket a különleges kolbászokat gyakran kóstoltatják a fesztiválok standjain. Arra a kérdésre, hogy miért nem csinálnak belőle limitált szériás kiadásokat akár ünnepekre, azt válaszolta, hogy gondolkodnak rajta, de az a tapasztalatuk, hogy viszonylag kevesen nyitottak az újdonságokra.

"Azok a termékek, amik most készülnek különlegesek, éppen ezért nagyon megosztóak a fesztiválokon. Az emberek nagyjából harminc százaléka imádja és azonnal megvenné, ám a többség még mindig valami hagyományosat kóstolna, így a kérdés, hogy megállná-e a helyét valami hasonló a piacon - mondta el a szakember.

A csapat először vörösboros kolbászt készített forralt bor fűszerekkel.

Erről elmondták, hogy már egy korábbi fesztiválon is sikere volt a bátrabb látogatók körében. A második sárgabarackos lett, amihez az aszalt barackot előre mézes vízbe áztatták, és a só mellett cukrot és mézet is tettek bele.

A harmadik rumba áztatott mazsolás lett, aminek az illata a puncsfagyira emlékeztetett, negyedikként pedig kakaósat kevert a stáb, szintén nagyon megnyerő, csokoládés-fűszeres illattal.

Utóbbiról megtudtuk, hogy ez is elkészült már: korábban egy óvodás buli sztárja volt a kakaóval ízesített különlegesség.

A csapat is készült meglepetéssel: Gila Éva elmondta, hogy mivel Hajduk Zoltánnal hosszú ideje ismerjük egymást, így a szakember egy nekem szánt kolbászt is megálmodott, teljesen személyre szabva. A többihez hasonlóan ezt is elkészítette a Békéscsabai Kolbászfesztivál közönségének.

"Többféle ilyen, "testreszabott" kolbászt készítettem már, például Cipőnek annak idején, akinek kevés paprikát tettem bele és visszafogott fűszerezéssel készült, mert ő az én szememben egy viszonylag visszafogott személyiségű ember volt.

Nálad sokkal több fűszert használok, és a nőiességet igyekszem hangsúlyozni gyömbérrel, szegfűborssal és fehérborssal - részletezte Hajduk Zoltán keverés közben.

Az elkészült kolbászokat a helyszínen be is töltötték, és megsütötték, majd a finomságokat zsírban tárolták a másnapi felhasználásig. A kóstolón kiderült: nagyon különleges és finom mindegyik húsféle, de beszéljenek inkább a képek, aki pedig szeretné, a fesztivál Gyulai-standján kóstolót is kérhet a különlegességekből. Így nézett ki a puncs, a kakaós, a vörösboros, a sárgabarackos és a személyre szabott, egyéni fűszerezésű kolbász megsütve:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Nagyon a zsebedbe kell nyúlnod, ha a budapesti agglomerációban akarsz ingatlant – mutatjuk, hol a legdrágábbak
Majdnem 20 százalékkal nőtt a négyzetméterár, nincs nagy meglepetés a települések listáján.
MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása


A Duna House csütörtökön közölte adatait az MTI-vel, amikből kiderül, hogy 2023-hoz képest nőtt az adásvételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal nőtt a Budapest környéki területek ingatlanpiacán.

Tavaly a gazdasági nehézségek és magas hitelkamatok miatt országosan csökkent az ingatlanvásárlási kedv, ami az agglomerációban is éreztette hatását, 2022-hez képest 18 százalékkal esett vissza a forgalom.

Az ingatlanközvetítő adatai alapján idén is a nyugati szektorba vágyók (Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Páty, Törökbálint, Zsámbék) fizetik meg a legmagasabb átlagos négyzetméterárat, ami jelenleg 19 százalékkal több, mint tavaly, 824 ezer forint.

12 százalékos emelkedést tapasztaltak a délkeleti szektorban is (Alsónémedi, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés), ott jelenleg átlagosan 569 ezer fointba kerül egy négyzetméter.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET: