SIKERSZTORIK
A Rovatból

Fogalmunk sincs, milyen színes a gasztrokultúránk

Katlan Tóni arra tette fel az életét, hogy a magyarok újra felfedezzék a páratlanul gazdag hazai konyhaművészetet.


A Művészetek Völgye forgatagában lassan másfél évtizede biztos pont Katlan Tóni Konyhája. Minden évben hatalmas sikere van tradicionális ételeiknek, gyakran napközben is alig lehet náluk szabad asztalt találni. A vállalkozás névadó vezetőjét veresegyházi éttermében látogattuk meg, ahol egy íncsiklandó ebéd mellett mesélt nekünk a fesztiválon szerzett élményeiről, valamint szívügyéről, a magyar konyháról.

Minden sarkon egy olasz étterem

Tóni (eredeti nevén Novotny Antal) 14 évesen került szakmunkásképzőbe szakácstanulónak. Azóta gyakorlatilag megszakítás nélkül a vendéglátásban dolgozik, szakács mellett felszolgáló, sőt feketemosogató is volt. Bár családjában senki nem foglalkozott még csak hasonlóval sem, valahogy mégis egyértelmű volt számára, hogy ebben a szakmában helyezkedik el.

Egy idő után a kétkezi munkával felhagyva vállalkozni kezdett: catering céget alapított, és fesztiválokra települt ki, kezdetben görög ételekkel. Ezen a területen úttörő szereppel is büszkélkedhet: ők voltak az első szabadtéri gyrosos az országban, 1992-ben. De megfordult kínai étteremben, illetve több másik nemzet konyhájával is foglalkozott.

IMG_5673k

Bár mindenhol elboldogult, idővel mégis egyre inkább hiányzott neki valami. Később meg is fejtette az okát: mindenki számára van egy olyan ízvilág, ami a legközelebb áll hozzá. Hiába csinált meg játszi könnyedséggel, két perc alatt egy kínai ételt, az mégsem lett ugyanolyan, mintha egy kínai szakács készítette volna. Egyszerűen nem ebben nőtt fel, nem ez az „anyakonyhája” – döbbent rá.

Gyerekkorában nagyon sok időt töltött vidéken, az ország különböző pontjain. Ekkor került először közelebbi kapcsolatba a magyar, illetve tágabb értelemben véve a kárpát-medencei konyhaművészettel. A szabadtéri fesztiválokon, vásárokon viszont lépten-nyomon azzal szembesült, hogy pizzán, hot dogon és hasonlókon kívül nem sok mindenből áll a választék.

"
Itt élünk egy hihetetlenül izgalmas és nagyon színes gasztrokultúrában, de egyszerűen nem is vagyunk tisztában vele, milyen kincs van a birtokunkban. Pedig állítom, hogy Európa bármelyik országával versenyképesek lennénk ilyen téren.

Ha az ember például Milánóban jár, azt láthatja, hogy minden sarkon ott egy olasz étterem. Majd hazajön, és mit lát? Minden sarkon ott egy olasz étterem. Sokkal több íz, recept, fogás van a hazai konyhában, amit meg lehetne mutatni, mégse tesszük. Ez szerintem nagyon nincs rendben” – foglalja össze véleményét.

IMG_5605k

IMG_5613k

„Megvernek, ha magyar vagy és nem árulsz gulyást”

A felismerés nyomán átalakította vállalkozását: szabadtéri rendezvényeiken az addigiak helyett elkezdtek magyar konyhát csinálni, mégpedig annak eredeti kellékeivel együtt. Hagyományos cserépfazekakat szereztek be, régi, de működő sparheltet vásároltak. Mindezt nem a magyaros csárdák többségében jellemző mű látványvilág miatt: alapelvük, hogy minden eszköz funkcionális legyen. Náluk nincs muskátli a szénásszekéren, nem lóg paprikafüzér a falon – vagyis ha igen, bárki nyugodtan törhet belőle.

Étlapjukat is a tradíciókra építve dolgozták ki. Volt rá példa, hogy barátaik, a Khamoro együttes vezetője és felesége főztek náluk szabolcsi paradicsomos töltött káposztát. Tőlük tanulták el a fogásokat, hogy igazán autentikus legyen: pont olyan, mint annak idején volt. Bár előfordul, hogy az elkészítési módon változtatnak, olyan modernebb technikákat alkalmazva, mint a sous vide-álás, alapanyagok terén mindig hűek a hagyományokhoz. A visszajelzések megerősítették őket abban, hogy helyes volt a feltételezésük: komoly igény van az általuk képviselt szemléletre.

Egy néni például nem kevesebb, mint másfél órát várt hóesésben a juhtúrós puliszkára, amikor az egyik karácsonyi vásáron kifogytak belőle. Miután végre megkapta, elmesélte, hogy utoljára a háborúban evett ilyet, és a sok szörnyűség ellenére őt mégis inkább a fiatalságára emlékezteti.

IMG_5642k

IMG_5663k

IMG_5669k

Magyarország mellett folyamatosan járják Európát. Tapasztalatairól sokat tudna mesélni: egyik specialitásuk, a kakastöke pörkölt például

németországi fesztiválokon rendszerint óriási döbbenetet vált ki.

Valamelyik helyi tévében élő bejelentkezés is volt, sőt állítólag még a képviselő-testületben is beszéltek róla, hogy a magyarok étele tényleg az-e, aminek látszik. Persze a magyar konyhával kapcsolatos sztereotípiáktól sem mindig lehet szabadulni külföldön: mint mondja – nyilván túlozva –, „Olaszországban megvernek, ha magyar vagy és nem árulsz gulyást.”

Kapolcs: egyfajta külön világ

A Művészetek Völgyében nagyjából 12-13 éve vannak jelen, a kapolcsi malom területén. Komoly versenyt kellett folytatniuk a helyért, hiszen a falu egyik legforgalmasabb pontjáról van szó, ezért eleinte nem is bízott benne túlságosan, hogy elnyerhetik. Ám amikor a polgármester elmondta neki, hogy a malommal szembeni templom harangján az „Öntötte Novotny Antal 1912-ben” felirat áll, biztos volt benne, hogy ez egy jel. Beadta a pályázatot, és őket hirdették ki győztesként.

A fesztiválról csak pozitívumokat tud mondani. „Ez a tíz nap egyfajta külön világ, valószínűtlenül jó hellyé válik a falu. Nagyon sok emberi találkozás, mély beszélgetés jön létre minden évben, ami máshol nem tudna megvalósulni.”

tonikapolcs_1

Kapolcsi életképek

tonikapolcs_2

Egyszer például éppen micset, egy jellegzetes erdélyi ételt vacsorázott, amikor mellé állt mezítlábas egy lány, és nagyon erős erdélyi akcentussal megkérdezte, milyen a mics. Mire ő csak annyit felelt, gyere, kóstold meg. És onnantól ketten vacsoráztak. Elmondása szerint számtalan fantasztikus sztorit tudna mesélni beszélgetésekről, nagy találkozásokról, bulikról – persze ezek egy része nem publikus, teszi hozzá mosolyogva.

Bár nagyon sok a visszajáró vendég, az a benyomása, hogy minden Völgynek megvan a maga atmoszférája: az egyik bulizósabb, a másik nyugisabb és beszélgetősebb, míg a harmadikon ismét hatalmas a pörgés. Hogy ez mitől függ, nem tudja megmondani, de idén még nagyobb forgalomra számít. Szerinte is érezhető, hogy szélesedik a látogatók köre – a fiatalításnak köszönhetően sokan olyanok is ellátogatnak, akik eddig nem találtak közös pontot a fesztivállal.

Kapolcson is a kárpát-medencei ízvilágra fókuszálnak, de a fesztivál sajátosságaiból adódóan jobban behatárolt, milyen ételeket tudnak kínálni. A macerásabb, összetett alapanyagú fogások helyett inkább a könnyen elkészíthető specialitásokra fókuszálnak. De ilyen is akad azért jó néhány.

tonikapolcs_3

IMG_5750k

"
Egy zúzapörkölttel, vagy egy vargányalevessel hihetetlen sikereket lehet elérni. Minden évben egyszer főzünk egy kiadós adag tyúkhúslevest is, amit szintén imádnak az emberek. Ez több mint étel: varázslat

– mondja nagy meggyőződéssel. A bejárat mellett sokáig palacsintázót üzemeltettek, tavaly pedig egy pék csatlakozott hozzájuk, aki helyben sütötte a finomabbnál finomabb kenyereket. Ennek nagyon jó visszhangja lett, ezért idén is így tervezik.

„Mangalicahab szarvasgomba-lehelettel”

Három évvel ezelőtt nyitotta meg vendéglőjét Veresegyházon, véletlen egybeesésként szintén az egykori malom épületében. Ez egyfajta szerelem számára: bár üzletileg egyelőre nem annyira jövedelmező, mégis erre a legbüszkébb az összes pillér közül, amire a cége épül. Nem csoda, elvégre minden vendéglátós a saját éttermében tud leginkább kiteljesedni.

A mennyiség helyett itt is a minőségre helyezik a hangsúlyt: étlapjukon viszonylag kevés, 12-13 főétel található, ezeknek viszont megadják a módját. Folyamatosan kísérleteznek az újdonságokkal, a fogások kétharmadát havonta lecserélik, így aki két hónap eltéréssel látogat el hozzájuk újra, már teljesen más választékkal találkozhat. A málnaszörpöt és a kenyeret is saját maguk készítik, így a „házi” jelző ebben az esetben nem csak divatos szófordulat. Mindkettőt megkóstoltuk, és állíthatjuk: valóban érezni a különbséget.

IMG_5621k

IMG_5680k

Cigánytészta, mellette a házi málnaszörp

Tóni a lassú, de magabiztos növekedésben hisz. Mint mondja, nem ők a legolcsóbbak, mégis gyakran előfordul, hogy egyébként spórolósabb partnerek is őket választják konkurenseik helyett, hiszen bíznak abban a minőségben, amit eddig már letettek az asztalra.

„A fesztiválszervezőknek is el kell dönteniük, mi az elsődleges számukra. Ha a gyors pénzügyi megtérülés, nem mi vagyunk a megfelelő választás. De azok közül, akik egy hosszútávra építkező, önmagát évről évre felülmúló vállalkozást szeretnének építeni, egyre többen keresnek meg bennünket.” Ennek a szemléletnek a legjobb példája a Művészetek Völgye, nem véletlenül tartják számon kedvenc fesztiváljukként.

Szerencsére az étterembe is egyre többen látogatnak el, annak ellenére, hogy Veresegyház azért nem az ország ütőerén helyezkedik el. És hogy milyen kategóriába sorolná magukat a vendéglátós mezőnyben? „Nagyon fontos, hogy nem akarunk fine dining hely lenni, akik mangalicahabot szolgálnak fel szarvasgomba-lehelettel” – tisztázza.

IMG_5717k

A híres kakastöke pörkölt

IMG_5746k

Pirog

IMG_5773k

Cseresznyés rétes fagylalttal

Persze annak is megvan a létjogosultsága, de azért örülne, ha sokkal több hozzájuk hasonló vendéglő is nyílna, akik a hagyományos Kárpát-medencei örökséget viszik tovább. Elvégre az erdélyi örmény diaszpórától kezdve a magyarországi roma ételekig hihetetlenül széles a paletta. Annyi biztos, hogy egyhamar nem fogynak ki a lehetőségekből.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
100 nap alatt több mint 63 ezer megmentett termék – így működik Magyarország első élelmiszer-outletje
A Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET-ben a közeli lejáratú vagy csomagolássérült termékek akár 70 százalékkal olcsóbban is megvásárolhatók, miközben több tonnányi élelmiszer menekül meg a kidobástól.


Az élelmiszer-pazarlás világszinten is égető probléma, de szerencsére egyre több hazai kezdeményezés mutat példát arra, hogyan lehet ezt a mindennapokban is kezelni. A budapesti Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET – Magyarország első élelmiszer-outletje – száz napos működése alatt bebizonyította, hogy a fenntarthatóság és a kedvező árak nem zárják ki egymást, sőt, kéz a kézben járhatnak.

Az eredmények önmagukért beszélnek: több mint 63.000 terméket mentettek meg a pazarlástól, ami 16,6 tonna élelmiszert jelent.

Ez a mennyiség 44 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülésével egyenértékű – vagyis akkora megtakarítás, mintha egy átlagos magyar család 17 évnyi áramfogyasztását spórolták volna meg.

A vásárlók sem jártak rosszul: az outlet áraknak köszönhetően 21.737.043 forint maradt a pénztárcákban –

ez átlagosan 300–400 forint megtakarítást jelent termékenként,

miközben minden árucikk a jól ismert PRÍMA-minőséget képviseli.

A PRÍMA OUTLET kínálata naponta változik:

a polcokra csomagolássérült, közel lejáró, túlkészletezett vagy szortimentfrissítésből kikerülő termékek kerülnek, akár 70%-kal olcsóbban.

Az üzlet így egyszerre kínál okos, fenntartható és pénztárcabarát alternatívát a tudatos vásárlóknak.

„A PRÍMA OUTLET egyszerre nyújt kedvező árakat, magas minőséget és fenntartható megoldást az élelmiszer-pazarlás ellen. Büszkék vagyunk arra, hogy rövid idő alatt kézzelfogható eredményeket értünk el: több tízezer termék kapott új esélyt, a vásárlóink pedig több millió forintot spóroltak meg.” – mondta Breier Péter, a vállalat tulajdonosa.

Segítség a rászorulóknak is

A fenntarthatóság azonban nem áll meg az üzlet polcainál: a századik működési napon a Breier Cégcsoport bejelentette, hogy a Récsei Centerben található Príma szupermarket együttműködési megállapodást kötött a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Céljuk az, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett, közvetlen segítséget nyújtsanak a nehéz helyzetben élő családoknak is.

A PRÍMA OUTLET mögött álló Breier Csoport több mint 30 éve meghatározó szereplője a hazai élelmiszer-kiskereskedelemnek. A családi tulajdonban lévő vállalat jelenleg 26 üzletet üzemeltet Budapesten és Pest megyében, és elkötelezett a minőség, az innováció és a közösségi értékteremtés mellett.

A PRÍMA OUTLET első száz napja megmutatta, hogy az élelmiszermentés nemcsak egy jó ügy – hanem mindannyiunk közös jövőjének kulcsa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Orvosi bravúr: aranybevonatú, személyre szabott pacemakert kapott egy beteg Pécsen
Az országban elsőként a A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján ültettek be ilyen pacemakert, amelyre eddig világszinten is csak nagyon kevés példa volt.


Itthon eddig példátlan beavatkozást hajtottak végre a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján: októberben az országban elsőként ültettek be aranybevonatú pacemakert.

Ez azért is komoly bravúr, mert a nemzetközi szakirodalomban is csak elenyésző számú hasonló beavatkozásról számoltak be ezidáig.

A klinika közleménye szerint a beavatkozásra egy különleges eset kapcsán volt szükség: a beteg a hagyományos, titántartalmú generátorral szemben túlérzékenységi reakciót mutatott. A titánérzékenység egy rendkívül ritka állapot, amelynek kapcsán a szervezet allergiás reakcióval reagál a beültetett eszközzel szemben.

A pacemaker-generátort egyedileg, a beteg alapbetegségének megfelelően gyártották le részletes kivizsgálást követően.

A piacon nem is érhető el ilyen eszköz, hiszen minden esetben a beteg kórtörténetének részletes elemzését követően gyártják le, majd ültetik be. A speciális aranybevonat megakadályozza, hogy a beteg szervezete allergiás reakcióval reagáljon a beültetett generátorral szemben.

A közleményben azt is írják, hogy

a pacemaker-generátor nem csak összetétele miatt számít különlegesnek, hanem jól példázza azt is, hogy a modern orvoslás egyre inkább a személyre szabott ellátás irányba halad.

„A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikájának célja, hogy hazai és nemzetközi szinten élvonalbeli terápiás megoldásokat kínáljon betegeinek – az egyéni különbségek és a magas szintű szakmai gondoskodás szem előtt tartásával” – írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Több mint egymillióan voltak kíváncsiak a magyar pavilonra Japánban
A magyar megjelenés az Expó központi témájához egyedi módon kapcsolódott, a figyelmet a hagyományokra, az ember és a természet harmóniájára, valamint a múlt értékeiből építkező jövő gondolatára irányítva.


A magyar részvétel minden szempontból sikertörténetnek bizonyult: közel 70 kulturális programmal, több mint 80 szakmai és üzleti rendezvénnyel, 46 ezer éttermi és 2250 protokollvendéggel, valamint kézzelfogható turisztikai eredményekkel zárta Magyarország a fél éves oszakai bemutatkozását.

Élő Népzenei Előadás a Pavilon Szívében

A Magyar Pavilon központi élményét az állandó élő népzenei előadás jelentette, amely 184 napon át negyedóránként várta a látogatókat. A program keretében 21 énekesnő naponta 43 alkalommal szólaltatta meg a magyar népdalokat.

Az előadás összesen 7848 alkalommal csendült fel – több mint 58 000 percnyi élő műsort ajándékozva a közönségnek. A magyar népzene, a viseletek és az előadók közvetlensége különleges atmoszférát teremtett: a látogatók a pavilonba belépve nemcsak hallhatták, hanem át is élhették a magyar hagyományok lüktetését.

A Magyar Konyha Diadala

A Magyar Pavilon étterme a világkiállítás egyik legnépszerűbb vendéglátóhelyévé vált. A Miska Kitchen & Bar hat hónap alatt 46000 vendéget fogadott, napi mintegy 250 főt.

A kulináris sikerek számokban:

Gulyáslevesből: 18 600 adag

Hortobágyi palacsintából: 17 000 adag

Somlói tekercsből: több mint 4100 adag, azaz 164 méternyi desszert készült – ez több mint másfél futballpályányi édes élmény.

A magyar ételek iránti érdeklődést jól mutatja, hogy sok látogató már reggel 8:55-kor, közvetlenül az Expó nyitását követően beállt a sorba, hogy biztosan bejusson az étterembe, amely hivatalosan 13 órakor nyitott.

Tradíció Kézműves Formában

A pavilon harmadik emeletén 22 héten át kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket, amelyek végig teltházzal működtek. Összesen 11 tradicionális magyar mesterség mutatkozott be, köztük a nemezelés, a gyékényfonás és a kékfestés. A látogatók saját kezűleg készíthettek el kisebb tárgyakat, miközben megismerkedhettek a magyar kézművesség aprólékos technikáival.

Kultúra, Üzlet és Diplomácia

A Magyar Pavilon az Expó egyik legaktívabb országpavilonjaként zárt:

Kultúra: Közel 70 koncertet szervezett 50 magyar fellépővel, csaknem 600 művész és stábtag közreműködésével. Ezzel Magyarország a harmadik legtöbb kulturális programot bemutató országként zárta a világkiállítást, bemutatva hazánk zenei örökségének sokszínűségét a klasszikus, népi és kortárs műfajokban egyaránt.

Üzleti és Szakmai Rendezvények: 84 szakmai és üzleti rendezvény valósult meg hat különböző helyszínen, köztük a pavilon Community Centerében és az Expó ikonikus Női Pavilonjában, ahol Magyarország szervezte a legtöbb eseményt. Összesen 31 magyar vállalat mutatkozott be a japán partnerek előtt, ami új gazdasági és turisztikai együttműködések alapját teremtette meg.

Diplomácia: A pavilon 2250 protokollvendéget fogadott, 440 delegáció tagjaként. Tiszteletüket tették a japán császári család tagjai, de a vendégek között volt Nobel-díjas, államfő, kormányfő, olimpikon, nagykövet, tiszteletbeli konzul és püspök is.

Turisztikai Eredmények és Jövő

A pavilon nemcsak megszólította, hanem inspirálta is a japán közönséget – a kulturális jelenlét érzékelhetően erősítette Magyarország turisztikai vonzerejét.

„A világkiállítás ideje alatt 19 százalékkal nőtt a Magyarországra beutazó japán turisták száma 2024 azonos időszakához képest. A magyar bemutatkozás hidat épített a két nemzet között: élményt és inspirációt adott mindazoknak, akik az expós látogatásukat követően személyesen is szerették volna felfedezni hazánkat. A kulturális jelenlétnek ez a formája hosszú távon erősíti Magyarország imázsát a szigetországban.”

Kristó Ákos miniszteri biztos

A Magyar Pavilon a „Múltunk nélkül jövőnk sincs” gondolat jegyében épült, és az elmúlt fél év során méltó módon képviselte Magyarország értékeit. A látogatók számára a pavilon nem csupán építészeti különlegesség, hanem egy érzelmi és kulturális utazás is volt – lenyomata annak, hogy a fenntartható jövő kulcsa a természethez és hagyományainkhoz való visszatérésben rejlik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Mi köze a Túró Rudinak a babaváráshoz? Németh Nóri, a PregHello applikáció megalkotója elárulja nekünk
Saját várandóssága adta az ötletet Németh Nórinak az ingyenes applikációhoz, amit ma már több tízezer kismama használ a babavárás időszaka alatt és után.


Nem ritka, hogy sok nőt megihlet az anyaság, a babavárás, sokan ebben az időszakban találnak rá önmagukra, kezdenek új dolgokba, váltanak karriert, vállalkozást alapítanak. Németh Nórival, a PregHello applikáció megálmodójával és tulajdonosával is pontosan ez történt: észrevette, hogy nincs olyan magyar nyelvű információgyűjtemény a piacon, ahol a kismamák egyszerűen, gyorsan, átláthatóan és nem utolsósorban szórakoztatóan tájékozódhatnak, ezért úgy döntött, készít egyet ő maga. Nóri a mára rendkívül népszerűvé vált alkalmazás megszületéséről, a további célokról és tervekről mesélt nekünk.

  • SZMO: Hogyan született meg a PregHello ötlete, és mik voltak az első lépések, amiket megtettél, hogy applikációt fejleszthess?

Németh Nóra: Amikor elszántam magam, hogy összerakok egy olyan tartalomcsomagot, ami segíti a kismamákat, akkor fogtam egy A4-es lapot és elkezdtem összeírni, hogy milyen információk segítenének engem és más várandós kismamákat. Az alkalmazás fejlesztése ugyan csak akkor kezdődött el, amikor a kisfiam bölcsis lett, de addigra elég jól összeállt az első verzió tartalma.

A kezdetektől fogva fontos volt számomra, hogy a kismamák hiteles forrásra támaszkodhassanak, így szakmájukban elismert és aktívan dolgozó egészségügyi szakemberek validálták és a mai napig is folyamatosan aktualizálják az alkalmazásban szereplő összes tudásanyagot.

  • SZMO: Volt személyes élményed, ami inspirálta a fejlesztést?

 Németh Nóra: Azt gondoltam magamban: „Milyen jó lenne, ha lenne egy olyan platform, ami kifejezetten a magyar viszonyokat tükrözi.” Országonként ugyanis teljesen eltérőek a javaslatok, így szerintem nagyon fontos, hogy kifejezetten az itthoni viszonyokat vegyük figyelembe a magyar kismamák számára. Magába az applikációba is rejtettem pár személyes élményt.

A várandósság heteit az applikáció főként gyümölcsökhöz hasonlítva mutatja, a kismamák lelkesen mutatják mindig a párjuknak, hogy az adott napon épp milyen gyümölcs méretének felel meg a kisbabájuk. Van két dolog azonban, amik kifejezetten személyes emlék miatt kerültek be az appba..

A Playmobil figura a férjem nagy kedvence, és egyik alkalommal, miután az orvostól jöttünk haza, vidáman vette észre, hogy amekkora akkor volt a kisbabánk, teljesen megegyezett a kezében tartott Playmobil figura méretével. Ugyanígy a túró rudi a  a 14. hétnél szerepel. Én nagy túró rudi rajongó vagyok és a túró rudi hossza pont akkora, mint ebben a korban a magzat mérete. Lemértük vonalzóval.

  • SZMO: Mi volt a legnagyobb kihívás az applikáció fejlesztése és működése során?

Németh Nóra: Mindig vannak kisebb dolgok, amikkel meg kell küzdeni, amiket helyre kell hozni, mielőbb meg kell oldani. A rendszerhibák, illetve a határidők betartása, az ezekre való állandó koncentráció az, ami számomra nehézség, ez persze nem a legszórakoztatóbb része a dolognak. Nem volt könnyű olyan szakembereket, fejlesztőket találni, akikkel kifejezetten jó együtt dolgozni és nem csak értenek a dolgukhoz, de emberileg is könnyen megértetik magukat és gördülékeny velük a közös munka. De szerencsére találtunk megfelelő munkatársakat, és a szakértők, akikkel együttműködünk az egyik legfontosabb mozgatórugói a gépezetnek. Tőlük leszünk igazán hitelesek és naprakészek.

Szakértőink között találunk szakorvost, nőgyógyászt, gyermekápolót, védőnőt, pszichológust, bábát, szülésznőt, gyógytornászt, szonográfust, diabetikust, mentőtisztet, szülésznőt és visszérspecialistát is.

Úgyhogy azt hiszem joggal mondhatom, hogy tényleg minden területre odafigyelünk és profi, hiteles forrásból adunk információt a kismamáknak.

Szerencsésnek érzem magam, mert tudom, hogy sokan, akik vállalkozásba kezdenek, eljutnak egy olyan ponthoz, amikor  el kell dönteniük, hogy megéri-e folytatni, vagy nem. Nálam nem volt ilyen pont, mindig tudtam, hogy mit szeretnék a PregHellóval. Viszont egyértelműen szükség van néha pihenésre, megújulásra, mert azért el lehet  fáradni a vállalkozásvezetésben.

  • SZMO: Mikor érezted először azt, hogy az applikáció sikeres, mikor gondoltad, hogy „Igen, pontosan ezt képzeltem el, megcsináltuk”! ?

Németh Nóra: Az alkalmazás létrejötte után két héttel. Ugyanis szinte azonnal letöltötte 2500 kismama, ez pedig egyértelmű visszajelzés volt számomra, hogy mekkora szükség volt már itthon egy ilyen platformra. Amire pedig nagyon büszke voltam akkor is és most is, hogy ezek a kismamák nem csak letöltik és használják az applikációt, de visszajelzést is adnak folyamatosan.

Már az elején is rengeteg pozitív üzenetet kaptunk, de ami nekem külön öröm, hogy javaslatokat, ötleteket írnak, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően fejlesszük az alkalmazást és minél inkább kielégítsük a felhasználók igényeit. Ez pedig nagyon nagy érték.

Ha már visszajelzés: számomra például az egyik legkedvesebb a MAVE-hoz (Magyar Védőnők Egyesülete) kapcsolódik, akik előszeretettel ajánlják a PregHellót a kismamáik számára, ez pedig szakmailag is egy szuper elismerés.

  • SZMO: Mi volt az eddigi legnagyobb mérföldkő az applikáció életében?

Németh Nóra: Majd most jönnek az igazi mérföldkövek! De eddig az applikáció „kistestvérének”, a BabyHellónak a létrejötte volt különös jelentőségű. Ez az app is egyre népszerűbb, ezt is már több ezer kismama töltötte le itthon, így erre mindenképp büszke vagyok.

De említhetem mérföldkőként  az idén ősszel első alkalommal megrendezésre kerülő Babaváró fesztivált, amit már elképesztően várok! Tényleg egy igazi jó hangulatú, szakmai, ám vidám és színes, közösségépítő fesztiválra készülünk, ami úgy gondolom, hogy más lesz, mint az eddig itthon megrendezett baba-mama expók.

Preghello Babaváró fesztivál - Írd be a naptárba már most!

A fesztivált szeptember 13-án, szombaton egy gyönyörű helyszínen, az Eiffel Műhelyházban rendezik meg és a szervezők nem titkolt célja, hogy egy olyan közösségi élmény legyen ez a nap, ahol minden kismama és kispapa jól érzi magát és az eseményről magabiztosan és boldogan távozzanak.

Jegyvásárlás és részletek: www.preghello.com

  • SZMO: És mit gondolsz, maga az applikácó miben különbözik akár az itthoni, akár a külföldi alkalmazásoktól?

Németh Nóra: Amellett, hogy kifejezetten a magyar viszonyokat tükrözi, amit meglehetősen hiányoltam, átláthatóra, letisztultra terveztük az alkalmazást, amiben nincsen felesleges s töltet és forgatag, amiben el tudna veszni a kismama.

  • SZMO: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve a PregHellóval?

Németh Nóra: Minden folyamatosan változik, én inkább közeli célokat szoktam kitűzni elsősorban, mint például amilyen a fesztivál is. De mindenképpen tervben van, hogy szeretnénk külföldi piac felé is nyitni, létrehozni a PregHellót több nyelven is, jelenjünk meg minél több helyen. De mindennek meg van a maga ideje, én ebben nagyon hiszek. A BabyHello és a fesztivál is pont akkor valósult meg, amikor itt volt az ideje, és biztos vagyok benne, hogy ezek a tervek is a megfelelő időben fognak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk