GASZTRO
A Rovatból

Jövőre ismét Magyarországon rendezik a Bocuse d'Or európai döntőjét

Budapest 2016-ban adott először otthont a világ egyik legrangosabb főzőversenyének, amelyen akkor magyar győzelem született.


2022 márciusában Budapest ad otthont a Bocuse d’Or európai döntőjének - jelentette be pénteken a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

Mint írták, nemcsak a hazai gasztronómiának, hanem az egész országnak nagy eredmény, hogy Magyarország ismét egy olyan nemzetközi esemény házigazdája lesz, amely óriási érdeklődésre tart számot szerte a világon. Az Akadémia szerint az elmúlt évtizedben a magyar gasztronómiai élet hatalmas fejlődésen ment keresztül, ami számos nemzetközi eredményben is megmutatkozott.

"Óriási megtiszteltetés és érdem, hogy 2016 után újra fővárosunkban gyűlnek össze Európa legismertebb séfjei, és mi adhatunk otthont a Bocuse d’Or európai döntőjének, amelyre 20 országból érkeznek majd csapatok. A zsűri tagjai Budapesten választják majd ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2023-as lyoni világdöntőjén" - írták.

2016-ban, a budapesti rendezésű világdöntőn hazai győzelem született: Széll Tamás és csapata történelmet írt azzal, hogy megnyerte a finálét, ez ugyanis korábban még egy magyar séfnek sem sikerült.

„Megnyerni ezt a versenyt, fantasztikus és felejthetetlen élmény volt. Remélem, hogy a hazai versenyen újabb magyar séfnek lesz lehetősége bemutatkozni az európai mezőnyben. Ráadásul fiatal magyar séfek százai nézhetik majd a legjobbakat, és ismét megismerhet hazai alapanyagokat az európai nagyközönség” – nyilatkozta Széll Tamás, minden idők eddigi legsikeresebb magyar Bocuse d’Or versenyzője.

A világ egyik legrangosabb főzőversenyének európai döntőjét ezúttal is a Sirha Budapest keretében rendezik meg 2022. március 22–24. között, az azóta immár a teljesen megújult Hungexpo egyik újonnan épült pavilonjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
5 hangulatos budapesti hely, ha randizás közben jó ételekre és meghitt pillanatokra vágytok
A közös étkezés az egyik legjobb randi, és ezek a helyek tökéletes hátteret adnak hozzá.


Ahány pár, annyiféle dinamika. Vannak, akik az aktív programokat kedvelik, mások inkább a csendes, kettesben töltött pillanatokra vágynak. De talán az egyik leguniverzálisabb, legidőtállóbb randiötlet mégiscsak az, amikor beülünk valahová enni, inni, beszélgetni. Ahol nem siettet senki, lehet egymásra figyelni, és az ízek is segítenek feloldódni.

Ebben a válogatásban olyan helyeket mutatunk, ahol mindez adott lehet, akár friss randiról, akár régi kapcsolatról van szó. A jó időre tekintettel ajánlunk természetközeli helyeket, és olyat is, ami akkor ideális, ha csak egy-egy órára van idő a városban.

A következő öt, merőben különböző helyre esett most a választásunk:

Cziniel Cukrászda és Találkozóhely, Evezős Sörkert, Rutin Budaörs, Andrássy Garden és Pink Pistachio.

És mivel nyáron különösen jó opció lehet a Római-part, először nézzük meg azt a környéket.

Cziniel Cukrászda és Találkozóhely

Nincs még egy olyan hely Budapesten, aminek a nevében is benne van, hogy nemcsak enni-inni érdemes betérni, hanem találkozni is. Ez már önmagában is elég egyértelmű jelzés, hogy randihelyszínként is tökéletes választás.

A Római-part hangulata eleve kedvez a könnyed, nyári találkozásoknak, és bár a Cziniel nem közvetlenül a Duna-parton van, csak egy kis sétányira található tőle, így akár egy vízparti andalgás is beilleszthető a programba. A hely délelőtt nyolctól este nyolcig nyitva tart, ami óriási rugalmasságot jelent: jöhettek ide reggeli randira, délutáni sütizésre, vagy egy estefelé kezdődő találkára is.

Randikompatibilitása különösen magas az első pár találkozás esetén:

egy süti és egy kávé éppen elég időt ad ahhoz, hogy felmérjétek, van-e köztetek kémia.

De ha jól érzitek magatokat, bőven van lehetőség tovább maradni. A kínálat ugyanis nagyon széles: hagyományos magyar sütemények (dobostorta, zserbó, isler, francia krémes), mentes vagy vegán opciók, sós péksütik, teasütemények és látványos torták is elérhetők. A reggelizőmenüben tojásos ételek, szendvicsek, smoothie-k, frissítők és forró italok szerepelnek, tehát arra is van lehetőség, hogy átváltsatok brunch hangulatba.

A megújult, természetközeli teraszuk nyáron különösen vonzó: itt rengeteg zöld, kényelmes bútorok, árnyat adó fák és napernyők, valamint madárcsicsergés fogad. De a beltér is nemrég újult meg: otthonos, világos, barátságos. Itt tényleg könnyű hosszabbra nyújtani egy jól sikerült találkozást.

És ha esetleg olyan randit terveztek, ahol már a kutyátokat is bemutatnátok egymásnak, a Cziniel erre is tökéletes. Kifejezetten kutyabarát hely, ahol a négylábú vendégek is szívesen látott résztvevői lehetnek a délutáni sütizésnek.

Összességében a Cziniel egy olyan hely, ahol minden adott egy kellemes, természetes, mégis különleges randizáshoz. Akkor is, ha első találkozásról van szó, és akkor is, ha egy régóta tartó kapcsolat ünnepléséről.

Cím: 1031 Budapest, Nánási út 55.

czinielcukraszda.hu

Evezős Sörkert

Vannak randik, ahol jól jön az egyszerűség. Például amikor még csak ismerkedtek, vagy amikor egyikőtök sem akar nagy felhajtást. Csak egy jó helyet, finom kaját, meg valami olyasmit, ami kicsit kilendít a hétköznapokból.

Az Evezős Sörkert pontosan ilyen.

Közvetlenül a Duna-parton található, hatalmas nyárfák alatt, olyan nyaralós hangulattal, amitől egy kedd este is könnyen pénteknek tűnhet.

Az Evezős a Római-part egyik nagymúltú sörkertje, ami az elmúlt években sokkal frissebb, modernebb lett, és mostanra kifejezetten laza, streetfoodos vonalat visz. Az étlapon azért természetesen maradtak klasszikusok, mint a hekk vagy a kolbász, de ha valami izgalmasabbra vágytok, ott a házi smashed burger, a fish&chips stílusú Sea Dog, vagy épp a bundázott mac&cheese. Desszertnek pedig jöhet egy croffle (igen, croissant+gofri), ha valami könnyed édeset kerestek.

Az italválasztékban pedig a söröktől a koktélokon át a limonádéig minden megtalálható. Itt eldönthetitek, hogy csak egy fröccsre ültök ki a víz mellé, vagy egy komplett vacsit is bevállaltok. Mindkettő tökéletesen működik.

És igen, nem mindegy, ki hogyan eszik meg egy hamburgert. Mer-e harapni, vagy villát kér? Egy street foodos helyen ez simán kiderül.

És ha jól alakul a délután, akár ott is ragadhattok: esténként gyakran van élőzene vagy táncos buli, szóval egy sima eszegetés-iszogatásból könnyen egy mini nyári fesztiválélmény kerekedhet.

Az Evezős nem akar több lenni, mint ami: egy laza, hangulatos, közvetlen hely, ahol minden adott ahhoz, hogy ne vegyétek túl komolyan a randit. És ha itt találkoztatok először, ki tudja... Lehet, hogy a tizedik évfordulót is itt ünneplitek majd.

Cím: 1034 Budapest, Római part 34.

evezossorkert.hu

Rutin Budaörs

Első randira talán nem ez az első választás, de ha már együtt vagytok egy ideje, és valami egészen különlegesre vágytok, akkor a Rutin pont az a hely, ami kizökkent a hétköznapokból. Itt egy olyan többfogásos vacsorán vehettek részt, amit egy házaspár, Pallag Fanni és Pallag Dávid hoz létre és prezentál nektek. Dávid a séf, Fanni pedig a házigazda és a sommelier.

A hely nem klasszikus étterem, és nem is sima lakásétterem. Inkább valahol a kettő között. Elegáns, letisztult, de közben meglepően otthonos.

Olyan, mintha valakihez vendégségbe mennél, aki történetesen nagyon tud főzni.

Minden este fix érkezési idő van: 19:00 és 19:30 között foglal helyet minden vendég, és onnantól kezdve ketten vezetnek titeket végig az estén.

Itt a séf nem csak a szemed előtt főz, hanem mesél is. Nemcsak azt mondja el, hogy mi van a tányéron, hanem azt is, mi inspirálta őt. Ezek az inspirációk gyakran gyerekkori emlékek: egy szalonnasütés hangulata, a nagyszülőknél töltött hétvégék, egy régi hentespult látványa. A sztorik pedig bennetek is könnyen elindíthatnak valamit: olyan emlékek jöhetnek elő, amit aztán megoszthattok egymással. Ezért is jó ide olyan partnerrel jönni, akivel tényleg van miről beszélgetni, és akivel lehet mélységeket érinteni.

Az ételek profik, ízlésesek és izgalmasak. Pontosan annyira fine dining, amennyire kell, de sosem rideg vagy modoros. A hazai alapanyagokra épít, de modern vagy fúziós megoldásokkal. A garancia a minőségre a rengeteg díj, és az évek óta változatlan Michelin-ajánlás.

Cím: 2040 Budaörs, Budapesti út 51.

rutinbudaors.hu

Andrássy Garden

Ez a hely nem egy sietős randihoz való. Inkább akkor érdemes ide jönni, ha már kicsit ismeritek egymást, és szeretnétek együtt átélni valami különlegeset. Az Andrássy Garden kifejezetten elegáns, de nem feszengős. Olyan étterem, ahol jólesik kiöltözni, de nem kötelező nyakkendőben érkezni. Ahol van idő leülni, rendelni, beszélgetni, koccintani: úgy igazán.

Az Andrássy Garden belső tere 2024-ben Varró Zoltán tervei alapján újult meg, aki a klasszikus és modern elemeket mesterien ötvözve alkotott elegáns, mégis otthonos hangulatot. A természetes anyagok és apró részletek révén a tér egyszerre megnyugtató és hívogató, így tökéletes hátteret ad a különleges gasztronómiai élménynek.

Van egy különleges, kellemes kerthelyiség is, ahol nyáron könnyed koktélokat kortyolgatva lehet üldögélni, vagy akár vacsora mellett egy hosszabb beszélgetést is lefolytatni.

Ez a kert igazi menedék a kíváncsi szempárok elől, miközben a Városliget alig pár perc sétára van innen. Így a vacsora előtt vagy után egy kellemes sétával is meg lehet toldani az estét.

Az étlapon a magyar klasszikusok sorakoznak, de a megszokott keretekből kilépve, friss ötletekkel és minőségi alapanyagokkal. A csirkepaprikás mellé galuska helyett például sült puliszka érkezik, a lángos pedig nem csak egy egyszerű street food, hanem juhsajttal, medvehagyma pesztóval és mangalicával újragondolt ízorgia. Az ízek ismerősek, de az elkészítés és a tálalás miatt egyből más dimenzióba kerül az egész.

Ez a hely azoknak való, akik szeretnek figyelni a részletekre és értékelik, ha az étterem nem csak a gyomrot tölti meg, hanem egy komplett élményt nyújt.

Cím: 1063 Budapest, Andrássy út 111.

andrassygarden.com

Pink Pistachio

A Pink Pistachio elsőre a híres, pisztáciába mártott epreiről lehet ismerős, de ma már ennél sokkal többet tud a hely.

A belső tér letisztult, ízléses, nevével ellentétben nem rózsaszín, nem úszik a cukormázban, szóval a férfiak is simán jól érezhetik magukat itt.

A Pink Pistachio kétféle randiszituációban is nagyszerű választás lehet:

Ha csak egy könnyed, sétálós randi van tervben beugorhattok ide egy különleges italra. Mert itt a jeges italokat nem egyszerűen pohárba töltik, hanem egy menő dobozba, amit fémkupakkal zárnak le. Így akár azonnal tovább is indulhattok vele, és sétálhattok tovább a belvárosban. Ez a kis extra, dobozos ital, egy friss, váratlan momentum lehet a randiban.

Ha viszont van több időtök és szeretnétek egy igazi brunch-élményt, akkor a Pink Pistachio erre is remek választás.

A pisztácia jelen van minden fogásban (legyen az édes vagy sós), és mellé mindig prémium alapanyagok társulnak. Az avokádó toastjuk például tökéletesre sikerült: kovászos kenyér, pisztáciapesto, avokádókrém, főtt tojás, pisztáciás sajtkrém. Igazi ízbomba! De hogy említsünk valamit az édes vonalról is: a francia toastjukat habos pisztáciakrémmel, eperkompóttal és pisztáciás szórással tálalják.

A Pink Pistachio tökéletesen passzol a trendeket követő, kísérletező gasztrorajongókhoz. Ha a partnered ezek közé tartozik, értékelni fogja ezt a választást.

Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 6.

pinkpistachio_budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
A jövő már a tányéron van: a fiatal generáció írja a magyar gasztronómia új fejezetét
A Lestyán Projekt egy fine dining rendezvényekkel foglalkozó formáció, amelyet olyan fiatal szakemberek alkotnak, akik a gasztronómia iránti elhivatottságukat és kísérletező kedvüket szeretnék vendégélménybe sűríteni.


Amikor meghívót kaptam a „Szikra” nevű vacsorára, még nem igazán tudtam, hogy mire számíthatok.

A meghívás egy fiatal séftől, Tóth Józseftől érkezett, aki a Lestyán Projektet vezeti.

A levélből kiderült, hogy a Lestyán Projekt egy fine dining rendezvényekkel foglalkozó szakmai csapat, amely lelkes fiatalokat gyűjt össze.

A céljuk, hogy a csúcsgasztronómiát közérthetőbbé tegyék, miközben megőrzik annak magas színvonalát.

A Lestyán pop-up formátumban működik: a csapat mindig más és más helyszínen bukkan fel. Ezúttal a Kertész utcai, egykori Laurel étterem tereit töltötték meg ízekkel, és itt rendezték meg a „Szikra” nevű, nyári ízekre épülő vacsorát.

A menü kísérletező és végig izgalmas volt, és az élmény megerősített abban, hogy a magyar gasztronómia jövőjét már most egy új, tehetséges generáció írja.

Fiatal, lendületes csapat, komoly szakmai alappal

Ahhoz, hogy igazán megértsük a menü mögötti filozófiát, érdemes előbb megismerni a csapatot.

A séf, Tóth József (vagy ahogy sokan hívják, Azsi) mindössze 20 éves, de 14 éves kora óta konyhán dolgozik.

A pályáját a Gundelben kezdte, majd az Arany Kaviár étteremben folytatta.

"Az Arany Kaviárban annyira megszerettem a helyet és a csapatot, hogy a tanulóévek után egyből fel is vettek, és végigjárhattam a ranglétrát. Kanász László akkori séfem rengeteget formált a gondolkodásomon: rendszerszemléletet, precizitást és konyhai fegyelmet tanultam tőle. Attila és Szása (szerk.: Molnár Attila és Nyíri Szása, a hely tulajdonosai), a vendéglátás kiváló alakjai, a vendégközpontúság fontosságát mutatták meg számomra, ezért nagyon hálás vagyok az ott töltött időért.

Lehetősége volt több Michelin-csillagos étteremben is tapasztalatot szerezni, de a legmeghatározóbb élményként a New Yorkban, a Per Se-ben eltöltött időt emeli ki.

"Lenyűgözött, hogy magas vendégszám mellett is milyen precízen, szervezetten és jókedvűen zajlott minden, miközben olyan alapanyagokkal és technológiákkal találkoztam, amelyek addig teljesen újak voltak számomra."

A Lestyán csapatának legidősebb tagja is mindössze 27 éves, így valóban egy lendületes, fiatal formációról van szó.

A tagok (Máté, Marci, Bánk, Dani és Orsi) hasonlóan fiatalok, és hasonlóan elhivatottak.

"Mindannyian folyamatosan képezzük magunkat, a projekt mellett is aktívan dolgozunk, és közben szívjuk magunkba az új tudást, hogy mindig előre haladjunk.

Nagy örömmel tölt el hogy egyre több fiatal, korunkbeli csatlakozna hozzánk és szeretne együtt fejlődni, új dolgokat kipróbálni, akár tanulni ezt azt a másiktól."

Szikra – nyár 11 fogásban

Az este menüje a nyár és a grillezés köré épült, szezonális alapanyagokra, izgalmas textúrákra és precíz technológiákra építve. A csapat a francia alapot, a japán fegyelmet és a magyar identitást ötvözi, ami minden egyes fogáson érződött.

A 11 fogásból most csak pár ételt részleteznék, kedvcsináló gyanánt.

Az egyik kedvencünk a chawanmushi volt. Ez a japán tojáskocsonya sáfránnyal, kápia kosho-val, fermentált édesköménnyel és lazacikrával készült, amit forró, halászlé ízeivel készült dashival öntöttek fel. Ez a fogás tökéletesen példázta a projekt izgalmas, fúziós stílusát.

Ott volt a halászlé íze a szánkban, miközben a tálalási forma és a textúrák nem is állhattak volna távolabb tőle.

A sült káposztás fogás a Lestyán Projekt egyik signature eleme, ami több vacsorán is visszatért már. Ezúttal egy nyári verziót készítettek belőle, melyet ötfűszeres emulzióval, hagymakrémmel, bergamottal és édes misóval ízesített kapriszósszal kísértek, végül fehér kombu olajjal fejeztek be.

Én mindig azon a ponton kapom fel a fejem a vacsora közben, amikor nagy darab húsok és állati összetevők nélkül is robbannak az ízek a számban, így ennél a fogásnál éreztem azt, hogy igazán megérkezett hozzám az üzenet.

A tőkehalat vajban készítették, mellé szezonális zöldségekből összeállított, fermentált karalábé-juice és klorofillpaszta alapú ragu került. Az egészet egy könnyed joghurtos hab és kevés wasabi kísérte, így harmonikus, friss és mégis komplex fogás született.

Desszertként a feketeszezám–paradicsom–málna kombináció érkezett, amelyen keresztül a séf a savanykás, édeskés és umami ízjegyekkel játszott. A tányér alján egy aszalt és égetett paradicsomragu kapott helyet, amit egy 48 órán át csepegtetett, majd visszaredukált paradicsomvíz egészített ki. Ezen egy feketeszezám chantilly ült, amire sós morzsát szórtak, a tetején pedig egy igazán frissítő, nyári málnasorbet kapott helyet, amibe pirított feketeszezámot tettek.

Ez a fogás igazán ínyenc élmény volt. A feketeszezám, a paradicsom és a málna meglepő harmóniája izgalmasan feszegette a hagyományos desszertek határait.

A Lestyán Projekt a tudatosságra is nagy hangsúlyt fektet.

A csapat 99%-ban magyar termelőktől szerzi be az alapanyagokat, a maradék 1%-ot pedig olyan kuriózumok teszik ki, amelyek itthon nehezen elérhetőek.

A vacsorákon felszolgált borok is nagyrészt magyar borászok pincéiből származnak.

Törekszenek arra, hogy a magas szintű fine dining mindenki számára élvezhető legyen, így a menüben a vegetáriánus, peszketáriánus vagy ételérzékenységgel élők is megtalálják a nekik megfelelő fogásokat.

Minden menün szerepelnek zero waste fogások is, amelyekben az előregondolkodást és a tudatosságot mutatják be a vendégeknek.

Több mint vacsora

A Lestyán Projekt vacsorái általában 1–2 havonta követik egymást, és az utóbbi időben vidéki pop-up eseményekkel is bővültek. A csapat a saját szervezésű estek mellett nyit a catering és privát rendezvények felé is.

Érdemes követni őket Facebookon, mert a friss eseményeket minden alkalommal itt hirdetik meg.

A szakmában gyakran hallani aggodalmakat arról, hogy kevés a tettre kész fiatal, aki komolyan, alázattal áll a pályához. A Lestyán Projekt viszont ennek az ellenkezőjét bizonyítja:

ezek a fiatalok hajlandóak keményen dolgozni, tanulni, tapasztalatot gyűjteni, és közben a saját ötleteiket is megvalósítani.

József és csapata nem feszengenek a munka közben, az alkotás öröme és a sikerek viszik őket előre.

Nem tudhatjuk, hogy ki lesz később egy nagynevű étterem vezető séfje, vagy ki robban be saját projektjével, de az biztos, hogy most van lehetőségünk a legelején elcsípni őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Amikor az olasz divat és a magyar kézművesség találkozik: Patrizia Gucci Budapesten
A Zsolnay és Patrizia Gucci közös kollekciójának bemutatója különleges eseményként valósult meg Budapesten: a helyszínt az Anantara New York Palace Hotel biztosította, a délutánt pedig Patrizia Gucci születésnapja tette még emlékezetesebbé.


Az Anantara New York Palace Hotelben egy különleges eseményre került sor, amely a magyar kézművesség és az olasz dizájn találkozásának új fejezetét nyitotta meg. Nem csupán egy exkluzív teadélutánról volt szó, hanem egy valódi ünneplésről, amely Patrizia Gucci, a világhírű divatházat alapító Guccio Gucci dédunokájának magyarországi látogatásával és születésnapjával vált teljessé.

Ahol a múlt és a jelen találkozik

Az Anantara nem véletlenül vált a főváros egyik legfelkapottabb helyszínévé. Történelmi múltja, a részletekben rejlő elegancia és a nagyszabású terek lenyűgöző atmoszférát teremtenek. Magasba törő oszlopai, aranyozott díszítései és kifinomult belső terei már önmagukban is felejthetetlen élményt kínálnak, de amikor mindez egy olyan különleges eseménnyel párosul, mint a Zsolnay és Gucci együttműködése, az már egy egészen más szintű luxust jelent.

A júliusi rendezvény pedig egy még személyesebb és ünnepibb hangulatot hozott ebbe az ikonikus térbe.

Patrizia Yvonne Gucci – egy név, amely túlmutat a divatház árnyékán

Amikor azt mondjuk, „Gucci”, legtöbben rögtön a luxusdivatra, ikonikus monogramokra és olasz eleganciára gondolunk. Patrizia Yvonne Gucci számára azonban ez a név nem csupán márkajelzés, hanem sors és örökség.

Patrizia Paolo Gucci lánya, vagyis Guccio Gucci, a világhírű divatház alapítójának dédunokája. Firenzei neveltetése és családi kötődése természetesen beleírta őt a Gucci-dinasztia történetébe, de ő nem elégedett meg a névvel járó reflektorfénnyel. Míg sokáig a háttérben, PR-szakemberként segítette a Gucci márka fejlődését (több mint egy évtizeden át dolgozott a vállalatnál, 13 új üzlet megnyitását is ő koordinálta), valójában már akkor is egy másik útra készült.

A '90-es években kilépett a családi üzletből, és saját művészi identitását kezdte építeni. Festőként mutatkozott be először a Közel-Keleten, majd Firenzében, Bécsben és Budapesten is.

A képzőművészet mellett az írás is fontos eszköze lett annak, hogy megfogalmazza önmagát és múltját. Több könyve is megjelent, köztük a Gucci: La vera storia di una dinastia di successo című kötet, amelyben saját szemszögből meséli el a Gucci család történetét. Egyfajta belső korrekcióként azzal szemben, amit a sajtó és a filmipar sokszor leegyszerűsítve tálal.

Patrizia nem hagyta szó nélkül a House of Gucci című filmet sem. Kritikus hangon nyilatkozott róla, mondván: „Elveszik egy család identitását a profitért.” Ez a mondat sokat elárul arról, mennyire fontos számára a tisztesség és a hiteles történetmesélés még akkor is, ha az a saját nevét viselő birodalom árnyékában szinte lehetetlennek tűnik.

Aktív szereplője a művészeti közéletnek is: a Non-Violence Art Project résztvevőjeként kiállításaival a békét és az erőszakmentességet hirdeti. 2019-ben el is nyerte a Paolo Borsellino és Giovanni Falcone emlékének szentelt művészeti díjat, amely a társadalmi elköteleződés egyik legrangosabb olasz elismerése.

Ma is Firenzében él, alkot, ír és gondolkodik.

Két világmárka találkozása és egy különleges ünnep

Július 14-én az Anantara New York Palace Budapest Hotel adott otthont

a Zsolnay és Patrizia Gucci legújabb kollekciójának hivatalos magyarországi bemutatójának.

A rangos eseményen számos díszvendég tette tiszteletét.

Először Fazekas Tamás, az Anantara Nem York Palace Hotel igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója vette át a szót. Ő többek között elmondta, hogy a cég célja a nemzetközi jelenlét erősítése, többek között ezért is dolgoznak együtt olyan nevekkel, mint Patrizia Gucci.

A régi ismeretségnek köszönhetően a közös munka gördülékeny volt, és most végre eljött az idő, hogy megmutassák a nagyvilágnak, mit alkottak.

Jelen volt Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a Zsolnay több mint másfél évszázada a város ikonikus márkája, és a kollekció kiváló példája annak, hogy a város nemcsak őrzi hagyományait, hanem képes a megújulásra is. Thomas Widmer, Svájc Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is részt vett az eseményen, büszkén kiemelve, hogy a részben svájci tulajdonú Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. exportálja ezeket a termékeket világszerte, és a kollekció tökéletes összhangban áll azzal a minőséggel, amit Svájc mindig is képviselt.

Luxus teadélután a hotelben

A Zsolnay x Gucci legújabb kollekciója az Anantarában egy különleges teadélután részeként is élvezhető.

A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok.

A gasztronómiai élményt Kiss Krisztián séf álmodta meg, aki a porcelánok nyári, virágos-madaras motívumaiból merített ihletet. A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát apró falatokban is visszaadják.

Az első körben sós harapnivalók, mint kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár és sajtos polenta szarvasgombával érkeznek. Ezt követik a friss szendvicsek, majd a desszertek, mint a scones vajkrémmel, minitorták és bonbonok zárják a sort. Minden fogáshoz külön tea párosul.

A kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes. A felszolgálók segítenek a teaválasztásban és figyelnek minden apró részletre.

Az Anantara teadélutánja hétfőtől vasárnapig érhető el, 12:00 és 18:00 óra között, 16 800 Ft/fő áron. Ez az alkalom kiváló lehetőséget kínál arra, hogy elmerüljünk a luxusban, és részesei legyünk egy olyan kulturális és gasztronómiai élménynek, amely egyedülálló módon ötvözi a magyar és olasz művészetet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Velőscsontba töltött bivalytatár és harcsás nyalóka lettek az év balatoni strandkajái
Idén is megválasztották a Balaton legjobb strandételeit: a győztesek között bivalyhús, harcsapaprikás nyalóka és granolás vitorlás is szerepel. A verseny célja, hogy kreatív, minőségi fogások kerüljenek a tóparti büfékbe.


A balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró bivalytatár velőscsont csónakban nevű ételét választották az év strandételének. A balatonmáriafürdői Pizza Sztori harcsa-supplija lett a legjobb strandbüféétel, míg a stranddesszertek között a gyenesdiási Mónisüti granola optimist nevű készítménye nyert. Az eredményről a verseny ötletgazdája csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

Kardos Gábor elmondta, hogy

a bivalytatár zalaköveskúti bivalyhúsból készül, burgonygratinnal, tormahabbal, zellerropogóssal, szardellával, kapribogyóval, kovászos uborkával és házi majonézzel tálalják.

A Pizza Sztori ételének alapötletét a római rizsgolyók adták. A harcsapaprikást összefőzik túrós csuszával, majd nyalóka alakúra formázzák, és kirántják. Kapros túróval és kápiakrémmel tálalják.

A granola optimist névadója az Optimist vitorlás, amelyen a gyerekek tanulnak hajózni. A vitorlás teste és vitorlája képviselőfánkból készül, tölteléke mézes-joghurtos krém, erdei gyümölcs öntet és granola kerül rá.

A Balatoni Kör tizenegyedszer hirdette meg a strandételversenyt. A zsűri 36 nevezett étel közül választotta ki a győzteseket - közölte Kardos Gábor.


Link másolása
KÖVESS MINKET: