BUDAPEST
A Rovatból

Egyél te is somlói ízű macaront!

A budapesti luxushotel falai között rejtőző Macarooon Concept Store-ban 45 féle macaronból válogathattok.


A Budapest szívében elhelyezkedő, ötcsillagos Kempinski hotelbe látogattunk egy kis macaron-kóstolóra. A májusban nyílt bájos kis boltocskát két meglehetősen jóképű srác üzemelteti, akik örömmel számoltak be nekünk a Macarooon Concept Store kulisszatitkairól.

Belépve a szállodába egy kicsit kellemetlenül éreztük magunkat, ugyanis a szolid cukrászda-fíling helyett fényűző pompa és ragyogás fogadott bennünket. Persze mi mást várjon el az ember egy luxushoteltől? Szerencsére nyomban kiszúrtuk a macaron-üzletet, amelynek dizájnja kissé hajaz a Sugar! cukrászda letisztult, fehér és modern kialakítására. Ez nem is csoda, hiszen a két üzlet szoros együttműködésben áll egymással, a brand, illetve az anyacég pedig teljesen megegyezik.

_DSC0888_DSC0894_DSC0906

Mivel éppen a fénykorát éli Magyarországon ez a remek édesség, nem könnyű kitörni a jobbnál jobb cukrászdák közül, ha macaronnal akarunk hódítani. Túlzások nélkül állíthatjuk, hogy a Concept Store-nak sikerült, hiszen ebben a boltban találhatóak meg Magyarország legkülönlegesebb macaronjai, 45 féle ízváltozatban. Egyébként a Macarooon Concept Store nevében fellelhető három különböző színű „o” betű is a kis süteményhamburgerek sokszínűségre utal.

A macaron tojásfehérje, porcukor, kristálycukor, mandula, illetve ételszínezék felhasználásával készülő édes sütemény. A két korongot általában lekvárral, ganache-krémmel (sűrű, tejszínes-csokoládés massza), vagy vajas töltelékkel ragasztják össze.

A recept Velence környékén keletkezett valamikor a 16. században. Történelmi források szerint XIV. Lajos és Mária Terézia esküvőjén szolgáltak fel először macaront a ceremónia hivatalos desszertjeként. Nem sokkal később egy Ladurée nevű közismert francia cukrász kifejlesztette a tökéletes receptet - így nem csoda, hogy Franciaországot tartják a macaron őshazájának.

Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered. A 18. század környékén ezek az elnevezések bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet magukban foglaltak.

_DSC0890_DSC0887_DSC0885

A macaron immáron az egyik leghíresebb francia és/vagy olasz cukrászsüstemény lett, és mára meghódította az egész világot – többek között Magyarországot is.

Az üzlet nagyjából semmi másból nem áll, csak egy gigantikusan nagy és hosszúkás pultból, telis-tele ezekkel az ínycsiklandozó édességekkel. A Kempinski hotel külön kérése volt, hogy néhány – a szálloda profiljába beleillő – exkluzív ízzel örvendeztessék meg a külföldi vendégeket. Így született meg például az instant magyar sütemény-kollekció, amely egyetlen kis macaronba zárja az aranygaluska, a somlói, a madártej, vagy éppen a zserbó zamatát.

Mi az első kettőt kóstoltuk meg: tulajdonképpen egyik sem hasonlít annyira a két sütemény ízére, de a hozzávalók szinte teljesen megegyeznek. Például az aranygaluskás macaront mandulaliszt mellett dióval is megbolondítják, a somlói közepén pedig egy lédús mazsola kelleti magát. Máskülönben mind a kettő nagyon finom volt.

_DSC0898
_DSC0891

Az a kedvencünk a Contept Store-ban, hogy mindig kísérletezik és állandóan változtatja a kínálatát. Például a magyar sütemény-kollekción kívül sütőtökös vagy karamellás macaron-változatok is helyet kaptak a jelenlegi palettán. A választék szezonálisan is cserélődhet, amiről mindig informálják Facebook-oldaluk lájkolóit. Például a tavasz apropóján hamarosan egy-két újfajta gyümölcsös variáció jelenhet meg, a szeptemberben kezdődő Design Hétre pedig különleges olasz ízvilággal készülnek.

Na és milyen macaronokat vehettek még az üzletben? Összeírtunk nektek egy rövid felsorolást a teljesség igénye nélkül: grapefruit, vattacukor, fahéjas pisztácia, rágógumi, nutella (első számú személyes kedvenc), lime, tejeskávé (második számú személyes kedvenc), dupla csoki, eper, gesztenye & amarena-meggy, születésnapi torta, stb…

Egyébként az egyik korábbi cikkünkben (ahol a Sugar! cukrászdáról írtunk) egy jó csókhoz hasonlítottuk azt a pillanatot, amikor a roppanós külső kéreg és a mézes-mázas töltelék egyszerre olvad el a szájunkban. Ne feledjétek, a Concept Store, illetve a Sugar! macaron-kínálata részben megegyezik, a minőség meg egy az egyben ugyanaz.

