Fruska a belvárosban – barátságos bisztró, ami egy hidegebb napon is felmelegít
A Fruska Bistro a Kopaszi-gát egyik legrégebbi vendéglátóhelye, amely a barátságos, közvetlen hangulatáról és minőségi ételeiről vált ismertté. A bisztró hosszú ideig csak szezonálisan működött, de 2024 őszén megnyitották új egységüket a belvárosban, hogy egész évben elérhetőek legyenek vendégeik számára.
A Fruska tulajdonosai, Beregszászi Dániel és Vér Erika, személyesen is aktívan részt vesznek az étterem mindennapi életében. Dániel konyhafőnökként felel az ételek minőségéért, de gyakran a vendégtérben is feltűnik. Erika, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett festőként, a hely vizuális megjelenéséhez is hozzájárult. Az étterem falán látható citromos dekoráció az ő keze munkája. De a különböző apró részletek, mint például a lámpabúrákat is együtt alakították át, hogy az egész hely igazán "Fruskás" legyen.




(ITT olvashatsz bővebben a tavalyi látogatásunkról a Kopaszi-gáton).
A Fruska burger (4290 Ft) változatlan recepttel készül: marhahúspogácsa, saláta, paradicsom, lilahagymalekvár, kéksajt, bacon, házi szósz és szalmaburgonya, valamint házi ketchup kerül bele.
A házi túrógombóc (2790 Ft) pedig az évszakhoz igazodva most meleg verzióban, pisztáciás kekszmorzsába forgatva, édes tejföllel kerül az asztalra.


Több klasszikus és izgalmas fogás is megtalálható náluk. Az Eggs Benedict-tel vagy az avokádókrémes buggyantott tojásos toasttal nem lehet mellélőni. A fahéjas-almás zabkása és a smoothie bowl könnyedebb, gyümölcsös opciók, amelyek frissességet visznek a reggeledbe. Ha pedig egy laktatóbb fogást keresel, a Ficsúr reggeli chorizóval, sült paradicsommal és avokádókrémmel garantáltan jól indítja a napot.
Az általam kóstolt ételek közül kiemelkedett a hagymás-baconos melegszendvics (2290 Ft), amely a sajtkrém, paradicsom és cheddar kombinációjával valamiért gyerekkori emlékeket is előhozott, de egy jóval kifinomultabb, frissebb verzióban.
Nem is értem, hogy a melegszendvics mint kategória miért kopott ki ennyire a köztudatból, miközben a fruskás példát nézve, tényleg könnyedén éttermi minőségű, izgalmas étellé formálható.
A másik reggeli étel, amit megkóstoltam, a Fruska Reggeli (3290 Ft) volt.
Ez egy igazán tartalmas, egyszerre laktató és friss fogás. A tükörtojás mellett krémes avokádó és roppanós kínai kel is kerül a tányérra. Az édesburgonya, a rozmaringos hagymalekvár és a sült gombafejek, mind plusz ízt és textúrát adnak az ételhez.
Ez szintén jól eltalált mixnek bizonyult.


A Fruska Bisztró étlapja a reggeliken túl is nagyon változatos. Klasszikus és kreatív fogásokat egyaránt találunk rajta. Az áfonyával töltött grillezett camembert egy izgalmas előétel. A húsplatter könnyedén megosztható és a nagy beszélgetések mellé ideális, míg a hideg libamáj lilahagyma chutney-val igazi gourmet fogás.
A már említett szürkemarha gulyás mellett a levesek között feltűnik a francia hagymaleves is. A saláták között pedig legközelebb a kéksajtos céklasalátának is adnék egy esélyt.
A főételek közül a rozé kacsamell szarvasgombás burgonyapürével vagy a bárány sült baconos zöldbabbal és graten burgonyával tartalmas fogásnak tűnik, míg a vörösboros marhapörkölt juhtúrós gnocchival a magyarosabb vonalat képviseli.
A tészták közül az egyik véglet a sütőtökös-kéksajtos gnocchi dióval és gorgonzolával, az udon tészta pedig hoisin szószos, ázsiai ihletésű alternatíva.
De a hamburgerek között sem csak a Fruska burger az egyetlen választási lehetőség: a Ficsúr burger például ajvárral és fermentált lilahagymával egyedi kombinációnak tűnik, míg a húst kerülők kecskesajtos és fügelekváros vega burgert is választhatnak.
A klasszikusok kedvelőinek a Wiener Schnitzel is elérhető, amely bécsi burgonyasalátával tálalva hozza az autentikus ízeket.


A főételek közül a fetasajtos édesburgonya saláta grillezett garnélával (4790 Ft) volt az abszolút kedvencem. Az édesburgonya, avokádó, pekándió, gránátalma, bébispenót, szezámmag, tökmag és feta sajt zöldfűszeres vinaigrette-tel önmagában is kiadós, de a garnéla még inkább teljessé tette az ételt.
Persze ez a saláta valószínűleg nem a legdiétásabbak közül való, mégis színei és összetétele alapján egy kifejezetten egészséges választás lehet.
Az italkínálatban a forró limonádés vonal kellemes meglepetés volt: a gyömbéres-citromos verzió kifejezetten jól esett.
Emellett kávék, teák és koktélok is szerepelnek az itallapon.
A Fruska Bistro több kézműves és helyi beszállítóval is dolgozik: a szörpök a Panni Szörptől érkeznek, az ételeket díszítő mikrozöldek a Bedrock Farm termékei, a kávéjuk pedig Caribou Coffee.
További bónusz, hogy a pultban mindenmentes sütemények is kaphatók, így az ételérzékenységgel élők sem maradnak édes falatok nélkül.

A Fruska belvárosi egysége egy olyan hely, amely megőrizte azt a hangulatot, amit a Kopaszi-gáton nagyon szerettünk. Akár reggelire, ebédre, vacsorára vagy csak egy italra is érdemes betérni hozzájuk.
Minden bizonnyal kedves és barátságos fogadtatásban lesz részetek!
Cím:
1051 Budapest, Nádor utca 14.
Nyitva tartás:
H-V: 09:00 - 22:00

