Megkóstoltuk az ország tortáját
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén dió kategóriában hirdette meg a "Magyarország Tortája" versenyt. A győztes torta a milotai mézes grillázstorta lett, amit Bacskó Szilárd élelmiszeripari mérnök, cukrász készített a Major Cukrászdával közösen. A győztes cukrász otthonába látogattunk, hogy megismerjük az alkotót és megkóstoljuk az egyedi süteményt.
- Miért választotta a cukrász szakmát?
- Négy éve vagyok cukrász. A Major Cukrászdában voltam tanuló és ott is dolgoztam másfél évig. Eredetileg élelmiszeripari mérnök vagyok és a malomiparban dolgoztam húsz évig. Miután megszűntek Budapesten és környékén a malmok úgy döntöttem, hogy az élelmiszeripar egy speciális ágazatát a cukrászatot szeretném kitanulni. Erre felnőttoktatásban volt lehetőségem.
- Honnan jött az ötlet, hogy elindul a versenyen? Hogyan kapcsolódik ehhez az egykori munkahelye?
- Egy külföldi utazás miatt eljöttem a cukrászdától, de a barátság és a jó kapcsolat megmaradt. Tavaly jött az ötlet, hogy a "Magyarország Tortája" pályázaton részt vegyek, ehhez kellett egy cukrászda és akkor felkerestem ismét a Major Cukrászdát. A nemzeti trikolor tortát készítettem el, bejutottam az első öt helyezett közé. A torta alapját zöld színű piskóta képezte, erre jött a túró a tetejére pedig vörösborban párolt körte került. Mivel 2012-ben nem nyertem így számomra egyértelmű volt, hogy újra próbálkozom, hátha szerencsém lesz.



- Mit kell tudni a milotai mézes diótortáról?
- Az ipartestület nem csak a témát határozta meg, hanem szigorúan ki volt kötve, hogy csak természetes, magyar alapanyagokból készülhet a torta. Nem használhattunk például növényi tejszínt, margarint, marcipán burkolatot. A dió mellett a méz is egészséges alapanyag, ezért kombináltuk a kettőt. A kiváló minőségű milotai diót a II. világháború előtt még a külföldi tőzsdéken is jegyezték. Minimalizáltuk a cukor mennyiségét, hogy a dió domináljon. A méznél is arra figyeltünk, hogy az optimális mennyiséget használjunk, mert a túl sok méz émelyítő és elnyomja a többi ízt.
- Mitől lesz jó a grillázs? Mennyire népszerű ez az édesség?
- A grillázst Beatrix királynő honosította meg Magyarországon, régebben népszerűbb volt ez a hagyományos csemege. A jó grillázs titka, hogy kellemesen karamellizált, jó alapanyagokból készül és megfelelően el van találva a cukor és a dió aránya. Ha sok cukrot tesznek bele olcsóbb lesz, de az íze és a minősége sem lesz jó.
- Megkóstolja majd a kollégái által készített változatokat?
- Mindenképpen. Az idei ünnepségre négy cukrászda készíti el a süteményt, többek között a Major Cukrászda és a tavalyi győztes a Koko Cukrászda is. Az Ízek Utcájában kínálni fogom a süteményeket, ott is megkóstolom őket, illetve az ünnep után más cukrászdákban is. A receptet az ipartestület nyilvánosságra hozza. Az, hogy milyen lesz a sütemény főként az alapanyagokon múlik. Ha nem a megadott alapanyagokból készítik el a tortát, akkor nem lesz jó. Elvileg meg van rá a lehetőség, hogy mindenki a legjobb változatot árulja.


- Milyen tervei vannak a győzelem után?
- A hosszú távú terveim között szerepel, hogy saját cukrászdát nyissak, de addig is szeretnék még szakmailag fejlődni. Rendszeresen veszek részt képzéseken, tanfolyamokon, hogy egy-egy részterületet is elsajátítsak. Jelenleg a mousse jellegű tortákban vagyok jártas, de például a formatorták világában is szeretnék jobban elmélyedni.Tervezem, hogy más szakmai megmérettetésen is részt vegyek, valamint jövőre is elindulok ezen a pályázaton.
- Ki a példaképe?
- Sok híres cukrász munkáját követem. A legjobban a francia származású, Londonban élő mestercukrászt Eric Lanlardot kedvelem. Az ő műsorait rendszeresen nézem a tévében. Elég sok technikát lestem el tőle.
- Mit gondol a magyarok édességfogyasztási szokásairól?
- Szerintem sokat javult. A vajkrémes, nehéz desszertek ideje lejárt. Az emberek keresik az újdonságokat. Könnyebb elfogadtatni velük bármi újat, hogyha olyan szakember áll a pult mögött, aki ismeri az adott desszertet és ajánlja a vevőknek. Sok-sok új tanfolyam indul a bonbon gyártástól a cukorvirág készítésig, ez is a pozitív folyamat része. Elmegyek én is arra amire tudok.
- A jelenlegi dicsőségen túl mit jelent önnek Magyarország?
- Magyarország a hazám, itt születtem és szeretnék is itt maradni. Sok országban jártam már, de mindig jó hazajönni. Gyönyörű tájak vannak. Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok. Itt nincsenek nyelvi problémák, van munkám, nagyobb biztonságot jelent számomra ha a saját környezetemben élek.



A beszélgetés végén megkóstoltuk a nyertes tortát. A könnyű, krémes finomság nagyon ízletes. A klasszikus süteményekre emlékeztet. A grillázstortát ti is megkóstolhatjátok a Budai Rakparton a Magyar Ízek Utcájában és ezt követően az ország több cukrászdájában is. Augusztus 20-án Bacskó Szilárddal is találkozhattok.
A torta receptjéért katt ide!
Ha te is megkóstolnád a tortát, akkor nyomj egy lájkot!