_DSC0883
_DSC0900

Ha a megvásárolt süteményhamburgereket helyben kívánjátok elfogyasztani, leheveredhettek a bolt mellett elhelyezett bitangmód kényelmes kanapékra is. Ne érezzétek magatokat kínosan, ha irhakabátos vagy márkás öltönyös, sznob tekintetű külföldiek pillantanak vissza rátok. :)

Legvégül pedig arra szeretnénk benneteket buzdítani, hogy látogassatok el a március 20-án (csütörtökön) megrendezendő Macaron Napra, ahol a Concept Store, (és a Sugar! cukrászda) nem csak édes, hanem sós macaronokal is kedveskedik majd nektek. Természetesen idén is írunk beszámolót a rendezvényről.

Ha te is megkóstolnád a somlói ízű macaront, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
A Rómain nyár végével sem áll meg az élet – egész télen jégkorcsolya pályával és számos programmal vár a Miamor
A Miamor Rómaim a hideg hónapokban is végig nyitva tart és változatos programokat kínál: céges csapatépítőktől a családi napokig mindenki találhat itt kikapcsolódást és gasztronómiai élményeket.


A Római-part nyáron igazi pezsgő találkozóhely: a Duna-parti sétányon kávézók és éttermek sorakoznak, a stégeken baráti társaságok üldögélnek, miközben mások piknikeznek, sportolnak vagy csak egyszerűen átadják magukat a vízparti hangulatnak. Sokan azt hiszik, hogy a hideg hónapokban elcsendesedik a környék, pedig télen is rengeteg élményt rejt magában. Ennek legjobb példája a Miamor Rómaim, amely nyáron már többször is bebizonyította, hogy remek helyszín a kikapcsolódásra, és szerencsére az őszi-téli időszakban sem kell lemondanunk róla.

Amikor beköszönt a hűvös idő, a hatalmas kerthelyiség varázsa sem tűnik el, csak új arcát mutatja meg. Fűtött hangulatos belső tereivel, barátságos fényeivel és meghitt atmoszférájával hívogat a Miamor, ahol a gyerekektől a felnőttekig mindenki otthonosan érezheti magát. Aki ide belép, könnyen megfeledkezhet a szürke hétköznapokról: a kinti hideg helyett forró italok, finom falatok és jó társaság várja.

Egyedülálló téli élményhelyszín céges csapatépítőkhöz is

A meghitt környezetet sportos élmények is kiegészítik, hiszen november 14. és február 15. között a Miamor téli kínálatának egyik fő attrakciója a saját korcsolyapálya, ahol a 13x30 méteres jégfelületen egyszerre lehet sportolni, szórakozni és közösen élményeket gyűjteni. A pálya nemcsak családok és baráti társaságok számára ideális, hanem céges csapatépítőknek is, hiszen egyszerre ad sportos, vidám és közösségépítő élményt.

A cégek többféle formában élvezhetik a Miamor nyújtotta lehetőségeket télen:

Képzeld el, ahogy a csapatod egy különleges jégfesztiválon vesz részt: jókedvű vetélkedők, közös nevetések és a jégpályát körülölelő ünnepi fények teszik felejthetetlenné a napot. Ha a kollégák családtagjaikkal együtt érkeznének, a családi napok nyújtanak tökéletes lehetőséget: gyerekbarát programok, játékos kiegészítők és igazi, vidám közösségi hangulat vár mindenkit.

Az esték igazi fénypontja lehet egy gasztro-korcsolya program, ahol a forralt bor gőze, a sült gesztenye illata és a kürtős kalács édes ropogása mellett akár DJ vagy élőzene is gondoskodik a hangulatról. Akik pedig valóban exkluzív, különleges alkalmat keresnek, azok számára adott a lehetőség a pálya teljes privát bérlésére – így a csapat csak magának teremthet meghitt, zártkörű hangulatot.

És hogy mi teszi teljessé az élményt? Minden eseményhez jár a meleg italokkal és szezonális ételekkel gazdagított gasztro-kínálat, így a közös csapatépítés nemcsak sport, hanem egy igazi, téli hangulatú, felejthetetlen együttlét a Rómain.

És ez még nem minden: A Miamor a jégről a gasztrovilágba is elkalauzolja a csapatokat

A téli időszak különleges programpontja a városi disznóvágás, amely a hagyományos magyar szokásokat új köntösben, városi környezetben mutatja be. A közös főzés és kóstolás szórakoztató és összekovácsoló élmény, amely a csapatok számára emlékezetes pillanatokat kínál.

Tematikus étel- és italkóstoló estekkel is várnak, ahol az olasz, a magyaros és a mediterrán ízekbe lehet betekintést nyerni. Ami pedig igazán különlegessé teszi ezeket az esteket: a menüsorhoz egyórás stand-up comedy műsor társul. A humor, a közös koccintás és a gasztronómiai élmények együtt olyan felszabadult légkört teremtenek, amely garantáltan igazi csapatépítő élménnyé varázsolja az estét.

Miért válaszd őket?

A Miamor kapacitása rugalmas: a kisebb, 10 fős csapatoktól egészen a 950 fős rendezvényekig bárkit szívesen fogadnak, a fedett terek pedig minden igényt kielégítenek. A Club, a Télikert, a Színpad II., valamint a kisebb, intimebb helyszínek, mint a Gyerekles, az Iglu vagy a Kuckó mind fűthetők és kényelmesen berendezhetők, így a korcsolyázástól a gasztroesteken át a tematikus programokig minden könnyedén megszervezhető.

Legyen szó csapatépítőről, karácsonyi buliról vagy egy hangulatos családi napról, itt minden adott ahhoz, hogy a hideg hónapok is élményekkel teljenek – forralt borral a kézben, nevetéssel a jégen, jóízű falatok mellett.

Részletekért és egyéb tartalmakért keresd  a a megszokott elérhetőségein.

https://miamor.hu/


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Fotókon a Naplás-tó: Budapest egyik legnagyobb állóvize hangulatos sétánnyal, kilátóval, természetvédelmi kincsekkel vár
Családosoknak is ajánlott hely, mert a tanösvény, a kiserdei sétaút, a vízpart mellett futó ösvény és kiépített járda mellett vannak padok is, lehet kerékpározni, sőt, horgászni.
szs - szmo.hu
2025. október 12.



Van egy hely a fővárosban, ami remek kiránduló célpont, szuper hely sétálóknak, kerékpárosoknak és az autóval érkezők is kényelmesen meg tudják közelíteni. No meg a természetimádók, a horgászok és a magasba vágyók is találnak itt élvezetes látni- és kipróbálni valót.

A Naplás-tó egyre népszerűbb a kirándulók körében, és nemcsak a környékbeliek fedezik fel maguknak ezt a természeti kincset, hanem sokan érkeznek ide távolabbról is, hogy megismerjék Budapest egyik legizgalmasabb zöld szegletét.

Budapest keleti szélén, Cinkota alatt bújik meg Budapest legnagyobb állóvize, a Naplás-tó, amely hivatalosan a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó nevet viseli. A hetvenes években kialakított víztározó

mára természetvédelmi terület, amely nemcsak gazdag élővilága, hanem kirándulási lehetőségei miatt is egyre népszerűbb célpont.

A tó és környéke 1997 óta védett, a teljes természetvédelmi terület 150 hektáron terül el. A helyszín nemcsak a természet szerelmeseinek, hanem a családos kirándulóknak is ideális választás.

Képgaléria: Séta a Naplás-tónál (Fotókért kattint a képre)

A Naplás-tó partján vezet egy közel 5 kilométer hosszú tanösvény, amely két leágazással – a Szilas-patak vagy a Cinkotai-kiserdő felé – együtt szinte teljesen körbejárja a tavat. A túra hossza 3,9 kilométer, a szintkülönbség mindössze 40 méter.

A tó körül kiépített kerékpárút vezet, amelyet a Szilas-patak mentén alakítottak ki. A Naplás út gát felőli oldalán pihenőhelyek és egy büfé is várja a látogatókat, a kiserdőben pedig tűzrakó- és bográcsozóhelyek, asztalok, padok találhatók.

A kilátó, amelyet 2021-ben adtak át, szabadon látogatható, tetejéről pazar panoráma nyílik a tóra és a környező tájra.

A Naplás-tó egyik látványossága a 21 méter magas torony, amit különleges formája miatt „cinkotai ferde toronyként” is emlegetnek. Az építmény alapja és teteje elforgatott háromszögekből áll, amelyek vizuálisan egy hexagramot adnak ki. Az építmény fő anyagai a látszóbeton és felületkezelt lucfenyő. A lépcsőszerkezet külön érdekessége, hogy nem ér le a földig, hanem a tartók és szintek között függ.

Képgaléria: Kilátó és sétány Naplás-tónál (Fotókért kattint a képre)

A Naplás-tóban tilos fürödni. A természet védelme érdekében a nádasban tavasztől őszig nem szabad bemenni, és a fűzlápban is kizárólag a kijelölt ösvényeken lehet sétálni.

A terület madárvilága különösen gazdag. A tó fontos pihenőhely a vándormadarak számára tavasszal és ősszel. Rendszeresen tartanak itt madármegfigyelő napokat és nyár végi madárgyűrűzést. A tó környékén már több mint 200 madárfajt figyeltek meg. A tőkés récék májustól már fiókákkal jelennek meg, de igazán nagy számban nyár végén és ősszel láthatók. Emellett szürke gém, vízityúk, szárcsa, dankasirály és fattyúszerkő is gyakran megfigyelhető, a kiserdőben pedig olyan fajok is élnek, mint az erdei fülesbagoly, a fekete rigó vagy az őszapó.

A WWF Magyarország 2002-ben védelmi programot indított a mocsári teknősök megóvásáért. A Naplás-tó is része volt ennek a kezdeményezésnek. A kutatók rádióadóval látták el néhány példányt, hogy nyomon követhessék a mozgásukat. A mocsári teknősök sötét színűek, sárga pöttyök tarkítják a testüket és a páncéljukat – és nagyon fontos, hogy ne háborgassuk őket.

A növényvilág is lenyűgöző. A lápréteken és nádasokban olyan fajok élnek, mint a szibériai nőszirom, a borzas füzike, a keskenylevelű gyapjúsás vagy az orchideafélék. A rovarok közül az imádkozó sáska, a nappali pávaszem és a kis balkáni futrinka is megtalálható a területen. A tóban harcsát, pontyot, amurt, csukát és fogassülőt is lehet fogni – természetesen csak a kijelölt horgászhelyeken.

Bővebben ITT olvashatsz a tóról


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
A legjobb fotók az augusztus 20-i rendezvényekről - kevésbé hivatalos képeken a főváros az ünnepen
Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 20.



A tűzijáték előtt érdemes végignézni, milyen is volt a mai augusztus 20-a a fővárosban.

Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Újra megnyílt Budapest legmenőbb téli menedéke – ilyen lett az Igloo Garden a 360 Bar tetején!
Idén a 360 Bar iglujai megújult formában térnek vissza, hogy az új signature koktélokkal, a frissített étlappal, a fűtött kuckók meghitt kényelmével és a lenyűgöző panorámával tegyék felejthetetlenné a náluk töltött időt.


A 360 Bar csapata idén sem bírta tovább visszatartani a téli varázslatot: már október 8-án, egy soft opening keretében megnyílt a 360 Bar Igloo Garden, október 9-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a szezon.

A tetőteraszon újra felálltak a fűtött dómok, kigyúltak a fények, és a város fölött ismét megérkezett az a különleges hangulat, amit csak ez a hely tud adni.

360bar/Soós Bertalan

Új szezon, új koktélcsodák

A nyitást követő hétvégén, október 10. és 12. között az Igloo Garden Opening Weekend keretén belül ad alkalmat arra, hogy a vendégek elsőként ismerjék meg az idei újdonságokat. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik.

Az új italok között ott a Velvet Bloom, amely aranycsillámaival már az első pillantásra elvarázsol, a Nutcracker, amely gesztenyehabbal hozza el az ősz legfinomabb ízeit, a Northern Glow, amely az Északi Fényt idézi meg, és a Golden Hive, a bár fenntartható, környezettudatos alkotása – még a dísze is házilag készül minden nap, méhsejtet formázva.

Klasszikus kedvencek és új gasztroélmények

A koktélkínálat mellett az étlap is megújult. A közönségkedvenc fogások, mint a Svájci sajtfondue, a 360 Burger, a Tomahawk steak, a Cézár Saláta vagy a Csokoládé Szuflé természetesen idén is megtalálhatók, de a választék idén sokkal teljesebb lett.

A levesektől és előételektől a főfogásokon át egészen a desszertig minden adott egy igazi, teljesértékű vacsoraélményhez.

Az egyik legizgalmasabb újdonság a mákos guba, egy családi recept alapján készült desszert, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

360bar/Boldog Attila Photography

Fűtött igluk, pattogó tűz és az esti városi fények látványa

A vendégek kilenc fűtött iglu közül választhatnak, attól függően, hogy meghitt privát hangulatra vagy közösségi élményre vágynak. A kisebb társaságok a shared table koncepcióban több asztallal osztozhatnak egy igluban, míg a 6–10 fős baráti vagy céges csapatok privát iglut is foglalhatnak. Utóbbi előrefoglalásssal, 110.000 forintos asztalfoglalási díj ellenében érhető el, amelyből 100.000 forint teljes egészében lefogyasztható – így a panoráma mellé bőven jut hely a gasztroélményeknek is.

A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a vendégek a szabad ég alatt, a város fényeit nézve melegedhetnek.

A pattogó tűz körül ülve, egy forró itallal a kézben, miközben Budapest esti panorámája tárul elénk, könnyű megfeledkezni a hidegről és átadni magunkat a pillanat varázsának. Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk