Kifejlesztették a könnymentes hagymát, vége a sírva aprításnak a konyhában
Amióta a hagyma bekerült a konyhákba, örök gondot jelent, hogy ez az ételeinknek oly fontos alkotóeleme ne ríkassa meg azokat, akik hámozzák és főleg aprítják. A probléma modernkori fontosságát jelzi, hogy ha beütjük a „hogyan szeleteljünk egy hagymát sírás nélkül?” kérdést a Google-ba, több mint 1,1 millió cikket dob ki a kereső, és az ezzel kapcsolatos YouTube-os videók nézettsége már meghaladta a hatmilliót.
A sírást azok az illő anyagok okozzák, amelyek kiáramlanak a hagymából, és a szemünkben lévő vízzel reakcióba lépve kénsavvá változnak. A könnyek az irritálást hivatottak csökkenteni. Tehát a hagymaaprítási művelet nemcsak kellemetlen foglalatosság is, hanem időigényes is, hiszen könnyzáporban elég veszélyes dolog késsel vagdosni.
A Bayer által kifejlesztett Sunionsban lévő illó anyag – ellentétben a hagyományos hagymával – nem növekszik, hanem csökken a tárolás során, így egy idő után elveszíti könnyfakasztó hatását. A neves német gyógyszercég laboratóriumi tesztekkel igazolta, hogy a Sunion elveszti erejét még mielőtt piacra kerülne, és mint Lyndon Johnson kereskedelmi igazgató a Huffington Postnak elmondta, még édesebb és kellemesebb zamatú is a megszokottnál, ráadásul nem hagy kellemetlen utóízt az ember szájpadlásán.
A Bayer hangsúlyozza: a Sunions nem génmódosított termény, kizárólag természetes úton fejlesztették ki közel 30 év alatt.
A HuffPost azért szerette volna saját tesztjét is elvégezni három olyan szerkesztője bevonásával, akiknek sok könnyet hullajtottak el hagymaaprítás közben. Mindhárman sikeresen végrehajtották a kísérletet, egyetlen könnycsepp nélkül.