Látványos csokitorta habcsók dísszel
Szeretném megmutatni nektek, hogy nem nagy munkával, milyen jópofa tortákat lehet készíteni. Ennek a sorozatnak volt első része a rózsás torta. Most egy kevésbé lányos darab következik, amit 10 éves fiam szülinapjára készítettem. Szereti a csokitortát, és a habcsókot. Utóbbit ritkán készítek, de a szülinapjára kapott, egye-fene…:)
Ez a torta nagyon jópofa, a zsúron a barátai is nagyon odavoltak érte, szóval nagy sikert aratott. A habcsókos munka nem nehéz, csak a tojásfehérjét kell cukorral felverni, egyszerű zacsiból kinyomkodni. Erre-arra oda kell figyelni, hogy ne legyen ragadós és töredezett, de ezt írom alább.
A tészta receptjét ide kattintva megtaláljátok, már régebben írtam róla. 16cm-es formában sütöttem, két részre osztva. 180 fokos, előmelegített sütőben nekem 30 percig sül általában, de minden sütő más, tűpróbával lehet ellenőrizgetni. Közben elkészítettem a krémet.
200g étcsoki
200g vaj
2-2.5 dl habtejszín
Hozzávalók a habcsókhoz
3 tojásfehérje (kisebb tojásokból kell a 4)
200g cukor
1/2 tk citromlé
Elkészítés
Vízgőz felett megolvasztottam a vajat együtt a csokival, (kis darabokra vágva mindkettőt), és a tejszínnel. Mikor elolvadt a csoki és a vaj is, lehúztam a tűzről, hagytam hűlni. Először csak 2 dl tejszínt tettem bele, és ha hűlésnél látom, hogy sűrű, még pár kanállal hozzákevergetek. (Figyeljetek arra, hogy hasonló hőmérsékletűek legyenek, én nem teszem vissza a hűtőbe a tejszínt.) Ez egy szuper kis krém, lehet habosítani is miután már kihűlt. Én ezt most kihagytam, mert akkor picit világosodik, ez a torta pedig sötéten mutat jól a fehér habcsókokkal.
A habcsókokról: sokat megcsináltam, mire kikísérleteztem, hogy lehet szépeket készíteni, amik nem ragadnak, megszilárdulnak, nem repedeznek, és persze nem esnek össze. Vízgőz felett készítettem, nekem így sokkal szebbek lettek. Egy lábasba kevés vizet tettem, rá egy másik, ebbe beletörtem a fehérjéket a citromlével. Robotgéppel elkezdtem verni, majd hozzáöntöttem a cukrot. Olyan 5-6 percig kevertem csak így vízgőz felett, amíg elkezdett keményedni. Érdemes odafigyelni, hogy ne melegítsük túl a vízgőz felett. Miután levettem a tűzről (vízgőzről) addig kevertem, míg kihűlt, jó kemény lett.
Lehet kapni az Ikeában tök jó műanyag zacsit, ami nekem mindig van itthon. Ebbe kanalaztam bele a habot, picit kivágtam az alját, és szilikonos sütőpapírra elkezdtem egymás mellé kinyomni kis halmokat. (Az sem baj, ha nem sikerül tökéletesen egyformára, jól fog mutatni a tortán.)
75 fokon, kitámasztott, nyitott ajtónál sütöttem (szárítottam), fél óra alatt szépen megszilárdultak. Utána elkezdtek töredezni picit, így érdemes figyelni, mert ezek szerint sütője válogatja. Nem szabad kivenni, mert ilyenkor összeeshet. Sütőben maradtak, ott hűltek ki kb. 1 óra alatt.
Tudom, ez így most kicsit bonyolultnak tűnhetett, de azért írtam le ilyen részletesen, hogy ne fussatok bele az én hibáimba. A tortát összeállítottam, a krémmel bekentem a két lap között, oldalt, és a tetejét. Mikor kihűltek a habcsókok, elkezdtem rápakolni a tortára.
Lehet bárhogy rakosgatni, így sorban, vagy össze-vissza. Hihetetlen jól mutat a sötét csokitortán, bárhogy is van felrakva. Azt hittem nehéz lesz vágni, de nem volt gond, persze egy-kettő lepotyogott vágás közben, mert befalták rögtön.
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a habcsókos torta!