Így néz ki belülről a megújult Gundel – kipróbáltuk az új étlapot is
2021 májusában elindult egy folyamat, melynek végén az Eventrend Group jóvoltából ma megújult belső térrel és átgondolt konyhával újranyitott a Gundel. Mi múlt héten körbejártuk az éttermet, megkóstoltuk az új étlapot, és be is számolunk nektek friss élményeinkről. De hogy értsük, miért ilyen fontos, és különleges pillanat ez, kicsit a múltat is érdemes felidéznünk.
A Gundel fogalom. Minden magyar ismeri, és a legtöbben konkrét emlékeket is kötünk a névhez. A régi étteremhez, a palacsintához, és megannyi olyan dologhoz, amiről talán nem is tudjuk, de hozzá kapcsolódik.
A Gundel 1894-ben nyílt meg, és 1910 óta viseli Gundel Károly nevét, aki nagyszerű vezető volt, és a mai magyar konyha alapjait tette le.
Gundel Károly hagyatéka
Az elmúlt több mint 125 évben a Gundel híre az egész Földet bejárta, világhírű közszereplők, királynők, hollywoodi hírességek a mai napig élvezik a Gundel vendégszeretetét.
A Gundel azonban nemcsak a luxuslakomák helye volt, a teraszon régen sós perecet, csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is felszolgáltak. Gundel Károly vezetése alatt a vendéglő szárnyalni kezdett, nemcsak a kiváló vendéglátás mestere volt, de a magyar és a francia konyha legjobb fogasait tálalta, és olyan étel- és íz kombinációkat alkotott, melyeket a modern magyar konyha alapjainak tekintünk.
Folyamatosan új receptek kísérleteztek ki: a Gundelben született a palóc leves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti és a tokaji libamáj, de a Gundel honosította meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is.
A Gundel étterem teraszán szolgáltak fel először olyan, ma már jól ismert ételeket, mint a Jókai-bableves vagy a Gundel-palacsinta.
Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gundeldi- nasztia honosította meg a Wiener Schnitzelt is.
Gundel öröksége tehát óriási, és fontos, hogy méltóképpen vigyék és ápolják tovább. Elnézve ez étterem belső tereit, jelenleg jó kezekben van:



A felújításnál különös figyelmet fordítottak arra, hogy a hely megőrizze múltbéli eleganciáját, de közben a modern részletek frissességet is adjanak neki.
Továbbá fontos volt, hogy több funkciót is ellásson a létesítmény, így három nagyobb részre bontották: kávézóra, étteremre és kertre. Az étterem és a kávézó egy nagy térben található, de mégis más életérzés.
Itt egész napos nyüzsgés, és többféle hangulat várható, ahogy haladunk előre a napban.
Zsolnay porcelán, ezüst evőeszköz, elegánsabb tér és hangulat. Az étlapok között lesznek átfedések, de az éttermi részen nyilván többet kell fizetni egy komótos vacsoráért. 3 vagy 4 fogásos menüket lehet rendelni. A 3 fogás 12.300 forint, a 4 fogás 14.400 forintba kerül.
(A kertet egyelőre nem vehettük szemügyre, mert csak tavasszal nyit majd ki megújult formában.)




A Gundel mindenkinek élmény lesz, aki csak betér, hiszen nem csak az enteriőr repít vissza egy kifinomultabb korba. Erre több különlegességgel is rásegítenek:




De térjünk rá az ételekre, amitől igazán Gundel a Gundel.
A Gundel a hagyományokra építi az ételeket, aminek központi eleme az általuk elnevezett Nemzeti11. Az a tizenegy ikonikus fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre.
A Nemzeti11 mellett természetesen sok más is található az étlapon. Reggeli ételek, egytálételek, saláták, kávék, teák, alkoholos italok.
Ők együtt egy olyan étlapot alkottak meg, ahol nincsenek újragondolva és kitekerve a klasszikus fogások, de pont annyi frissesség van bennük, amit a 21. század étterembe járó embere megkövetel.
Mi ezeket a finomságokat kóstoltuk meg:
Grillezett libamáj, sült szilvakrémmel és füstölt dióval (3900 ft)

Tokaji Aszús libamájpástétom mákos barcheszal (3900 ft)

Gulyásleves házi csipetkével (2400 ft)

Palócleves bárányhúsból (2400 ft)


Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával 4500 FT

Borjú bécsi, pirított petrezselymes burgonyával és házi savanyúsággal (5400 ft)

Az eredeti Gundel palacsinta (2400 ft)

Képviselőfánk karamellizált dióval (2100 ft)

Az ételek ízletesek és kiadósak. Méltóak az elődökhöz. Aki hamisítatlan, magyar ízekre vágyik, nem fog csalódni.
Szerencsére a gondos alapanyag választásnak köszönhetően nem csak lisztből és cukorból állnak, hanem rengeteg autentikus fűszer, gyümölcs és zöldség is frissíti a falatokat.
Bár a főételek nem mondhatóak kifejezetten olcsónak, a kávéházban reggelit, vagy egy klasszikus Gundel desszertet már 2000 Ft- tól találunk az étlapon.
Így a Gundel élményre valóban bárki benevezhet!
Cím: Budapest, 1146, Gundel Károly út 4.
