GASZTRO
A Rovatból

Ízutazás Isztambulban - az örökség és a modern konyhaművészet remekül megfér egymás mellett Törökország legnépesebb városában

Bejártam Isztambul európai részét, és a török konyha sokkal gazdagabb élményekkel látott el néhány nap alatt, mint amire számítottam.


Isztambul Törökország legnagyobb városa, és egyben az ország kulturális és gazdasági központja, ami több mint 15 millió lakossal büszkélkedhet. A Boszporusz partján fekvő metropolisz hídként szolgál Európa és Ázsia között, mind földrajzilag, mind kulturálisan.

A gasztronómia szempontjából Isztambul egy igazi kincsesbánya. A török konyha, amely a város éttermeiben és piacain egyaránt jelen van, gazdag és változatos.

Hagyományos ételeik, mint a kebab, a mezze, és a baklava, évszázadok óta a helyiek és a turisták kedvencei. De az utóbbi években a modern gasztronómiai trendek is megjelentek, így ma már a hagyományos ételek mellett innovatív fogásokkal is találkozhatunk, amelyek ötvözik a régi ízeket a modern konyhaművészet technikáival.

Április végén egy sajtóút keretében én is közelebb kerülhettem a török kultúrához, és természetesen annak gasztronómiájához is.

Ebben a cikkben megpróbáltam összegyűjteni nektek a főbb irányzatokat, és a legizgalmasabb finomságokat.

A kihagyhatatlan piac

Az isztambuli piacok, mint például a híres Nagy Bazár (Fedett Bazár) és a Fűszerbazár abszolút kihagyhatatlan látnivalók. Színes standok, illatos fűszerek, friss gyümölcsök és zöldségek sorakoznak szinte feldolgozhatatlanul hosszú sorokban. Az utcákon sétálva az ember a bazári élet lüktetésében élvezhetik a török kultúra autentikus oldalát. A hangulat akkor is magával ragad, ha nem veszel semmit.

Én azt tapasztaltam, hogy bár a török árusok is szeretnek kínálgatni és alkudozni, közel sem annyira erőszakosak, mint például Dubajban.

Könnyedén találni olyan helyet is, ahol engedik, hogy az ember csak nézelődjön, és nem szakítják félbe folyamatos tukmálással. Az árak elég sok helyen ki vannak írva, és abszolút nincsenek elszállva.

Mivel tényleg rengeteg az árus, és nagyon sok hasonló portéka van, jól jönnek a tuti biztos tippek a helyiektől. Nekünk ezeket az üzleteket mutatták meg, és idegenvezetőink minden alkalommal vásároltak maguknak is valami finomságot, szóval tényleg nem random böktek rá egyik vagy másik standra.

Cankurtaran Charcuterie (Egyiptomi Bazár) - Kiváló sajtokat és húsféléket árulnak ebben a boltban. Kóstolni is lehet náluk, és az érlelt termékek simán kibírják a repülőutat is.

Hayfene (Egyiptomi Bazár - 51-es stand) - Ez egy többgenerációs, családi vállalkozásként üzemelő fűszerüzlet. A jellegzetes alapfűszerek és fűszerkeverékeket mellett illóolajokkal, rózsavízzel, édességekkel és teákkal is foglalkoznak.

Hacı Bekir - Ez az édességüzlet 1777 óta üzemel, és már a család negyedik és ötödik generációja irányítja a vállalat gyártóüzemét és a nyolc üzletüket. Csodaszép, tradicionális csomagolásban vannak az édességek, így szuvenírnek is tökéletesek.

Resat Balik Market (Hüseyinağa, Sahne Sk. 8/B) - Az egész kirándulás alatt a legjobb street food ételt ezen a helyen ettük. Ez egy picike halas üzlet, ahol egy lazacos pastrami szendvicset kóstoltunk meg. A szendvics óriási, szuperfriss, ízgazdag volt, és átszámítva mindössze 2200 forintba került.

(Amikor ezt a cikket írom 1 török líra 11 forint.)

Kukorica, gesztenye és simit - Ezek az ételek minden utcai árusnál felbukkannak. Számunkra nyilván a törökök szezámos péksüteménye, a simit volt a legizgalmasabb. Sós töltelékkel is remek, de az utcán több helyen nutellával kenik meg.

Pro Tipp: Ha a forgalmasabb bazárrésztől csak pár utcával arrébb megy az ember, már tud spórolni egy kicsit.

De például egy egyszerű szupermarketben, amilyen például a Şok is jóval olcsóbban be lehet vásárolni autentikus török termékeket.

Az üzletekben relatíve kevés az import termék, és míg a piacon több ezer forint is lehet a legegyszerűbb kimért tea, én például fél kilót nagyjából 900 forintért vásároltam a fent említett üzletben.

A híres török reggeli

Az autentikus török reggeli, a "kahvaltı" egy bőséges és változatos étkezés, amely a török kultúra fontos része. Az étkezés nevének jelentése "kávé előtt".

A török reggeli tipikus összetevői:

- friss, ropogós fehér kenyér vagy simit

- többféle sajt, mint például a beyaz peynir, a kaşar és a tulum

- fekete és zöld olajbogyók, gyakran fűszerezve vagy marinálva

- friss zöldségek, tojásételek

- különféle krémek, szószok, lekvárok, dzsemek, méz és sűrű tejszín (kaymak)

- pastrami és egyéb húsok, mint például a sült kolbász (sucuk)

A török reggeli nemcsak az ételek sokfélesége miatt különleges, hanem az egész étkezési élmény miatt is. A családok és barátok általában hosszú időt töltenek az asztal körül, beszélgetve és élvezve az együttlétet.

Mi a Boszporusz partján, a Divan Bebek nevű helyen fogyasztottunk el egy ilyen csodás reggelit.

Ennek az ára két főre 20.000 Ft, és ITT tudtok akár előre foglalni, vagy olvasni ennek a részletiről.

Klasszikusok sallang nélkül

Én a legjobbat a Hamdiban ettem, ami bár nem mondható különösebben luxushelynek, és annyira nem is olcsó, de nekem mégis azokat a klasszikus, török ízeket adta, amit szintén kihagyhatatlannak gondolok.

A Hamdi Restaurant az Eminönü negyedben található, és lenyűgöző kilátást nyújt a történelmi városrészre, beleértve a Boszporuszt, a Galata tornyot és a híres Nagy Bazárt.

Hamdi Arpacı 1960-ban nyitotta meg első kis kebabárus bódéját az Eminönü tér közelében. Az étterem azóta jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára három emeletes vendéglátóhellyé nőtte ki magát.

A Hamdi Restaurant étlapja elsősorban a tradicionális török és közel-keleti ételekre összpontosít. Az étterem különlegességei közé tartoznak a különféle kebabok és grill húsok. Emellett a vendégek választhatnak mezze-kínálatból is, amely apró előételeket tartalmaz, mint például a humusz, a köfte (török fasírt) és a lahmacun (török pizza).

Egy üdítő 1000 forint, egy húsos főétel 5000 forint, egy előétel körülbelül 2000 forint.

í/p>

A Baklava

A baklava, a közel-keleti és török édességek koronázatlan királynője, az egyik legismertebb és legkedveltebb desszert világszerte.

Alapvetően vékony rétegű tésztalapokból készül, melyeket vajjal rétegeznek, majd dióval, pisztáciával vagy más magvakkal töltenek meg.

Az így elkészített tésztát megsütik, majd cukorsziruppal vagy mézzel öntik le, hogy az édesség jól átitatódjon.

Az elkészítés során fontos a precizitás és a türelem, mivel a tésztalapokat rendkívül vékonyra kell nyújtani, és minden réteget egyenletesen kell bevonni vajjal. A töltelék ízesítése is változhat, attól függően, hogy melyik régióban készítik: Törökországban például gyakran használnak pisztáciát, míg más helyeken diót vagy mandulát.

Karaköy Güllüoğlu Isztambul egyik legismertebb és legnépszerűbb baklava üzlete, amely Karaköy városrészben található. Közel van az Arap Cami mecsethez és a Galata-hídhoz, így könnyen megközelíthető a város központjából. De mi például egy hajókirándulás után kötöttünk ki itt.

Az üzletben számos baklava variációt kóstolhatunk meg. Bár én személy szerint nem vagyok ennek az édességnek a rajongója, de még így is találtam kedvencet a dürümler baklava (tulajdonképpen egy tekercs formában készült baklava) személyében.

Török kávé, tea és boza

A török kávé a török kultúra szerves része, mely szertartásszerű elkészítése és fogyasztása hosszú hagyományokra tekint vissza.

A kávét kis csészékben tálalják. A kávézacc leülepedik az alján, így a kávé fogyasztása lassú és élvezetes folyamat, amely gyakran beszélgetéssel és társasági eseményekkel párosul.

A török kávé különlegessége az elkészítés módjában és a habban rejlik. A kávé finomra őrlése és a lassú főzés során kialakuló hab selymes textúrát és gazdag ízt biztosít.

Azért azt megjegyzem, hogy az eszpresszóhoz szokott embereknek nem biztos, hogy a kedvencük lesz... én rendszerint inkább a teát választottam helyette.

A török tea (çay) is a mindennapok elengedhetetlen része Törökországban. Fogyasztása szinte szertartásos, és minden társadalmi helyzetben megjelenik, legyen szó reggeliről, vendéglátásról vagy üzleti találkozóról.

A török tea egy fekete tea, aminek jellemzője a mély, sötét szín, és az erős íz. Általában cukorral fogyasztják, de tej vagy citrom nélkül.

Ha a teánál vagy a kávénál extrább dolgot is megkóstolnátok, akkor a boza izgalmas választás lehet.

A boza eredete több ezer évre nyúlik vissza, és az egyik legrégebbi ismert erjesztett ital a világon. Az ital különféle gabonafélékből, például kölesből, árpából, kukoricából vagy búzából készülhet.

Íze enyhén savanykás, édes és fanyar, állaga pedig sűrű és krémes. Az erjedés következtében alacsony alkoholtartalma is lehet, de általában 1-2% körül mozog, így nem tekinthető erős alkoholos italnak.

Mi egy olyan üzletben jártunk, ahol helyben is lehet fogyasztani, és kimérős formában is viszik haza az emberek. Nekem határozottan bejött az íze, de az biztos, hogy nagyon megosztó ital.

Új hullám

Utunk során két Michelin-ajánlással rendelkező étteremben is jártunk. És talán a legizgalmasabb az volt, hogy bár mindkét hely a tradicionális török konyhát igyekszik újragondolni, mégis mennyire más élményeket hagyott bennünk.

Ha az ember azt szeretné látni, hogy hol tartanak a törökök most a gasztroforradalomban, mindenképpen érdemes lehet a street foodok, a piacozások és hagyományos helyek mellett egy ilyen étterembe is ellátogatni,

Az Alafban a hosszú menü 50.000 forintba kerül, a rövidebb körülbelül 32.000 forintra jön ki. És ehhez még rendelhetünk borsort is. De ha nem szeretnénk a teljes menüt végigenni, választhatunk à la carte étlapról.

Itt nagyon kedveltem ez előételek és a desszertet, amihez egy egész szárított paprikát töltöttek meg csokoládékrémmel.

A Seraf Vadi épülete önmagában is csoda. Látszik rajta, hogy a tulajdonos és séf egy nő.

Az előételek rendkívül izgalmasak voltak, rengeteg színes zöldséget tartalmaztak, és fantasztikus látványt nyújtottak az óriási asztalon.  A főételek viszont már inkább a húsimádóknak kedveztek, darált húsokkal és báránnyal.

Az étteremnek van egy saját delikátesz üzlete is, ahol rettentően sajnáltam, hogy nem fért el a bőröndömben pár izgalmas savanyúság vagy házi tészta.

Isztambul többet adott, mint amit reméltem tőle. Az áraik nem különböznek sokban a mieinktől (talán átlagolva kicsit olcsóbbnak mondhatóak), és az egyszerű fogások mellett rengeteg különleges dolgot is lehet kóstolni.

Pár nap abszolút nem elég rá, de visszatérni bármikor érdemes!

goturkiye.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Ahol Ady és a koktélművészet találkozik – fedezd fel a New York-palota irodalmi bárját, a The Poet Bart
Az Anantara New York Palace Budapest Hotel The Poet Barja az irodalom és az elegancia találkozásának helyszíne – ahol a líra nemcsak a könyvekben, hanem a poharakban is életre kel.


Budapest szívében, az Erzsébet körút patinás épületei között magasodik az Anantara New York Palace Budapest Hotel, amely nemcsak a város egyik legfényűzőbb szállodája, hanem a kulturális örökség egyik ékköve is.

Az épület története egészen 1894-ig nyúlik vissza, amikor az amerikai New York Biztosító Társaság megbízásából Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján felépült ez az impozáns palota. A ház 2006-ban született újjá, amikor a teljes restaurálás során a 19. századi pompát sikerült ötvözni a modern luxus minden igényével. Mindezt olyan világhírű belsőépítészek irányításával, mint Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám.

A palota legismertebb része kétségkívül a New York Kávéház, de aki a kávéillatú, zsibongó térből egy meghittebb, intimebb világba vágyik, annak csak néhány lépcsőt kell tennie felfelé: itt várja a The Poet Bar.

Ahol az irodalom találkozik a koktélművészettel

A The Poet Bar nem csupán a kifinomult italok és elegáns környezet miatt különleges. A bár nevével és hangulatával is a legendás Nyugat folyóirat előtt tiszteleg, amely egykor az épület felső emeletein működött. Az írók, költők és gondolkodók szelleme pedig ma is ott lebeg a falak között, s az Anantara Hotel tudatosan ápolja ezt az örökséget.

A hotel az utóbbi években egyre inkább hangsúlyozza az irodalmi karaktert, amely az épület minden részletében felfedezhető. A The Poet Barban ez nemcsak hangulatban, hanem konkrét gesztusokban is megnyilvánul:

a bár egyik pontján egy könyvespolc áll, amelyen olyan művek sorakoznak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a magyar irodalomhoz vagy az épület múltjához.

Több szerző, akinek kötete ott kapott helyet, meg is megfordult e falak között.

Ez a különleges, irodalmi atmoszféra teszi a The Poet Bart egyedülállóvá a fővárosban, hisz aligha találni még egy olyan helyet Budapesten, ahol az irodalom ilyen természetesen és elegánsan fonódik össze a koktélkultúrával.

A polcokon sorakozó kötetek mellett a bár koktéllapja is az irodalmat idézi meg. Két ital különösen kiemelkedik ebből a tematikából: az egyik a magyar irodalom egy ikonikus darabját, a másik pedig egy legendáját értelmez újra, folyékony formában.

The Black Piano – Ady Endre verse a pohárban

A The Black Piano egy elegáns, mély tónusú koktél, amely Ady Endre „A fekete zongora” című versének drámai hangulatát idézi.

A sötét, karakteres italban a magyar whisky, az Unicum és a friss kávé testes aromái fonódnak össze, amelyeket a vanília szirup íze lágyít.

Az eredmény egy gazdag, telt ízvilág, amelyben a komor, mégis harmóniát kereső tónusok uralkodnak: épp úgy, mint Ady költészetében.

Ady Endre: A fekete zongora (részlet)

Fejem zúgása, szemem könnye,

Tornázó vágyaim tora,

Ez mind, mind: ez a zongora.

Boros, bolond szivemnek vére

Kiömlik az ő ütemére.

Ez a fekete zongora.

Falling Poem – azaz a legendás "hulló versek"

A bár másik ikonikus itala a Falling Poem, vagyis a Hulló Vers, amely egy játékos, mégis mély irodalmi hagyományt elevenít fel.

A legenda szerint a múlt század elején a kevésbé ismert írókat az épület emeletére száműzték, míg a tekintélyesebb szerzők a földszinten foglaltak helyet. Ha egy feltörekvő író az emelet ablakából ledobta kéziratát, és az lent elnyerte a többiek tetszését, meghívást kapott a társasághoz – egy italra, egy beszélgetésre, talán a hírnév felé vezető első lépésként.

Ezt a történetet idézi meg a Falling Poem, amelynek ízvilága fűszeres és gyümölcsös:

a szilvapálinka, a tokaji aszú és az őszibarack harmóniáját a fahéj melege és a lime könnyedsége egészíti ki.

Egy ital, amely egyszerre friss és mély, inspiráló és játékos.

Ha valaki a bárban rendel egy Falling Poemet, egy apró meglepetésben is része lehet: minden vendég kap a koktél mellé tollat és papírt. Aki kedvet érez, írhat egy verset vagy rövid szöveget, és ha az elnyeri a bárpultos tetszését, egy pohár pezsgővel jutalmazzák az alkotót.

A hotel ezeket az írásokat évek óta gyűjti. Ki tudja, talán egyszer még kiállítást is rendeznek belőlük.

A The Poet Barban a luxus és a kultúra találkozik.

Egy hely, ahol a kortárs utazó egy pillanatra elcsendesedhet, és átadhatja magát annak a különleges hangulatnak, amit csak Budapest legnemesebb épületei tudnak megidézni.

The Poet Bar – Anantara New York Palace Budapest Hotel

1073, Erzsébet krt. 9.

Nyitvatartás: 18:00 - 1:00

+36 (1) 886 6167

[email protected]


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk