BUDAPEST
A Rovatból

Kerestük a legjobb budapesti hentest

A Hosszúlépés formabontó városi sétáján senki nem maradt éhen. Húsimádóknak kötelező!


Talán nincs is olyan hely Budapesten, ahonnan ötpercnyi sétával ne lehetne elérni egy sütögető hentest – ez a kiindulópontja az "...ez meg itt a véres hurka" névre keresztelt sétának, és miután két kilométeren belül négyet is meglátogattunk, hajlunk afelé, hogy valóban így van.

Egy napsütéses szombat délelőttre hirdették meg a találkozót a Feneketlen-tó új stégjéhez, ahol a nagy csapatokban úszkáló teknősök és kacsák is feldobták a várakozás perceit. Hamarosan megérkezett túravezetőnk, Máté Dániel – avagy becenevén Dugó –, aki a Hentesnél evők baráti köre Facebook-oldal alapítójaként lassan három éve hirdeti az igét: sokkal inkább egy jó csülök vagy oldalas, mint bármilyen gyorséttermi hamburger.

Dugó saját elmondása szerint nem szakértő, csak egy nagyon lelkes amatőr, aki hetente többször étkezik húsboltokban és más klasszikus talponállókban. Ezeket egyébként összefoglaló néven „az ország legnagyobb franchise hálózatának” nevezi. Tapasztalatait pedig rendre megosztja az említett oldalon, kevés híján kilencezer követőjének okulására.

Elmondása szerint alapvetően háromféle hentes létezik: az egyik véglet csak mutatóba tart néhány helyben elkészített terméket boltjának egyik sarkában, a második kategóriában már 50-50 százalék a nyers- és a késztermékek aránya, míg a túlsó végletet azok jelentik, akik szinte teljesen az „etetésre” álltak rá. Ő maga persze mindegyikre tucatnyi példát fel tudott sorolni, amik közül néhány helyre most el is kalauzolt bennünket.

_RPF0263

_RPF0268

Néhány bejegyzés a Facebook-oldalról:

„1400 forint/kg vettem tegnap fagyasztott (ó, istenem, micsoda vétek) makrélát a Csarnokban (leghátul az alagsorban). Pucoláskor kiderült, hogy tele van tejjel meg ikrával, amit kis fokhagymával, sóval és citrommal néhány percre serpenyőbe vetettem, lett belőle négy kitűnő szendvics mára. Aholtudsegít (magán az ember)! Kérdem én: halazzunk kicsit többet?”

„A Mester utcában jártam ma, ama bizonyos hentesnél, ahol a padlótól a mennyezetig csodálatos 100 éves henteses (sertéses) csempék borítják a falat, öntöttvas traverzek szolgálnak a húsok lógatására (csak éppen az EU miatt nem nagyon szabad őket használni). Egy csoda kis hely, remek oldalassal és grill kolbásszal. Egyszerűen imádom, amikor egy kolbász nincs túlfűszerezve, nem sejlik fel az emberben a gondolat, hogy a sok sóval, borssal, fokhagymával valamit mintha ellepleznének. Na, ez pont ilyen remek, kiadja a hús ízét is, roppan, és jól kisült belőle a zsír. Az oldalas vajpuha, érintés nélkül is leesik a hús a csontról, ha kétszer kelet felé bólintasz, aztán bal kezedet az ég fel emelve keresztbe teszed a középső ujjadat a mutatón. A párkáp kiváló, a torma pedig egészen spéci, nem reszelt, hanem szeletelt, állagra inkább csalamádé, mint kence, rágni is kell egy kicsit. Szép az élet.”

„Összedobtam gyorsan valamit a családnak. N7-re értem haza tegnap, 8-kor már ettünk. Friss rozmaring, citromfű, fokhagyma, oszt be vele a sütőbe. Egészen pontosan előbb csak sóval borssal beküldtem fedetlenül 200 fokra 50 percre, aztán nyakon öntöttem a fentiekkel kikevert házi tejföllel és kapott még egy bő félórát. Újkrumpli ágyon fekszik a lelkem, mert az úgy jó van.”

Elsőként Ica Mama Húsboltja felé vettük az irányt, amely a második kategóriába tartozik: bár szép számmal kaphatók nyers húsok, ugyanakkor a helyben fogyasztható finomságok választéka is széles. A hely specialitása a grillcsirke és a tarja, amiből kiadós kóstolótálat raktak össze a túrán résztvevők kedvéért. Nem kellett csalódnunk, tényleg íncsiklandó volt, ahogy a kísérőnek kínált kenyér és savanyúság is.

Az üzletet egyébként már nem a névadó Ica mama vezeti, de a családi hagyomány nem szakadt meg: jelenleg lánya áll a vállalkozás élén, aki minden szempontból igyekszik fenntartani – sőt, lehetőleg túlszárnyalni – a felállított mércét.

_RPF0286

_RPF0272

_RPF0273

_RPF0280

_RPF0284

Következő állomásunk a Fehérvári úti Vásárcsarnok volt, ahol kóstolót nem kaptunk, számos érdekességet viszont megosztott velünk túravezetőnk. Megtudhattuk például, hogy tarját és karajt csontosan érdemes venni, úgy lehet legkönnyebben megállapítani, elég friss-e. Ha szép pirosas színű, nem kell aggódnunk, ha viszont szürkés árnyalatú, óvakodjunk tőle.

A jó hús ismertetőjegye, hogy minél szárazabb, nem pedig vizenyős – egy henteskörökben terjedő szállóige szerint annyira, hogy „radírozni lehet vele”. Dugó arra is biztatott minket, hogy akár negatív, akár pozitív tapasztalatot szerzünk, a következő vásárláskor mindenképp osszuk meg az eladóval. „Így neveld a hentesedet” - fogalmazott viccesen.

Beavatott minket továbbá az úgynevezett virslikísérletbe is, aminek lényege, hogy a megfőzött virslit papírtálcára kell tenni, majd 5-6 perc elteltével felemelni. Ha jön vele a tálca is, valami biztosan nem oké az összetevőkkel.

A piaci étkezdék egyébként minőség terén eleve hátrányból indulnak, mivel nem elsődleges forrásból szerzik be alapanyagaikat: sokszor a már kissé megfáradt húsokat veszik át az épületben található hentesektől, így jobban tesszük, ha inkább elkerüljük őket (bár általánosítani persze nem lehet).

_RPF0311

_RPF0313

_RPF0314

Ezután a Karinthy Frigyes úti Húspalotát céloztuk meg, ami neve ellenére egy kimondottan kicsi üzlet, ráadásul az első kategóriából. Azért itt is megízlelhettünk pár finomságot, takaros katonákat készítve a hurkapálcára tűzött kolbász-, szalonna-, paprika- és egyéb falatokból.

_RPF0315

_RPF0322

_RPF0324

_RPF0325

_RPF0328

Utolsó helyszínünk egy külön névvel nem rendelkező, Budafoki úti hús-hentesáru üzlet volt. Itt kínáltak bennünket a legnagyobb lakomával: egy hatalmas tálcát roskadásig pakoltak csülökkel, tarjával, kolbásszal, véres és májas hurkával, egy másikat pedig kenyérrel és savanyúsággal. Bár sokan voltunk, mindenkinek bőven jutott mindenből – mi például utána még órákig nem éheztünk meg.

_RPF0329

_RPF0332

_RPF0338

_RPF0342

_RPF0362

_RPF0363

_RPF0354

A séta abszolút megéri a 3500-3900 forintos részvételi díjat: még ha külön megvásárolva a kapott ételek olcsóbbak is lennének, a hangulat, a hallott érdekességek, illetve a rendkívül rokonszenves Dugó személye bőven hozzátesz annyit, hogy ne sajnáljuk az összeget.

Ha ti is kedvet kaptatok, legközelebb június 7-én vehettek részt az „...ez meg itt a véres hurka” sétán. További részletek és jelentkezés ITT.

Ez a videó pedig nagyon idekívánkozik még a végére:

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
A Rómain nyár végével sem áll meg az élet – egész télen jégkorcsolya pályával és számos programmal vár a Miamor
A Miamor Rómaim a hideg hónapokban is végig nyitva tart és változatos programokat kínál: céges csapatépítőktől a családi napokig mindenki találhat itt kikapcsolódást és gasztronómiai élményeket.


A Római-part nyáron igazi pezsgő találkozóhely: a Duna-parti sétányon kávézók és éttermek sorakoznak, a stégeken baráti társaságok üldögélnek, miközben mások piknikeznek, sportolnak vagy csak egyszerűen átadják magukat a vízparti hangulatnak. Sokan azt hiszik, hogy a hideg hónapokban elcsendesedik a környék, pedig télen is rengeteg élményt rejt magában. Ennek legjobb példája a Miamor Rómaim, amely nyáron már többször is bebizonyította, hogy remek helyszín a kikapcsolódásra, és szerencsére az őszi-téli időszakban sem kell lemondanunk róla.

Amikor beköszönt a hűvös idő, a hatalmas kerthelyiség varázsa sem tűnik el, csak új arcát mutatja meg. Fűtött hangulatos belső tereivel, barátságos fényeivel és meghitt atmoszférájával hívogat a Miamor, ahol a gyerekektől a felnőttekig mindenki otthonosan érezheti magát. Aki ide belép, könnyen megfeledkezhet a szürke hétköznapokról: a kinti hideg helyett forró italok, finom falatok és jó társaság várja.

Egyedülálló téli élményhelyszín céges csapatépítőkhöz is

A meghitt környezetet sportos élmények is kiegészítik, hiszen november 14. és február 15. között a Miamor téli kínálatának egyik fő attrakciója a saját korcsolyapálya, ahol a 13x30 méteres jégfelületen egyszerre lehet sportolni, szórakozni és közösen élményeket gyűjteni. A pálya nemcsak családok és baráti társaságok számára ideális, hanem céges csapatépítőknek is, hiszen egyszerre ad sportos, vidám és közösségépítő élményt.

A cégek többféle formában élvezhetik a Miamor nyújtotta lehetőségeket télen:

Képzeld el, ahogy a csapatod egy különleges jégfesztiválon vesz részt: jókedvű vetélkedők, közös nevetések és a jégpályát körülölelő ünnepi fények teszik felejthetetlenné a napot. Ha a kollégák családtagjaikkal együtt érkeznének, a családi napok nyújtanak tökéletes lehetőséget: gyerekbarát programok, játékos kiegészítők és igazi, vidám közösségi hangulat vár mindenkit.

Az esték igazi fénypontja lehet egy gasztro-korcsolya program, ahol a forralt bor gőze, a sült gesztenye illata és a kürtős kalács édes ropogása mellett akár DJ vagy élőzene is gondoskodik a hangulatról. Akik pedig valóban exkluzív, különleges alkalmat keresnek, azok számára adott a lehetőség a pálya teljes privát bérlésére – így a csapat csak magának teremthet meghitt, zártkörű hangulatot.

És hogy mi teszi teljessé az élményt? Minden eseményhez jár a meleg italokkal és szezonális ételekkel gazdagított gasztro-kínálat, így a közös csapatépítés nemcsak sport, hanem egy igazi, téli hangulatú, felejthetetlen együttlét a Rómain.

És ez még nem minden: A Miamor a jégről a gasztrovilágba is elkalauzolja a csapatokat

A téli időszak különleges programpontja a városi disznóvágás, amely a hagyományos magyar szokásokat új köntösben, városi környezetben mutatja be. A közös főzés és kóstolás szórakoztató és összekovácsoló élmény, amely a csapatok számára emlékezetes pillanatokat kínál.

Tematikus étel- és italkóstoló estekkel is várnak, ahol az olasz, a magyaros és a mediterrán ízekbe lehet betekintést nyerni. Ami pedig igazán különlegessé teszi ezeket az esteket: a menüsorhoz egyórás stand-up comedy műsor társul. A humor, a közös koccintás és a gasztronómiai élmények együtt olyan felszabadult légkört teremtenek, amely garantáltan igazi csapatépítő élménnyé varázsolja az estét.

Miért válaszd őket?

A Miamor kapacitása rugalmas: a kisebb, 10 fős csapatoktól egészen a 950 fős rendezvényekig bárkit szívesen fogadnak, a fedett terek pedig minden igényt kielégítenek. A Club, a Télikert, a Színpad II., valamint a kisebb, intimebb helyszínek, mint a Gyerekles, az Iglu vagy a Kuckó mind fűthetők és kényelmesen berendezhetők, így a korcsolyázástól a gasztroesteken át a tematikus programokig minden könnyedén megszervezhető.

Legyen szó csapatépítőről, karácsonyi buliról vagy egy hangulatos családi napról, itt minden adott ahhoz, hogy a hideg hónapok is élményekkel teljenek – forralt borral a kézben, nevetéssel a jégen, jóízű falatok mellett.

Részletekért és egyéb tartalmakért keresd  a a megszokott elérhetőségein.

https://miamor.hu/


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Fotókon a Naplás-tó: Budapest egyik legnagyobb állóvize hangulatos sétánnyal, kilátóval, természetvédelmi kincsekkel vár
Családosoknak is ajánlott hely, mert a tanösvény, a kiserdei sétaút, a vízpart mellett futó ösvény és kiépített járda mellett vannak padok is, lehet kerékpározni, sőt, horgászni.
szs - szmo.hu
2025. október 12.



Van egy hely a fővárosban, ami remek kiránduló célpont, szuper hely sétálóknak, kerékpárosoknak és az autóval érkezők is kényelmesen meg tudják közelíteni. No meg a természetimádók, a horgászok és a magasba vágyók is találnak itt élvezetes látni- és kipróbálni valót.

A Naplás-tó egyre népszerűbb a kirándulók körében, és nemcsak a környékbeliek fedezik fel maguknak ezt a természeti kincset, hanem sokan érkeznek ide távolabbról is, hogy megismerjék Budapest egyik legizgalmasabb zöld szegletét.

Budapest keleti szélén, Cinkota alatt bújik meg Budapest legnagyobb állóvize, a Naplás-tó, amely hivatalosan a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó nevet viseli. A hetvenes években kialakított víztározó

mára természetvédelmi terület, amely nemcsak gazdag élővilága, hanem kirándulási lehetőségei miatt is egyre népszerűbb célpont.

A tó és környéke 1997 óta védett, a teljes természetvédelmi terület 150 hektáron terül el. A helyszín nemcsak a természet szerelmeseinek, hanem a családos kirándulóknak is ideális választás.

Képgaléria: Séta a Naplás-tónál (Fotókért kattint a képre)

A Naplás-tó partján vezet egy közel 5 kilométer hosszú tanösvény, amely két leágazással – a Szilas-patak vagy a Cinkotai-kiserdő felé – együtt szinte teljesen körbejárja a tavat. A túra hossza 3,9 kilométer, a szintkülönbség mindössze 40 méter.

A tó körül kiépített kerékpárút vezet, amelyet a Szilas-patak mentén alakítottak ki. A Naplás út gát felőli oldalán pihenőhelyek és egy büfé is várja a látogatókat, a kiserdőben pedig tűzrakó- és bográcsozóhelyek, asztalok, padok találhatók.

A kilátó, amelyet 2021-ben adtak át, szabadon látogatható, tetejéről pazar panoráma nyílik a tóra és a környező tájra.

A Naplás-tó egyik látványossága a 21 méter magas torony, amit különleges formája miatt „cinkotai ferde toronyként” is emlegetnek. Az építmény alapja és teteje elforgatott háromszögekből áll, amelyek vizuálisan egy hexagramot adnak ki. Az építmény fő anyagai a látszóbeton és felületkezelt lucfenyő. A lépcsőszerkezet külön érdekessége, hogy nem ér le a földig, hanem a tartók és szintek között függ.

Képgaléria: Kilátó és sétány Naplás-tónál (Fotókért kattint a képre)

A Naplás-tóban tilos fürödni. A természet védelme érdekében a nádasban tavasztől őszig nem szabad bemenni, és a fűzlápban is kizárólag a kijelölt ösvényeken lehet sétálni.

A terület madárvilága különösen gazdag. A tó fontos pihenőhely a vándormadarak számára tavasszal és ősszel. Rendszeresen tartanak itt madármegfigyelő napokat és nyár végi madárgyűrűzést. A tó környékén már több mint 200 madárfajt figyeltek meg. A tőkés récék májustól már fiókákkal jelennek meg, de igazán nagy számban nyár végén és ősszel láthatók. Emellett szürke gém, vízityúk, szárcsa, dankasirály és fattyúszerkő is gyakran megfigyelhető, a kiserdőben pedig olyan fajok is élnek, mint az erdei fülesbagoly, a fekete rigó vagy az őszapó.

A WWF Magyarország 2002-ben védelmi programot indított a mocsári teknősök megóvásáért. A Naplás-tó is része volt ennek a kezdeményezésnek. A kutatók rádióadóval látták el néhány példányt, hogy nyomon követhessék a mozgásukat. A mocsári teknősök sötét színűek, sárga pöttyök tarkítják a testüket és a páncéljukat – és nagyon fontos, hogy ne háborgassuk őket.

A növényvilág is lenyűgöző. A lápréteken és nádasokban olyan fajok élnek, mint a szibériai nőszirom, a borzas füzike, a keskenylevelű gyapjúsás vagy az orchideafélék. A rovarok közül az imádkozó sáska, a nappali pávaszem és a kis balkáni futrinka is megtalálható a területen. A tóban harcsát, pontyot, amurt, csukát és fogassülőt is lehet fogni – természetesen csak a kijelölt horgászhelyeken.

Bővebben ITT olvashatsz a tóról


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
A legjobb fotók az augusztus 20-i rendezvényekről - kevésbé hivatalos képeken a főváros az ünnepen
Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 20.



A tűzijáték előtt érdemes végignézni, milyen is volt a mai augusztus 20-a a fővárosban.

Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Újra megnyílt Budapest legmenőbb téli menedéke – ilyen lett az Igloo Garden a 360 Bar tetején!
Idén a 360 Bar iglujai megújult formában térnek vissza, hogy az új signature koktélokkal, a frissített étlappal, a fűtött kuckók meghitt kényelmével és a lenyűgöző panorámával tegyék felejthetetlenné a náluk töltött időt.


A 360 Bar csapata idén sem bírta tovább visszatartani a téli varázslatot: már október 8-án, egy soft opening keretében megnyílt a 360 Bar Igloo Garden, október 9-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a szezon.

A tetőteraszon újra felálltak a fűtött dómok, kigyúltak a fények, és a város fölött ismét megérkezett az a különleges hangulat, amit csak ez a hely tud adni.

360bar/Soós Bertalan

Új szezon, új koktélcsodák

A nyitást követő hétvégén, október 10. és 12. között az Igloo Garden Opening Weekend keretén belül ad alkalmat arra, hogy a vendégek elsőként ismerjék meg az idei újdonságokat. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik.

Az új italok között ott a Velvet Bloom, amely aranycsillámaival már az első pillantásra elvarázsol, a Nutcracker, amely gesztenyehabbal hozza el az ősz legfinomabb ízeit, a Northern Glow, amely az Északi Fényt idézi meg, és a Golden Hive, a bár fenntartható, környezettudatos alkotása – még a dísze is házilag készül minden nap, méhsejtet formázva.

Klasszikus kedvencek és új gasztroélmények

A koktélkínálat mellett az étlap is megújult. A közönségkedvenc fogások, mint a Svájci sajtfondue, a 360 Burger, a Tomahawk steak, a Cézár Saláta vagy a Csokoládé Szuflé természetesen idén is megtalálhatók, de a választék idén sokkal teljesebb lett.

A levesektől és előételektől a főfogásokon át egészen a desszertig minden adott egy igazi, teljesértékű vacsoraélményhez.

Az egyik legizgalmasabb újdonság a mákos guba, egy családi recept alapján készült desszert, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

360bar/Boldog Attila Photography

Fűtött igluk, pattogó tűz és az esti városi fények látványa

A vendégek kilenc fűtött iglu közül választhatnak, attól függően, hogy meghitt privát hangulatra vagy közösségi élményre vágynak. A kisebb társaságok a shared table koncepcióban több asztallal osztozhatnak egy igluban, míg a 6–10 fős baráti vagy céges csapatok privát iglut is foglalhatnak. Utóbbi előrefoglalásssal, 110.000 forintos asztalfoglalási díj ellenében érhető el, amelyből 100.000 forint teljes egészében lefogyasztható – így a panoráma mellé bőven jut hely a gasztroélményeknek is.

A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a vendégek a szabad ég alatt, a város fényeit nézve melegedhetnek.

A pattogó tűz körül ülve, egy forró itallal a kézben, miközben Budapest esti panorámája tárul elénk, könnyű megfeledkezni a hidegről és átadni magunkat a pillanat varázsának. Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk